Zonnepanelen installateurs: de beste op een rijtje | KVINL.NL

Zonnepanelen installateurs: de beste op een rijtje

Zonnepanelen installateurs: de beste op een rijtje

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je hebt een goed idee en je wilt investeren in zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak, carport of in je tuin kun je zelf groene stroom opwekken en gebruiken. Met als resultaat dat je ten eerste kunt besparen op je energierekening en ten tweede milieubewust bezig bent. Het is wel een feit dat je de montage aan de experts moet overlaten, maar waarom is dat zo en welke zonnepanelen installateurs zijn het beste?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat doen zonnepanelen installateurs?

Zonnepanelen installateurs installeren zonnepanelen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen ervoor zorgen dat de panelen op je dak komen te liggen. Een erkende specialist heeft namelijk ook een adviserende rol en zorgt ervoor dat de complete installatie ook correct wordt uitgevoerd. Zodat jij als eigenaar er ook optimaal profijt van hebt. Bij een incorrecte installatie kun je te maken krijgen met verschillende problemen. Variërend van kortsluiting in de meterkast tot aan zonnepanelen die van het dak waaien als het stormt.

Een installateur bekijkt eerst de situatie en zal advies geven over wat de mogelijkheden zijn en waar de kansen liggen. Het is niet zo dat een specialist een meting verricht, uitrekent hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen en voor je aan de slag gaat. Alvorens het eerste paneel wordt gelegd gaat er een heel proces en veel overleg aan vooraf.

De installatie zelf gebeurt altijd deskundig en de zonnepanelen installateurs zijn ook gecertificeerd om ze aan te sluiten op je meterkast. Iets wat tegenwoordig een vereiste is. Daarom wordt het zelf installeren van zonnepanelen ook lastiger, omdat je over de juiste certificering moet beschikken. Anders mag je het simpelweg niet doen. Doe je het toch? Dat kan een keuze zijn, maar het kan ook problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld als er brand ontstaat door een incorrecte aansluiting en kortsluiting. Dan zal de verzekeringsmaatschappij niets uitkeren, omdat je installatie niet door een specialist is gedaan.

Wat is een betrouwbare zonnepanelen installateur?

Een groot voordeel is dat je ook helemaal niet zelf aan de slag hoeft met zonnepanelen, want er zijn alleen in Nederland al legio zonnepanelen installateurs die hun vak verstaan. In iedere regio zijn er ook wel meerdere installateurs te vinden, maar hoe weet je of de installateurs ook betrouwbaar zijn? Goede en betrouwbare zonnepanelen installateurs zijn altijd onafhankelijk. Ze hebben geen focus op wat ze willen plaatsen, maar ze plaatsen en installeren alleen producten waar ze achter staan en die in de situatie het geschiktst zijn. 

Een betrouwbare installateur is ook transparant op zijn of haar offertes. Je weet als afnemer precies waar je aan toe bent en welke kosten er met de installatie gemoeid zijn. Betrouwbare zonnepanelen installateurs erken je ook aan de certificering die ze hebben. In Nederland bestaat het Zonnekeur-label, wat aangeeft dat de installateur die je kiest erkend, betrouwbaar en gecertificeerd is.

Wat is het beste bedrijf voor zonnepanelen?

We snappen heel goed de vraag wat nu het beste bedrijf voor zonnepanelen is, maar daar is simpelweg geen eenduidig antwoord op te geven. Er is niet een bedrijf voor heel Nederland dat uitblinkt in het advies geven over en het plaatsen van zonnepanelen. Per regio zijn er tientallen installateurs die bekwaam en erkend zijn. Er zijn ook legio websites om te vergelijken en om de beste zonnepanelen installateurs in jouw regio te benaderen.

Welke bedrijven installeren zonnepanelen?

Er zijn heel veel bedrijven die zonnepanelen installeren en in iedere regio vind je wel honderden zonnepanelen installateurs die naar eigen zeggen ook de beste zijn. Zoals gezegd kun je altijd filteren op bijvoorbeeld het Zonnekeur-label, want installateurs met deze certificering zijn bekwaam en erkend. Je kunt er ook op letten dat het bedrijf is aangesloten bij InstallQ. Een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van installatiebedrijven monitort. Deze twee zaken gecombineerd zorgen ervoor dat de zonnepanelen installateurs ook echt de moeite waard zijn om ze te benaderen voor een offerte.

Wat kost een zonnepanelen installateur?

De kosten van een zonnepanelen installateur verschillen en dat heeft alles te maken met het feit dat er geen regels zijn over de prijzen. Een installateur kijkt vrijwel altijd naar het totaalplaatje. Dat betekent dat er een prijs wordt afgegeven voor de zonnepanelen, de omvormer, het materiaal zoals bekabeling, de voorrijkosten en natuurlijk de manuren. Je kunt ervan uitgaan dat ongeveer 30% van de voorgestelde prijs voor de installatie is. Is je totaalprijs voor 10 zonnepanelen bijvoorbeeld € 7.500,-? Dan weet je dus dat je ongeveer € 2.250,- kwijt bent aan de installatiekosten.

Je kunt die € 2.250,- in eigen zak steken als je besluit om ze zelf te plaatsen. We adviseren met klem om daar nog eens goed over na te denken. Je moet immers gecertificeerd zijn om zonnepanelen op de meterkast te mogen aansluiten en het is absoluut geen pretje om op het dak te klimmen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en in extremis kan een dergelijke klus een fatale afloop hebben. Een installateur heeft al vaker met hetzelfde bijltje gehakt en weet precies wat hij of zij moet doen. En is ook gecertificeerd om zonnepanelen te mogen aansluiten.

Een ander voordeel is dat je ook garantie krijgt op de installatie. Bij de aanschaf van zonnepanelen ontvang je al product- en vermogensgarantie, maar installatiegarantie is iets wat de zonnepanelen installateurs geven. Bij een incorrecte aansluiting of bij problemen kun je rekenen op een deskundige oplossing. Dat heb je niet wanneer je het zelf hebt gedaan en ook niet precies weet waar het probleem vandaan komt. Dat kan je uiteindelijk een hoop tijd en geld kosten.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat zonnepanelen installateurs zijn, waar je op moet letten als je er eentje kiest en hoeveel een zonnepanelen installateur kost. Wil je gericht advies van een erkende installateur en een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat zegt een aansluiting bij InstallQ over zonnepanelen installateurs?

Als een installateur aangesloten is bij de onafhankelijke stichting InstallQ, kun je ervan uitgaan dat je te maken hebt met een bekwaam en betrouwbaar installatiebedrijf. InstallQ monitort de installatie kwaliteiten van verschillende bedrijven die zich bij de stichting hebben aangesloten.

Wat zegt een Zonnekeur-label?

Het Zonnekeur-label is in het leven geroepen om aan te kunnen geven dat zonnepanelen installateurs erkend en vakbekwaam zijn. Alle installateurs binnen het bedrijf hebben ook de kennis en de certificering om zonnepanelen te mogen plaatsen en aan te sluiten.

Wat zegt de garantie over een zonnepanelen installateur?

Als zonnepanelen installateurs weinig of geen garantie geven, moet je jezelf afvragen of de partij die je kiest ook betrouwbaar is. Een installateur die zijn vak verstaat heeft er geen problemen mee om een lange garantietermijn te geven, omdat ze niet bang zijn voor fouten of incorrecte installaties. Een korte garantietermijn duidt er vaak op dat een bedrijf geen vertrouwen heeft in zijn eigen kwaliteiten en kunnen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website