Buffervat met warmtepomp; dit moet je weten | KVINL.NL

Buffervat met warmtepomp; dit moet je weten

Buffervat met warmtepomp; dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Tijdens het verduurzamen van je woning, kom je enorm veel opties en apparaten tegen waarmee je op een milieuvriendelijke manier je huis en het tapwater kunt verwarmen. Terwijl de duurzame oplossingen ervoor zorgen dat je ook flink wat kosten kunt besparen op je energierekening. Wat eigenlijk voor veel mensen de primaire reden is om het huis te verduurzamen. Één van de opties die je hebt is om een buffervat met een warmtepomp te combineren, maar waarom zou je dat doen? Welke voordelen heb je en waarom is het zo’n goed idee om de apparaten te laten monteren?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een buffervat?

Het buffervat kunnen we het beste omschrijven als een vat waar warm water in wordt opgeslagen. In de context van een buffervat binnen de verwarmingsinstallatie spreken we dus feitelijk over een vat dat tussen een warmtepomp en het Cv-systeem wordt geplaatst. Met als doel om overtollige warmte op te slaan en op een ander moment te gebruiken. Het buffervat kan ook dienstdoen om bijvoorbeeld het tapwater te verwarmen, maar je hebt hier wel speciale buffervaten voor nodig. Daar vertellen we later meer over.

Wat is een buffervat bij een warmtepomp?

Als we dan iets dieper inzoomen op het buffervat bij een warmtepomp, heeft het vat dat je laat plaatsen feitelijk twee functies. Enerzijds wordt overtollige warmte opgeslagen en op een later tijdstip gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de belasting op de warmtepomp minder wordt. Minder belasting zorgt enerzijds voor een energiebesparing, omdat de warmtepomp minder hoeft te pendelen. Maar je verlengt ook de levensduur van je warmtepomp. Anderzijds heb je ook een voordeel wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren. Op dat moment hoef je geen aanspraak te maken op bijvoorbeeld je Cv-ketel, maar kun je opgeslagen warmte uit het buffervat gebruiken om het huis te verwarmen. Onderaan de streep zorgt een buffervat voor  meer rendement van de warmtepomp.

Nog meer soorten buffervaten

Het voorraadvat, zoals het buffervat ook wordt genoemd, in combinatie met de warmtepomp en de Cv-ketel is slechts één oplossing. Buffervaten kun je ook gebruiken voor het aanleveren van drinkwater en water voor het toilet en de douche. Maar dan heb je wel een zogenaamd hygiëne buffervat nodig. Het hygiëne buffervat heeft een spiraal dat doorgaans van RVS wordt gemaakt en het zorgt ervoor dat het water op de gewenste temperatuur blijft, zodat bacteriën, zoals legionella, geen kans krijgen om het water te infecteren. Om bacteriën te vermijden moet de temperatuur van het water altijd 60 °C of meer zijn. Hygiëne buffervaten verbruiken dus ook iets meer stroom, maar die kosten zijn weer relatief eenvoudig op te lossen wanneer je kiest voor het installeren van zonnepanelen.

Hoe groot moet een buffervat zijn?

Hoe groot het buffervat moet zijn, is deels afhankelijk van je behoefte, maar ook van de warmtebronnen die je erop wilt aansluiten. Je kunt naast het Cv-systeem ook een houtkachel en een zonneboiler op het voorraadvat aansluiten. Als we uitgaan van een buffervat met warmtepomp, heb je feitelijk per kWh aan vermogen van de warmtepomp 10 tot 20 liter inhoud nodig. Buffervaten zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en ze kunnen een inhoud hebben van 200 en zelfs 500 liter. Hoe meer inhoud het vat heeft, des te meer ruimte je ook kwijt bent. Een aandachtspunt om rekening mee te houden.

Welk buffervat heb je bij een warmtepomp nodig?

Zoals gezegd speelt het vermogen van de warmtepomp een rol in de keuze voor het juiste buffervat. Heb je een warmtepomp met een vermogen van 6 kWh? Dan heb je dus een buffervat van tussen de 60 en 120 liter nodig. De tip is om altijd iets naar boven af te ronden. Zeker wanneer je andere apparaten op het vat wilt aansluiten. Zoals een hout- of pelletkachel en de zonneboiler. Dan heb je ook meer inhoud nodig als je de apparaten wilt gebruiken voor het verwarmen van het huis en het tapwater.

Wat is het verschil tussen een buffervat en een boiler?

Een buffervat lijkt ontzettend veel op een boiler, maar dat is het niet. Een boiler is wel een compleet ander apparaat. Dat wordt gebruikt voor het verwarmen van het tapwater. Dan hebben we het over zowel drinkwater als sanitair water. Een buffervat is in tegenstelling tot de boiler de ondersteuning voor het verwarmingswater. In theorie zou je dus ook beide apparaten in één huis kunnen installeren.

Waar het buffervat wordt geplaatst

Zoals gezegd wordt het buffervat tussen een warmtepomp en een Cv-systeem geplaatst. Met als doelen om bij een overschot aan warmte warm water op te slaan en bij een tekort de warmtepomp en het Cv-systeem te ontlasten. Buffervaten kunnen groot zijn en dat is afhankelijk van de inhoud. Hoe meer inhoud, des te groter het vat is. Je moet er dus wel de ruimte voor hebben. Een aantal buffervaten zijn ook geschikt om buiten in een tuin of zelfs onder de grond te plaatsen. Dit zijn ruimtebesparende oplossingen die dus wel iets meer werk vergen om te laten installeren. De kosten liggen ook ietsje hoger vanwege het arbeidsintensieve werk dat moet worden verricht.

Hoeveel kost een buffervat?

De kosten van een buffervat lopen nogal uiteen. De prijsrange ligt tussen de € 1.200,- en € 4.000,-. De prijs is afhankelijk van de inhoud, de isolering van het buffervat, van welk merk die is en of je een hygiëne buffervat met spiraal aanschaft. Helaas krijg je voor het installeren van een buffervat geen ISDE. Maar wel wanneer je ervoor kiest om zowel een warmtepomp als buffervat te laten plaatsen. Op warmtepompen krijg je namelijk wel subsidie vanuit de overheid.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van het buffervat, waarom het apparaat handig is en wanneer je ‘m nodig hebt. Je weet nu ook welke mogelijkheden je hebt en hoeveel een buffervat kost. Wil je een buffervat laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kun je opgeslagen water in een buffervat bewaren?

Het opgeslagen water in een buffervat kun je ongeveer 2 tot 3 dagen gebruiken. Afhankelijk van hoe goed het buffervat is geïsoleerd. Met behulp van een goede isolatie blijft het water in het vat een langere tijd op temperatuur (minimaal 40 °C) en dat is voldoende om de verwarming te laten werken. Na 3 dagen is het water zodanig afgekoeld dat het een verwarmingssysteem niet meer kan ondersteunen.

Is het warme water uit een buffervat veilig?

Het drinkwater en sanitaire water uit een hygiëne buffervat is veilig, omdat het water met behulp van een ingebouwd spiraal van RVS wordt verwarmd tot boven de 60 °C. Dat benodigd is om bacteriën, zoals legionella, geen kans te geven om het water te infecteren.

Verbruikt een buffervat meer energie?

Een buffervat is weer een extra apparaat in je woning en verbruikt energie. Dus hier is een kleine toename in. Echter kun je met een buffervat pieken in je stroomverbruik voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een warmtepomp of hybride Cv-ketel moet bijspringen om je huis te verwarmen. Dus je voorkomt er wel kostbare energiepieken mee. Dat is natuurlijk voordeliger voor de knip.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website