Zonnepanelen huren: is het slim om te doen? | KVINL.NL

Zonnepanelen huren: is het slim om te doen?

Zonnepanelen huren: is het slim om te doen?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn een goede investering als je zelf energie wilt opwekken en op je energierekening wilt besparen en je bent ook nog eens milieubewust bezig. Omdat je geen fossiele brandstoffen nodig hebt om stroom te kunnen gebruiken, is de belasting op het milieu een stuk minder. Zonlicht is ook een onuitputtende bron van energie als je met behulp van zonnepanelen het zonlicht kan opvangen en kan omzetten naar bruikbare wisselstroom. Het nadeel is dat het laten plaatsen van zonnepanelen een forse investering is en dat niet iedereen het geld heeft om ze te kopen. Dan is huren een goede optie, maar is zonnepanelen huren ook slim om te doen?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend

Is het slim om zonnepanelen te huren?

Het korte antwoord op die vraag is “ja”, want je geniet van een aantal voordelen als je zonnepanelen huurt. Het grootste voordeel is dat je niet in een keer een klap geld kwijt bent om zonnepanelen te laten plaatsen. Je betaalt maandelijks een bedrag voor de installatie van een erkend verhuurbedrijf dat ook gespecialiseerd is in het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen. Maar dat is niet het enige voordeel als je zonnepanelen huurt.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen huren?

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen huren?

 • Je investering is een stuk lager, want je betaalt een bedrag per maand voor een complete installatie en je bent dus niet in een keer een fors geldbedrag kwijt.
 • De installatie en aansluiting wordt verricht door een erkende specialist. Je hoeft zelf geen kennis van elektriciteit te hebben en je hoeft ook niet op het dak te klimmen.
 • Bij reparaties en defecten kun je aanspraak maken op de garantie. De verhuurder is verantwoordelijk dat de zonnepanelen te allen tijde goed werken.
 • De omvormer wordt na een levensduur van 12 jaar kosteloos vervangen. 
 • Bij de huurprijs zit het onderhoud aan de zonnepanelen en het systeem inbegrepen.
 • Je hebt direct voordeel, omdat zonnepanelen direct meer opleveren aan energiebesparing dan de huurprijs.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen huren?

Iedere oplossing heeft zo zijn voor- en nadelen en dat geldt ook voor het huren van zonnepanelen, maar wat zijn de nadelen van zonnepanelen huren?

 • Zonnepanelen worden niet jouw eigendom.
 • Je kunt zonnepanelen niet mee verkopen als je het huis te koop zet.
 • Uiteindelijk is de huurprijs hoger dan wanneer je zonnepanelen koopt.
 • Je zit vast aan een langlopend huurcontract. Het vroegtijdig opzeggen van een contract kan soms een boete opleveren.
 • Jaarlijkse huurverhoging.

Wat is beter: zonnepanelen kopen of huren?

Bij zonnepanelen huren heb je meer voor- dan nadelen, maar is het dan nog steeds de beste keuze? Dat is afhankelijk van de situatie. Eigenlijk zijn er slechts twee redenen te verzinnen waarom huren een betere optie is. Het is het een goede oplossing als je niet het geld hebt om in de aanschaf van zonnepanelen te investeren en het is slim om te huren als je helemaal geen zorgen wilt hebben over het onderhoud, het laten repareren van defecten en het vervangen van onderdelen, zoals de omvormer die ongeveer een levensduur van 12 jaar heeft. Heb je het geld om te investeren? Dan is kopen op de lange termijn goedkoper en je kunt ze ook mee verkopen als je het huis te koop zet, wat bij huren vaak niet mogelijk is.

Wat kost 10 zonnepanelen huren per maand?

Als we uitgaan van een gemiddelde prijs van € 460,- per zonnepaneel inclusief montage, dan ben je ongeveer € 4.600,- kwijt voor de complete installatie. Dat is een fors bedrag, maar huren is op lange termijn een stuk duurder. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je een huurcontract voor een langere periode ondertekent. Doorgaans is het een contract voor de periode van 12 jaar. De gemiddelde huurprijs voor 10 zonnepanelen ligt ongeveer op € 55,- per maand.

Zonnepanelen kopen of hurenMaandelijkse kostenTotale kosten over een periode van 12 jaar
Koop€ 0,-€ 4.600,-
Huur€ 55,-€ 7.920,-

Het verschil tussen kopen en huren is dus aanzienlijk, maar houd er ook rekening mee dat je bij het huren van zonnepanelen extra voordelen hebt. Zoals het onderhoud, reparaties die kosteloos worden uitgevoerd en onderdelen die gratis worden vervangen. Bij de aanschaf van zonnepanelen heb je die voordelen niet en kan het totaalbedrag dus ook hoger zijn als je binnen 12 jaar reparaties moet laten uitvoeren of onderdelen, zoals een omvormer t.w.v. € 1.200,-, vervangen moet worden.

Een ander belangrijk punt heeft betrekking op de terugverdientijd. Wanneer je zonnepanelen koopt, kun je de investering binnen 7 tot 9 jaar weer terugverdienen. Alles wat ze daarna opleveren is pure winst. Bij huren heb je geen of minder winst, omdat je de huurprijs blijft betalen. En wat de zonnepanelen per maand opleveren, gebruik je doorgaans om het maandelijkse huurbedrag te betalen. Dus je schiet er weinig mee op als je huurt, met uitzondering van het feit dat je energiekosten flink omlaag gaan.

Kun je zonnepanelen leasen?

Een andere interessante constructie is het leasen van zonnepanelen. Leasen lijkt heel erg op huren en je profiteert ook van dezelfde voordelen. Met alleen het grote verschil dat je bijvoorbeeld na een contract van 12 jaar de mogelijkheid hebt om zonnepanelen over te nemen tegen de restwaarde. Op die manier worden ze uiteindelijk jouw eigendom en kun je weer van het voordeel profiteren als je bijvoorbeeld het huis te koop zet en de zonnepanelen wilt meeverkopen. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld bij het verschil tussen zonnepanelen huren en kopen en je weet nu ook of het slim is om zonnepanelen te huren. Je hebt ook een goed idee wat de prijs ongeveer is en van welke voordelen je kunt profiteren. Wil je een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen zonnepanelen huren en leasen?

Bij het huren van zonnepanelen moet je de zonnepanelen weer inleveren als je het contract beëindigt of je moet de huurovereenkomst voor een bepaalde periode verlengen. Bij leasen heb je dezelfde voordelen als bij huren, maar je hebt na de contractperiode de mogelijkheid om tegen een gereduceerd bedrag de zonnepanelen over te nemen, zodat ze ook jouw eigendom worden.

Moet je het onderhoud en reparaties zelf betalen als je zonnepanelen huurt?

Nee. Het onderhoud, reparaties en de onderdelen die eventueel vervangen moeten worden, zijn kosteloos als je zonnepanelen huurt. Uiteraard zitten deze werkzaamheden en materialen wel verwerkt in de huurprijs die je maandelijks betaalt.

Mag je zonnepanelen mee verkopen als je ze huurt?

In de basis niet, maar er zijn uitzonderingen. In goed overleg met de verhuurder is het soms mogelijk dat je het huurcontract overdraagt aan de nieuwe eigenaar. Dit verschilt per verhuurder.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website