Warmtepomp buitenunit; alles wat je moet weten in 2024

Warmtepomp buitenunit; alles wat je moet weten

Warmtepomp buitenunit; alles wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wanneer je op zoek bent naar manieren om je huis te verduurzamen, milieubewust je huis en water te verwarmen en om ook nog eens geld te besparen op je energierekening, dan is een warmtepomp een serieuze oplossing om te overwegen. Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht, het grondwater of de bodem als natuurlijke bronnen om je huis of het tapwater te kunnen verwarmen, maar daar heb je wel een uitgebreide installatie met techniek voor nodig. Maar wat heb je dan precies nodig en wat is de rol van de warmtepomp buitenunit in het geheel?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is de warmtepomp buitenunit?

Een warmtepomp heeft een buitenunit nodig om de buitenlucht, het grondwater of de bodem te gebruiken om warmte te produceren. De warmtepomp buitenunit zorgt er dus voor dat deze natuurlijke grondstoffen naar de binnenunit worden vervoerd. De binnenunit bevat een compressor, verdamper en expansieventiel die ervoor zorgen dat de grondstof wordt gebruikt om het water in de leidingen of een vat te verwarmen. Wat je vervolgens kunt gebruiken om de temperatuur hoger te zetten of om warm water uit de kraan te pakken.

Verschillende soorten buitenunits warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepomp buitenunits te koop en de keuze die je maakt is afhankelijk van de totaaloplossing die je kiest. Doorgaans heb je de keuze uit twee oplossingen: de split warmtepomp of de monoblock warmtepomp.

Buitenunit split warmtepomp

De split warmtepomp bestaat uit twee units. Een unit die je binnen en een unit die je buiten plaatst. Deze units staan logischerwijs in verbinding met elkaar en ook in verbinding met de cv-installatie. Bij een split warmtepomp zorgt de buitenunit voor de aanvoer van natuurlijke grondstoffen, zoals de buitenlucht of het grondwater terwijl de binnenunit de techniek heeft om de aangevoerde grondstoffen te gebruiken om het om te zetten naar warmte. 

Buitenunit monoblock warmtepomp

Bij een monoblock warmtepomp heb je slechts één unit. Doorgaans een buitenunit die ook binnen één tot twee meter van de buitenwand wordt geplaatst. Daarin is het ook van belang dat de buitenunit van een monoblock warmtepomp altijd in de buurt van een cv-installatie wordt geplaatst. In vergelijking met een warmtepomp buitenunit van een split variant, is de monoblock warmtepomp buitenunit een stuk groter. Terwijl de werking vrijwel hetzelfde is als bij een split warmtepomp.

Wat kost een warmtepomp met buitenunit?

De kosten van een warmtepomp met buitenunit zijn afhankelijk van welk model je kiest. Zoals gezegd heb je dus keuze uit een split of een monoblock warmtepomp. Je hebt ook nog de keuze uit een lucht/water of een lucht/lucht warmtepomp. Dat heeft ook invloed op de prijs.

Soort warmtepompPrijs incl. btwPrijs incl. btw en montage
Lucht/lucht split warmtepomp€ 6.000,-€ 8.000,-
Lucht/water split warmtepomp€ 9.500,-€ 12.000,-
Lucht/lucht monoblock warmtepomp€ 2.250,-€ 3.000,-
Lucht/water monoblock warmtepomp€ 9.000,-€ 11.000,-

De prijzen zijn richtlijnen en verschillen per oplossing, per merk en per installateur. Wij zijn hierin uitgegaan van de gemiddelde prijzen die voor de oplossingen worden gerekend.

Zoals je ziet is het soms een goedkopere oplossing om voor de monoblock warmtepomp te kiezen en doorgaans liggen de installatiekosten ook lager. De keerzijde van de medaille is dat de aanschafkosten van de oplossing an sich hoger kunnen zijn.

Subsidie op warmtepomp buitenunit

Het laten installeren van een warmtepomp valt onder het verduurzamen van je woning. En dat houdt in dat je er een subsidie voor kunt aanvragen via de Rijksoverheid. De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Ook wel ISDE genoemd. Via de website van de Rijksoverheid kun je de ISDE aanvragen. Hoe hoog de subsidie is, is afhankelijk van de oplossing die je kiest. De subsidie kan variëren van enkele honderden tot wel duizenden euro’s. Wat een investering in een warmtepomp aantrekkelijk maakt.

Waar moet ik een buitenunit warmtepomp plaatsen?

Nu je een goed beeld hebt van de functie van een warmtepomp buitenunit, is er nog een kwestie van waar je de buitenunit moet plaatsen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een warmtepomp buitenunit te plaatsen. Dat ook weer afhangt van de oplossing die je hebt gekozen en van je woning.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een warmtepomp buitenunit?

De eerste vraag die de meeste mensen hebben is hoeveel ruimte je voor een warmtepomp buitenunit nodig hebt en het antwoord is kort en simpel. Je hebt flink wat ruimte nodig en zelfs meer ruimte dan de afmetingen van de unit zelf. Een warmtepomp kan alleen optimaal presteren als er een vrije luchttoevoer is. Dus de buitenunit moet zoveel mogelijk vrij staan, zodat het ook in staat is om lucht op te vangen. Een buitenunit van een warmtepomp wordt doorgaans in een tuin neergezet, maar het komt ook voor dat ze op een dak of aan een gevel worden geplaatst. 

Afstand tot de erfgrens

Bij het plaatsen van een warmtepomp buitenunit moet je in ieder geval rekening houden met de erfgrens. Logischerwijs mag de unit niet op grond van de buren of de gemeente staan of hangen, maar in sommige gevallen moet je ook een gepaste afstand tot de erfgrens bewaren. Dat heeft alles te maken met het geluid van een warmtepomp buitenunit. Je mag buren niet tot last zijn en hoe groter de afstand des te groter de kans ook is dat je buren geen last hebben van het geluid.

Afstand tot de binnenunit en de cv-installatie

Het is cruciaal dat een buitenunit een minimale afstand tot de binnenunit en een cv-installatie heeft. Vooral bij een monoblock warmtepomp mag de afstand slechts enkele meters van de cv-installatie zijn. Bij een split warmtepomp mag de afstand niet groter zijn dan 20 meter. Hoe kleiner de afstand des te hoger is ook het rendement van de warmtepomp. Dus zeker iets om rekening mee te houden wanneer je de warmtepomp buitenunit gaat of laat plaatsen.

Warmtepomp buitenunit op het dak plaatsen

We zien ook steeds vaker dat buitenunits op het dak worden geplaatst. Dat kan en mag zolang je de regels die gelden in acht neemt. Dus een minimale afstand tot een binnenunit en/of cv-installatie en een gepaste afstand tot de erfgrens om geluidsoverlast te beperken al dan niet te voorkomen. Natuurlijk moet het dak wel geschikt zijn voor het plaatsen van een warmtepomp buitenunit. Een erkende installateur kan je hierin van advies voorzien. Ook wanneer je de buitenunit graag aan een gevel wil ophangen. Dat ook kan en mag.

Het wegwerken van een warmtepomp buitenunit

Een warmtepomp buitenunit is nu niet bepaald het meest aantrekkelijke apparaat dat je in het zicht wil hebben staan en gelukkig zijn er goede oplossingen om een buitenunit te camoufleren. Zodat je er niet continu tegenaan kijkt.

Plaats een haag of een schutting

Je kunt natuurlijk met een haag werken. Een haag zorgt voor meer groen in de tuin en hiermee camoufleer je de unit prima. Een haag is ook niet volledig dicht. Dus de unit kan nog steeds lucht blazen. Een schutting of een scherm is ook een goede optie. Zolang je maar kiest voor een geperforeerd scherm. Zodat de unit zijn lucht kwijt kan. Een scherm van bamboe is bijvoorbeeld een goede optie.

Plaats een kolf

Een kolf of een omkasting is ook een goed idee, maar ook hier geldt weer de regel om bijvoorbeeld met spijlen of gaten te werken. Zodat de warmtepomp buitenunit nog steeds goed lucht kan blazen. Door het isoleren van een omkasting kun je ook het geluid van een buitenunit flink reduceren.

In een schuur of garage plaatsen

Mensen denken slim te zijn en kiezen ervoor om de warmtepomp buitenunit in een schuur of een garage te plaatsen. Zodat het geluid wordt gereduceerd en dat de unit niet meer in het zicht staat. Een goed idee, maar niet heel slim. In een afgesloten ruimte kan een warmtepomp buitenunit niet goed functioneren en is het rendement dus een stuk lager of zelfs nihil. Dan loont het ook niet de moeite om te investeren in een warmtepomp.

Wat je moet weten over warmtepomp buitenunit

Je hebt nu al een beter beeld van de mogelijkheden, de kosten en de opties om een warmtepomp buitenunit te camoufleren. Maar er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden.

Vergunning aanvragen

Soms is het nodig om een vergunning aan te vragen wanneer je een warmtepomp buitenunit wilt plaatsen. Sommige gemeenten hanteren strikte regels en sowieso is het een verplichting wanneer je bijvoorbeeld een unit bij of aan een monumentaal pand wilt neerzetten of ophangen. Ook voor buitenunits die hoger zijn dan een meter moet je in de regel een vergunning aanvragen. Soms is een vergunning niet nodig, maar je hebt wel een meldplicht. Waarmee je de gemeente laat weten dat er een buitenunit wordt geplaatst. Het is dus hoe dan ook verstandig om voor de installatie even contact op te nemen met de gemeente, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Regelgeving met betrekking tot het geluid

Er zijn ook specifieke regelgevingen met betrekking tot het geluid. Een warmtepomp buitenunit maakt hoe dan ook geluid en daar valt niet aan te ontsnappen. Je kunt het hooguit reduceren door de unit op een strategische plek neer te zetten of om er een kast omheen te bouwen. 

Geluidsvermogen

Het geluidsvermogen geeft eigenlijk aan hoe nadrukkelijk het geluid van een warmtepomp buitenunit is. Hier geldt de regel dat overdag het geluid niet boven de 45 dB en ‘s nachts niet boven de 40 dB mag uitkomen. Anders is er sprake van langdurig overlast en moet je op last van de gemeente de buitenunit uitschakelen of zelfs verwijderen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt het geluid reduceren door voor een warmtepomp met iets meer vermogen te kiezen. Omdat de warmtepomp dan niet op volle toeren hoeft te draaien om zijn werk te kunnen doen.

Geluidsdruk

Geluidsdruk is hoe hard het geluid van een warmtepomp buitenunit wordt ervaren. Geluid wordt veroorzaakt door zaken, zoals de ventilator en/of compressor in de buitenunit. Maar ook aan bewegende onderdelen en trillingen van de unit zelf. Deze zaken zijn eenvoudig op te lossen door met flexibele leidingen en rubbers te werken, zodat deze zaken weinig tot geen geluid produceren. Hoe hard het geluid klinkt is ook afhankelijk van de plaatsing. De geluidsdruk bij een warmtepomp buitenunit die tegen of bij een muur is geplaatst is hoger dan wanneer de unit compleet vrij staat.

Offerte aanvragen

Nu je meer weet over de warmtepomp buitenunit en de keuzes die je kunt maken, is het een goed idee om eens te kijken of de oplossing voor jou geschikt is. Wil je weten welke optie het beste bij jouw situatie past en wil je weten hoeveel het kost om een warmtepomp te installeren? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan een warmtepomp buitenunit in een garage?

Een warmtepomp buitenunit kan niet in een garage of in een schuur. Een buitenunit moet vrij lucht kunnen blazen en in een afgesloten ruimte is dat nagenoeg onmogelijk. Je kunt ook onderdelen beschadigen door de unit in een afgesloten ruimte te plaatsen en het rendement is zeer laag tot nihil.

Welke warmtepomp met buitenunit kopen?

Je kunt kiezen uit een split of monoblock warmtepomp. Beide modellen hebben een buitenunit, maar bij een monoblock variant heb je alleen een buitenunit. Die ook binnen één tot twee meter van de buitenwand geplaatst moet worden. Of dit model geschikt is, is afhankelijk van de ruimte die je hebt en of je de unit zo dicht mogelijk in de buurt van een cv-installatie kunt plaatsen. Anders is de split warmtepomp een betere keuze.

Warmtepomp buitenunit zelf plaatsen of laten plaatsen?

Een handige klusser kan de uitdaging aangaan en ervoor kiezen om zelf de warmtepomp buitenunit te plaatsen, maar het is natuurlijk veel slimmer om een specialist in te schakelen. Het is geen eenvoudige klus en door gebruik te maken van een installateur weet je ook zeker dat de warmtepomp correct wordt geïnstalleerd. Je hebt ook een garantie die handig is wanneer er een storing plaatsvindt.

Hoe weet ik of de warmtepomp buitenunit aan de regelgeving voldoet?

Het is tegenwoordig verplicht dat de warmtepompen van een CE-label worden voorzien. Hier staan verschillende zaken op, zoals de energieklasse en ook hoeveel geluid een warmtepomp produceert. Zo weet je zeker dat je altijd een goedgekeurd apparaat aanschaft.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website