Vloerverwarming houten vloer aanleggen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Vloerverwarming houten vloer aanleggen? Dit moet je weten

Vloerverwarming houten vloer aanleggen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een vloerverwarming is een zeer goede investering als je bijvoorbeeld last hebt van koude voeten. Koude voeten zorgen ervoor dat je het ook een stuk kouder hebt. Daarom is vloerverwarming een goede oplossing om je huis te verwarmen. Het is ook een energiebesparende oplossing en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om eindelijk afscheid te nemen van die lelijke radiatoren die in het zicht hangen. Maar kun je ook een vloerverwarming in combinatie met een houten vloer aanleggen? 

Vloerverwarming offertes ontvangen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Verschillende soorten vloerverwarming

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten vloerverwarming zijn. De verschillende soorten hebben hun voor- en nadelen en vaak is het ook van de situatie afhankelijk voor welk systeem je kunt kiezen. Laten we de verschillende soorten eens bespreken.

Watergedragen vloerverwarming

Bij een watergedragen vloerverwarming spreken we feitelijk over buizen die onder je leefvloer lopen. Deze buizen worden in een specifiek patroon gelegd en zijn gevuld met water dat met behulp van een CV-ketel of een warmtepomp wordt opgewarmd. Deze oplossing is zeer energiezuinig, omdat het water tot maximaal 40 °C verwarmd mag worden. Terwijl reguliere CV-ketels vaak water dat tot 60 °C is verwarmd, aanvoert naar bijvoorbeeld de radiatoren in je woning. Dat scheelt 20 °C en dus ook een besparing van ongeveer € 140,- op jaarbasis. Dat is snel verdiend!

Elektrische vloerverwarming

De elektrische vloerverwarming is daarentegen iets minder energiezuinig, omdat er stroom nodig is om de vloerverwarming te laten werken. Bij een elektrische vloerverwarming worden doorgaans matten onder de leefvloer geplaatst en die zorgen ervoor dat je het huis efficiënt kunt verwarmen. Ondanks dat de oplossing minder energiebesparing oplevert, is het wel een vloerverwarming die minder arbeidsintensief is om te plaatsen (en dus ook goedkoper) en je hebt geen gas meer nodig om je huis te verwarmen! Als je zonnepanelen hebt kun je natuurlijk wel energiezuinig je huis verwarmen, omdat je zelf stroom opwekt.

Droog- of natbouw vloerverwarming houten vloer?

Dan heb je nog een verschil tussen droogbouw en natbouw vloerverwarming. Bij een droogbouwconstructie worden de buizen of platen op de constructievloer bevestigd en vervolgens afgewerkt met de benodigde materialen om er vervolgens een leefvloer op te kunnen plaatsen. Bij natbouw worden de buizen of matten vaak in een constructievloer gefreesd of met behulp van beugels en een wapeningsnet bevestigd en vervolgens wordt er een dunne betonlaag gestort. Vervolgens wordt hier de leefvloer op geplaatst. 

Kan er vloerverwarming op een houten vloer?

Als je aan een houten vloer denkt, dan denk je vaak aan het laminaat of het parket dat je hebt liggen. Of de massief houten vloer die in de woning ligt. Maar met de houten vloer bedoelen we de constructievloer die uit houten balken en platen bestaat en de leefvloer, zoals dus laminaat of parket, kan dragen. Het is mogelijk om hier vloerverwarming op te plaatsen, maar dan is het wel belangrijk dat de constructievloer stevig genoeg is om het gewicht te kunnen dragen. In sommige gevallen is het advies van een expert om eerst de constructievloer te herstellen of zelfs compleet te vervangen voordat er een vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Overigens kunnen alleen droogbouwsystemen op een houten vloer.

Welke houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Nu praten we wel specifiek over de leefvloer, want de houten constructievloer wordt vaak Europees naaldhout gebruikt, wat ook minder vatbaar is voor temperatuurverschillen en vocht. Bij een leefvloer is dat anders, want niet iedere houtsoort is bestendig tegen temperatuurverschillen en vocht. In de regel kan hout uitzetten en krimpen en dat wil je echt tot een minimum beperken als je een vloerverwarming laat plaatsen. Het kan namelijk invloed hebben op de werking van de vloerverwarming en het kan zelfs je buizen of platen beschadigen als het hout teveel werkt. De volgende soorten houten vloeren kun je wel gebruiken als leefvloer;

  • Eiken (tevens de beste keuze en rood eiken is ook een goede keuze)
  • Esdoorn
  • Merbau
  • Walnoot

4 tips over vloerverwarming in combinatie met een houten vloer

We hebben nog een paar algemene tips voor je met betrekking tot vloerverwarming in combinatie met een houten vloer.

Massieve vloer

Een massieve vloer is minder geschikt voor vloerverwarming, omdat een massieve vloer krimpt en uitzet. De vloerverwarming kan de vloer beïnvloeden en de kans op schade is veel groter.

Dikte van de losse vloerdelen

De vloerdelen die je plaatst mogen niet dikker zijn dan 22 millimeter. Als de vloerdelen dikker zijn, kan de vloerverwarming de vloer en dus ook het huis minder goed verwarmen.

CV-ketel op 40 °C zetten

De thermostaat van de CV-ketel moet je op 40 °C zetten. Dit geldt alleen voor watergedragen vloerverwarming. Als het water te warm is kan de vloerverwarming minder goed zijn werk doen en zelfs schade toebrengen aan zowel je constructie- als leefvloer. De thermostaat voor het verwarmen van het sanitaire water mag niet onder de 60 °C staan.

Luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis heeft invloed op de vloerverwarming en de werking ervan. De luchtvochtigheid mag niet onder de 40% en niet boven de 60% komen. Een luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60% is ook beter voor je gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kun je aan oplossingen denken, zoals een luchtbevochtiger en bij een te hoge luchtvochtigheid is het slim om te kijken naar oplossingen waarmee je het huis beter kunt ventileren.

Wat kost vloerverwarming houten vloer?

Nu ben je ook nieuwsgierig naar wat vloerverwarming kost. In de onderstaande tabel zetten we de kosten op een rijtje.

OppervlakteWatergedragen vloerverwarmingElektrische vloerverwarming
5-10 m²€ 800,-€ 600,-
10-20 m²€ 900,-€ 800,-
20-30 m²€ 1050,-€ 900,-
30-40 m²€ 1100,-€ 1000,-

Houd er rekening mee dat een elektrische vloerverwarming minder energiezuinig is dan een watergedragen vloerverwarming.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van of een vloerverwarming in combinatie met een houten vloer mogelijk is, welke mogelijkheden je hebt en wat het ongeveer kost. Wil je gericht advies en een gerichte prijs om vloerverwarming te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan een natbouw vloerverwarming op een houten constructievloer?

Nee. Omdat er bij natbouw een laagje beton wordt gestort wordt het gewicht te hoog voor een houten constructievloer.

Kan je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken?

Ja, dat kan. Maar dan moet wel de complete thermische schil van je woning optimaal geïsoleerd zijn. 

Welke leefvloeren kun je plaatsen in combinatie met vloerverwarming?

Houten vloeren (bepaalde houtsoorten), tegels, plavuizen en PVC vloeren kun je in combinatie met een vloerverwarming als leefvloer plaatsen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website