Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken en dat is natuurlijk een voordeel wanneer je flink wat kosten wil besparen op al je peperdure energierekening. Zonnepanelen zijn dan ook altijd een goede investering. Ondanks dat de spelregels de afgelopen jaren enorm zijn veranderd. Dan hebben we het over de aflopende salderingsregel, geen btw-voordeel meer en een gebrek aan subsidies. Maar met zonnepanelen kun je nog steeds besparen op je energierekening en je kunt extra stroom opwekken voor wanneer je meer apparaten die elektriciteit gebruiken gaat gebruiken. Denk aan een elektrische Cv-ketel en boiler en het opladen van een elektrische auto, fiets of scooter. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat je daarvoor kwijt bent?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kijk goed naar je verbruik

Wist je dat een gemiddeld huishouden van 3 personen per jaar ongeveer 3500 kWh aan stroom verbruikt? Dat is niet erg, maar nu weet je wel wat het gemiddelde verbruik ongeveer is. Je kunt zelf op basis van je slimme meter of je jaarafrekening van de energiemaatschappij zien hoeveel energie je verbruikt en of je meer of juist minder dan het gemiddelde verbruikt. Op basis van je verbruik kun je ook besluiten of je zonnepanelen neemt en hoeveel je er dan nodig zou hebben.

Een andere factor die meespeelt is de toekomst. Niemand heeft een glazen bol, maar je weet wel welke plannen je voor de komende periode hebt gemaakt. Misschien overweeg je de auto met brandstofmotor in te ruilen voor een elektrische auto, of weet je dat je dit jaar meer elektronica producten gaat aanschaffen en aansluiten. Misschien overweeg je wel de installatie van een warmtepomp of een elektrische Cv-ketel. Deze factoren spelen mee, want alle genoemde voorbeelden zorgen voor een toename in je verbruik. Dus resumé is het niet alleen belangrijk om naar je verbruik in het verleden en je huidige verbruik te kijken, maar ook om reëel in te schatten wat je verbruik in de toekomst is.

Let op de belangrijkste factoren die meespelen

Verbruik is natuurlijk een belangrijke factor die meespeelt in het systeem dat je wil kopen, maar je moet met meer factoren rekening houden. Zoals de correctiefactor, omdat zonnepanelen nooit 100% aan energie kunnen opwekken. Dat gemiddelde ligt ongeveer op 85%. Dan weet je dus ook dat een paneel met 320 Wattpiek maximaal 272 Wp kan opwekken. Overigens staat de 272 Wattpiek gelijk aan ongeveer 240 kWh op jaarbasis.

Hoe goed je zonnepanelen functioneren is ook nog eens afhankelijk van waar en hoe je ze hebt geplaatst. We hebben een opsomming gemaakt van hoe je zonnepanelen het beste op je dak kunt plaatsen;

  • Op een schuin dak in een hoek van 33 graden
  • Op een plat dak in een hoek van 36 graden
  • Gericht op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten
  • Genoeg afstand tussen de panelen in verband met schaduw
  • Zorg ervoor dat panelen makkelijk warmte kwijt kunnen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk nodig hebt voor het opwekken van 5000 kWh op jaarbasis is dus sterk afhankelijk van verschillende factoren, maar we kunnen wel een reële schatting maken. Gebaseerd op gemiddelde cijfers. Meerpersoonshuishouden kunnen al snel 5000 kWh verbruiken. Zeker als er ook zaken, zoals een elektrische auto of Cv-ketel in het spel zijn. We weten dat een paneel op jaarbasis gemiddeld 240 kWh aan stroom kan opwekken. Dus voor 5000 kWh heb je in theorie 21 zonnepanelen nodig. Daarnaast heb je ook op z’n minst 35 m² aan ruimte nodig om ze te kunnen plaatsen.

Hoeveel kosten zonnepanelen voor 5000 kWh?

Voor de kosten van zonnepanelen voor 5000 kWh gaan we eveneens uit van gemiddelde prijzen. Inclusief de benodigde materialen, zoals de micro-omvormers of centrale omvormers en de installatiekosten. Btw is niet in de prijs meegenomen, omdat zonnepaneelsystemen vanaf 2023 btw-vrij worden geleverd.

Een monokristallijn zonnepaneel levert meer rendement op en we gaan dus ook uit van dit soort panelen die ongeveer € 450,- per stuk kosten. Wanneer je 21 zonnepanelen voor het opwekken van 5000 kWh nodig hebt, spreken we over een prijskaartje van ongeveer € 9.500,- voor de complete installatie.

Stel dat je 5000 kWh op jaarbasis verbruikt en we uitgaan van een gemiddeld energietarief van € 0,40 per kilowatt, spreken we over een energierekening van € 2.000,- per jaar. Dat houdt in dat je de investering in zonnepanelen binnen 5 jaar kunt terugverdienen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6000 kWh?

6000 kWh klinkt als een fors verbruik en dat is absoluut waar. Zeker wanneer je weet dat een driepersoonshuishouden gemiddeld 3500 kWh op jaarbasis verbruikt. Maar heb je een elektrische auto, een elektrische fiets of scooter en ook nog eens een warmtepomp of een elektrische Cv-ketel? Dan is een verbruik van 6000 kWh helemaal niet zo vreemd. Ook in dit voorbeeld gaan we even uit van een gemiddelde dat een zonnepaneel kan opbrengen. Eerder hebben we al vastgesteld dat dit ongeveer 240 kWh op jaarbasis is. Dus voor 6000 kWh heb je in theorie 25 zonnepanelen nodig. Houd er ook rekening mee dat je 42 m² aan ruimte nodig hebt.

Hoeveel kosten zonnepanelen voor 6000 kWh?

De kosten zijn nu ook makkelijk uit te rekenen en we willen opnieuw benadrukken dat we spreken over gemiddelde cijfers. Een gemiddeld monokristallijn zonnepaneel kost inclusief materialen en installatie € 450,-. Wanneer je 25 panelen nodig hebt spreken we dus over een totaalplaatje van € 11.250,-. Ook nu gaan we kijken binnen hoeveel jaar je de investering kan terugverdienen.

Stel je dat 6000 kWh op jaarbasis verbruikt, spreken we over een gemiddelde energierekening van € 2.400,-. Ook nu kun je uitgaan van een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar als je met 25 panelen ook 6000 kWh aan stroom kunt opwekken.

Waarom duurt het langer om de investering terug te verdienen?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt op ongeveer 7 tot 9 jaar. We spreken in onze berekening over 5 jaar, maar is als je zonnepanelen ook daadwerkelijk het gewenste aantal kilowatt kan opwekken. Want zonnepanelen zijn niet constant als we spreken over het opwekken van energie. In sommige maanden ligt het rendement al een stuk lager dan in andere maanden en je moet er ook rekening mee houden dat het in Nederland vaak waait. Dat resulteert ten eerste dat de zon vaak wordt geblokkeerd door een wolkendek en je hebt er ook nog eens mee te maken dat de zonnepanelen vaak te veel afkoelen. En zonnepanelen functioneren bij hitte of kou minder goed. Waardoor zelfs een rendement van 85% niet wordt gehaald.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het opwekken van de energie die je nodig hebt. Wil je een gerichte prijs voor zonnepanelen in jouw situatie? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Moet ik de meterkast laten aanpassen als ik 5000 kWh aan stroom wil opwekken met zonnepanelen?

De meeste woningen hebben nog altijd een eenfasige aansluiting en dat houdt in dat er 1 ader in je meterkast loopt. Met als gevolg dat je tot maximaal 5000 kWh kan transporteren. Bij een hoger vermogen heb je dus een driefasige aansluiting nodig. Wil je 5000 kWh of meer opwekken? Dan is een aanpassing van de meterkast meer dan geadviseerd. De aanpassing vraag je aan bij de beheerder van het stroomnet en de wachttijd is gemiddeld 2 tot 3 maanden. Ook moet je rekening houden met extra kosten die variëren van € 250, tot wel € 500,-.

Wat als ik meer energie opwek dan verbruik?

De salderingsregeling komt te vervallen en dat houdt in dat opgewekte energie dat je niet verbruikt en teruglevert aan een energiemaatschappij niet meer interessant is. Je kunt eventueel de energie die je niet verbruikt bewaren in een speciale thuisaccu. Je kunt de accu altijd weer gebruiken als je meer energie nodig hebt dan wat de zonnepanelen op dat moment opwekken.

Hoeveel stroom verbruikt het opladen van een elektrische auto?

Voor het bepalen hoeveel stroom het opladen van een elektrische auto wordt gebruikt, moet je rekening houden met hoeveel kilowatt aan stroom je auto verbruikt. Stel dat je auto 15 kWh per 100 kilometer verbruikt en je rijdt 10.000 kilometer per jaar. Dan spreken we dus over 1500 kWh op jaarbasis. Boven op het gemiddelde verbruik van 3500 kWh voor een driepersoonshuishouden kom je dus al snel op een totaalverbruik van 5000 kWh per jaar.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website