Monoblock warmtepomp; alle voor- en nadelen die je moet weten

Monoblock warmtepomp; alle voor- en nadelen die je moet weten

Monoblock warmtepomp; alle voor- en nadelen die je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

In het kader van het huis verduurzamen heb je inmiddels legio opties om dat te kunnen doen. Met het oog op een beter klimaat en een beter milieu en natuurlijk om ook flink wat kosten te kunnen besparen op de torenhoge energierekening. Eén van de mooiste producten om mee te verduurzamen is de warmtepomp. Maar de ene warmtepomp is de andere niet. Er zijn verschillende modellen op de markt en je kunt dus ook uit verschillende opties kiezen. Eén van de opties is de monoblock warmtepomp, maar waarom zou je juist voor dit model moeten kiezen?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een monoblock warmtepomp?

Een traditionele warmtepomp is inmiddels een apparaat waar iedereen wel iets over gehoord of gelezen heeft. In de regel bestaat een warmtepomp uit zowel een binnen- als buitenunit en het apparaat kan met behulp van de buitenlucht, het grondwater of de bodem het huis verwarmen. Fossiele brandstoffen zijn dan niet meer nodig om te kunnen genieten van warm water en een aangenaam binnenklimaat. De monoblock warmtepomp is eveneens een warmtepomp waarmee je dat kunt bereiken, maar met een groot voordeel dat de compressor, condensor, expansieventiel en de verdamper allemaal in één unit zijn geplaatst. Een monoblock warmtepomp bestaat dus uit één unit die ook altijd buiten wordt geplaatst.

Welke soorten monoblock warmtepompen zijn er?

Nu weet je dus wat een monoblock warmtepomp is, maar het is ook een feit dat er ook verschillende modellen zijn.

Verschillende opties

Je kunt kiezen uit een lucht/lucht monoblock warmtepomp of een lucht/water monoblock warmtepomp. En dan kun je ook nog kiezen voor een hybride lucht/water warmtepomp die in combinatie met een HR-ketel voor warme lucht en warm water zorgt. Over dit model vertellen we later iets meer.

Lucht/water warmtepomp

Bij een lucht/water warmtepomp heb je een unit die buiten wordt geplaatst en alleen de leidingen voor de verwarming lopen naar binnen. De buitenlucht wordt gebruikt om het water in de leidingen te kunnen verwarmen. Heb je een reservoir voor tapwater? Dan zou je ook het water in het vat op die manier kunnen verwarmen en dus kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld douchen of voor het bereiden van eten in de keuken. De lucht/water warmtepomp is de variant die ook het vaakst wordt gekozen.

Lucht/lucht monoblock warmtepomp

Dan heb je ook nog de keuze lucht/lucht monoblock warmtepomp en in tegenstelling tot het lucht/water model heeft deze variant geen buitenunit, maar alleen een binnenunit. Die warme lucht uit de buitenlucht onttrekt en zowel de lucht binnenshuis kan verwarmen als koelen. Feitelijk is deze variant een airconditioning

Monoblock warmtepomp voordelen

Een monoblock warmtepomp heeft wat voordelen ten opzichte van een split warmtepomp die doorgaans uit twee units bestaat. Allereerst is het een compact apparaat en heb je dus niet overdreven veel ruimte nodig om ‘m te installeren. Ze zijn ook goedkoper dan split warmtepompen dat natuurlijk ook als voordeel mag worden gezien. De lucht/lucht variant is zelfs nog goedkoper dan het lucht/water model. Een ander voordeel is dat je met een monoblock warmtepomp ook lucht kan koelen en als een airco kunt gebruiken, terwijl je op het gebied van geluidsoverlast ook voordelen hebt. Een lucht/water monoblock warmtepomp maakt veel minder lawaai dan een split warmtepomp.

Voordelen

  • Compact apparaat
  • Goedkoper
  • Verwarmen en koelen

Monoblock warmtepomp nadelen

Ieder product heeft ook zijn nadelen en dat is bij een monoblock warmtepomp niet anders. Om een goede werking van de lucht/water monoblock warmtepomp te garanderen moet de buitenunit binnen één tot twee meter van een buitenmuur worden geplaatst en ook in de buurt van de Cv-installatie. Ondanks dat je ruimte bespaart met de oplossing is de buitenunit van het model wel groter dan die bij een split warmtepomp met buitenunit. Een ander nadeel heeft specifiek betrekking op de lucht/lucht variant. Een lucht/water monoblock warmtepomp maakt zoals gezegd veel minder lawaai, maar vanwege het feit de unit van een lucht/lucht monoblock warmtepomp binnen wordt geplaatst, hoor je wel de compressor wanneer het apparaat bezig is. En dat kan als storend worden ervaren.

Nadelen

  • Binnen 2 meter van een buitenmuur plaatsen
  • Grotere buitenunit
  • Geluidsoverlast

Kiezen voor een monoblock of split warmtepomp

Nu sta je dus ook voor een lastige keuze. Kies je voor een monoblock of toch een split warmtepomp. Feitelijk doen beide modellen precies hetzelfde, maar er zijn verschillen die de keuze kunnen beïnvloeden. Wil je een compact apparaat en de mogelijkheid om de buitenunit binnen één tot twee meter van de buitenmuur en in de buurt van de Cv-installatie te plaatsen? Dan is een lucht/water monoblock warmtepomp een goede keuze. Heb je die mogelijkheden niet? Dan ben je feitelijk al verplicht om toch voor de split variant te kiezen. Een andere factor die meespeelt is de prijs. In de basis zijn monoblock warmtepompen duurder in aanschaf dan een split warmtepomp, maar je kunt wel weer flink besparen op de installatiekosten. Die bij de split warmtepomp weer hoger zijn. Dit is dus een kwestie van de balans opmaken en bekijken met welke optie je het voordeligst uit bent.

Split warmtepomp voordelen

De split warmtepomp heeft evenals een monoblock model veel voordelen en de meest voor de hand liggende voordelen zijn natuurlijk dat je milieubewust het huis verwarmt, (gedeeltelijk) afscheid kunt nemen van gas en dat de aanschafkosten lager liggen dan wanneer je kiest voor een monoblock warmtepomp.

Split warmtepomp nadelen

Ook een split warmtepomp heeft nadelen. Ten eerste maken ze meer lawaai, omdat er een binnenunit met compressor aanwezig is en ten tweede heb je dus logischerwijs te maken met twee units in plaats van één unit. Een ander nadeel heeft te maken met de prijs. Ondanks dat ze goedkoper zijn in de aanschaf, zijn ze juist wel duurder in de installatiekosten. De installatie van een split warmtepomp is ook net iets ingewikkelder dan bij een monoblock warmtepomp.

Wat zijn de kosten van een monoblock warmtepomp?

Je vraagt jezelf nu af wat de kosten zijn van een monoblock warmtepomp en dat hebben we in een handige tabel gezet. De kosten zijn inclusief btw en eventuele installatiekosten en inclusief een HR-ketel als we spreken over de hybride variant van een monoblock warmtepomp.

Soort installatieKosten bij benadering
Lucht/water monoblock warmtepomp€ 8.000,- tot € 10.000,-
Lucht/lucht monoblock warmtepomp€ 2.000,- tot € 2.500,-
Hybride lucht/water monoblock warmtepomp€ 11.000 tot € 11.500,-
Hybride lucht/lucht monoblock warmtepomp€ 9.500 tot € 10.500,-

Hoe kun je geld besparen op de installatie?

Zoals je ziet is een monoblock warmtepomp een pittige investering, maar je krijgt er ook een hoop voor terug, zoals een lekker warm huis en warm water zonder dat je energie verbruikt. Dat scheelt in de kosten en je bent ook nog eens milieubewust bezig. Toch zou je graag willen besparen op je investering en daar zijn mogelijkheden toe. Je kunt namelijk een subsidie krijgen voor het verduurzamen van je huis.

Bij de Rijksoverheid kun je een subsidieregeling voor de warmtepomp treffen, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Ten eerste is de hoogte van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) afhankelijk van je woning, waar de woning ligt en welke installatie je kiest. Ten tweede kun je alleen een ISDE aanvragen voor een lucht/water variant en niet voor een lucht/lucht variant. De subsidie varieert van enkele honderden euro’s tot zelfs enkele duizenden euro’s.

Kun je een monoblock warmtepomp zelf installeren?

Vanwege het feit dat een monoblock warmtepomp één unit heeft en eenvoudiger te installeren is dan een split warmtepomp, zou je ook op de kosten voor de installatie kunnen besparen. Maar vergis je niet, want ook de installatie van een monoblock warmtepomp is ingewikkelder en arbeidsintensiever dan de gemiddelde doe-het-zelf-klus in huis. Dus je moet in het bezit zijn van de kennis en ook enorm handig zijn wil je jezelf aan het project wagen. Hierin geldt eigenlijk de ongeschreven regel dat je het beter aan een specialist kunt overlaten. Dan weet je zeker dat de installatie op een correcte manier wordt geïnstalleerd en dat je er ook optimaal profijt van hebt. En je kunt dan ook aanspraak maken op een garantie wanneer de installatie niet (goed) werkt.

Wanneer kies je voor een hybride monoblock warmtepomp?

De keuze voor een hybride monoblock warmtepomp is een vrij logische keuze wanneer je altijd verzekerd wilt zijn van warme lucht en warm water. Bij een hybride installatie springt de HR-ketel bij wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om het huis te verwarmen. Wanneer je kiest voor een hybride installatie wordt het tapwater ook altijd met behulp van de HR-ketel verwarmd. Doorgaans is een hybride installatie een lucht/water variant terwijl je ook een keuze hebt uit een ventilatielucht/water variant.

De ventilatielucht/water variant vergt wat uitleg en is ook alleen mogelijk wanneer je huis is voorzien van een mechanische ventilatie. In huizen ouder dan het bouwjaar 1980 is vrijwel altijd een mechanische ventilatie aanwezig en dan is de hybride ventilatielucht/water monoblock warmtepomp ook een serieuze optie. De unit die op de plaats van een ventilatiebox komt te hangen gebruikt de lucht die normaliter naar buiten wordt afgevoerd om het leidingwater te verwarmen. Wanneer de capaciteit onvoldoende is, springt de HR-ketel bij om van een aangename temperatuur te kunnen genieten. De HR-ketel zorgt ook voor warm tapwater terwijl het ook een mogelijkheid is om de warmtepomp op een buffervat aan te sluiten.

Hybride monoblock warmtepomp voordelen

Het voordeel van een hybride installatie is dat je feitelijk nooit zonder warmte of warm water zit, want de HR-ketel springt bij als er onvoldoende capaciteit is. Het tapwater wordt vrijwel altijd door de HR-ketel verwarmd, tenzij je hebt gekozen voor een directe aansluiting op een waterreservoir of het buffervat, zoals het reservoir ook wel eens wordt genoemd.

Hybride monoblock warmtepomp nadelen

Ook de hybride monoblock warmtepomp heeft een paar nadelen en het grootste nadeel is dat je natuurlijk nog steeds voor een deel afhankelijk bent van een HR-ketel. Met het nadeel dat je nog steeds gas nodig hebt en verbruikt. Dus je energiekosten zijn nog steeds wat hoger dan wanneer je voor alleen een monoblock warmtepomp kiest en je loopt natuurlijk ook iets meer risico’s op bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over de monoblock warmtepomp. Welke keuzes je kunt maken en wat de voor- en nadelen zijn. Je hebt ook een goed beeld van wat de kosten zijn en hoe je eventueel de installatie van een dergelijke oplossing voor jezelf interessant kunt maken op het gebied van de prijs. Ben je erover uit en wil je aan de slag met een monoblock warmtepomp? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Heeft een monoblock warmtepomp een hoog rendement?

Ja. Een monoblock warmtepomp heeft een hoog rendement, maar er is wel een minimaal verschil te detecteren tussen een monoblock of split warmtepomp. Het rendement van een split warmtepomp ligt ietsje hoger.

Is het installeren van een monoblock warmtepomp eenvoudig?

Het installeren van een monoblock warmtepomp is eenvoudig en dus ook goedkoper dan wanneer je kiest voor een split warmtepomp. Echter is het nog steeds een lastige en arbeidsintensieve klus die je beter door een specialist kunt laten uitvoeren.

Krijg ik subsidie voor een monoblock warmtepomp?

Je kunt een ISDE aanvragen voor de installatie van een monoblock warmtepomp, maar alleen voor de lucht/water variant. Voor een lucht/lucht monoblock warmtepomp krijg je geen subsidie van de overheid.

Kun je ook koelen met een monoblock warmtepomp?

Ja. Een monoblock warmtepomp kun je ook als airco gebruiken. Let er wel op dat het model passief kan koelen. Wanneer een warmtepomp alleen actief kan koelen houdt het in dat je elektriciteit nodig hebt en dus ook weer meer energie verbruikt.

Moet een monoblock warmtepomp altijd vlak tegen de buitenmuur worden geplaatst?

Ja. Voor een optimale werking moet de unit binnen één tot twee meter van een buitenmuur worden geplaatst. Het is ook cruciaal dat de unit in de buurt van de Cv-installatie wordt geplaatst. Heb je hier geen ruimte of mogelijkheden voor? Dan moet je automatisch kiezen voor de split warmtepomp oplossing.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website