Zijn zonnepanelen rendabel of niet? | KVINL.NL

Zijn zonnepanelen rendabel of niet?

Zijn zonnepanelen rendabel of niet?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn vaak in het nieuws. De een stelt de vraag of zonnepanelen nog wel het gewenste resultaat opleveren terwijl de ander juist motiveert om in zonnepanelen te investeren. Als huiseigenaar of bedrijf twijfel je aan al die berichtgevingen en je weet bijna niet meer wie je nu op zijn of haar woord moet geloven. De grote vraag is dan ook nog steeds “zijn zonnepanelen rendabel of niet?”. In ons artikel geven wij het antwoord.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend

Is het nemen van zonnepanelen nog wel rendabel?

Het nemen van zonnepanelen is sowieso rendabel. Ongeacht de spelregels die nu gelden en in de toekomst van kracht worden. Met zonnepanelen kun je flink wat geld besparen op je energierekening, omdat je zelf groene stroom opwekt. Als je het slim aanpakt en de mogelijkheid hebt, kun je zelfs onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Wat een ultiem doel is, dat in Nederland nagenoeg niet te behalen is. Dat heeft alles te maken met de wisselende weersomstandigheden waar we constant mee te maken hebben.

Wat kunnen zonnepanelen opleveren?

Om te berekenen wat zonnepanelen opleveren, is het slim om een rekensom toe te passen. Stel dat je investeert in 10 zonnepanelen met een Wattpiekvermogen van 400. Dan levert de zonnepaneleninstallatie circa 3400 kWh aan stroom op per jaar. Dit trek je af van je verbruik en je weet hoeveel energie je kunt besparen. Maar let op, want zo werkt het niet helemaal.

Zonnepanelen wekken namelijk alleen energie op als de zon schijnt. Ook op bewolkte en zelfs regenachtige dagen kunnen ze stroom opwekken, maar dit is beduidend minder dan wanneer de zon schijnt. Tenzij je kiest voor bijvoorbeeld PERC zonnepanelen die zelfs bij bewolkt weer optimaal presteren. Het is dus niet zo dat alle stroom die wordt opgewekt ook daadwerkelijk wordt verbruikt of dat de zonnepanelen voldoende stroom opwekken om je apparaten of de verlichting in huis aan te zetten. 

Op het moment dat een zonnepaneel stroom opwekt, maar niets verbruikt wordt, wordt de energie teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Dit proces noemen we ook wel salderen. Bij de afrekening wordt de afgenomen stroom weggestreept tegen wat zonnepanelen hebben opgewekt en teruggeleverd. Daar komt een positieve of negatieve eindstand uit. Bij een positieve eindstand krijg je geld terug, bij een negatieve eindstand moet je bijbetalen. Maar dan wel veel minder dan wanneer je geen zonnepanelen op je dak hebt.

Omdat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd en je per jaar slechts nog maar een deel mag salderen, lijkt het erop alsof zonnepanelen veel minder rendabel worden. Ten eerste is dat nu nog niet het geval, omdat de salderingsregeling nog volop van kracht is en ten tweede zijn er genoeg andere mogelijkheden om je opgewekte energie zelf te verbruiken. Zelfs als de zon niet schijnt en je zonnepanelen niets opwekken. Uiteraard is het wel slim om NU te investeren als je nog van de salderingsregeling gebruik wilt maken.

Hoeveel zonnepanelen om rendabel te zijn?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om rendabel te zijn, is afhankelijk van je stroomverbruik. Je installatie is rendabel als je nagenoeg geen stroom hoeft af te nemen van de energiemaatschappij, zo weinig mogelijk terug levert en als je de installatie binnen een aantal jaren weer hebt terugverdient. Je moet dus even flink doorrekenen, wil je echt een goed beeld hebben van of de investering wel de moeite waard is. Doorgaans is de uitkomst “ja”.

We nemen een voorbeeld. Stel dat je 10 zonnepanelen hebt met 400 Wp en ongeveer 4000 kWh op jaarbasis verbruikt. De installatie levert ongeveer 3400 kWh op, omdat je rekening moet houden met de correctiefactor van 15%. Met de huidige salderingsregeling kun je dus 3400 kWh wat je zonnepanelen opleveren aftrekken van het verbruik van 4000 kWh. Dan blijft er nog 600 kWh over waarvoor je moet betalen. Boven op de kosten van vastrecht, transportkosten en andere kosten die een energiemaatschappij aan je kan of moet doorbelasten.

Maar je moet ook rekening houden met wat je wel of niet verbruikt. Misschien verbruik je 30% van de opgewekte stroom zelf en wordt de rest teruggeleverd. In dat geval krijg je een vergoeding vanuit de energiemaatschappij die een stuk lager ligt dan wat je per kWh betaalt. Als we uitgaan van € 0,07 per kWh, dan wordt de rekensom iets anders;

Som opgewekte stroom vs stroom dat je afneemt: 3400 kWh * 30%  = 1020 Kwh wat je zelf verbruikt. 4000 kWh – 1020 kWh = 2980 kWh * € 0,39 = een energierekening van € 1.162,20.

Som energierekening – wat je zelf aan energie opwekt: 4000 KwH * tarief van € 0,39 per kWh = € 1.560 – € 1.162,20 = een voordeel van € 397,80.

Som vergoeding die je krijgt voor de stroom die je teruglevert: 3400 kWh – 1020 kWh = 2380 kWh dat wordt teruggeleverd * € 0,07 vergoeding vanuit de energiemaatschappij = € 166,60.

In totaal levert je installatie dus op jaarbasis een energievoordeel op van € 564,40. Nu je dit weet kun je ook gaan uitrekenen binnen hoeveel jaar je de zonnepanelen hebt terugverdient. Doorgaans betaal je voor 10 zonnepanelen inclusief montage en materialen € 6.500,-. € 6.500,- / € 564,40 per jaar = 11,5 jaar. Met andere woorden: je hebt de installatie binnen 12 jaar weer terugverdiend.

Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen?

Door alle berichtgevingen vragen veel mensen zich af wat er in 2023 allemaal verandert met zonnepanelen, maar dat valt allemaal reuze mee. Het oorspronkelijke plan was om in 2023 al de salderingsregeling af te bouwen, maar dat is uitgesteld tot 2025. En dan is nog steeds de vraag of de salderingsregeling wordt afgebouwd, omdat er nieuwe voorstellen liggen om de salderingsregeling op een later moment af te bouwen.

Daarnaast heeft er wel een grote verandering plaatsgevonden met de btw. Zonnepanelen worden namelijk vanaf 2023 tegen 0% btw geleverd. Wat eigenlijk niet voordelig is. Je kunt jezelf nu niet meer als ondernemer registreren bij de KvK en de btw op zonnepanelen terugvorderen bij de Belastingdienst. Het is ook een feit dat door deze regeling de prijzen niet met 21% zijn gedaald. Sterker nog, je betaalt feitelijk nog net zo veel, alleen zonder de mogelijkheid om 21% btw terug te vorderen. Wat op een installatie van € 6.500,- een behoorlijke slok op een borrel is.

Waarom moet je wel/geen zonnepanelen?

Waarom zou je wel of geen zonnepanelen installeren?

Voordelen

 • Groene energie opwekken
 • Besparen op je energierekening
 • Milieubewust bezig
 • Het huis wordt meer geld waard
 • Salderingsregeling tot en met 2025 van kracht

Nadelen

 • Forse investering
 • Geen subsidie vanuit de overheid
 • Salderingsregeling verdwijnt uiteindelijk
 • Geen plek op het dak
 • Geen goede ligging van het dak

Wat ze je niet vertellen over zonnepanelen?

Er is nog iets om rekening mee te houden, want met alleen zonnepanelen ben je er nog niet. Zonnepanelen werken namelijk alleen als je ook een centrale omvormer, stringomvormers of micro-omvormers laat installeren. De gemiddelde prijs van een omvormer is € 1.200,-, terwijl de levensverwachting maximaal 12,5 jaar is. Iedere 12,5 jaar moet je dus opnieuw € 1.200,- investeren om de omvormer te laten vervangen.

Wat ze ook niet vertellen, is dat je op andere manieren opgewekte stroom zelf kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld investeren in een thuisaccu waarin je de opgewekte stroom kunt opslaan en op een later gewenst moment kunt gebruiken. Of je kunt investeren in een elektrische auto die bidirectioneel kan laden en een thuislader. Dan kan de elektrische auto ook als thuisaccu fungeren.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van of zonnepanelen rendabel zijn of niet. Wil je meer informatie over zonnepanelen, advies van de specialist of ben je op zoek naar een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Zijn zonnepanelen rendabel?

Ja, want je kunt te allen tijde besparen op je energierekening, terwijl je op dit moment ook nog volop kunt profiteren van de salderingsregeling.

Binnen hoeveel jaar heb ik zonnepanelen terugverdiend?

Hoe snel je de zonnepanelen terugverdient, is afhankelijk van het soort paneel dat je kiest, hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel je zonnepaneleninstallatie oplevert. De gemiddelde terugverdientijd is 7 tot 9 jaar.

Hoeveel procent van de opgewekte energie verbruik je direct zelf?

Ongeveer 30% van de opgewekte energie verbruik je direct zelf. De overige 60% wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Je krijgt hier een vergoeding voor, die altijd lager is dan het stroomtarief dat je per afgenomen kWh betaalt.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website