Een warmtepomp is een goede investering wanneer je energiezuinig en milieubewust het huis en eventueel ook het tapwater wilt verwarmen. Een nadeel van een warmtepomp is dat de installatie ruimte in beslag neemt en dat je dus ook ruimte moet inleveren als je voor deze oplossing kiest. Nu is het eigenlijk geen nadeel, want de ruimte die je moet inleveren weegt niet op tegen de voordelen die je ervan hebt. Natuurlijk is het dan wel fijn om te weten wat de warmtepomp afmetingen zijn en waar je dus rekening mee moet houden als je voor deze oplossing kiest.
De grote vraag is dus hoeveel ruimte er nodig is voor een warmtepomp en hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Het formaat is namelijk afhankelijk van voor welke soort warmtepomp je kiest. Er zijn verschillende soorten warmtepompen te koop en dan moet je denken aan bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp met een binnen- en buitenunit, een monoblock lucht/lucht warmtepomp die uit een binnenunit bestaat en dan heb je ook nog andere oplossingen, zoals de hybride warmtepomp, die in combinatie met de HR-ketel werkt.
Kies je voor een warmtepomp met zowel een binnen- als buitenunit? Dan heb je dus in de tuin, aan de gevel of op het dak ruimte nodig om de buitenunit te kunnen plaatsen. We hebben de gemiddelde afmetingen van een buitenunit op een rijtje gezet.
Soort warmtepomp | Afmetingen in cm |
Lucht/water warmtepomp | 90 B x 75 H x 35 D |
Hybride warmtepomp | 90 B x 75 H x 35 D |
Monoblock warmtepomp | Niet van toepassing |
De buitenunit plaats je logischerwijs buiten en die staat in verbinding met de binnenunit die er uiteindelijk voor zorgt dat de onttrokken lucht wordt gebruikt om het water te verwarmen. Je kunt een buitenunit in de tuin neerzetten, aan de gevel monteren of op het dak plaatsen. Afhankelijk van de mogelijkheden en de situatie. Een buitenunit is ook altijd goed zichtbaar en dat kun je eenvoudig oplossen door voor een omkasting te kiezen. Waarmee je de unit kunt verbergen.
Een omkasting zorgt er wel voor dat je extra ruimte nodig hebt. Een gangbare maat voor een buitenunit warmtepomp met omkasting is 110 cm breed, 100 cm hoog en 50 cm diep.
De binnenunit van een warmtepomp is de unit die er uiteindelijk voor zorgt dat de warme lucht van buitenaf wordt gebruikt om het leidingwater te verwarmen. Zodat je dus de kachel kunt aanzetten zonder dat je een CV- of HR-ketel hoeft te gebruiken. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Een binnenunit kan afwijkende maten hebben en dat is vooral afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en voor welk type en merk je kiest. We gaan in onze tabel uit van de gemiddelde maten.
Soort warmtepomp | Afmetingen in cm |
Lucht/water warmtepomp | 70 B x 90 H x 26 D |
Hybride warmtepomp | 70 B x 90 H x 26 D |
Monoblock warmtepomp | 70 B x 90 H x 26 D |
Afwijkende maten zijn vooral te wijten aan het feit dat een warmtepomp met meer vermogen ook groter is. Er zijn andere onderdelen in de oplossing aanwezig om ervoor te zorgen dat de capaciteit waar je voor kiest ook haalbaar is. De vuistregel is hoe hoger het vermogen, des te groter de warmtepomp is. De verschillende maten tussen de types en merken zijn doorgaans luttele centimeters die weinig invloed hebben op de beschikbare ruimte. Tenzij je echt zeer beperkt de ruimte hebt. Dan kan een centimeter al het verschil maken in voor welke oplossing je uiteindelijk kiest.
Met de aanschaf van een warmtepomp ben je er nog niet, want in sommige gevallen heb je bijvoorbeeld een warmtepompboiler, zonneboiler en een buffervat nodig. Als je bijvoorbeeld ook energiezuinig en milieubewust het tapwater wilt verwarmen. Een warmtepomp kan doorgaans alleen het huis verwarmen en in het geval van een lucht/lucht warmtepomp ook verkoelen. Voor het verwarmen van tapwater heb je andere oplossingen nodig, die dus ook naast de warmtepomp geplaatst worden.
Een warmtepompboiler werkt feitelijk hetzelfde als een normale boiler, maar dan op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. De oplossing is bedoeld om tapwater te verwarmen. De gemiddelde afmeting van een warmtepompboiler is 140 cm hoog en heeft een gemiddelde diameter van 60 cm.
De zonneboiler is weer een andere oplossing die ook weer hetzelfde werkt als een warmtepompboiler of een normale boiler. Het verschil is alleen dat een zonneboiler zonlicht gebruikt om het water op te warmen. En geen gas of natuurlijke grondstoffen, zoals de buitenlucht. De gemiddelde afmeting van een zonneboiler is 120 cm hoog en heeft een diameter van gemiddeld 60 cm. De maat is sterk afhankelijk van hoeveel liter inhoud de zonneboiler heeft. Je moet ook rekening houden met de beschikbare ruimte op het dak, omdat een zonneboiler alleen werkt als je ook zonnecollectoren op het dak monteert of laat monteren.
Het buffervat heb je nodig als je bijvoorbeeld voor een zonneboiler kiest, want bij deze oplossing ben je sterk afhankelijk van het zonlicht. Soms draait een zonneboiler overuren en produceert het meer warm water dan je nodig hebt. En op de momenten dat je warm water nodig hebt en dat er geen zonlicht is, loop je het risico dat je geen warm water kunt gebruiken. Daarom is het slim om verwarmd water op te slaan in een buffervat. Op die manier kun je altijd warm water gebruiken wanneer je het nodig hebt. De gemiddelde afmeting van een buffervat is 135 cm hoog en heeft een gemiddelde diameter van 70 cm.
Je hebt nu een goed beeld van de afmetingen van een warmtepomp, welke soort warmtepompen er zijn en welke aanvullende oplossingen je eventueel nodig hebt. Wil je gericht advies en een gerichte prijs voor een warmtepomp bij jou thuis? Vraag dan direct een offerte aan.
Nee. De maten van warmtepompen verschillen. De maat is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, het merk en het model.
Als je geen plek hebt voor een warmtepomp buitenunit, is er een alternatief beschikbaar. Dan zou je kunnen kiezen voor een monoblock warmtepomp die uit een binnenunit bestaat.
Dat is afhankelijk van de situatie, want je hebt wel een bepaald vermogen nodig om je huis te kunnen verwarmen. Het vermogen dat je nodig hebt is afhankelijk van hoe groot je huis is en uit hoeveel personen het huishouden bestaat.