Kosten zonnepanelen: waar moet je rekening mee houden? | KVINL.NL

Kosten zonnepanelen: waar moet je rekening mee houden?

Kosten zonnepanelen: waar moet je rekening mee houden?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn interessant als je zelf energie wilt opwekken. Hiermee kun je namelijk flink wat kosten besparen op je energierekening en je draagt ook een steentje bij aan een beter milieu. De keerzijde van de medaille is dat het een pittige investering is om je dak, je tuin of een overkapping of carport van zonnepanelen te voorzien. Wil je meer weten over de kosten van zonnepanelen? Lees dan ons artikel.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Laten we eerst een duidelijk beeld geven van wat de gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn. Bij de aanschaf van zonnepanelen kom je voor een aantal kosten te staan. De prijs van de complete installatie wordt opgebouwd op basis van de volgende werkzaamheden en benodigdheden;

  • Zonnepaneel inclusief bekabeling
  • Installatiekosten
  • Omvormer(s)

Op de offertes die je aanvraagt, zie je vaak een totaalbedrag en een omschrijving van de uit te voeren installatie. Houd er rekening mee dat ongeveer 30% tot 50% van de totaalprijs voor de montage en installatie is. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van voor welke installateur je kiest.

De prijs van 1 monokristallijn zonnepaneel ligt tussen de € 300,- en € 525,-. Afhankelijk van het merk en het vermogen van het zonnepaneel. De gemiddelde prijs ligt op ongeveer € 450,- per zonnepaneel en dan heb je dus ook een zonnepaneel uit het hogere segment met een Wattpiek vermogen van ongeveer 320 Wp.

Wat leveren zonnepanelen op?

Je vindt het prima om wat geld te investeren in het plaatsen van zonnepanelen, maar dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel ze opleveren. Je doel is immers om geld te besparen op je energierekening. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en 1 Wp levert ongeveer 0,88 kWh aan stroom op. Hierbij wordt rekening gehouden met de correctiefactor van ongeveer 15%. Een zonnepaneel met een Wattpiek vermogen van 320 Wp levert dus ongeveer 280 kWh op jaarbasis op.

Wat kosten 6 zonnepanelen inclusief installatie?

De ruimte op het dak en de ligging van de woning bepalen uiteindelijk hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk kunt plaatsen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om zonnepanelen op het noorden, noordwesten of noordoosten te plaatsen, omdat ze dan nagenoeg geen zonlicht vangen en dus ook iets opleveren. Je kunt dus nooit je volledige dak bedekken, terwijl je ook rekening moet houden met andere factoren, zoals dakramen en dakkapellen. Soms heb je simpelweg niet de ruimte om meer dan 6 zonnepanelen te plaatsen. 

Als we dan uitgaan van de gemiddelde cijfers die we eerder hebben benoemd, kost een oplossing van 6 zonnepanelen ongeveer € 2.700,- en ze leveren op jaarbasis ongeveer 1680 kWh op. Als we uitgaan van een gemiddeld tarief van € 0,70 per kWh, bespaar je met 6 zonnepanelen dus ongeveer € 1.200,- op jaarbasis.

Wat kosten 7 zonnepanelen inclusief installatie?

Je wilt alle beschikbare ruimte op je dak of rondom het huis benutten om met zonnepanelen aan de slag te gaan en het is dus heel goed denkbaar dat je niet 6, maar 7 zonnepanelen kunt plaatsen. Ook nu gaan we weer uit van de gemiddelde cijfers en dan kost een installatie van 7 zonnepanelen ongeveer € 3.200,-. En ze leveren gemiddeld 1.900 kWh per jaar op. Dat levert een besparing op van ongeveer € 1.300,-.

Wat kosten 8 zonnepanelen inclusief installatie?

Een gemiddelde woning heeft plek voor ongeveer 8 zonnepanelen en we zien dus ook dat de meeste woningen met dit aantal zonnepanelen zijn uitgerust. De prijs van 8 zonnepanelen inclusief installatie ligt op ongeveer € 3.600,- en ze leveren ongeveer 2.200 kWh op. Dat levert een energiebesparing van circa 1.500,- op.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

Er zijn natuurlijk ook genoeg woningen die plek hebben voor 10 of zelfs meer zonnepanelen. De vuistregel is dat hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen, des te meer energie je kunt besparen. Zo simpel is het. De kans is ook groot dat je met zonnepanelen meer energie opwekt dan dat je nodig hebt en dat je op dat gebied zelfs wat energie kunt terugleveren aan de energiemaatschappij, waar je ook een vergoeding voor krijgt. Overtollige energie kun je eventueel ook zelf opslaan in een thuisbatterij of met behulp van de accu van een elektrische auto. Wat op zich meer voordeel oplevert vanwege het feit dat de vergoeding die je krijgt veel lager is dan wat je voor stroom betaalt.

Voor 10 zonnepanelen betaal je ongeveer € 4.500,- en dat is inclusief montage en installatie. 10 zonnepanelen kunnen ongeveer 2.800 kWh opleveren en dat is in geld circa € 1.950,- op jaarbasis.

Wat kosten 15 zonnepanelen inclusief installatie?

Met 15 zonnepanelen kun je ongeveer 4.000 kWh aan stroom per jaar opwekken en dan ben je vrijwel zelfvoorzienend als je een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh op jaarbasis hebt. Met 15 zonnepanelen kun je dus een besparing van ongeveer € 2.800,- realiseren. Het prijskaartje van een installatie met 15 zonnepanelen is gemiddeld € 6.700,-. 

Wat kosten 12 zonnepanelen inclusief montage bij Essent?

Energiemaatschappijen, zoals Essent, bieden ook steeds vaker hun diensten aan om zonnepanelen te plaatsen. Essent vraagt ongeveer € 7.500,- voor 12 zonnepanelen inclusief montage en bijbehorende werkzaamheden, zoals het aanpassen van de meterkast. Hiermee zijn ze iets duurder dan de gemiddelde installateur, maar je ontvangt dan wel zonnepanelen uit een hoger segment die ook meer rendement opleveren. Daarnaast geeft Essent 15 jaar garantie, terwijl de meeste installateurs maximaal 10 jaar garantie geven. Dat levert een voordeel op van ongeveer € 1.500,-, omdat de centrale omvormer van zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 12,5 jaar heeft. Bij Essent heb je die kosten dus niet, omdat het systeem dan nog binnen de garantie valt en het onderdeel kosteloos wordt vervangen. Buiten de garantie betaal je de kosten voor het vervangen van bijvoorbeeld de omvormer, wat ongeveer € 1.500,- is, zelf.

Is het nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen?

In het verleden kreeg je vanuit de overheid een subsidie om zonnepanelen te plaatsen en je kon de btw terugvorderen als je jezelf als ondernemer zou registreren bij de Kamer van Koophandel. De subsidies zijn inmiddels afgeschaft en zonnepanelen worden sinds 2023 btw-vrij geleverd. Dus die voordelen mis je. Daarnaast loopt de salderingsregeling af, wat inhoudt dat de stroom die je zelf opwekt straks veel minder waard wordt. Wij snappen dan heel goed dat je jezelf afvraagt of het nog wel rendabel is om zonnepanelen te plaatsen. Het antwoord is volmondig “ja”, want je kunt er flink wat geld mee besparen op je energierekening en door een toename in duurzame oplossingen waar energie voor nodig is kun je vrijwel alle opgewekte stroom ook zelf verbruiken. 

Terugkerende kosten zonnepanelen

Na de aanschaf van de zonnepanelen ben je ongeveer voor de komende 10 tot 15 jaar verzekerd van een kostenbesparende oplossing die ook nog eens milieuvriendelijk is, maar er zijn wel jaarlijks terugkerende kosten om je zonnepanelen ook optimaal te laten presteren. Zonnepanelen hebben jaarlijks onderhoud nodig, waarbij wordt gekeken of de zonnepanelen nog maximaal presteren en ze worden gereinigd. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 150,- per onderhoudsbeurt. Houd er ook rekening mee dat een centrale omvormer een levensduur van ongeveer 12,5 jaar heeft en dat het vervangen van het onderdeel ongeveer € 1.500,- kost.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de kosten van zonnepanelen en nu ben je wel nieuwsgierig naar een gerichte prijs als je voor zonnepanelen kiest. Vraag daarom direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is de correctiefactor zonnepanelen?

De correctiefactor is belangrijk, omdat zonnepanelen vatbaar zijn voor weersomstandigheden en schaduw. Omdat zonnepanelen over een heel jaar genomen in verschillende omstandigheden moeten functioneren, is het dus ook logisch dat ze niet altijd hetzelfde rendement opleveren. Daarom wordt er gerekend met een correctiefactor van ongeveer 15% wat een goed beeld geeft van wat een zonnepaneel ook daadwerkelijk en dus over een jaar genomen kan opleveren.

Hoeveel offertes zonnepanelen vergelijken?

Als je zonnepanelen wilt plaatsen is het slim om meerdere offertes bij verschillende aanbieders aan te vragen. Vergelijk de aanbieders op prijs, maar vooral op de diensten die ze aanbieden. Het advies is om 2 tot maximaal 3 offertes te vergelijken, zodat je een goed beeld krijgt van de gemiddelde prijzen en ook de beste deal kunt kiezen op het gebied van de prijs en welke services er door de aanbieders worden verleend.

Kan ik zonnepanelen terugverdienen?

Ja, want zonnepanelen leveren energiebesparing en dus ook een kostenbesparing op. Na een volledig jaar heb je een goed beeld van wat zonnepanelen kunnen opleveren. Als je weet hoeveel je verbruikt en wat zonnepanelen opleveren, kun je berekenen hoeveel je er op jaarbasis mee bespaart. Het totaalbedrag van de investering deel je door het cijfer van je jaarlijkse besparing en je hebt nu een goed beeld van hoeveel jaar het duurt voordat je je investering weer hebt terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 7 tot 8 jaar.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website