Petroleumkachel binnenshuis; Is dat mogelijk?

Petroleumkachel binnenshuis; Is dat mogelijk?

Petroleumkachel binnenshuis; Is dat mogelijk?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

We zijn steeds vaker op zoek naar mogelijkheden om milieuvriendelijker en vooral goedkoper te verwarmen. Er zijn ook voldoende opties waarmee je van een aangename temperatuur in huis kunt genieten. Inclusief mogelijkheden waarbij je geen gebruik hoeft te maken van gas of elektriciteit. De petroleumkachel is één van die oplossingen, maar is de kachel wel binnenshuis te gebruiken?

Hoe werkt een petroleumkachel?

Een petroleumkachel werkt in de regel vrij simpel. De kachel werkt namelijk op brandstof, die bekendstaat als petroleum. Door petroleum te verbranden ontstaat de warmte die door de woning wordt verspreid. Op die manier kun je dus van een warme temperatuur genieten terwijl de radiator niet aan hoeft. Voordelen van een petroleumkachel zijn de lage verbruikskosten en het feit dat de kachel niet rookt. Alleen bij het aansteken of het doven kun je iets ruiken van de brandstof die door de kachel wordt gebruikt. Wat overigens alleen van toepassing is op de zogenaamde kouskachel. Een laserkachel is nagenoeg geurloos.

Kun je een petroleumkachel binnen gebruiken?

Een petroleumkachel kun je prima binnen gebruiken, maar je moet er wel rekening mee houden dat het een verbrandingskachel is. Met als nadeel dat er altijd een gevaar op koolmonoxidevergiftiging is. Koolmonoxide is een kleur- en geurloos gas dat ook wel de sluipmoordenaar wordt genoemd. Een vergiftiging heb je niet snel door tenzij je koolmonoxidemelders plaatst. Die detecteert of het koolmonoxidegehalte in de woning te hoog is. Het is ook belangrijk dat de ruimte waar de kachel staat goed geventileerd wordt. Zodat het gas dat vrijkomt kan ontsnappen.

Hoe gevaarlijk is koolmonoxide?

We willen graag iets meer vertellen over koolmonoxide, omdat er ieder jaar honderden mensen met een koolmonoxidevergiftiging worden behandeld. Ruim 200 mensen zijn genoodzaakt om in het ziekenhuis te blijven terwijl 10 mensen jaarlijks aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging komen te overlijden. Dit zijn schokkende cijfers en het is dus belangrijk om verstandig om te gaan met verbrandingskachels. Zoals een CV-ketel en dus ook de petroleumkachel. 

Welke soorten petroleumkachels zijn er?

Er zijn twee soorten petroleumkachels die je kunt aanschaffen. Dan spreken we over de kouskachel en de laserkachel. Maar wat is nu het verschil tussen de twee soorten?

Kouskachel

Bij de kouskachel is de kachel voorzien van een kous die in de brandstof wordt gedoopt. Je kunt de kachel aansteken met behulp van een lont en een aansteker of met een elektronische ontsteker. Die werkt in de regel op batterijen. 

Laserkachel

De laserkachel werkt met een elektronische brander en heeft een aantal voordelen. Vaak zijn deze petroleumkachels uitgerust met extra functies, zoals automatisch uitschakelen, een timerfunctie en een thermostaat. Functies die bij een kouskachel ontbreken.

Wat zijn de voordelen van een petroleumkachel binnenshuis?

Zoals ieder product heeft ook de petroleumkachel binnenshuis voor- en nadelen. Wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Milieuvriendelijker stoken

Er zijn een groot aantal voordelen te benoemen met betrekking tot de petroleumkachel. Allereerst is het milieuvriendelijker om via de kachel te stoken, omdat je geen CO² uitstoot. Een petroleumkachel rookt ook niet. Ondanks dat kan er soms wel een rookpluimpje te zien zijn als er bijvoorbeeld een stukje van de kous afbreekt en verbrandt. Maar dat mag verder geen naam hebben. 

Goedkoper stoken

Daarnaast is het ook goedkoper om met petroleum te stoken. Brandstof van een goed merk is wel prijzig, maar je kunt er ook een flink aantal uren mee stoken. Als we uitgaan van 50 liter brandstof van een goed merk, ben je ongeveer € 59,99 kwijt. Maar je kunt er tot 100 uren mee stoken. Wat inhoud dat je ongeveer € 0,60 per uur kwijt bent. Stoken met een gaskachel is duurder. Met een gasvulling van 5000 gram kun je ongeveer 20 uur stoken en deze gasvullingen kosten gemiddeld € 15,- per stuk. Als we dan de rekensom maken, kom je uit op een verbruik van € 0,75 per uur. De petroleumkachel is dus goedkoper.

Geen rookafvoer nodig

Een ander voordeel van de petroleumkachel is dat je niet gebonden bent aan een rookafvoerkanaal en dat maakt het mogelijk dat je de kachel overal kunt neerzetten. Je zou dus kunnen zeggen dat een petroleumkachel mobiel is. Een petroleumkachel kan een oppervlak van 40 tot 50 vierkante meter goed verwarmen. Dat is wel een aandachtspunt om rekening mee te houden wanneer je voor deze manier van verwarmen kiest.

Prettige warmte

De voordelen houden niet op, want veel mensen vinden de warmte van een petroleumkachel fijner aanvoelen dan de warmte van bijvoorbeeld een gaskachel. Desalniettemin zijn de meningen hierover verdeeld en verschilt het per persoon.

Is petroleum schadelijk voor de gezondheid?

Een veelgestelde vraag is of de petroleumkachel of de petroleum die wordt gebruikt schadelijk is voor de gezondheid. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. In principe is de kachel zelf niet schadelijk voor de gezondheid en als je de brandstof op een correcte manier gebruikt, is petroleum zelf ook niet gevaarlijk. Koolmonoxide is daarentegen wel gevaarlijk en het geur- en kleurloze gas kan ontsnappen wanneer er in de petroleumkachel geen goede verbranding plaatsvindt. Op het moment dat je merkt dat je hoofdpijn krijgt, duizelig of misselijk wordt, moet je de kachel direct uitschakelen, ramen en deuren openen en het liefste de woning tijdelijk verlaten. Schakel ook altijd de hulpdiensten in wanneer er sprake kan zijn van een koolmonoxidevergiftiging.

Een ander risico is het fijnstof dat vrijkomt als je een petroleumkachel gebruikt. Ook fijnstof komt direct in de woning vrij en je ademt het in. Fijnstof kan schade toebrengen aan de longen, vooral als je te vaak en te lang aan fijnstof wordt blootgesteld.

Welke petroleumkachel voor binnen?

Petroleumkachels binnenshuis zijn handige kachels om op een milieuvriendelijke en goedkope manier te verwarmen, maar er zitten ook risico’s aan vast. De risico’s hebben we uitvoerig besproken. Wanneer je toch voor de petroleumkachel kiest, is het verstandig om voor de laserkachel te kiezen. De laserkachel heeft namelijk extra functies, zoals een timerfunctie en automatisch uitschakelen. Vaak is er ook een overhittingsbeveiliging aanwezig. De kachel schakelt dan automatisch uit wanneer die te heet wordt. 

Kies ook altijd voor een petroleumkachel met een zuurfstofbeveiliging. De zuurstofbeveiliging zorgt ervoor dat de kachel automatisch uitschakelt op het moment dat de zuurstof in huis beneden een acceptabel niveau is. Het is ook geen overbodige luxe om een brandblusser paraat te hebben. Want als er iets misgaat, kun je direct schakelen. Plaats de kachel dan ook altijd in de buurt van een brandblusser.

Veelgestelde vragen

Is een petroleumkachel veilig?

Een petroleumkachel is veilig wanneer je een exemplaar kiest met een zuurstofbeveiliging en wanneer je een brandblusser hebt. Plaats de brandblusser ook altijd in de buurt van de kachel, zodat je direct actie kunt ondernemen als er iets misgaat.

Hoe duur is een petroleumkachel binnenshuis?

De prijzen van petroleumkachels variëren tussen de € 150,- en € 350,- euro. De prijs wordt uiteindelijk bepaald door de extra functies, de soort kachel (kous- of laserkachel), het merk en het vermogen.

Welk petroleum gebruiken voor een petroleumkachel?

Om een lange levensduur van een petroleumkachel te garanderen, is het advies om gezuiverd petroleum te gebruiken. Gezuiverd petroleum zorgt voor een betere verbranding en is hierdoor ook haast geurloos.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website