10 zonnepanelen inclusief montage: wat is de prijs? | KVINL.NL

10 zonnepanelen inclusief montage: wat is de prijs?

10 zonnepanelen inclusief montage: wat is de prijs?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je hebt een besluit genomen en je wilt graag zonnepanelen op je dak plaatsen. Dat is natuurlijk een goed idee, want met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken. Met als resultaat dat de kosten voor elektriciteit omlaag gaan. Een ander groot voordeel is dat het ook een milieuvriendelijke manier is om energie op te wekken. Maar wat zijn de kosten van bijvoorbeeld 10 zonnepanelen inclusief montage en wat levert het uiteindelijk op? 

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kun je zonnepanelen zelf installeren?

We spreken duidelijk over inclusief montage en nu vraag je jezelf af of je zonnepanelen ook zelf kunt installeren, want dat scheelt dan ook in de prijs. Daar is ook geen speld tussen te krijgen en ja, je kunt zonnepanelen zelf installeren. Maar is het ook slim om te doen? Je moet immers kaas hebben gegeten van elektriciteit en het is toch een relatief gevaarlijke klus. Jaarlijks vallen er tientallen mensen van het dak tijdens het installeren van zonnepanelen. Soms zelfs met een fatale afloop. Dus het advies is om het werk altijd door een expert te laten uitvoeren.

Hoe wordt de prijs van zonnepanelen en montage opgebouwd?

Nu ben je ervan overtuigd dat je dus een expert moet inschakelen voor het laten plaatsen van zonnepanelen, maar je bent wel benieuwd naar hoe de prijs wordt opgebouwd. Wat betaal je nu daadwerkelijk voor de panelen zelf en voor de installatie en de voorrijkosten. Op de offertes die je aanvraagt wordt altijd duidelijk gespecificeerd waarvoor je betaalt, maar feitelijk is ongeveer 30% tot 50% van de totaalprijs bestemd voor de installatie- en voorrijkosten. Kost de complete oplossing € 8.000,-? Dan betaal je dus tussen de € 2.400,- en € 4.000,- voor de installatie. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van voor welke zonnepanelen en installateur je kiest.

Hoeveel kosten 10 zonnepanelen inclusief montage?

De prijs van 10 zonnepanelen inclusief montage is afhankelijk van verschillende factoren.

  • Welk type zonnepanelen je kiest
  • Welk merk zonnepanelen je kiest
  • Voor welke installateur je kiest

Er is dus geen eenduidig antwoord te geven, maar we kunnen wel uitgaan van gemiddelde prijzen. De gemiddelde prijs van een hoogkwalitatief zonnepaneel inclusief montage is ongeveer € 450,-. Voor 10 zonnepanelen ben je dus ongeveer € 4.500,- kwijt. Waarvan 30% tot 50% de kosten voor de montage zijn. 

Wat kosten 10 zonnepanelen met Optimizer?

Een Optimizer wordt doorgaans gebruikt als je zonnepanelen niet voldoende zonlicht en/of te veel schaduw vangen. Een Optimizer kan feitelijk de werking van een zonnepaneel optimaliseren en dat levert dus ook meer rendement op. Toch is het niet altijd nodig om een Optimizer te gebruiken. Als er bijvoorbeeld sprake is van tijdelijke schaduw of als de zonnepanelen gericht staan op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten. Een specialist kan hier advies in geven. Houd wel rekening met extra kosten, want de kosten voor 10 zonnepanelen met een Optimizer is ongeveer € 5.000,-. Dit is inclusief montage. Optimizers kosten al snel tussen de € 40,- en € 60,- exclusief btw per stuk. 

Wat kosten 10 zonnepanelen met thuisbatterij?

Een thuisbatterij is handig als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt. Wanneer er meer energie wordt opgewekt, wordt de elektriciteit automatisch teruggeleverd aan het net. Dat levert tegenwoordig een minimale vergoeding op, omdat iedere energiemaatschappij zelf mag bepalen hoeveel vergoeding per kWh ze geven. En geloof ons wanneer we zeggen dat het geen vetpot is. Heb je een tarief van € 0,70 per kWh en krijg je per teruggeleverd kWh nog geen € 0,30? Dan is het dus niet rendabel om energie terug te leveren. Maar wat doe je dan?

Met een thuisbatterij kun je overtollige energie opslaan en gebruiken op het moment dat je elektriciteit nodig hebt. Als bijvoorbeeld zonnepanelen niet genoeg opleveren om je huis van stroom te voorzien. Thuisbatterijen zijn er met verschillende capaciteiten en hoe hoger de capaciteit, des te meer je ervoor betaalt. Een gemiddeld huishouden heeft voldoende aan een thuisbatterij van 6 kWh, die ongeveer € 5.000,- kost. We hebben al uitgerekend dat 10 zonnepanelen inclusief montage ongeveer € 4.500,- kosten. Dus 10 zonnepanelen met thuisbatterij kosten ongeveer € 9.500,-. 

Wat leveren 10 zonnepanelen per jaar op?

In ons artikel spreken we voortdurend over kosten, maar eigenlijk praten we over een investering. Omdat je met zonnepanelen flink wat geld kunt besparen op je energierekening en met die besparing kun je de investering in zonnepanelen terugverdienen. Als we ervan uitgaan dat een gemiddeld zonnepaneel ongeveer 240 kWh per jaar oplevert, dan kun je met 10 zonnepanelen ongeveer 2400 kWh elektriciteit opwekken. Als we dan uitgaan van een gemiddeld tarief van € 0,70 per kWh, leveren 10 zonnepanelen je jaarlijks ongeveer € 1.680,- op. Dat houdt in dat je binnen 3 jaar je investering hebt terugverdiend. Maar de terugverdientijd duurt langer als je kiest voor bijvoorbeeld een oplossing met Optimizers en/of een thuisbatterij.

OplossingInvesteringTerugverdientijd
10 zonnepanelen€ 4.500,-3 jaar
10 zonnepanelen inclusief Optimizers€ 5.000,-3 jaar
10 zonnepanelen inclusief thuisbatterij 6 kWh€ 9.500,-6 jaar
10 zonnepanelen inclusief thuisbatterij 6 kWh en Optimizers€ 10.000,-6 jaar

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat 10 zonnepanelen inclusief montage kosten, maar zoals gezegd is het van veel factoren afhankelijk hoeveel de oplossing daadwerkelijk kost. Wil je een gerichte prijs en gericht advies? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Heb je geen energiekosten als je 10 zonnepanelen laat plaatsen?

Nee. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh op jaarbasis en 10 zonnepanelen leveren ongeveer 2400 kWh op. Dus je betaalt altijd nog voor 1100 kWh die je verbruikt. De prijs is afhankelijk van het tarief dat je betaalt.

Worden thuisbatterijen goedkoper?

De thuisbatterij is een relatief nieuw begrip in de wereld van energiebesparende oplossingen en ze zijn momenteel nog relatief duur. De verwachting is wel dat ze de komende jaren dalen in prijs. Met dank aan het einde van de salderingsregeling waardoor de vraag naar thuisbatterijen groter wordt en de productie van thuisbatterijen toeneemt.

Wat kan er fout gaan als ik zelf zonnepanelen installeer?

Er kan veel misgaan als je zelf zonnepanelen plaatst. Bij een foutieve installatie loop je het risico dat ze minder goed of helemaal niet werken, dat je kortsluiting en brand veroorzaakt en je loopt ook altijd het risico dat je tijdens de installatie van het dak valt. Daarom is het ook meer dan verstandig om het werk door een installateur te laten uitvoeren.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website