Warmtepomp huren? De keuzes die je hebt | KVINL.NL

Warmtepomp huren? De keuzes die je hebt

Warmtepomp huren? De keuzes die je hebt

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een warmtepomp is in de basis een goede investering die je ook kunt terugverdienen. De voordelen van een warmtepomp is dat je op een milieuvriendelijke manier je huis en eventueel het tapwater kunt verwarmen en dat je flink wat geld kunt besparen op je energierekening. Een ander groot voordeel is dat je bijvoorbeeld ook volledig gasloos kunt wonen wanneer je voor een all-electric warmtepomp kiest en afscheid neemt van je HR-ketel. De keerzijde van de medaille is dat een warmtepomp kopen een forse investering is en niet iedereen heeft hiervoor budget. Daarom is huren een betere optie. Maar kan dat wel en waar zou je dan op moeten letten?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kun je een warmtepomp huren?

De eerste belangrijke vraag die veel mensen hebben is of het überhaupt wel mogelijk is om een warmtepomp te huren en het antwoord op deze vraag is volmondig “ja”. Je kunt een warmtepomp huren. Voor een vast bedrag per maand huur je een warmtepomp die ook door de verhuurder wordt geïnstalleerd en onderhouden. Na installatie kun je dus gelijk profiteren van de besparing en het feit dat je op een milieuvriendelijke wijze je huis verwarmt.

Kun je een hybride warmtepomp huren?

Warmtepompen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar en je hebt vast en zeker weleens iets gehoord of gelezen over de hybride en de all-electric warmtepomp. De hybride warmtepomp is een installatie die het vaakst wordt gekozen en dat heeft een reden. Vaak heeft de warmtepomp namelijk niet de capaciteit om zowel het huis als het tapwater te verwarmen en dan heb je dus nog altijd ondersteuning nodig van een HR-ketel. Die bijvoorbeeld in de koudere maanden kan bijspringen om toch te kunnen genieten van een aangename temperatuur. Een hybride warmtepomp levert nog altijd een voordeel op ten opzichte van de energierekening en je bent ook deels milieubewust bezig. En ja, het is mogelijk om een hybride warmtepomp te huren.

Kun je een all-electric warmtepomp huren?

Je kunt ook een all-electric warmtepomp huren of kopen. Een all-electric warmtepomp heeft in tegenstelling tot de hybride variant geen hulp nodig van een cv-ketel en is krachtig genoeg om zowel het huis als het tapwater te kunnen verwarmen. Met deze oplossing kun je dus ook volledig van het gas af. Toch zijn er specifieke voorwaarden verbonden aan de installatie van de elektrische warmtepomp. Je huis moet echt optimaal geïsoleerd zijn en je hebt in de basis speciale radiatoren en het liefste vloerverwarming nodig om ervan te kunnen profiteren. Wil je weten of jouw woning aan alle eisen voldoet? Schakel de hulp in van een specialist die dat voor je kan bekijken.

Wat kost een warmtepomp voor een woonhuis?

Voordat we eens kijken naar de huurprijzen is het goed om even de kosten voor de aanschaf van een warmtepomp in kaart te brengen en dan gaan we uit van de meest gekozen variant. De lucht/water warmtepomp die dus met behulp van een buitenunit de buitenlucht gebruikt om het water in de leidingen en/of in een buffervat te verwarmen. Voordat de lucht wordt omgezet naar warmte, wordt het eerst nog behandeld door de binnenunit die met behulp van techniek de lucht omzet in warmte en op die manier het water kan verwarmen. De kosten voor een warmtepomp variëren van € 3.500,- tot wel € 7.000,-. Afhankelijk of je kiest voor een hybride warmtepomp met of zonder HR-ketel of dat je de keuze maakt voor de all-electric variant.

Wat kost het huren van een warmtepomp?

Laten we nu een blik werpen op de kosten voor het huren van de warmtepomp en zoals gezegd heb je dus keuze uit de hybride warmtepomp met of zonder HR-ketel of je kiest voor de all-electric warmtepomp. De keuze die je maakt is afhankelijk van de behoeften en of er bijvoorbeeld al een HR-ketel aanwezig is.

OplossingHuurprijsHuurprijs over 15 jaar
Hybride lucht/water warmtepomp excl. Hr-ketel€ 50,-€ 9.000,-
Hybride lucht/water warmtepomp incl. Hr-ketel€ 65,-€ 11.700,-
All-electric warmtepomp€ 95,-€ 17.100,-

Wat zijn de voordelen van huren?

Het huren van een warmtepomp brengt een hoop voordelen met zich mee en het grootste voordeel is dat je natuurlijk geen forse investering hoeft te doen. Niet iedereen heeft € 3.500,- tot € 7.000,- liggen om ‘even’ uit te geven. Dan zou huren een beter alternatief zijn. Een ander voordeel is dat je ook een vast bedrag per maand kwijt bent en dat je direct kunt besparen op je energierekening. Wat dan wel belangrijk is, is om te kijken of de maandelijkse kosten ook het minimale bedrag is dat je per maand op je energierekening kunt besparen. Anders heeft het weinig zin. Tenzij milieubewust je huis verwarmen belangrijk voor je is.

Nog een groot voordeel is dat de huurprijs inclusief onderhoud en reparaties is. Afhankelijk van de services die de verhuurder aanbiedt. Je hoeft dus geen geld apart te zetten voor eventuele reparaties en het jaarlijkse onderhoud en je hoeft ook geen buffer op te bouwen om over 15 jaar een nieuwe warmtepomp aan te schaffen wanneer die aan vervanging toe is.

Alle voordelen van huren op een rij;

  • Geen forse investering
  • Direct besparen op je energierekening
  • Huurprijs inclusief onderhoud en reparaties

Wat zijn de voordelen van warmtepomp kopen?

Een voordeel van een warmtepomp kopen is dat het je eigendom wordt. Dat houdt in dat je dus ook de waarde van je woning kunt verhogen wanneer je investeert in het verduurzamen. De keerzijde van de medaille is dat je over 15 jaar opnieuw moet investeren wanneer de warmtepomp eventueel aan vervanging toe is en je hebt te maken met de jaarlijkse kosten voor het onderhoud. Ook eventuele reparaties worden op eigen rekening uitgevoerd. Voordelen zijn wel weer dat je meer controle hebt over welke oplossing en voor welk merk warmtepomp je kiest. Bij verhuur is die keuze iets beperkter, omdat het afhankelijk is van de verhuur wat die aanbiedt.

Alle voordele van kopen op een rij;

  • Je woning wordt meer waard
  • Meer keuze in oplossingen en merken

Subsidie op de warmtepomp

Een belangrijke vraag is of je subsidie krijgt wanneer je een warmtepomp huurt. Je krijgt wel een subsidie vanuit de overheid wanneer je investeert in het verduurzamen van je woning en dus een warmtepomp aanschaft. Je krijgt geen subsidie wanneer je een model huurt. Dat kan al enkele honderden tot duizenden euro’s schelen. Natuurlijk hoef je niet in één keer € 3.000 tot € 7.000,- neer te leggen voor de installatie, maar je profiteert dus ook niet van de subsidie. Die overigens wel bij de gestelde prijzen is meegeteld. Als we dan heel snel vergelijken zien we dat kopen op termijn goedkoper is dan huren.

De gulle tussenweg

Geen geld om in één keer te investeren in een warmtepompinstallatie, maar je wil wel profiteren van het eigenaarschap? Dan kun je ook een warmtepomp leasen. Leasen is feitelijk huren met alleen het grote verschil dat de warmtepomp na de huurperiode ook jouw eigendom wordt. Het is feitelijk een soort kopen op afbetaling dat dus ook erg handig is voor mensen die niet het geld hebben om te verduurzamen.

Offerte aanvragen

Nu je meer weet over een warmtepomp kopen of huren is het tijd om de balans op te maken en ook een keuze te maken voor welke constructie je kiest. Wil je weten wat een specialist voor jou kan betekenen en wat in jouw situatie de beste opties zijn? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is een warmtepomp huren en leasen hetzelfde?

Nee. Bij huur wordt de warmtepomp nooit jouw eigendom en bij lease wel. Leasen is eigenlijk het kopen op afbetaling waarbij de installatie na de huurperiode jouw eigendom wordt.

Warmtepomp kopen of huren voor in een huurhuis?

Heb je een huurhuis? Dan is het handig om een warmtepomp te huren in plaats van te kopen. Door te kopen help je immers meer je huisbaas of woningcorporatie dan jezelf. Wil je huisbaas niet verduurzamen, maar je wil wel profiteren van bijvoorbeeld de lagere energierekening? Dan is het slim om te gaan huren. Controleer wel eerst in je huurovereenkomst of je dergelijke installaties wel mag laten plaatsen.

Kan ik geld lenen om een warmtepomp te kopen?

Ja. Je kunt een persoonlijke lening of een doorlopend krediet bij een bank krijgen wanneer je de woning wil verduurzamen, maar leasen is vaak een betere en ook goedkopere optie. Dit heeft alles te maken met de rentes en de verschillende constructies van geld lenen. Dus je moet dit goed vergelijken voordat je definitief knopen doorhakt.

Wat gebeurt er als ik het huurbedrag van de warmtepomp niet kan betalen?

Laten we het niet hopen, maar het kan gebeuren dat je € 50,- tot wel € 100,- per maand niet kunt missen en dat je de huurprijs van de warmtepomp niet meer kunt betalen. Het is dan slim om direct contact op te nemen met de verhuurder en om afspraken te maken. Blijf je in gebreke en geef je nergens antwoord op? Dan kan een verhuurder beslissen om de huurovereenkomst te beëindigen. De installatie wordt dan ook weer gedemonteerd en meegenomen. Houd er wel rekening mee dat je verschuldigde bedragen nog steeds moet voldoen en dat er bijkomstige kosten zijn. Zoals boetes en zelfs juridische kosten wanneer er een rechter aan te pas moet komen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website