Kosten van een huis isoleren | KVINL.NL

Kosten van een huis isoleren

Kosten van een huis isoleren

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Krijg je het klimaat in huis niet op orde en heb je een torenhoge energierekening? Dan is het een goed idee om eens na te denken over isolatie. Je kunt jezelf afvragen of je huis goed geïsoleerd is en of de aangebrachte isolatie nog wel goed zijn werk doet. Als het huis nog niet geïsoleerd is, dan is dit wel het moment om ermee aan de slag te gaan. Maar wat zijn de kosten van een huis isoleren en waarom is het zo belangrijk? 

Op zoek naar een erkend isolatiebedrijf?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat kost het om een huis volledig te isoleren?

We beginnen met het beantwoorden van de belangrijkste vraag: wat zijn de kosten van een huis isoleren? Hier is logischerwijs geen eenduidig antwoord op te geven, want de kosten zijn van een aantal factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van welke isolatiematerialen je gebruikt, wat je gaat isoleren en hoe oud je woning is. Het is arbeidsintensiever om oudere woningen voor het bouwjaar 1979 te isoleren dan nieuwere woningen. Dus op dat gebied heb je al te maken met een prijsverschil. Toch kunnen we de gemiddelde kosten laten zien van het isoleren van een gemiddelde woning.

IsolatieInvestering
Dakisolatie€ 4.000,- tot € 4.500,-
Isolatieglas HR++€ 3.500,- tot € 4.000,-
Spouwmuurisolatie€ 2.250,- tot € 2.750,-
Vloerisolatie€ 1.500,- tot € 1.750,-

Waarom is isoleren een investering?

We spreken niet zozeer over de kosten, maar over een investering en dat leggen we graag uit. Isoleren is ook een investering, want door het isoleren kun je kosten besparen op je energierekening. De besparingen zijn fors en dat scheelt enorm veel geld. Je voordeel kan oplopen tot wel honderden euro’s per jaar. Stel dat je alleen het dak laat isoleren? Dat kan een besparing van 800 m³ aan gas opleveren. Als we dan uitgaan van een gemiddeld tarief van € 1,- per m³ gas, is dat in geld een besparing van € 800,-. Dus het isoleren van het dak heb je binnen 6 jaar terugverdiend.

Een ander voordeel is dat de investering ervoor zorgt dat je woning meer geld waard is. Op het moment dat je het huis wilt verkopen, kun je dus ook meer geld vragen. Goed geïsoleerde huizen zijn populair en kopers betalen graag meer geld als die werkzaamheden al zijn verricht. Dus ook op dat gebied kun je verdienen aan je investering.

Tips om goedkoop te isoleren

Nu zijn de bedragen die wij noemen niet mals, maar zoals gezegd kun je de investering terugverdienen. Soms zelfs sneller dan verwacht. Wil je toch geen grote uitgaven doen, maar wel isoleren? Dan zijn er een paar handige tips en trucs waarmee je aan de slag kunt. Het plaatsen van tochtstrips, het afkitten van kieren en naden bij een kozijn en radiatorfolie achter je radiator plakken als die tegen een buitenmuur bevestigd is, zijn relatief makkelijke en goedkope oplossingen waarmee je toch een beetje het huis isoleert. En waarmee je dus ook wat kosten kunt besparen. Echter zijn deze besparingen in vergelijking met de rigoureuze oplossingen nihil.

Waarom het huis isoleren?

De belangrijkste reden om het huis te isoleren heeft te maken met de kostenbesparing op je energierekening. Als het huis goed geïsoleerd is, is er minder gas en/of stroom nodig om te verwarmen. Warmte kan niet meer ontsnappen en je hoeft dus veel minder te stoken om van een aangename temperatuur te genieten. Dat is ook gelijk het tweede voordeel, want een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer wooncomfort. En je huis wordt ook nog eens meer geld waard als die goed geïsoleerd is.

Voordelen huis isoleren

  • Verhoogt het wooncomfort
  • Energieverbruik wordt minder
  • Het huis wordt meer geld waard
  • Beter voor het milieu
  • Vochtproblemen voorkomen

Nadelen huis isoleren

  • Sommige klussen zijn ingrijpend en zorgen voor overlast
  • Forse investering

Welke isolatie levert het meeste op?

Je hebt een gigantische keuze uit verschillende soorten isolatiemateriaal, maar welk materiaal is nu het beste en levert het meeste op? Iedere klus vraagt om een andere aanpak. Voor het isoleren van spouwmuren kies je het liefste voor EPS parels, maar voor het isoleren van het dak is glaswol weer een betere optie. Glaswol is ook het isolatiemateriaal dat het duurst is, maar ook het meeste oplevert. Te danken aan de hoge isolatiewaarde, terwijl het materiaal ook nog eens breed toepasbaar is. We zetten het isolatiemateriaal met de lambdawaarde voor je op een rijtje.

IsolatiemateriaalLambdawaarde
Steenwol0,033 tot 0,040 W/mK
Glaswol0,031 tot 0,044 W/mK
EPS0,030 tot 0,040 W/mK
PIR0,023 tot 0,026 W/mK

Is het verplicht om je huis te isoleren?

Een veelgestelde vraag is of het verplicht is om je huis te isoleren en het antwoord hierop is ‘ja’. Sinds 2020 is het volgens de Europese wet verplicht om je huis te verduurzamen, maar je hoeft hier alleen aan te voldoen als je gaat verbouwen. Je hoeft dus niet direct aan de slag met het isoleren van je woning. Uiteraard is het wel verstandig om ermee bezig te zijn, want het isoleren van je huis scheelt ook behoorlijk in de kosten.

Isoleren en de subsidies die je krijgt

Voor het isoleren en dus het verduurzamen van je huis, krijg je vanuit de overheid subsidie. De zogenaamde ISDE die je via de website van de Rijksoverheid kunt aanvragen. Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van de isolatiewaarde van de oplossing die je hebt gekozen, in welke gemeente je woont en hoe oud het huis is. Een subsidie kan al snel enkele honderden tot duizenden euro’s zijn.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van hoeveel het kost om het huis te isoleren en waarom het zo belangrijk is om te isoleren. Wil je een gerichte prijs om jouw huis te laten isoleren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Welk isolatiemateriaal heeft de hoogste lambdawaarde?

Glas- en steenwol hebben de hoogste Lambdawaarde van tussen de 0,030 en 0,044 W/mK. Deze materialen leveren je dus ook het meeste op.

Moet ik alles laten isoleren?

Nee, maar het is wel slim om zowel je muren als de vloer, het dak en de ramen te isoleren. Zodat de warmte geen kans meer krijgt om te ontsnappen. Een ander voordeel is dat je meer subsidie krijgt als je klussen om te verduurzamen binnen een kalenderjaar laat uitvoeren.

In welke volgorde moet ik het huis isoleren?

Om vochtproblemen te voorkomen kun je het beste eerst de bodem en/of de vloer isoleren, daarna de (spouw)muren en als laatste het dak.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website