Hybride warmtepomp: wat zijn de voor- en nadelen | KVINL.NL

Hybride warmtepomp: wat zijn de voor- en nadelen

Hybride warmtepomp: wat zijn de voor- en nadelen

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een warmtepomp is een duurzame oplossing als je het gasverbruik wilt verminderen en je energiekosten omlaag wilt brengen. Het is ook nog eens een milieuvriendelijke oplossing waarmee je van een aangenaam binnenklimaat kan blijven genieten. Warmtepompen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar en daaronder de hybride warmtepomp. Maar is dit ook een goede oplossing en wat zijn dan de voor- en nadelen?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp is een oplossing waarmee je met behulp van buitenlucht of grondwater het huis kunt verwarmen. De hybride warmtepomp doet feitelijk hetzelfde, maar de oplossing werkt ook samen met een HR-ketel. Simpelweg vanwege het feit dat een HR-ketel de warmtepomp kan ondersteunen als die onvoldoende capaciteit heeft om het huis te verwarmen. Binnen het segment hybride warmtepompen heb je ook weer keuze uit verschillende modellen, zoals de lucht/water, grond/water en luchtventilatie/water hybride warmtepompen.

Hoe werkt het?

Hoe een hybride warmtepomp werkt is afhankelijk van welke versie je kiest. Bij een lucht/water hybride warmtepomp wordt de buitenlucht als bron gebruikt om het water in huis te verwarmen, terwijl bij een grond/water model het grondwater als natuurlijke bron wordt gebruikt. Bij een luchtventilatie/water hybride warmtepomp wordt weer de ventilatielucht die normaliter naar buiten wordt afgevoerd gebruikt om het leidingwater te verwarmen. 

Lucht, grondwater of ventilatielucht wordt langs een koelmiddel geleid en met behulp van een compressor wordt de grondstof omgezet naar warmte waarmee het water in huis wordt verwarmd. Bij een hybride warmtepomp blijft dat proces ongewijzigd, maar de oplossing is wel aangesloten op een HR-ketel, zodat je altijd van warm water en een warm huis kunt profiteren. Vooral op de momenten dat de warmtepomp te weinig capaciteit heeft.

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

De voordelen van een hybride warmtepomp zijn interessant, want het is inmiddels bewezen dat je met de oplossing tot wel 75% gas kunt besparen. Dat levert een flinke besparing op, wat niet alleen beter is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Ook het risico op bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging wordt lager, omdat je simpelweg veel minder gas verbruikt.

Wat zijn de nadelen van een hybride warmtepomp?

Er kleven ook wat nadelen aan de oplossing, want je moet bijvoorbeeld de thermische schil van je woning goed isoleren als je van een hybride warmtepomp wilt profiteren. Dat betekent dat je zowel de vloeren als de muren en het dak van je woning moet isoleren. Dat zorgt voor extra kosten als je het huis nog niet geïsoleerd hebt. Het advies is ook om gelijk te investeren in een goede vloerverwarming, omdat je met een vloerverwarming ook veel minder capaciteit nodig hebt om het huis te kunnen verwarmen. Een ander nadeel is dat een hybride warmtepomp meer ruimte in beslag neemt en dat de buitenunit lawaai maakt.

Is een hybride warmtepomp verstandig?

Warmtepompen zijn goede oplossingen waarmee je op een duurzame manier je huis kunt verwarmen. Je bespaart flink wat geld op je energiekosten en het is ook milieuvriendelijker om met behulp van de oplossing te verwarmen. Een hybride warmtepomp heeft als extra voordeel dat je altijd van warm water gebruik kunt maken, omdat een HR-ketel bijspringt op de momenten dat de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft. Dus als je overweegt om in een warmtepomp te investeren, dan is de hybride warmtepomp hierin wel de beste keuze.

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp?

Ondanks dat een hybride warmtepomp een energiebesparing oplevert, verbruikt die wel stroom om zijn werk te kunnen doen. Het stroomverbruik gaat dus omhoog. Nu is elektriciteit goedkoper dan gas en gaat het dus sowieso voordeel opleveren, maar je wilt natuurlijk wel weten hoeveel stroom een hybride warmtepomp verbruikt. Dat is vooral afhankelijk van het model en het verbruik, maar doorgaans verbruikt een hybride warmtepomp gemiddeld 2.000 tot 3.000 kWh per jaar.

Dat is in geld uitgedrukt tussen de € 1.400,- en € 2.100,- als we uitgaan van een hoog tarief van € 0,70 per kWh. Dat is toch een hoop geld, maar als je 75% gas kunt besparen, levert dat ongeveer € 2.100,- op. In een gunstig geval en bij een energiezuinige hybride warmtepomp, kun je dus een voordeel behalen van € 700,- per jaar.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een hybride warmtepomp?

Het wordt natuurlijk nog interessanter als je zonnepanelen hebt of de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te laten plaatsen. Een gemiddeld zonnepaneel levert per jaar ongeveer 240 kWh op. Je hebt dus voor een hybride warmtepomp die 2.000 kWh verbruikt 8 zonnepanelen nodig en voor een model die 3.000 kWh verbruikt 13 zonnepanelen. 

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

Een hybride warmtepomp kan je het beste laten plaatsen door een erkende specialist, zodat je ook zeker weet dat de oplossing goed werkt. Je krijgt bovendien garantie op het product en de uitgevoerde werkzaamheden. Het laten installeren van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 6.500,-. Een investering die je met behulp van de besparing binnen 8 tot 10 jaar kunt terugverdienen. Daarnaast kan je bij de overheid de ISDE aanvragen voor het laten plaatsen van een hybride warmtepomp. Dat kan een voordeel van wel honderden euro’s opleveren.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een hybride warmtepomp is, hoe het werkt en hoeveel je ermee kunt besparen. Je weet nu ook wat het ongeveer kost om deze oplossing te laten plaatsen. Wil je gericht advies en ook een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan je ook het tapwater verwarmen met een hybride warmtepomp?

Ja. Soms is het mogelijk om een buffervat te plaatsen en het water in het vat te verwarmen met behulp van een hybride warmtepomp.

Hoe lang gaat een hybride warmtepomp mee?

Een hybride warmtepomp heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar, mits die ook goed en dus jaarlijks onderhouden wordt.

Hoe vraag je de ISDE aan?

De ISDE kan je aanvragen via de overheid en via de website rvo.nl. Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van de oplossing die je kiest, waar je woont en of je voor meerdere verduurzamende oplossingen hebt gekozen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website