Kunststof kozijnen wrappen; de 6 redenen om voor deze oplossing te kiezen

Kunststof kozijnen wrappen; de 6 redenen om voor deze oplossing te kiezen

Kunststof kozijnen wrappen; de 6 redenen om voor deze oplossing te kiezen

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Kunststof kozijnen zijn enorm praktisch en onderhoudsvriendelijk. Daarom zijn kozijnen van kunststof ook de betere keuze wanneer je het huis wilt verduurzamen. Je kunt ook enorm veel geld besparen wanneer je voor deze oplossing kiest. Om de 6 jaar de kozijnen schilderen is niet meer nodig, de onderhoudskosten zijn nihil en door de goede isolatie kun je op je energierekening besparen. Toch kunnen ook kunststof kozijnen verweerd raken. Te wijten aan de verschillende weersomstandigheden waar we mee te maken hebben. Een goede keuze om je kunststof kozijnen weer als nieuw eruit te laten zien, is kunststof kozijnen wrappen. Maar waarom zou je voor deze oplossing kiezen?

Kunststof kozijnen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wanneer zie je dat kunststof kozijnen verweerd zijn

Hoge en lage temperaturen en een langdurige blootstelling aan de zon, kunnen ervoor zorgen dat je kunststof kozijnen na verloop van tijd er niet meer zo fris uitzien als eerst. En dan staat je toch een hoge kostenpost te wachten. Het vervangen van je kunststof kozijnen is niet een ingrijpende, maar ook een vrij dure klus. Lelijke putjes en deukjes en de verkleuringen zijn een doorn in het oog. Gelukkig kun je het heel eenvoudig oplossen door je kunststof kozijnen te laten wrappen.

Nieuwe kozijnen voor weinig geld

Kunststof kozijnen wrappen hoef je niet alleen te laten doen wanneer je kozijnen verweerd zijn. Je kunt het ook laten doen wanneer je de kleur zat bent en graag een nieuwe kleur wilt hebben. Of wanneer je van mening bent dat je kozijnen wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Met het wrappen van je kunststof kozijnen kun je voor relatief weinig geld je kozijnen er weer als nieuw en fris laten uitzien.

Wat is kunststof kozijnen wrappen?

Kunststof kozijnen wrappen is feitelijk niets meer of minder dan de toplaag vervangen. Kunststof kozijnen worden uit meerdere lagen opgebouwd en de toplaag bestaat doorgaans uit een speciaal soort folie dat eenvoudig te vervangen is. Dit proces wordt ook wel het wrappen of foliëren van kunststof kozijnen genoemd. Door de kozijnen te wrappen heb je niet de ellende van het vervangen van kunststof kozijnen terwijl het ook nog eens een stuk goedkoper is.

Kun je kunststof kozijnen wrappen en hoe werkt het?

Wrappen of foliëren van kunststof kozijnen is een vrij eenvoudige klus die wel secuur moet worden uitgevoerd. Feitelijk wordt er een nieuwe toplaag aangebracht met behulp van een speciaal zelfklevend folie die ook gemaakt is om weer 10 tot 15 jaar te blijven zitten. Het wrappen van kunststof kozijnen brengt een hoop voordelen met zich mee. Zeker als we de werkzaamheden vergelijken met het compleet vervangen of het schilderen van je kunststof kozijnen.

Voldoende keuze uit folie

De reden dat mensen toch kiezen voor het schilderen van kunststof kozijnen, heeft te maken met het feit dat ze denken dat je dan ook meer keuze hebt uit verschillende kleuren. Maar niets is minder waar. Ook folie kun je in uiteenlopende kleuren en looks aanschaffen. Vrijwel iedere RAL kleur, zoals wit, grijs, zwart en antraciet is verkrijgbaar terwijl je ook zou kunnen kiezen voor een wrap met een houtlook of een metaal ook. Met wel de kanttekening dat een folie met hout- of metaal ook duurder is dan folie in een bekende RAL kleur.

Minimale inspanningen, maximaal resultaat

Bij het vervangen van je kozijnen heb je een hoop rommel. Eerst moeten de oude kozijnen verwijderd worden en vervolgens kost het even tijd om de nieuwe kozijnen te plaatsen. Met het wrappen van kunststof kozijnen heb je die nadelen niet. Je hebt geen last van bouwpuin en de klus is ook nog eens een stuk sneller klaar. Ook wanneer we kunststof kozijnen wrappen vergelijken met schilderwerkzaamheden. Schilderen duurt langer en je hebt het nadeel dat je een sterke verflucht ruikt. Dat heb je niet wanneer je voor het wrappen van je kunststof kozijnen kiest. Een ander bijkomstig voordeel is dat de folie die gebruikt wordt je kozijnen goed beschermt en dat het lang meegaat. De levensduur ligt tussen de 10 tot 15 jaar terwijl je bij het verven van kozijnen rekening moet houden dat ze om de 6 jaar weer opnieuw geschilderd moeten worden.

Wat kost kunststof kozijnen wrappen?

Kunststof kozijnen wrappen is een stuk goedkoper dan kozijnen verven en veel goedkoper dan het vervangen van je kunststof kozijnen. De folie die gebruikt wordt voor het wrappen kost gemiddeld tussen de € 8,- en € 10,- per vierkante meter. De prijs is vooral afhankelijk van de kleur of de look die je kiest. Zoals eerder gezegd is folie met een houtlook prijziger dan wanneer je kiest voor een standaard RAL kleur.

Soort foliePrijs
Folie in RAL kleur (mat)€ 8,- tot € 10,- per m²
Folie in RAL kleur (glanzend)€ 8,- tot € 10,- per m²
Folie met houtlook finish€ 10,- tot € 15,- per m²
Folie met metaal ook finish€ 10,- tot € 15,- per m²

Boven op de kosten voor het folie betaal je natuurlijk ook arbeidskosten en deze kosten lopen nogal uiteen. Vaak bestaat het tarief uit een uurtarief, arbeidsloon en voorrijkosten. Voor het foliëren van een gemiddelde rijtjeswoning in Nederland worden de kosten op ongeveer € 4.500,- geschat.

De 6 redenen om voor kunststof kozijnen wrappen te kiezen

Laten we nog even opsommen waarom het wrappen van kunststof kozijnen een betere keuze is dan om kozijnen te vervangen of te schilderen;

  1. Kunststof kozijnen wrappen is minder arbeidsintensief. Dat zorgt voor lage kosten voor het aanbrengen van folie. Je hebt ook geen last van bouwpuin en het neemt veel minder tijd in beslag.
  2. De folie is gemaakt om lang mee te gaan. De nieuwe toplaag kan 10 tot wel 15 jaar meegaan. Bij schilderwerkzaamheden moet je om de 6 jaar de kozijnen opnieuw laten schilderen.
  3. De folie zorgt voor een optimale bescherming van je kozijnen. Verschillende weersomstandigheden en rondvliegende takken en puin kunnen je kozijnen lastig beschadigen.
  4. Wanneer de toplaag van kunststof kozijnen beschadigd raakt, is het in de regel relatief eenvoudig te repareren.
  5. Kunststof kozijnen wrappen is een droge methode. Je hebt niet te maken met de droogtijd of met een vieze verflucht.
  6. Kunststof kozijnen wrappen is de perfecte keuze als je kozijnen wilt opfrissen of wanneer je een andere kleur wilt hebben. Met een minimale investering kun je weer gloednieuwe kozijnen hebben.

Wanneer kies je voor het vervangen van kunststof kozijnen?

Ondanks dat kunststof kozijnen wrappen een zeer duurzame en relatief goedkope oplossing is om je kozijnen er weer als nieuw uit te laten zien, is het soms een betere keuze om je kunststof kozijnen te vervangen. Je laat ze vervangen op het moment dat je kozijnen niet meer voldoen aan de standaard met betrekking tot het isoleren van je woning. Hoe goed je kozijnen het huis isoleren, wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager de U-waarde des te beter de kozijnen isoleren.

Waar je rekening mee moet houden is dat niet alleen het kozijn, maar ook de beglazing een isolerende werking heeft. Heb je oudere kunststof kozijnen en de eerste generatie dubbel glas? Dan is het waarschijnlijk tijd om je kozijnen te vervangen. Let dan goed op de Uw-waarde van de oplossing. De Uw-waarde drukt namelijk uit hoe goed het kozijn in combinatie met het glas isoleert. Hier geldt ook weer de regel hoe lager de U-waarde des te beter de oplossing isoleert. Bij het vervangen van de beglazing kun je direct kiezen voor goed isolerend HR++ of nog beter isolerend HR+++ glas.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over het wrappen van kunststof kozijnen en je weet nu ook wanneer en vooral waarom het een hele goede keuze is om je kunststof kozijnen te onderhouden en er weer als nieuw uit te laten zien. Wil jij je kunststof kozijnen laten foliëren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kun je kunststof kozijnen wrappen?

Ja. Kunststof kozijnen kun je laten wrappen. Dit proces wordt ook wel foliëren genoemd. Tijdens deze werkzaamheden wordt de toplaag van het kozijn vervangen door een speciaal soort folie die in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Hoe vaak moet je kunststof kozijnen wrappen?

De speciale folie voor het wrappen van kunststof kozijnen gaat 10 tot 15 jaar mee. Om de 10 tot 15 jaar moet je dus je kozijnen opnieuw laten wrappen. Dit is nog altijd goedkoper en duurzamer dan het schilderen van je kozijnen. Schilderwerkzaamheden moet je namelijk om de 6 jaar opnieuw laten uitvoeren.

Kun je zelf kunststof kozijnen wrappen?

Een beetje klusser kan kunstof kozijnen zelf wrappen, maar het is een uiterst secuur werkje dat ook goed moet gebeuren. In de regel is het verstandiger om de klus over te laten aan een expert.

In welke kleuren kun je kunststof kozijnen wrappen?

De folie die gebruikt wordt voor het wrappen van kunststof kozijnen is in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Kies voor de standaard en bekende RAL kleuren, zoals wit, grijs, zwart of antraciet of kies voor een houtlook of metaallook finish.

Van welk materiaal wordt de folie voor kunststof kozijnen wrappen gemaakt?

De zelfklevende folie die gebruikt wordt voor het wrappen van kunststof kozijnen wordt doorgaans van duurzaam PVC gemaakt. Een groot voordeel is dat de folie op vrijwel iedere ondergrond is toe te passen en dat het stoot- en krasbestendig is.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website