Lage temperatuur radiator kopen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Lage temperatuur radiator kopen? Dit moet je weten

Lage temperatuur radiator kopen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

De kans is aanwezig dat je weleens iets hebt gehoord of gelezen over de termen lage temperatuur verwarming of de afkorting LTV. En dan bestaat ook nog ZLTV dat voor zeer lage temperatuur verwarming staat. Een LTV is een goede oplossing als je van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten zonder dat je extra hoeft te stoken. Het is een energiebesparende oplossing die ook nog eens beter is voor het milieu als je de woning nog altijd met behulp van een cv-ketel opwarmt. Wil je een lage temperatuur radiator kopen? Dan hebben wij nog een paar goede tips voor je.

Wat is een lage temperatuur verwarming?

Een normale centrale verwarming, of liever gezegd de radiatoren, heeft een aanvoertemperatuur van ongeveer 80 °C. Bij de een zal dit lager zijn dan bij de ander, maar de temperatuur schommelt altijd rond dit getal. Bij een lage temperatuur verwarming is de maximale aanvoertemperatuur slechts 55 °C en bij een zeer lage temperatuur verwarming (ZLTV) is dat zelfs maximaal 40 °C. Het verschil is ook duidelijk te zien, want de radiatoren voor een LTV zijn een stuk groter dan de normale radiatoren. 

Hoe weet ik of ik een lage temperatuur radiator heb?

Je kunt het in de regel wel aan het formaat van een radiator zien of je ook een lage temperatuur radiator hebt, maar je kunt ook de 50 graden test doen. Bij een 50 graden test onderzoek je namelijk of je ook met een LTV van een aangenaam binnenklimaat kunt genieten. De test is simpel uit te voeren, maar er zijn een paar spelregels waar je je aan moet houden.

  • Doe de test alleen als het buiten tussen de 4 °C en 10 °C is.
  • Stel de cv-ketel in op een verwarmingstemperatuur van 50 °C.
  • Test gedurende de week of het aangenaam warm in huis is en of je geen last hebt van tocht.

Ben je erin geslaagd om met de test van een aangenaam binnenklimaat te genieten? Dan ben je eigenlijk al klaar om ook van een LTV gebruik te maken. Pakt de test negatief uit? Dan kun je een lage temperatuur radiator overwegen. 

Hoeveel scheelt lage temperatuur radiator?

Met een lage temperatuur radiator kun je ongeveer 40% besparen op je energierekening of liever gezegd het gasverbruik. Dat is bijna de helft. Het levert een besparing van ongeveer 600 m² gas op en dat is in geld uitgedrukt meer dan € 1.000,- op jaarbasis. Als we uitgaan van een gemiddeld tarief van ongeveer € 1,90 per kubieke meter gas. Het is dus zeker de moeite waard om over LTV na te denken, maar met alleen de aanschaf van een lage temperatuur radiator ben je er nog niet.

Wat heb je nodig voor LTV?

Om van een lage temperatuur radiator te kunnen profiteren moet de complete schil van je huis goed geïsoleerd zijn. Dat houdt in dat zowel de vloer als de muren en het dak geïsoleerd moeten zijn. Als het huis nog niet geïsoleerd is zul je hierin eerst moeten investeren als je met een lage temperatuur radiator aan de slag wilt. Als het huis al gedeeltelijk of geheel geïsoleerd is, kun je feitelijk direct starten met LTV. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming, maar je kunt ook een aangepaste radiator aanschaffen en de traditionele cv-ketel gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat de temperatuur van de cv-ketel wordt aangepast naar maximaal 50 °C. 

Wat is het verschil tussen een cv radiator en een lage temperatuur radiator?

Het grootste verschil tussen een cv-radiator en een lage temperatuur radiator is het formaat. De lage temperatuur radiator is een stuk groter dan de normale radiator en je moet dus wel de ruimte hebben om die te kunnen plaatsen. Het voordeel is dat je met LTV kunt gaan nadenken over andere goede oplossingen, zoals vloerverwarming, waarmee je de warmte ook veel gelijkmatiger in de woning kunt verspreiden. Veel mensen kiezen bewust voor een water vloerverwarming, omdat je niet alleen van de radiator af bent, maar je kunt doorgaans ook genieten van een veel beter binnenklimaat.

De voor- en nadelen

Een lage temperatuur radiator heeft zowel voor- als nadelen en wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Efficiënter stoken en dus ook een lagere energierekening.
  • Minder zwevend stof in huis.
  • De temperatuur in huis wordt gelijkmatig verdeeld.

Nadelen:

  • Een lage temperatuur radiator heeft langer nodig om op te warmen.
  • Een lage temperatuur radiator is fors groter dan de normale radiator.

Wat kost een lage temperatuur radiator?

De prijzen van een lage temperatuur radiator lopen uiteen van circa € 200,- tot wel € 700,-. De prijs is afhankelijk van het merk en het type dat je kiest en van het vermogen. Feitelijk zijn er 6 verschillende types waaruit je kunt kiezen en welk type je kiest is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe groot het oppervlak is dat ook verwarmd moet worden. De verschillende types zijn eenvoudig te herkennen aan het ontwerp en het formaat. Als voorbeeld heeft een type 10 radiator 1 plaat en geen convectoren, terwijl een type 33 3 platen en 3 convectoren heeft.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een lage temperatuur radiator is en wat LTV betekent. Wil jij met lage of zeer lage temperatuur verwarming aan de slag en heb je een gerichte prijs nodig? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is het plaatsen van een lage temperatuur radiator altijd mogelijk?

Nee. In principe moet de woning aan een aantal voorwaarden voldoen om van een lage temperatuur radiator gebruik te kunnen maken. Het is essentieel dat de complete schil van de woning goed geïsoleerd is, zodat de warmte niet meer kan ontsnappen en dat de verwarmingsinstallatie veel minder hard hoeft te werken. Wat weer resulteert in minder energieverbruik en dus ook een verlaging van je energiekosten.

Waar staat LTV voor?

LTV staat voor lage temperatuur verwarming en feitelijk houdt dit in dat je met minder temperatuur het huis verwarmt. Doorgaans gebruik je hiervoor verschillende systemen, zoals een warmtepomp met bijpassende radiatoren of een vloerverwarming. Je kunt ook een traditionele cv-ketel in combinatie met lage temperatuur radiatoren gebruiken. Het is hierin belangrijk dat de temperatuur van de cv-ketel wordt aangepast naar niet meer dan 55 ° C.

Heb je met een lage temperatuur radiator last van temperatuurschommelingen?

Nee. Met een lage temperatuur radiator heb je geen last meer van temperatuurschommelingen, omdat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website