All electric warmtepomp; 6 redenen om er één te kopen

All electric warmtepomp; 6 redenen om er één te kopen

All electric warmtepomp; 6 redenen om er één te kopen

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wanneer je jouw huis wil verduurzamen is het verstandig om na te denken over een warmtepomp. Met een warmtepomp kun je namelijk volledig gasloos wonen terwijl je kunt genieten van zowel warmte als warm water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen te koop. Daaronder de all electric warmtepomp die ook wel de volledig elektrische warmtepomp wordt genoemd. Wat zijn de voordelen van het product en is het verstandig om voor dit model te kiezen?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een elektrische warmtepomp?

Een all electric warmtepomp wordt dus ook wel de volledig elektrische of stand alone warmtepomp genoemd en dit model doet in de basis hetzelfde als andere warmtepompen. Het huis verwarmen met behulp van de buitenlucht, grondwater of de warmte uit de bodem. Met een significant verschil dat de all electric warmtepomp dus geen ondersteuning krijgt van bijvoorbeeld een HR-ketel. Dat wel het geval is wanneer je voor een hybride systeem kiest.

Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp werkt relatief simpel. Met behulp van een buitenunit wordt de buitenlucht naar binnen gezogen of er wordt warmte uit de bodem gehaald. Er zijn ook pompen die grondwater als bron gebruiken om het water in de leidingen te kunnen verwarmen. De bronnen worden in de binnenunit met een opslagvat met koud water gebruikt om het koude water te veranderen in warm water. Dat vervolgens via de leidingen door het huis wordt gedistribueerd. Dit is natuurlijk heel simpel uitgelegd, want de techniek die het mogelijk maakt om op deze manier je huis duurzaam te verwarmen is een stuk ingewikkelder.

Wat zijn de voordelen?

Een all electric warmtepomp heeft heel veel voordelen en wij hebben de belangrijkste voordelen voor je opgesomd. Stuk voor stuk goede redenen om dus voor de volledig elektrische warmtepomp te kiezen.

Een hoger rendement

Een all electric warmtepomp heeft een hoger rendement dan andere systemen en manieren voor het verwarmen van je huis. Je kunt op jaarbasis tussen de € 800,- en € 1000,- op je energiekosten besparen wanneer je voor deze oplossing kiest. Dus het is goed voor je portemonnee en je bent milieubewust bezig.

Milieuvriendelijk

Een goede reden om voor de all electric warmtepomp te kiezen is vanwege het feit dat de variant een stuk milieuvriendelijker is. Enerzijds te danken aan het feit dat je geen fossiele brandstoffen hoeft te verbranden en dus ook minder CO² uitstoot. Anderzijds verbruikt een all electric warmtepomp weinig stroom en op die manier ben je dus ook milieuvriendelijker bezig. Hoe minder energie je verbruikt, des te milieuvriendelijker het wordt.

Veilig stoken

Met een all electric warmtepomp kun je 100% veilig stoken. Je hoeft namelijk geen fossiele brandstoffen te verbranden en de kans op een koolmonoxidevergiftiging is dus verdwenen. Je hoeft dus ook geen additionele kosten te maken om koolmonoxidemelders te installeren. 

Voorbereid op de toekomst

Met een all electric warmtepomp ben je voorbereid op de toekomst. Het doel is natuurlijk dat iedereen in de toekomst volledig gasloos gaat wonen en met een volledig elektrische warmtepomp zet je al een stap in de goede richting.

Verwarmen én koelen

Met een all electric warmtepomp kun je zowel je huis verwarmen als koelen! In de winter kun je het aangenaam warm hebben terwijl je de warmtepomp in de zomer als airco kunt gebruiken. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Goed voor de knip

We hebben al vastgesteld dat een all electric warmtepomp goed is voor je knip. Omdat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Maar je kunt het nog aantrekkelijker maken. Voor het verduurzamen van je huis en dus het installeren van een warmtepomp, kun je subsidie bij de overheid aanvragen. Op die manier bespaar je ook kosten op je investering. En vergeet ook niet dat je nog meer op de energiekosten kunt besparen als je een all electric warmtepomp combineert met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Wat is de beste all electric warmtepomp?

All electric warmtepompen worden voor gevestigde merken gemaakt. Denk dan aan merken zoals ATAG, Daikin, Nefit Bosch, Inventum en Remeha. Deze specialisten maken verschillende soorten warmtepompen die ook op verschillende manieren werken en uiteenlopende functies hebben. De beste all electric warmtepomp is natuurlijk de warmtepomp waarmee je het meeste kunt besparen op je energierekening en waarmee je jouw huis goed kunt verwarmen.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp heeft een buiten- en binnenunit. De binnenunit is relatief groot en je hebt dus wel voldoende ruimte nodig om de warmtepomp te installeren. Dit type warmtepomp maakt dus gebruik van de buitenlucht die met behulp van een buitenunit naar binnen wordt gezogen en naar de binnenunit wordt getransporteerd. De techniek in de binnenunit zorgt er uiteindelijk voor dat het water wordt opgewarmd en dat je het huis met behulp van de leidingen, radiatoren of een vloerverwarming kunt verwarmen.

Grond/water warmtepomp

Een grond/water warmtepomp gebruikt niet de buitenlucht, maar de warmte uit de bodem als bron om het water in huis te verwarmen. Deze installaties zijn erg groot en ze worden doorgaans in nieuwbouwhuizen geplaatst. Omdat er dan ook rekening gehouden kan worden met de ruimte die voor de installatie benodigd is. 

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp heeft het hoogste rendement, omdat het een vrij constante temperatuur van warm water kan leveren. De installatie gebruikt grondwater als bron. Met dus als gevolg dat er moet worden gegraven. Dit kan niet zomaar en zal altijd in overleg met de gemeente moeten plaatsvinden. Je hebt doorgaans ook een vergunning nodig voor deze installatie. Die dus ook meer voeten in de aarde heeft.

De keuze maken

De keuze voor het type warmtepomp is afhankelijk van je woning en andere zaken, zoals de isolatie. Een matige tot slecht geïsoleerde woning zorgt ervoor dat een all electric warmtepomp harder moet werken en dus ook meer stroom verbruikt. En de warmtepomp moet ook een hoog rendement hebben om in jouw behoeftes te kunnen voorzien. Je mag ook niet vergeten dat een bepaald type warmtepomp enorm veel ruimte vergt. Daarom zien we de lucht/water warmtepomp het vaakst terug bij huishoudens die beperkt de ruimte, maar wel een goed geïsoleerd huis hebben. Voor nieuwbouwwoningen die goed geïsoleerd zijn en ook de ruimte hebben, is de water/water warmtepomp de meest voor de handliggende keuze door het hoge rendement van de oplossing.

Wat kost een all electric warmtepomp systeem?

De prijzen van een all electric warmtepomp lopen nogal uiteen en dat heeft enerzijds te maken met het merk en de kwaliteit van de oplossing, maar ook met het type systeem dat je kiest. Wij hebben bij benadering de kosten van een all electric warmtepomp systeem voor je in kaart gebracht;

Type warmtepompAanschafSubsidieDaadwerkelijke kosten
Lucht/water€ 5.000,-€ 1.900,-€ 3.100,-
Grond/water€ 10.000,-€ 2.750,-€ 7.250,-
Water/water€ 12.500,-€ 2.750,-€ 9.750,-

Let op! Wij gaan uit van gemiddelde prijzen en subsidies. De daadwerkelijke kosten en subsidies kunnen afwijken. De kosten zijn inclusief btw en installatie.

Hoeveel stroom verbruikt een all electric warmtepomp?

Hoeveel stroom een all electric warmtepomp gebruikt is afhankelijk van verschillende factoren. Daaronder de isolatiewaarde van je woning, het type warmtepomp die je kiest en hoe warm je het uiteindelijk wilt hebben. Hierin is de regel dat het duurder wordt als je meer stookt. Dat is ook vrij logisch. Op het gebied van isolatiewaarde en het type warmtepomp zijn er wel berekeningen op los te laten en dan heb je een goed beeld van hoeveel stroom een elektrische warmtepomp verbruikt.

Het rendement van de oplossing wordt uitgedrukt in COP. COP staat voor Coefficient of Performance. De COP-waarde is altijd een momentopname en voor een beter beeld heb je meer baat bij de SCOP-waarde. SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance en dat geeft een goed beeld van hoe hoog het rendement van de oplossing daadwerkelijk is. Logischerwijs moet een warmtepomp in de koudere maanden harder werken dan in de warme maanden. Dus in de warme maanden is de COP-waarde ook een stuk hoger. Gemiddeld ligt de COP-waarde tussen de 4 en 6 voor volledig elektrische warmtepompen.

In een gemiddeld huishouden verbruikt de elektrische warmtepomp op jaarbasis ongeveer 2450 kWh aan stroom. Als we dan uitgaan van een gemiddeld tarief van € 0,74 per kWH is de rekensom heel simpel te maken. 2450 kWH x € 0,74 per kWh is € 1.813,- op jaarbasis aan energiekosten.

Zelf plaatsen of laten installeren?

Kun en mag je een all electric warmtepomp zelf installeren? Ja, maar het is wel een pittige klus! Je wil ook zekerheid hebben dat de installatie die geplaatst is goed werkt. Een erkende installateur kan het werk voor je uit handen nemen en ervoor zorgen dat de elektrische warmtepomp goed wordt geïnstalleerd. Zodat je er ook jarenlang profijt van hebt. Dus is het laten installeren van de all electric warmtepomp een slimme zet? 100%!

Aan welke voorwaarden je moet voldoen

De grote vraag is of je ook een all electric warmtepomp kunt plaatsen en dat is afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste heeft het weinig nut om hiervoor te kiezen wanneer je huis slecht geïsoleerd is. Een all electric warmtepomp heeft een maximale capaciteit om warmte af te geven en hoe meer je stookt, des te lager het rendement van de oplossing wordt. Het is zelfs te zeggen dat bij een slechte isolatie de aanschaf van een warmtepomp weggegooid geld is.

Wanneer je huis nog niet goed geïsoleerd is, doe je er dus verstandig aan om dit eerst op te lossen. Laat spouwmuren en kozijnen isoleren, plaats tochtstrips bij deuren en ramen en laat HR++ of HR+++ glas plaatsen.

Een andere belangrijke factor die meespeelt is de ruimte die je hebt. Houd er rekening mee dat je ruimte nodig hebt voor zowel een binnen- als buitenunit en dat bepaalde typen warmtepompen ook meer ruimte nodig hebben dan andere.

Een volledig elektrische warmtepomp kan alleen voor warmte zorgen en niet het kraanwater verwarmen. Tenzij je kiest voor een model met een boiler of kiest voor het separaat installeren van een zonneboiler. Anders heb je nog altijd de HR-ketel nodig als je warm water nodig hebt.

Waarom geen all electric warmtepomp kopen?

Een warmtepomp heeft voor- en nadelen. Er zijn dan ook enkele redenen te verzinnen om juist geen all electric warmtepomp te installeren. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat je te weinig radiatoren hebt om een groot oppervlak te kunnen verwarmen of dat je niet bereid bent om een vloerverwarming te installeren. Ook wanneer je warm water nodig hebt is het handiger om voor het hybride systeem te kiezen of om een additionele investering te doen in een warmtepomp met boiler of een losse zonneboiler. Wanneer je die additionele investering niet wilt doen is de all electric warmtepomp geen goede keuze. Ook wanneer je geen geld wilt investeren in het goed isoleren van je woning.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over de all electric warmtepomp. We hebben 6 redenen genoemd waarom je voor dit type warmtepomp zou kunnen kiezen. Wil jij een all electric warmtepomp kopen? Vraag hier direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste all electric warmtepomp?

De beste all electric warmtepomp is het type dat in je behoeftes kan voorzien en of die ook omwille de ruimte wel of niet geplaatst kan worden. Kies ook altijd voor een warmtepomp van een bekend merk, zoals ATAG, Daikin, Nefit Bosch, Inventum of Remeha.

Is een all electric warmtepomp veilig?

Een all electric warmtepomp is veilig, omdat je geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt voor het verwarmen van je woning. De kans op koolmonoxidevergiftiging is verdwenen wanneer je voor deze oplossing kiest.

Kan ik altijd een all electric warmtepomp kiezen?

Nee. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Alleen wanneer je de ruimte hebt, beschikt over een goed geïsoleerde woning en genoeg radiatoren en/of vloerverwarming, is de all electric warmtepomp een goede keuze.

Kan ik subsidie aanvragen voor het installeren van een all electric warmtepomp?

Ja. Via de overheid kun je subsidie aanvragen voor het installeren van een all electric warmtepomp. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de oplossing en de warmtepomp die je kiest.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website