Cv-ketel vervangen; wanneer doe je dat en waarom is dat zo belangrijk?

Cv-ketel vervangen; wanneer doe je dat en waarom is dat zo belangrijk?

Cv-ketel vervangen; wanneer doe je dat en waarom is dat zo belangrijk?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

De cv-ketel is een belangrijk apparaat binnen het huishouden, want de ketel zorgt ervoor dat je het lekker warm hebt en dat je ook warm water kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan douchen, in bad gaan en wanneer je een pan warm water nodig hebt om het eten klaar te maken. We staan er niet heel vaak bij stil, maar een cv-ketel heeft niet het eeuwige leven. Maar wanneer vervang je dan de cv-ketel en waarom is het zo belangrijk om het apparaat te vervangen?

Cv-ketel offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

De levensduur van een cv-ketel

De gemiddelde leeftijd van een cv-ketel is ongeveer 14 jaar. Dus houdt er rekening mee dat je iedere 14 jaar weer een flink bedrag moet uitgeven om de ketel te vervangen. Een cv-ketel wordt intensief gebruikt en het is dus ook niet meer dan logisch dat onderdelen slijten. De meest voorkomende onderdelen die slijten zijn de thermostaat, de warmtepomp, de ventilatie, de pakkingen en de branders. Door de cv-ketel jaarlijks te laten onderhouden en te laten keuren door een erkende monteur, kun je ook het maximale uit het apparaat halen. Maar dat neemt niet weg dat het onvermijdbaar is om een cv-ketel te vervangen.

Een defecte cv-ketel gebruiken is gevaarlijk

Laten er geen misverstanden zijn over hoe gevaarlijk een defecte cv-ketel is, want je hebt immers te maken met een apparaat dat fossiele brandstoffen gebruikt om het water in de leidingen te verwarmen. Doorgaans (of liever gezegd vrijwel altijd) wordt gas gebruikt voor het verwarmen van je huis en het tapwater tenzij je voor andere oplossingen kiest, zoals de warmtepomp en een zonneboiler. Wanneer een brander niet goed werkt, de rookafvoer defect is of de ventilatie kapot is, heb je kans op een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide wordt niet voor niets de sluipmoordenaar genoemd, want je ziet en ruikt het gas niet. Maar een vergiftiging zorgt er wel voor dat je ziek wordt en je hebt zelfs een zeer grote kans om te overlijden. Wanneer je de symptomen van een vergiftiging merkt, zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, kun je nog actie ondernemen door te ventileren en het huis tijdelijk te verlaten. Maar in je slaap merk je er niets van en is de kans dus het grootst dat je ook door de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging komt te overlijden.

Een defecte cv-ketel zorgt voor meer kosten

Naast een gevaar voor de gezondheid kleeft er nog een groot nadeel aan een defecte cv-ketel. Dat heeft alles te maken met de kosten. Zowel de stookkosten als de kosten voor een reparatie zijn torenhoog wanneer de ketel kapot is. Onderdelen vervangen is een prijzige aangelegenheid terwijl de cv-ketel niet meer het rendement haalt dan dat het altijd is geweest. Met dus het nadeel dat je meer moet stoken en dus ook meer gas verbruikt. En dat resulteert weer in hogere bedragen op de energierekening waar je niet vrolijk van wordt. Een cv-ketel vervangen is dan ook vaak de beste optie om de kosten te drukken. Ondanks dat een volledige nieuwe installatie natuurlijk ook niet heel goedkoop is.

Problemen voorkomen met onderhoud en reparaties

Veel problemen kun je dus voorkomen met periodiek onderhoud. Dat is ook verplicht bij een cv-ketel. Een cv-ketel moet jaarlijks onderhouden en gekeurd worden. Op het moment dat er een defect wordt geconstateerd, zal de monteur de ketel repareren of het advies uitspreken om het apparaat te vervangen. Sla het advies absoluut niet in de wind, want je wil natuurlijk geen risico’s lopen op het gebied van je gezondheid en de hoge energierekening die je hoogstwaarschijnlijk krijgt wanneer een cv-ketel niet meer goed functioneert. Kleinere reparaties kun je laten uitvoeren, zodat je de levensduur van een cv-ketel kunt rekken, maar op een bepaalde leeftijd is een cv-ketel vervangen echt meer dan noodzakelijk. Zoals gezegd is de gemiddelde levensduur van een cv-ketel 14 jaar.

Cv-ketel preventief vervangen

Heeft je cv-ketel nog niet de leeftijd van 14 jaar bereikt en werkt het apparaat ook naar behoren? Dan hoef je het niet te vervangen tenzij je het huis wil verduurzamen en wanneer je wil besparen op je energierekening. Vanaf 2015 gelden er nieuwe regels voor cv-ketels en zijn alle apparaten ook voorzien van een energielabel. Tegenwoordig is het ook verplicht om bij het plaatsen van een cv-ketel te kiezen voor een ketel met een energielabel B of hoger. Dat houdt in dat deze ketels minder energie verbruiken en dus ook goedkoper in verbruik zijn. Op die manier kun je dus al een flinke euro op je energierekening besparen

Er is nog een belangrijke reden om te kiezen voor een cv-ketel vervangen en dat heeft te maken met de waarde van je woning. Een woning met een nieuwe cv-ketel stijgt in waarde en je kunt dus tijdens een verkoop meer voor je huis vragen. Dat is natuurlijk de investering meer dan waard.

Waar op letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel?

Een nieuwe cv-ketel aanschaffen vergt tijd en energie, want er zijn verschillende modellen waaruit je kunt kiezen. De keuze die je maakt is van een aantal zaken afhankelijk en wij hebben dan ook op een rijtje gezet waar je op moet letten wanneer je een nieuwe ketel wil aanschaffen.

Energielabel

Zoals gezegd hebben cv-ketels sinds 2015 energielabels. Variëren van label G tot en met A+++. Waarbij energielabel A+++ het energiezuinigst is. Het is ook verplicht dat een cv-ketel tegenwoordig een energielabel B of hoger heeft. Lager is niet meer toegestaan en deze ketels worden dus ook niet meer gemaakt. In de tweedehands markt kom je ze natuurlijk nog wel tegen, maar het is sowieso af te raden om een tweedehandse cv-ketel te kopen. Ondanks dat ze qua prijs een stuk aantrekkelijker zijn.

HR-ketel kopen

In je zoektocht naar een cv-ketel kom je ook de termen VR- en HR-ketel tegen. VR staat voor ‘verbeterd rendement’ en HR voor ‘hoog rendement’. Logischerwijs is een HR-ketel beter, energiezuiniger en goedkoper. VR-ketels worden dan ook vrijwel niet meer gemaakt, maar ze zijn er nog wel. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een HR-ketel nu je het apparaat wil vervangen.

Geluid van een cv-ketel

Een cv-ketel kan behoorlijk veel lawaai maken als die aan het werk gaat. Bij de aanschaf van een nieuw model kun je dus kijken naar hoeveel lawaai het product maakt. Dit staat vaak aangegeven in een aantal dB. Hoe hoger het getal des te meer lawaai een ketel maakt. Gemiddeld produceert een cv-ketel 50 tot 60 dB aan geluid. Dat te vergelijken is met een vaatwasser of een koelkast. Stille cv-ketels produceren niet meer dan 40 dB. Uiteraard is het ook afhankelijk van waar de ketel hangt of staat. In een afgesloten ruimte zul je er veel minder last van hebben dan wanneer de ketel bijvoorbeeld vlakbij een slaapkamer is gemonteerd.

CW-klasse

De CW-klasse van een cv-ketel is enorm belangrijk, want de waarde geeft aan hoeveel warm water de ketel per minuut kan produceren. Welke CW-klasse je nodig hebt is afhankelijk van je woning en het verbruik. Een simpele douche vraagt immers om minder warm water dan wanneer je veel in bad gaat of gebruik maakt van een regendouche. Ook wanneer je op meerdere plekken in huis tegelijk warm water wil tappen, heb je in de regel een ketel met een hogere CW-waarde nodig. Een installateur kan aangeven welke CW-klasse je nodig hebt.

Leidingen

Wanneer je in gesprek bent met de expert, kun je gelijk eens navraag doen of ook de leidingen in je woning aan vervanging toe zijn. Leidingen en de gasafvoer hebben ook niet het eeuwige leven, terwijl je voor een cv-ketel met een hogere CW-waarde ook dikkere leidingen nodig hebt. Een installateur kan precies vertellen wat je nodig hebt en welke werkzaamheden er verricht moeten worden wanneer je een cv-ketel wil vervangen. 

Gasafvoer en luchttoevoer

Bij het vervangen van een cv-ketel is het meer dan gebruikelijk dat ook het gasafvoer- en luchttoevoersysteem vervangen wordt. Het systeem heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar en moet vaak ook aangepast worden op basis van de ketel die je hebt gekozen. Ook de dakdoorvoer moet vaak aangepast en vervangen worden wanneer je een nieuwe cv-ketel laat installeren.

Condensafvoer

Waar je ook rekening mee moet houden is dat nieuwe cv-ketels een condensafvoer nodig hebben. Oudere ketels hebben die ook, maar soms ontbreekt die. Ga dus na of er een condensafvoer en bijvoorbeeld een aansluiting op het riool aanwezig is. Anders moet je deze laten aanleggen voordat de nieuwe ketel wordt geplaatst.

Cv-ketel met NZ-label

Je kunt ook controleren of de nieuwe cv-ketel wel een NZ-label heeft. Het NZ-label geeft namelijk aan dat de cv-ketel eventueel te combineren is met een zonneboiler en een warmtepomp. En met deze oplossingen kun je flink meer geld besparen op je energierekening en op een milieubewuste manier zowel je huis als het tapwater verwarmen.

De kosten van een cv-ketel

Nu je al een goed beeld hebt van waarom het zo belangrijk is om je cv-ketel te vervangen, wil je natuurlijk ook weten hoeveel het kost. En dat is afhankelijk van wat er moet gebeuren om de installatie te vervangen. Alleen een ketel vervangen is immers goedkoper dan wanneer je ook het gasafvoer- en luchttoevoersysteem moet vervangen of wanneer er ook nieuwe leidingen aangelegd moeten worden. Uiteraard speelt ook het model van de cv-ketel een belangrijke rol in de prijs.

Soort oplossingPrijs incl. btwPrijs incl. btw en montage
Hr-ketel€ 1000,- tot € 2500,-€ 1500,- tot € 3000,-
HRe-ketel€ 10.000 tot € 20.000,-€ 10.500,- tot € 20.500,-

Wat is een HRe-ketel?

Naast de HR-ketel kun je ook kiezen voor een HRe-ketel die dus duidelijk een stuk duurder is dan de hr-ketel. Maar je geniet ook van een groot voordeel, want normaliter wordt het verbrande gas afgevoerd. Bij een HRe-ketel wordt het juist gebruikt om elektriciteit op te wekken. Dus je kunt met een HRe-ketel je eigen stroom opwekken en gebruiken. Met als groot voordeel dat je flink wat kosten kunt besparen op je energierekening. Een kleine kanttekening is dat een HRe-ketel wel meer gas verbruikt dan een normale hr-ketel.

Waarom geen HR-ketel huren?

Je kunt ook een HR-ketel huren als je dat wil, maar dat kost in de regel meer dan wanneer je er één koopt. Natuurlijk voorkom je een grote uitgave door een model te huren, maar de ketel zal nooit jouw eigendom worden. Terwijl je wel moet betalen voor het onderhoud en de reparaties. Je zit ook vast een bepaalde periode om een ketel te huren, dus overstappen naar bijvoorbeeld een betere en energiezuiniger ketel is lastiger. Een goede tussenweg is om een ketel te leasen, want dan wordt je na de looptijd van het contract eigenaar van de ketel. Maar ook hier gelden weer spelregels, zoals een bepaalde vaste looptijd waardoor je minder flexibel bent om voor een andere ketel te kiezen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van waarom een cv-ketel vervangen moet en belangrijk is en met welke kosten je rekening moet houden. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden om je huis te verduurzamen en om op je energierekening te besparen. Een erkende installateur kan je ook van goed advies voorzien over hoe je het vervangen van een cv-installatie aanpakt en met welke kosten je te maken krijgt. Wil jij weten wat de expert voor jou kan betekenen? Vraag dan hier direct je vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat betekent een hr-ketel?

HR staat voor ‘hoog rendement’ en dat betekent dus ook dat de HR-ketel een hoog rendement oplevert. Het rendement ligt doorgaans boven de 90% terwijl de oudere VR-ketels een rendement van tussen de 80% en 90% opleveren. Met het oog op verduurzamen en energieverspilling tegen te gaan, is de HR-ketel de betere en inmiddels ook een verplichte keuze.

Wat is een hybride cv-ketel?

Een hybride cv-ketel werkt samen met andere apparaten voor het verwarmen van het huis en het tapwater. Dit zijn apparaten, zoals een zonneboiler en een warmtepomp. Deze oplossingen zijn duurzamer en waarmee je ook milieubewust het huis en het water kunt verwarmen. Alleen ketels met een NZ-label kunnen gecombineerd worden met dergelijke apparaten.

Krijg ik een subsidie voor een nieuwe hr-ketel?

Nee. In Nederland krijg je geen subsidie voor het plaatsen van een nieuwe hr-ketel. Ondanks dat het valt onder het verduurzamen van je woning. Voor andere oplossingen, zoals een warmtepomp of een zonneboiler, kun je vaak wel een subsidie krijgen. De ISDE kun je via de website van de Rijksoverheid aanvragen.

Wat is de levensduur van een cv-ketel?

Een cv-ketel heeft een gemiddelde levensduur van 14 jaar. Uiteraard kan de levensduur korter of langer zijn. Het is hoe dan ook belangrijk om een cv-ketel op tijd te vervangen. Zowel om je gezondheid te garanderen als om op de energierekening te besparen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website