​​​​​​​​​​​​​​Vloerverwarming jaren ‘30 woning; handige tips en trucs​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​Vloerverwarming jaren ‘30 woning; handige tips en trucs​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​Vloerverwarming jaren ‘30 woning; handige tips en trucs​​​​​​​​​​​​​​

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een vloerverwarming is een prachtige uitvinding, omdat de oplossing veel voordelen heeft. De warmte wordt veel gelijkmatiger verdeeld, je kunt afscheid nemen van lelijke radiatoren aan de muren en je hebt ook altijd het voordeel van warme voeten. Vloerverwarming is ook op verschillende manieren aan te leggen en een veelgestelde vraag is of het ook mogelijk is om vloerverwarming in een jaren ‘30 woning aan te leggen. Wij geven je handige tips en trucs over het aanleggen van vloerverwarming in een oud huis.

Vloerverwarming offertes ontvangen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kan een vloerverwarming in een oud huis?

Het is mogelijk om vloerverwarming aan te leggen in een oud huis. En er zijn ook legio mogelijkheden om het voor elkaar te boksen. Je kunt kiezen voor een droog- of nat systeem en je kunt de houten vloer zelfs compleet laten vervangen door bijvoorbeeld een vloer van schuimbeton. Waar we later iets meer over vertellen.

Een cruciaal onderdeel van een goed werkende vloerverwarming is de isolatie. En daar zit ook vaak de crux als we spreken over oudere huizen. Onder oudere huizen verstaan we woningen die tot het bouwjaar 1939 zijn gebouwd. Deze huizen zijn van origine slecht tot matig geïsoleerd en zonder goede isolatie heeft een vloerverwarming weinig zin. Dus nogmaals, kan een vloerverwarming in een oud huis? Ja, maar het huis moet dus wel goed geïsoleerd zijn. Denk dan aan goede (spouw)muur– en dakisolatie, maar ook aan bijvoorbeeld geïsoleerde kozijnen en de aanwezigheid van HR++ of HR+++ glas.

Welke soorten vloerverwarming zijn geschikt voor een oud huis?

Zoals gezegd heb je voor oudere woningen vrijwel dezelfde keuzes als wanneer je in een nieuwere woning vloerverwarming wil aanleggen. Voor oudere woningen uit de jaren ‘30 wordt het vaakst voor een droog systeem gekozen. Ook wel droogbouw genoemd. Droogbouw kan namelijk op de bestaande houten constructievloer worden aangebracht. De houten vloer hoeft dus ook niet te worden verwijderd. Een ander voordeel van droogbouw is dat de verhoging van de vloer minimaal is en dat je na het aanbrengen van de vloerverwarming een leefvloer van PVC, laminaat of tegels kunt plaatsen. Wanneer je kiest voor een droog systeem kun je voor zowel een watergedragen als een elektrische vloerverwarming kiezen.

Een andere optie is het nat systeem. Ook wel natbouw genoemd. Na het plaatsen van de watergedragen of elektrische vloerverwarming wordt er een natte afdekvloer aangebracht. Vandaar ook de naam ‘natbouw’. Een groot nadeel is dat de vloer moet drogen voordat je verder kunt met het afdekken en het aanleggen van een leefvloer. En een ander nadeel is dat vaak de bestaande houten constructievloer moet worden verwijderd. Wat extra werk en dus ook extra kosten met zich meebrengt.

Wanneer kies je voor droog- en voor natbouw?

Nu is natuurlijk de vraag wanneer je voor de één of de ander kiest. Bij een stevige houten constructievloer die nog altijd goed is en geen last heeft van houtrot, kun je prima uit de voeten met een droogsysteem. Dat simpelweg eenvoudiger en sneller aan te brengen is dan een nat systeem. Maar natbouw levert voordelen op wanneer je bijvoorbeeld wel een slechte houten constructievloer hebt. In dat geval wordt de vloer verwijderd en er wordt een compleet nieuwe ondervloer van schuimbeton gegoten.

Wat zijn de voordelen van een constructievloer van schuimbeton?

Laten we nog iets dieper inzoomen op het fenomeen schuimbeton. Dat is een goede keuze is wanneer je vloer te oud of verrot is. Grote voordelen van een vloer van schuimbeton zijn dat het een licht materiaal is, dat het isolerend werkt en dat het ook bestendig is tegen vocht. Bij een droog systeem moeten er nog altijd maatregelen worden genomen, zodat de warmte niet kan ontsnappen en vocht geen kans krijgt om de vloerverwarming niet goed te laten werken. Dat gaat namelijk ook ten koste van de effectiviteit van een vloerverwarming en dat heeft weer een negatief effect op de stookkosten en de beleving.

Is een vloerverwarming zuiniger dan radiatoren?

Het is bewezen dat vloerverwarming zuiniger is dan radiatoren en dat vergt wat uitleg. En natuurlijk zijn er ook addertjes onder het gras. Een vloerverwarming is alleen effectief wanneer het huis goed geïsoleerd is. Dat hebben we eerder in het artikel verteld. Maar je moet er ook op letten dat je de thermostaat bij een vloerverwarming lager zet. Je kunt de thermostaat met 2 °C verlagen om dezelfde gevoelstemperatuur te ervaren als wanneer je radiatoren gebruikt. Ook de temperatuur van de Cv-ketel kan naar beneden, want voor een effectieve werking van een vloerverwarming hoeft water slechts 35 °C warm te zijn. In tegenstelling tot radiatoren waarbij het water tot 60 °C wordt verwarmd. Dit kan al tussen de 12% en 20% op jaarbasis aan energiebesparing opleveren. Afhankelijk van de oppervlakte van je woning.

Wat is goedkoper? Vloerverwarming of radiatoren?

Wat betreft de aanschaf en de installatie zijn radiatoren wel goedkoper dan het aanleggen van een vloerverwarming. Een vloerverwarming is een arbeidsintensieve klus en je hebt ook een compleet systeem nodig om de vloerverwarming optimaal te laten werken. Dit zijn vaak matten, platen of buizen die op of in de vloer worden aangebracht. Afhankelijk van welk systeem je kiest. Droogbouw is dan weer eenvoudiger, sneller en dus ook goedkoper aan te leggen dan een nat systeem, maar nog steeds duurder dan radiatoren. De keerzijde van de medaille is dat je de investering binnen een aantal jaren kunt terugverdienen, omdat vloerverwarming een forse energiebesparing kan opleveren.

Alternatieven voor vloervarming in een oud huis

Er zijn ook alternatieven wanneer vloerverwarming een te forse investering is of simpelweg niet mogelijk is in je oude woning. Je kunt dan denken aan het plaatsen van nieuwe design radiatoren, wandverwarming of voor een lucht/lucht warmtepomp. Leveren die net zo veel energiebesparing en comfort als vloerverwarming op? Dat dan weer niet. Op gebied van energiebesparing kan een lucht/lucht warmtepomp nog een goede optie zijn, maar voor grotere oppervlakken en meerdere ruimtes is het de oplossing die hiervoor het minst geschikt is.

Offerte aanvragen

Je weet nu meer over een vloerverwarming in een jaren ‘30 woning, welke opties je hebt en waar je op moet letten wanneer je een vloerverwarming in een oud huis wil aanleggen. Wil jij weten wat het gaat kosten om jouw jaren ‘30 woning van vloerverwarming te voorzien? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kun je in een oud huis op meerdere verdiepingen vloerverwarming aanleggen?

Ook in oudere woningen kun je op meerdere verdiepingen vloerverwarming aanleggen als dat nodig is. Het is dan wel een vereiste dat ook de constructievloeren van de verdiepingen niet te oud en stevig genoeg zijn om een vloerverwarming te kunnen dragen.

Wat doe ik als eerste? Het aanleggen van vloerverwarming of het huis isoleren?

Bij oudere woningen is het slim om eerst te kijken hoe goed je huis geïsoleerd is. Vloerverwarming is alleen effectief wanneer het huis goed geïsoleerd is. Denk dan aan geïsoleerde muren en daken en ook isolerend glas in de kozijnen. De juiste route is dus om eerst de isolatie in huis aan te brengen of te verbeteren en om vervolgens een vloerverwarming aan te leggen.

Kan iedere leefvloer op een vloer met vloerverwarming?

Ja en nee. Je kunt vrijwel ieder materiaal op een vloer met vloerverwarming leggen, maar bepaalde materialen houden warmte langer vast en zorgen dus ook voor een aangename temperatuur. Denk dan bijvoorbeeld aan een leefvloer van tegels. Ook tapijt is een goede keuze voor op een vloer met vloerverwarming.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website