HR ++ glas: is het de moeite waard? | KVINL.NL

HR ++ glas: is het de moeite waard?

HR ++ glas: is het de moeite waard?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Als je aan oplossingen denkt waarmee je kunt besparen op je energiekosten, dan denk je waarschijnlijk al snel aan oplossingen, zoals het huis isoleren en het plaatsen van zonnepanelen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om je huis te verduurzamen, terwijl het ook noodzakelijke oplossingen zijn als je echt op je kosten wil besparen. Denk dan bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van HR ++ glas, maar is HR ++ glas ook de moeite waard?

Op zoek naar een erkend isolatiebedrijf?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is HR ++ glas?

De letters HR staan voor Hoog Rendement en HR ++ glas is dus Hoog Rendement glas met een beetje extra. Feitelijk is het dubbel glas met een isolerende coating en isolerend glas tussen de glasplaten. Daarom is HR ++ glas ook niet hetzelfde als dubbel glas, hoewel de vergelijking begrijpelijk is. Dubbel glas isoleert minder goed vanwege het feit dat het isolerende glas evenals de HR-coating ontbreekt. Naast HR ++ glas zijn er nog meer varianten, zoals HR, HR +, HR +++ en vacuümglas. 

Wat is het verschil tussen HR, HR + en HR ++ glas?

Al die plusjes kunnen voor verwarring zorgen, maar feitelijk kan het niet fout gaan, omdat je tegenwoordig alleen nog maar de keuze hebt uit HR ++ of HR +++ glas. HR en HR + glas worden vrijwel niet meer gemaakt door het simpele feit dat deze soorten van hoog rendement glas niet voldoende isoleren. Ze zullen ongetwijfeld een energie- en kostenbesparing opleveren, maar ze isoleren minder goed dan de nieuwe standaarden waarmee je echt flink kunt besparen. De keuze voor HR ++ glas is niet alleen beter voor de knip, maar je draagt ook bij aan een beter milieu, omdat je simpelweg veel minder hoeft te stoken om van een aangenaam binnenklimaat te kunnen genieten.

Wat is het verschil tussen HR ++ en HR +++ glas?

HR ++ en HR +++ glas worden dus het vaakst verkocht, maar wat is nu het verschil? We hebben uitgelegd dat HR ++ glas een HR-coating en isolerend glas tussen de glasplaten heeft. HR +++ glas heeft nog eens een extra glasplaat, isoleren glas tussen de glasplaten in en de isolerende coating die ervoor zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen en de warmte van buitenaf niet naar binnen kan. Dat is prettig voor op de warme dagen als de zon vol door de ramen schijnt. Dan kunnen de temperaturen flink oplopen, wat ook niet aangenaam is.

Is HR ++ glas het waard?

Een nadeel van HR ++ glas is dat het duurder is dan enkel, dubbel of HR glas, maar je plukt er ook de vruchten van. HR ++ glas isoleert namelijk vreselijk goed. Zowel in de winter als in de zomer. Dat betekent dat het in de winter aangenaam warm blijft, omdat de warmte niet meer door de ramen kan ontsnappen en in de zomer wordt het warme zonlicht van buitenaf geweerd. Met deze isolerende oplossing kun je dus besparen op je stookkosten, maar ook op de kosten van bijvoorbeeld een airco die je in de zomer nodig zou hebben om de temperatuur binnen te kunnen verlagen. Dan praten we dus al snel over een besparing van tientallen kubieke meters gas, tientallen kilowatts en honderden euro’s op jaarbasis. Dus ja, HR ++ glas is het waard.

Is HR ++ glas hetzelfde als dubbel glas?

HR ++ glas wordt ook wel dubbel glas genoemd en in theorie is dat ook niet fout. Omdat zowel HR ++ glas als dubbel glas uit 2 glasplaten bestaat. Maar er zit een groot verschil tussen de varianten. HR ++ glas heeft in tegenstelling tot dubbel glas een HR-coating die isoleert en tussen de glasplaten is isolerend glas aanwezig. 

Is HR ++ dikker dan dubbel glas?

HR++ glas is ook dikker dan dubbel glas. Te wijten aan die speciale coating en het isolerende glas dat tussen de glasplaten aanwezig is. Dubbel glas heeft doorgaans een dikte van 18 mm, terwijl HR ++ glas gemiddeld 24 mm dik is. HR +++ glas, ook wel triple glas genoemd, is nog dikker met een gemiddelde dikte van 37 mm.

Is HR ++ glas altijd te plaatsen?

In theorie is HR ++ glas altijd te plaatsen, maar soms is het nodig dat het kozijn wordt aangepast. Dan hebben we het vooral over aanpassingen aan de sponning, zodat het glas ook goed past. Soms is het nodig om het kozijn te vervangen als er bijvoorbeeld houtrot wordt geconstateerd, maar je kunt het kozijn ook preventief vervangen voor een goed isolerend kunststof kozijn, zodat je jarenlang plezier hebt van de kostenbesparende investering. Woon je bijvoorbeeld in een monumentaal pand? Dan is HR ++ glas plaatsen vaak niet toegestaan en moet je uitwijken naar alternatieven, zoals isolerende raamfolie.

Hoeveel kan ik besparen met hoog rendement glas?

De hamvraag is natuurlijk hoeveel je met HR ++ glas kunt besparen en die besparing is aanzienlijk. Met HR ++ glas bespaar je ongeveer 600 kubieke meter gas op jaarbasis. Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik, verbruik je op dit moment 1500 m³ per jaar. Dat kun je dus terugbrengen naar nog maar 900 kubieke meter per jaar. Dan spreken we ook over een besparing van ruim € 800,- als we uitgaan van een gemiddeld tarief van € 1,39 per kubieke meter gas.

Wat kost HR ++ glas?

Om € 800,- op jaarbasis te kunnen besparen moet je natuurlijk wel een investering doen en zoals we hebben gezegd is HR ++ niet goedkoop. HR ++ glas kost gemiddeld € 90,- per vierkante meter. Een tussenwoning heeft al snel 20 m² aan glas nodig en dan kom je dus uit op een investering van ongeveer € 1.800,-. Dat betekent dat je je investering binnen ongeveer 3 jaar weer hebt terugverdiend.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat HR ++ glas is, of het de moeite waard is om ervoor te kiezen en hoeveel het ongeveer kost. Wil je gericht advies of een gerichte prijs om HR ++ glas te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat kost HR ++ glas per m²?

De gemiddelde prijs van HR ++ glas is € 90,- per vierkante meter. Er zijn ook varianten die slechts € 80,- per m² kosten, maar je kunt ook voor kwalitatief beter glas kiezen. Dan betaal je ongeveer € 120,- per vierkante meter.

Moet je het kozijn vervangen als je voor HR ++ glas kiest?

Dat is afhankelijk van je situatie, want ook het kozijn moet goed geïsoleerd zijn wil je kunnen profiteren van HR ++ glas. Daarom wordt vaak het advies gegeven om verouderde houten kozijnen direct te vervangen voor kunststof kozijnen.

Krijg ik een subsidie voor een investering in HR ++ glas?

Ja. Je kunt bij de overheid de ISDE aanvragen als je HR ++ glas wil plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je deze verduurzamende oplossing moet combineren met een andere maatregel om aanspraak te kunnen maken op de subsidie.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website