Zonnepanelen op schuur; kan dat? | KVINL.NL

Zonnepanelen op schuur; kan dat?

Zonnepanelen op schuur; kan dat?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je wil dolgraag aan de slag met zonnepanelen, maar er is een uitdaging. Je hebt namelijk geen mogelijkheden om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Terwijl de investering in meedraaiende zonnepanelen niet interessant genoeg is om voor het geavanceerde systeem te kiezen. Dan is er nog een goed alternatief beschikbaar als je in het bezit bent van een schuur of een tuinhuisje. Want hier kun je ook zonnepanelen op plaatsen. Maar waar moet je dan allemaal op letten?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kunnen zonnepanelen op een schuurtje?

Je kunt zonnepanelen op een schuurtje of een tuinhuisje monteren als je dat zou willen. Niemand die zegt dat het niet kan of mag. Maar je moet natuurlijk wel met een aantal zaken rekening houden. Heb je een minder stabiel schuurtje? Denk er dan nog even goed over na, want zonnepanelen nemen wel wat gewicht met zich mee. Alleen sterke en stabiele tuinhuisjes en schuurtjes zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Je moet ook rekening houden met het soort dak. Je kunt zonnepanelen prima plaatsen op een schuur met een plat dak of een schuin dak, maar je moet er wel rekening mee houden dat je dan wel voldoende ruimte hebt om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Een lessenaarsdak is in dat opzicht het perfecte dak van een schuur als je er ook zonnepanelen op wil plaatsen. Je hebt dan ieder geval de ruimte om een aantal panelen te monteren en om te profiteren van de energie die ze opleveren.

De ligging van het schuurtje

Je moet ook rekening houden met hoe het tuinhuisje of het schuurtje staat en of je zonnepanelen in de juiste richting kunt zetten voor het maximale rendement. Het beste is om zonnepanelen op het zuiden, oosten of het westen te richten. Staat het dak van je schuurtje op het noorden gericht? Dan kun je de droom over het installeren van zonnepanelen laten varen.

Hoeveel zonnepanelen op een schuur?

Hoeveel zonnepanelen je op een dak van een schuur kunt plaatsen is afhankelijk van hoe groot de schuur is en welk soort dak die heeft. Bij een plat dak moet je bijvoorbeeld rekening houden met de schaduw van de panelen en je kunt ze ook niet te dicht op elkaar of tegen de dakrand plaatsen terwijl je met een zadeldak (schuin dak) slechts één kant met zonnepanelen kunt bedekken. Bij een lessenaarsdak heb je meer opties en ruimte. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een volledig dak van zonnepanelen. Daar zijn ook mogelijkheden toe en dan kun je natuurlijk aardig wat zonnepanelen gebruiken. Op een gemiddelde schuur of een gemiddeld tuinhuisje passen ongeveer 4 zonnepanelen.

Kunnen zonnepanelen op een houten schuur?

Veel mensen vragen zich af of je ook zonnepanelen op een houten schuur of tuinhuisje kunt plaatsen en er is geen reden te verzinnen waarom dat niet zou kunnen. Er zit wel een maar aan vast, want zoals eerder gezegd zorgen panelen voor extra belasting van het dak. Gemiddeld wegen zonnepanelen tussen de 45 en 50 kilogram per vierkante meter. Dus je tuinhuisje of schuurtje moet voldoende draagkracht hebben en stevig genoeg zijn om er zonnepanelen op te kunnen plaatsen. Is je schuurtje oud en eigenlijk al aan vervanging toe? Dan is het verstandig om dit eerst te doen voordat je met zonnepanelen aan de slag gaat. Ook gezien het feit dat de levensduur van zonnepanelen vrij lang is. En is het weghalen en het opnieuw plaatsen van zonnepanelen een intensieve klus.

Zonnepanelen met stekker of omvormer

Wanneer je zonnepanelen op een schuur of een tuinhuis wil plaatsen, heb je ook de keuze voor zonnepanelen met een stekker of met een omvormer. De zonnepanelen met een stekker zijn het makkelijkst te installeren en je kunt ze bijvoorbeeld rechtstreeks op een accu aansluiten. Voor als je bijvoorbeeld de opgewekte energie wil gebruiken voor het laden van je elektrische fiets of auto. Wil je zonnepanelen gebruiken om het huis van stroom te voorzien? Dan heb je zonnepanelen met een omvormer nodig. De omvormer zet de opgewekte energie om in bruikbare stroom.

Een omvormer neemt veel ruimte in beslag en moet ook voldoende ruimte hebben om zijn warmte kwijt te kunnen. Daar is doorgaans in een standaard situatie voldoende ruimte voor, maar bij een dak van een schuur of tuinhuis ligt dat anders. Dan heb je ook speciale omvormers nodig die ook buiten geplaatst kunnen worden. Nu zijn de meeste omvormers hiervoor geschikt, maar het kan geen kwaad om hier extra rekening mee te houden. Nu is de situatie als volgt dat je zonnepanelen op een tuinhuis of schuur niet gebruikt om het huis van elektriciteit te voorzien. Daar heb je immers meer panelen en capaciteit voor nodig. Met gemiddeld 4 zonnepanelen ga je het dan niet redden.

Wat kosten zonnepanelen op een schuur?

De zonnepanelen voor op een schuur hoeven niet het beste van het beste te zijn, omdat het geen primaire energiebron is voor bijvoorbeeld het huis. Je kiest ze eerder voor het opladen van bijvoorbeeld elektrische fietsen en auto’s of om de opgewekte energie op te slaan in een accu en op een gewenst moment in te zetten om wat op de energiekosten te kunnen besparen. De prijzen voor zonnepanelen op een schuur zijn praktisch hetzelfde als wanneer je kiest voor zonnepanelen op het dak van je woning. Met een gemiddelde prijs van € 500,- per paneel (excl. btw en incl. montage) en ervan uitgaande dat je 4 tot 6 panelen maximaal kunt plaatsen, ben je dus € 2.000,- tot € 3.000,- kwijt om je schuur of tuinhuis van zonnepanelen te voorzien.

Zijn zonnepanelen op een schuur slim?

Zonnepanelen op een schuur zijn slim als je simpelweg geen opties hebt om op je dak zonnepanelen te plaatsen of als je extra energie wil opwekken voor bijvoorbeeld het opladen van fietsen en auto’s. Het is ook slim om voor zonnepanelen op je schuurtje te kiezen wanneer je zeker weet dat ze ook een hoog rendement hebben. Dat houdt in dat je een minimaal aantal zonnepanelen kunt plaatsen en dat je ze op het zuiden, westen of oosten kunt richten. Anders is het zonde van de investering.

Elektriciteit gebruiken

Zoals gezegd kun je met de opgewekte energie een aantal kanten op en doorgaans kies je niet voor zonnepanelen op een schuur om je huis van stroom te kunnen voorzien. Je kunt de opgewekte energie wel opslaan in bijvoorbeeld een accu en de stroom op ieder gewenst moment gebruiken of in delen terugleveren aan de energieleverancier. Zo kun je op een vrij slimme manier ook geld verdienen met zonnepanelen op een schuur.

Heb ik een vergunning nodig?

Nee. In principe heb je geen vergunning nodig, maar wel een meldplicht bij de gemeente. Daarnaast zijn er een paar spelregels waaraan je moet voldoen. Zonnepanelen mogen niet over de dakrand vallen en ze mogen ook niet hoger zijn dan een meter. Anders ben je wel genoodzaakt om een vergunning aan te vragen. Het advies is sowieso om altijd even de gemeente te bellen en om informatie op te vragen voordat je met zonnepanelen aan de slag gaat. Ongeacht waar je ze wil plaatsen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over zonnepanelen op schuur en welke mogelijkheden er zijn. Je weet ook meer over de voor- en nadelen en of het überhaupt wel mogelijk is om ze op een schuur of tuinhuis te plaatsen. Wil je met zonnepanelen op je schuur aan de slag en ben je benieuwd naar de prijs? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen op een schuur?

Hoeveel zonnepanelen je op een schuur of een tuinhuis kunt plaatsen, is afhankelijk van het formaat van het dak en welk soort dak je hebt. Gemiddeld kun je 4 tot 6 panelen op een schuur of een tuinhuisje plaatsen.

Zijn zonnepanelen op een schuur voordelig?

Nee. Ze kosten net zo veel als wanneer je voor zonnepanelen op het dak van je huis kiest. Vaak is de complete installatie wel goedkoper, omdat je ook minder zonnepanelen kunt plaatsen.

Mag ik zonnepanelen met een stekker zelf plaatsen?

Ja, want dit zijn kant-en-klaar pakketten die je zelf mag installeren. Het is feitelijk een Plug & Play-systeem. Je hoeft geen gecertificeerd elektricien te zijn.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website