Ontvochtigen met een airco: kan dat? | KVINL.NL

Ontvochtigen met een airco: kan dat?

Ontvochtigen met een airco: kan dat?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

De luchtvochtigheid in Nederland is relatief hoog. De gemiddelde luchtvochtigheid bedraagt 80% tot 85%, terwijl dat in de zomer ongeveer 70% is. Binnenshuis heb je vaak te maken met andere waarden. De luchtvochtigheid in huis kan snel te hoog zijn als je bijvoorbeeld veel ventileert, natte was ophangt om te laten drogen en warm doucht. Het is dus belangrijk dat je voor een ideale vochtbalans in huis zorgt, maar hoe doe je dat? Kun je bijvoorbeeld de lucht ontvochtigen met een airco?

Airconditioning offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Voordat we vertellen of een airco een goede oplossing kan zijn om de lucht in huis te ontvochtigen, is het belangrijk om eerst te vertellen wat de ideale luchtvochtigheid in huis is. De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de 40% en 60%. Onder de 40% spreken we over een te lage luchtvochtigheid en boven de 60% spreken we logischerwijs over een te hoge luchtvochtigheid. Bij een tekort zou je dus juist voor luchtbevochtiging moeten kiezen, terwijl je bij een te hoge luchtvochtigheid ervoor moet zorgen dat de lucht wordt ontvochtigd.

Waarom is lucht ontvochtigen belangrijk?

Een te hoge luchtvochtigheid kan voor veel problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen als de luchtvochtigheid in huis boven de 60% komt. Je kunt de luchtvochtigheid heel eenvoudig in de gaten houden met een simpele hygrometer. Die vaak al voor € 10,- tot € 15,- te koop is bij een (online) warenhuis.

Hoge luchtvochtigheid heeft effect op hout

Een te hoge luchtvochtigheid heeft effect op de werking van het hout. Denk dan niet alleen aan houten meubels, maar ook aan je houten vloer, wandpanelen van hout en de deuren en kozijnen. Vocht zorgt ervoor dat hout krimpt en gaat scheuren en dat zorgt uiteindelijk voor peperdure reparaties die je het liefste niet wilt uitvoeren.

Vochtplekken en schimmels

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt doorgaans ook voor vochtplekken op de muren en de plafonds en schimmels vinden vochtige plekken echt fantastisch. Doe je niets aan een te hoge luchtvochtigheid? Dan krijg je gegarandeerd binnen de kortste keren zwarte stippen of witte aanslag te zien. Het is niet alleen lelijk en vies, maar de sporen van schimmels zijn ook gevaarlijk voor de gezondheid als je er langdurig aan wordt blootgesteld.

Gezondheidsklachten

Naast het risico op een blootstelling aan de sporen van schimmels, kan een te hoge luchtvochtigheid ook van milde tot ernstige gezondheidsklachten zorgen. Vooral mensen met luchtwegproblemen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid sneller benauwd. Je kunt ook meer last hebben van verkoudheden en zelfs chronische bronchitis. Je kunt ook last krijgen van allergische reacties en eczeem. 

Kun je ook met de airco ontvochtigen?

Dat ontvochtigen belangrijk is staat buiten kijf, maar hoe pak je dat aan? Een goede methode is om een airco aan te schaffen die ook de lucht kan ontvochtigen. Veel airco’s hebben namelijk die functie. Zowel single room, multiroom split-airco’s en mobiele airco’s hebben vaak een zogenaamde droogstand. Soms wordt dat aangeven met een waterdruppel, een druppel met een streep erdoorheen of met de woordjes ‘dry’ en ‘dehum’.

Kan een airco de luchtvochtigheid verlagen?

Het simpele en korte antwoord is dus ‘ja’, tenzij de airco de droogstand niet heeft. Maar er zijn weinig exemplaren op de markt die de lucht niet kunnen ontvochtigen. Toch moet je er altijd op letten dat de functie aanwezig is als je er een wilt kopen met als doel om ook de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de airco de luchtvochtigheid met slechts enkele procenten kan verlagen. In extreme situaties werkt de oplossing dus niet, maar doorgaans stijgt de luchtvochtigheid in huis naar een waarde van tussen de 60% en 65%. En dan werkt een airco prima.

Wat doet een airco bij ontvochtigen?

Een airco met een droogstand zuigt de vochtige lucht op en vervolgens wordt het langs een element geleid dat ervoor zorgt dat de vochtige lucht condenseert. De condens wordt opgevangen in een bak, die je dus ook om de enkele uren moet legen. De frequentie van het legen van de opvangbak is natuurlijk afhankelijk van hoe vochtig het is en hoeveel vochtige lucht de airco heeft opgezogen. 

Kan een airco de lucht ook zuiveren?

Naast een goede balans van de luchtvochtigheid, is het ook belangrijk dat je schone lucht in huis hebt. Schone lucht is weer heel iets anders dan droge lucht. Een vervuilde lucht kan ook voor gezondheidsklachten zorgen en des te belangrijker is dat de lucht binnenshuis wordt gezuiverd. Veel airco’s hebben de functie om naast het ontvochtigen de lucht ook te zuiveren. Stof- en vuildeeltjes worden op die manier opgezogen en gefilterd met behulp van de aanwezige filters in de airconditioning.

Wat kost een airco die kan ontvochtigen?

Een airco met meer functies, zoals ontvochtigen en zuiveren, is in de regel ietsje duurder dan een simpel model die de functies niet heeft. Toch is het verschil slechts enkele tientallen euro’s en de prijs is ook altijd afhankelijk van het model en het merk dat je kiest. Laten we de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten airco’s op een rijtje zetten.

OplossingGemiddelde prijs
Mobiele airco€ 450,- tot € 600,-
Single room split-airco€ 1.500,- tot € 3.000,-
Multi-room split-airco € 3.000 tot € 6.000,-

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van hoe belangrijk het is om de lucht te ontvochtigen, of een airco een goede oplossing is om de lucht te ontvochtigen en wat een airco met droogstand ongeveer kost. Wil je gericht advies en een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat betekent dehum airco?

Dehum is eigenlijk een afkorting voor het woord ‘dehumidifier’, wat vrij vertaald ontvochtigen betekent. Een dehum airco is dus een airco die ook de lucht kan ontvochtigen.

Wat is beter? Ontvochtigen of koelen?

Door te verkoelen met behulp van een airco, kun je de luchtvochtigheid in huis al beïnvloeden, maar de impact is zo laag dat aanvullend ontvochtigen heel belangrijk is. Dus er is geen sprake van beter of slechter, maar het is meer een kwestie dat beide functies elkaar helpen om de luchtvochtigheid balans op orde te krijgen.

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in huis?

Je kunt heel makkelijk de luchtvochtigheid meten door een hygrometer van € 10,- tot € 15,- aan te schaffen of om een weerstation met ingebouwde hygrometer te kopen. Een weerstation kan bijvoorbeeld ook de weercondities in de gaten houden en zowel de binnen- als buitentemperatuur meten.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website