Vloerverwarming kosten weten? | KVINL.NL

Vloerverwarming kosten weten?

Vloerverwarming kosten weten?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een vloerverwarming is een goede oplossing als je afscheid wil nemen van de lelijke radiatoren die op de muren van je huis zijn bevestigd, wilt besparen op je energierekening en van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten. Vloerverwarming is ook een forse investering, wat als een nadeel kan worden gezien. Maar wat kost een vloerverwarming nou echt? 

Vloerverwarming offertes ontvangen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is feitelijk niets meer dan een verwarming in je vloer. Je kunt zowel op de begane grond als op de tussenverdiepingen vloerverwarming aanleggen. Als we spreken over vloerverwarming heb je meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een watergedragen of een elektrische vloerverwarming, maar wat is dan het verschil? En wat is het verschil tussen nat- en droogbouw?

Watergedragen vloerverwarming

Bij een watergedragen vloerverwarming spreken we feitelijk over buizen met water die in een specifiek patroon op of in de constructievloer worden gelegd. Aan de hand van een thermostaat kan de temperatuur worden geregeld en worden de buizen met het water verwarmd. Wat ervoor zorgt dat de vloer lekker warm wordt. Bij een watergedragen vloerverwarming maak je gebruik van een CV-ketel, warmtepomp of hybride warmtepomp.

Elektrische vloerverwarming

Bij een elektrische vloerverwarming worden netten gespannen of kabels neergelegd. Deze netten en kabels worden met behulp van stroom verwarmd, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de vloer wordt verwarmd. Het is dus ook een feit dat je stroomverbruik toeneemt als je voor een elektrische vloerverwarming kiest. Wanneer je zonnepanelen hebt kun je de energiekosten beperken.

Droogbouw vloerverwarming

Bij een droogbouw vloerverwarming worden de buizen of netten op de constructievloer aangebracht. Dit gebeurt op basis van een duidelijk en handig legplan, waarmee de optimale werking van een vloerverwarming kan worden gegarandeerd. Vervolgens worden de buizen of netten met dun materiaal afgewerkt en tot slot wordt de leefvloer aangebracht.

Natbouw vloerverwarming

Bij een natbouw vloerverwarming spreken we feitelijk over een ingrijpende klus, waarbij buizen, netten of kabels in de vloer worden verwerkt. Doorgaans moet de constructievloer worden opengebroken of gleuven worden gefreesd om de kabels, buizen of netten te kunnen plaatsen. Het wordt afgewerkt met een laagje cement en tot slot kan de ondervloer en leefvloer worden geplaatst.

Wat kost vloerverwarming per m²?

Een vloerverwarming is niet goedkoop, maar de prijs is afhankelijk van of je kiest voor een watergedragen vloerverwarming en voor droog of natbouw. De gemiddelde prijs van vloerverwarming per vierkante meter is ongeveer € 60,-. Dat is inclusief montage door een erkende specialist. Laten we de prijzen van verschillende vloerverwarmingen op een rijtje zetten;

VloerverwarmingMontageKosten per m²
WatergedragenDroogbouw€ 50,-
WatergedragenNatbouw€ 45,-
ElektrischDroogbouw€ 65,-
ElektrischNatbouw€ 70,-

Wat kost 100 m² vloerverwarming?

Het is nu vrij makkelijk uit te rekenen hoeveel het kost om bijvoorbeeld een ruimte van 100 m² te voorzien van vloerverwarming. 

VloerverwarmingMontageKosten 100 m²
WatergedragenDroogbouw€ 5.000,-
WatergedragenNatbouw€ 4.500,-
ElektrischDroogbouw€ 6.500,-
ElektrischNatbouw€ 7.000,-

Wat kost 120 m² vloerverwarming?

Heb je een iets grotere kamer of wil je meer vloeroppervlakte voorzien van vloerverwarming? Als voorbeeld een tussenverdieping van je woning? Dan kun je te maken krijgen met hogere kosten. Als je bijvoorbeeld 120 vierkante meter vloerverwarming wilt plaatsen.

VloerverwarmingMontageKosten 120 m²
WatergedragenDroogbouw€ 6.000,-
WatergedragenNatbouw€ 5.400,-
ElektrischDroogbouw€ 7.800,-
ElektrischNatbouw€ 8.400,-

Wat kost 150 m² vloerverwarming?

Heb je een nog groter oppervlak, bijvoorbeeld 150 m²? Dan komt het prijskaartje er weer anders uit te zien;

VloerverwarmingMontageKosten 150 m²
WatergedragenDroogbouw€ 7.500,-
WatergedragenNatbouw€ 6.750,-
ElektrischDroogbouw€ 9.750,-
ElektrischNatbouw€ 10.500,-

Houd er ook rekening mee dat bijkomstige kosten niet zijn meegerekend. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met extra sloopkosten, kosten voor het samenstellen van een legplan en kosten voor bijvoorbeeld het aanbrengen van vloerisolatie, wat wel noodzakelijk is als je optimaal wilt profiteren van je vloerverwarming.

Waarom is vloerisolatie belangrijk?

Vloerisolatie is belangrijk om vloerverwarming optimaal te laten presteren. De koude lucht kan via de vloer in de woning trekken en in het geval van een vloerverwarming kan het de opgewarmde vloer afkoelen. Dan heb je er dus ook nauwelijks profijt van. Alleen met een goede thermische isolatie van de schil kun je een vloerverwarming ook echt als hoofdverwarming gebruiken. Dat betekent dus dat je zowel de vloeren, muren als het dak van je woning goed moet isoleren.

Is vloerverwarming nog rendabel?

Op de vraag of vloerverwarming nog rendabel is, kunnen we kort en bondig zijn. Ja, het is rendabel om te investeren in vloerverwarming, omdat het energiebesparing oplevert.  Echter is het ook een feit dat de energiebesparing minimaal is. Een vloerverwarming wordt vooral gekozen om bijvoorbeeld het huis veel efficiënter te kunnen verwarmen en om het binnenklimaat op het gewenste niveau te krijgen. 

Desalniettemin levert het wel iets van voordeel op wat betreft de energiekosten, want een watergedragen vloerverwarming kan een energiebesparing van 15% opleveren. Als we dan uitgaan van  een gemiddeld gasverbruik van 1200 m³ op jaarbasis, kunnen we concluderen dat een vloerverwarming het verbruik terugdringt naar 1000 kubieke meter. Op basis van het gemiddelde gastarief van € 1,35 per m³ spreken we feitelijk over een besparing van € 270,- op jaarbasis.

De kosten van de vloerverwarming moet je delen door de besparing die het oplevert. In deze situatie gaan we uit van een watergedragen vloerverwarming (droogbouw) en een gemiddeld gasverbruik van 1200 kubieke meter op jaarbasis. De investering is € 5.000,- en de besparing is € 270,-. Je hebt de investering dan in ongeveer 18 jaar weer terugverdiend.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de vloerverwarming kosten, welke extra kosten er kunnen zijn of het nog rendabel is om te investeren in een vloerverwarming. Wil je meer advies over de vloerverwarming of een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Waarom heb je vloerisolatie voor vloerverwarming nodig?

Vloerisolatie is belangrijk, zodat de koude lucht uit de vloer de vloerverwarming niet kan afkoelen. Wanneer de vloer niet geïsoleerd is, is de kans ook groter dat de vloerverwarming dus geen effect heeft op de temperatuur in huis.

Waarom heb je een legplan vloerverwarming nodig?

Een legplan vloerverwarming is essentieel om ervoor te zorgen dat de kabels, buizen, netten of matten goed worden neergelegd, zodat de vloerverwarming ook optimaal kan presteren. Een expert kan hierbij helpen en berekenen hoeveel materialen er nodig zijn om een efficiënte vloerverwarming te installeren.

Krijg je subsidie om vloerverwarming kosten te verlagen?

Nee. Voor het installeren van een vloerverwarming krijg je geen subsidie vanuit de overheid. Echter krijg je wel subsidie als je meerdere verduurzamende oplossingen laat plaatsen, zoals een warmtepomp en vloerisolatie in combinatie met een vloerverwarming.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website