Opbrengst zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wil je zelf elektriciteit opwekken en daarmee kosten besparen op je energierekening? Dan heb je de keuze om zonnepanelen te installeren. Dan vraag je jezelf af wat de opbrengst van zonnepanelen per maand is. Je doet er ook verstandig aan om hier een goede berekening op los te laten, zodat je ook meer te weten komt over wat een investering in zonnepanelen je per maand of zelfs per jaar gaat opleveren. En je krijgt ook direct een goed beeld van binnen hoeveel jaren je de investering weer hebt terugverdiend. Wil je weten hoe je een berekening maakt en weten wat de opbrengst van zonnepanelen is? Lees dan snel verder.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Verschillende factoren spelen een rol in de opbrengst van zonnepanelen per maand

Met zonnepanelen kun je zelf elektriciteit opwekken en door dit te doen kun je flink wat geld besparen op je energierekening. Zeker gezien de stijgende prijzen van energie doe je er verstandig aan om voor een duurzame oplossing, zoals zonnepanelen, te kiezen. Maar wees jezelf er ook van bewust dat er verschillende factoren meespelen die invloed hebben op hoeveel de zonnepanelen opbrengen. Denk dan aan factoren, zoals de hoeveelheid zonnepanelen die je op het dak plaatst, hoe de panelen op het dak liggen en de weersomstandigheden. Dat maakt een berekening lastig, maar je kunt wel uitgaan van het gemiddelde.

In een ideale situatie heeft een zonnepaneel een vermogen van 300 Wattpiek (Wp) en een opbrengst van 85% per paneel. Natuurlijk is 100% het streven, maar geen enkel zonnepaneel kan 100% stroom opwekken. Daarom is er een correctiefactor van 15% waar je ook rekening mee moet houden als je de berekening maakt.

Wat leveren 8 zonnepanelen op per maand?

We beginnen met een simpele berekening wanneer je 8 zonnepanelen op je dak plaatst. Hier gaan we dus uit van de gegevens die we eerder hebben beschreven. De rekensom ziet er dan als volgt uit;

300 (Wp) keer correctiefactor 0,85 (15% verlies) vermenigvuldigt met 8 zonnepanelen. Dan kom je uit op een jaarlijkse opbrengst van 2040 kWh. Dit deel je door 12 maanden en dan kom je uit op 170 kWh per maand.

Wat leveren 10 zonnepanelen op per maand?

We gebruiken dezelfde gegevens als die we gebruikt hebben voor de berekening van de opbrengst van 8 zonnepanelen. De rekensom ziet er dan als volgt uit;

300 (Wp) keer de correctiefactor 0,85 (15% verlies) vermenigvuldigt met 10 zonnepanelen. Dan is de jaarlijkse opbrengst 2550 kWh. Gedeeld door 12 maanden is de opbrengst van 10 zonnepanelen per maand 212,50 kWh.

Wat leveren 12 zonnepanelen op per maand?

Hoe meer zonnepanelen je hebt, des te meer energie je kunt opwekken. In theorie welteverstaan. We maken nu een berekening wanneer je 12 zonnepanelen installeert. De berekening ziet er dan als volgt uit;

300 (Wp) keer 0,85 (15% correctiefactor) vermenigvuldigt met 12 zonnepanelen. Jaarlijks leveren 12 zonnepanelen 3060 kWh op. Dit deel je door 12 maanden en dan leveren 12 zonnepanelen 255 kWh per maand op.

Wat leveren 15 zonnepanelen op per maand?

Kun je 15 zonnepanelen op je dak kwijt? Dan kun je de volgende berekening gebruiken om uit te reken wat 15 zonnepanelen per maand opleveren;

300 (Wp) keer 0,85 (15% verlies) vermenigvuldigt met 15 panelen. De opbrengst van 15 zonnepanelen is dan 3825 kWh per jaar. Gedeeld door 12 maanden leveren 15 zonnepanelen dus 318,75 kWh aan stroom per maand op.

Wat leveren 18 zonnepanelen op per maand?

De laatste berekening die we maken heeft betrekking op maar liefst 18 zonnepanelen op het dak. De berekening ziet er als volgt uit wanneer je 18 zonnepanelen op je dak wilt en ook kunt installeren;

300 (Wp) keer 0,85 (15% verlies) vermenigvuldigt met 18 panelen. Deze 18 zonnepanelen leveren dus 4590 kWh per jaar op. Dit deel je door 12 maanden en dan weet je dus dat de 18 zonnepanelen 382,50 kWh per maand opleveren.

Houdt rekening met de degradatie

Deze berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelde cijfers, maar zoals gezegd zijn er enorm veel factoren die meespelen in hoeveel energie je zonnepanelen daadwerkelijk opwekken. Een belangrijke factor is de degradatie die je in je berekening moet meenemen. Een zonnepaneel met een Wattpiek van 300 verliest na het eerste jaar al tussen de 0,25% en 1% aan kracht. Als je de berekening voor meerdere jaren maakt is het dus belangrijk om ieder jaar de degradatie in je calculatie mee te nemen. In jaar 1 is dus het gemiddelde verlies 15%, maar in jaar 2 kan dat al 16% zijn en in het derde jaar is dat al 17%. Dit trek je door naar het aantal jaren dat je wilt berekenen. Dan heb je een globaal beeld van wat de zonnepanelen per jaar opleveren. Door deze cijfers door 12 of 365 te delen weet je wat de zonnepanelen dan per maand of per dag opleveren.

Belangrijk feit! De degradatie is afhankelijk van het zonnepaneel. Of liever gezegd de kwaliteit van het paneel dat je hebt gekozen. Een aantal panelen heeft een degradatie van slechts 0,25% per jaar terwijl andere modellen jaarlijks 1% aan kracht verliezen. In ons voorbeeld zijn we even uitgegaan van het ergste scenario.

Het gaat om de euro’s

Nu heb je al een goed beeld van hoeveel kWh zonnepanelen per maand kunnen opwekken, maar het gaat natuurlijk om de euro’s. Wat leveren de zonnepanelen je op in geld? Die berekening is iets lastiger om te maken, omdat de energieprijzen fluctueren. We moeten dus rekenen met een gemiddelde prijs van € 0,84 eurocent per kWh. Voor een goede berekening kun je het beste nakijken wat je op dit moment betaalt voor een kWh stroom. Dit vind je terug in de online omgeving van je energieleverancier of in het energiecontract. Wij hebben in de onderstaande tabel gerekend met een gemiddelde prijs van € 0,84 eurocent per kWh.

Aantal zonnepanelenOpbrengst per maand in kWhOpbrengst per maand in euro’s
8 zonnepanelen170 kWh€ 142,80
10 zonnepanelen212,50 kWh€ 178,50
12 zonnepanelen255 kWh€ 214,20
15 zonnepanelen318,75 kWh€ 267,75
18 zonnepanelen382,50 kWh€ 321,30

Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden

Zonnepanelen is een forse investering. Je kunt soms nog wel profiteren van lokale subsidies die je bij je gemeente kunt aanvragen, maar landelijke subsidies op zonnepanelen zijn er niet meer. Dus je hoeft niet op steun van de overheid te rekenen wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen. Je kunt nog wel profiteren van het belastingvoordeel als je jezelf bij de Kamer van Koophandel als ondernemer registreert. Dat ook nodig is wanneer je zonnepanelen installeert, omdat je de energie die je niet gebruikt teruglevert en feitelijk dus verkoopt aan de energiemaatschappij. Wanneer je als ondernemer geregistreerd bent kun je dus wel de btw terugvorderen over je investering.

Het is natuurlijk ook goed om te weten wat je gemiddelde stroomverbruik per jaar of per maand is, want dan weet je ook hoeveel je op de energierekening kunt besparen wanneer je voor zonnepanelen kiest. Of je kunt het anders berekenen door te kijken naar hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben om zelf je energie op te wekken. Ook in deze berekening werken wij met algemene cijfers en het gemiddelde.

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2730 kWh per jaar. Dat neerkomt op een kostenplaatje van € 2293,20 per jaar als we uitgaan van de gemiddelde prijs van € 0,84 eurocent per kWh. In dit voorbeeld en volgens onze berekeningen zou je dus 10 tot 12 zonnepanelen nodig hebben om zelf je stroom op te wekken. Ervan uitgaande dat zonnepanelen altijd een Wattpiek van 300 en een gemiddeld verlies van 15% hebben. Dat is natuurlijk niet realistisch.

Factoren om rekening mee te houden

Zoals eerder beschreven zijn er verschillende factoren die meespelen in hoeveel energie zonnepanelen kunnen opwekken en daar zoomen we nu dieper op in.

Aantal zonuren

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen alleen energie kunnen opwekken als er ook zonuren zijn. En logischerwijs heeft niet iedere maand een gelijk aantal zonuren. In de maanden mei, juni en juli zijn er veel zonuren terwijl in de maanden november, december en januari er een minimaal aantal zonuren zijn. In deze maanden leveren je zonnepanelen dus al een stuk minder energie op.

Weersinvloeden

Het weer speelt ook een rol. Liever gezegd de temperatuur, want de geleiders in een zonnepaneel werken het beste tot een temperatuur van circa 25° C. Afhankelijk van welke modellen je hebt gekozen. Bij temperaturen boven de 25° C leveren zonnepanelen minder op. Is het dus heel lang warm? Dan heb je minder profijt van je zonnepanelen. Gemiddeld is de daling 0,4% per graad wanneer het kwik boven de 25° C komt.

Ligging van het dak

Een andere factor die meespeelt is hoe de zonnepanelen op je dak liggen. Dan hebben we het niet alleen over een ideale hellingshoek van 35 graden bij een schuin dak en 10 graden bij een plat dak. Dan spreken we ook over de ligging van het dak. Zonnepanelen op een dak dat op het zuiden is gericht leveren het meeste op terwijl ook zonnepanelen gericht op het westen, oosten, zuidoosten en zuidwesten prima stroom kunnen opwekken. Zonnepanelen gericht op het noorden, noordwesten en noordoosten leveren nagenoeg niets op.

Het vermogen van zonnepanelen

In onze berekening spreken we voornamelijk over een Wattpiek van 300. Dat is het maximale vermogen van een zonnepaneel. Maar niet ieder zonnepaneel heeft ook een Wattpiek van 300. Er zijn ook panelen die een minder hoge Wattpiek hebben. Hier moet je dus wel op letten wanneer je ze aanschaft. En in je berekening moet je dus ook het Wattpiek van je zonnepaneel gebruiken, want anders klopt je rekensom niet meer en kom je bedrogen uit. Een andere factor die meespeelt of een zonnepaneel voldoende energie kan opwekken, heeft te maken met de kwaliteit van de zonnecellen. Bij duurdere zonnepanelen kun je vaak profiteren van kwalitatief betere zonnecellen en dus een hogere opbrengst.

Binnen hoeveel jaar heb ik mijn investering terugverdiend?

Veel consumenten vragen zich ook af wanneer ze hun investering in zonnepanelen weer hebben terugverdiend en dat is natuurlijk uit te rekenen. Je neemt de totale kosten van de installatie van zonnepanelen en je deelt dit bedrag door het bedrag dat de panelen jaarlijks aan stroom opwekken. Laten we eens een voorbeeld nemen;

Je kiest voor een installatie van 10 zonnepanelen en de prijs ligt gemiddeld op € 5400,-. Dat is inclusief installatie en de btw van 21%. De btw kun je terugvorderen als je jezelf als ondernemer bij de Kamer van Koophandel registreert. € 5400,- keer 0,79 (21%) is € 4266,-. Nu kijken we naar wat zonnepanelen per jaar opleveren. In onze eerdere berekening zagen we een opbrengst van € 178,50 per maand. Wanneer we dit vermenigvuldigen met 12 zien we dat je installatie € 2142,- aan kWh kan opleveren. In de meest ideale situatie weliswaar. Volgens deze berekening zou je de installatie dus binnen 2 jaar kunnen terugverdienen. Houd er rekening mee dat het wel iets langer kan duren, want zoals gezegd leveren zonnepanelen nooit maandelijks hetzelfde bedrag op. De gemiddelde terugverdientijd is momenteel 4 tot 5 jaar.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat de opbrengst van zonnepanelen per maand is, welke factoren meespelen in het maximale rendement en waar je op moet letten wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen. Wil je aan de slag met zonnepanelen en heb je advies nodig? Vraag hier direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is een omvormer en waarom heb ik die nodig?

Bij het installeren van zonnepanelen heb je meer nodig dan alleen bevestigingsmaterialen en de panelen zelf. Je hebt ook een omvormer nodig. Een omvormer is noodzakelijk om de gelijkstroom wat een zonnepaneel opwekt om te zetten in wisselstroom. Alleen wisselstroom kun je binnen je huishouden gebruiken.

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?

Monokristallijn zonnepanelen zijn panelen die uit één kristal bestaan. Deze zonnepanelen zijn een stuk duurder, maar leveren ook het meeste rendement op. De monokristallijn zonnepanelen zijn ook meer dan geschikt voor kleinere daken.

Wat zijn polykristallijn zonnepanelen?

Polykristallijn zonnepanelen zijn panelen die iets goedkoper zijn en uit meerdere kristallen bestaan. Vooral voor grotere daken zijn polykristallijn zonnepanelen uitermate geschikt.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

De beste zonnepanelen die je op dit moment kunt kopen zijn glas-glas zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn duurzaam, gaan jarenlang mee en leveren een hoog rendement op. Ze hebben ook nauwelijks degradatie. De keerzijde van de medaille is dat dit wel de duurste oplossing is.

Kan ik subsidie krijgen van de overheid voor het installeren van zonnepanelen?

Tegenwoordig krijg je vanuit de overheid geen subsidie meer voor het installeren van zonnepanelen. Je kunt wel bij de gemeente terecht om kans te maken op een lokale subsidie. Of je die ook krijgt, is per gemeente afhankelijk.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website