Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh? | KVINL.NL

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen is een goede investering wanneer je zelf je elektriciteit wil opwekken en wanneer je dus op je energierekening wil besparen. Met zonnepanelen kun je flinke hoeveelheden elektriciteit opwekken en dus ook gebruiken. Of je nu de lampen in je woning aanzet, elektrisch kook en een elektrische auto wil opladen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waarvoor je elektriciteit kunt gebruiken en ook nodig hebt. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nu echt nodig?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Hoeveel elektriciteit verbruik je?

Als je echt zelf elektriciteit wil opwekken en geen kosten meer wil hebben, moet je een systeem hebben dat ook voldoende energie kan opwekken. Dan is het wel slim om te weten hoeveel elektriciteit je op jaarbasis verbruikt. Dat kun je bekijken op je afrekening van de energiemaatschappij en je verbruik staat uitgedrukt in een aantal kilowatt (kWh). Als we uitgaan van een gemiddelde, dan verbruikt een gemiddeld huishouden van 3 personen ongeveer 3500 kWh op jaarbasis. Hoeveel zonnepanelen zou je hiervoor nodig hebben?

Correctiefactor in acht nemen

Voordat we er antwoord op geven is het goed om rekening te houden met de zogenaamde correctiefactor. Want een zonnepaneel kan nooit 100% energie opwekken. Een zonnepaneel kan ongeveer 85% van zijn vermogen aan energie opwekken. Het vermogen van een gemiddeld zonnepaneel is 320 Wp. Feitelijk dus 272 Wp, omdat we dus rekening moeten houden met de correctiefactor. Dat staat gelijk aan ongeveer 240 kWh op jaarbasis.

Verschillende situaties spelen een factor

Hoeveel zonnepanelen kunnen opwekken is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan temperatuur, de richting waarin ze zijn opgesteld en de hellingshoek waarin ze zijn geplaatst. Zonnepanelen plaats je op een schuin dak in een hoek van ongeveer 33 graden en bij een plat dak is dat 36 graden. Het is ook belangrijk dat de panelen op het zuiden, zuidwesten of het zuidoosten staan gericht. Dan kunnen ze ook de meeste energie opwekken. Uiteraard ben je ook nog afhankelijk van de temperatuur, want bij te koud of te warm weer presteren ze minder goed. Ook bij weinig zonlicht heb je het nadeel dat de panelen veel minder energie kunnen opwekken.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 3000 kWh?

Nu hebben we een goed beeld van hoeveel een zonnepaneel oplevert. Gemiddeld is dat dus 240 kWh op jaarbasis. Rekening houdende met de correctiefactor. Een gemiddeld huishouden van 2 personen verbruikt ongeveer 3000 kWh aan stroom per jaar. Je zou dan eventueel 13 zonnepanelen nodig hebben. Dat houdt ook in dat je een beschikbare ruimte van 22 m² nodig hebt om ze te kunnen plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 3300 kWh?

Verbruik als je tweepersoonshuishouden meer stroom of als driepersoonshuishouden minder stroom? Dan kom je al snel uit bij een jaarlijks verbruik van ongeveer 3300 kWh. Je kunt energie besparen door bijvoorbeeld slimme stekkers en lampen te installeren terwijl grootverbruikers bijvoorbeeld ook een elektrische auto bij de woning opladen. Voor 3300 kWh aan stroom heb je ongeveer 14 zonnepanelen nodig. En dat is ongeveer 24 m² aan ruimte.

Hoeveel zonnepanelen voor 3400 kWh?

Verbruik je gemiddeld 3400 kWh als twee- of driepersoonshuishouden? Dan heb je ook een flink aantal zonnepanelen nodig wanneer je op je energierekening wil besparen. Voor 3400 kWh heb je ongeveer 15 zonnepanelen nodig. De kans is dan wel groot dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Dat kun je eventueel opslaan in een thuisaccu. Zodat je de opgewekte stroom kunt gebruiken wanneer je die nodig hebt. Qua ruimte moet je rekening houden met ongeveer 25 m².

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 3500 kWh?

Een driepersoonshuishouden verbruikt gemiddeld 3500 kWh per jaar en dan is de rekensom simpel. 3500 kWh / 240 kWh per zonnepaneel = 14,58 zonnepanelen. Oftewel 15 zonnepanelen. 15 zonnepanelen van 100 x 165 centimeter nemen ongeveer 25 m² aan ruimte in beslag.

Hoeveel zonnepanelen voor 3800 kWh?

Huishoudens bestaande uit 3 of 4 personen verbruiken al snel meer dan 3500 kWh als er bijvoorbeeld geen gebruik wordt gemaakt van slimme lampen en van energieslurpende apparaten, zoals een verouderde koelkast of wasmachine. Dan is het sowieso slim om hier eens kritisch naar te kijken en om apparaten te vervangen. Dat scheelt al in de kosten. Je kunt ook voldoende zonnepanelen installeren om op je energierekening te besparen. Voor 3800 kWh aan stroom heb je ongeveer 16 zonnepanelen nodig. En je hebt ongeveer 27 m² aan ruimte nodig om ze te kunnen plaatsen.

De kosten van zonnepanelen inclusief installatie

Nu je een goed beeld hebt van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de energie die je verbruikt, wil je natuurlijk ook weten welk prijskaartje eraan vasthangt. Dat hebben we in een mooi overzicht gezet. Houd er rekening mee dat we zijn uitgegaan van een gemiddelde prijs, inclusief materialen en montage en exclusief btw.

Aantal zonnepanelenPrijs
14€ 6.500,-
15€ 6.800,-
16€ 7.200,-

Investering terugverdienen

Ondanks dat je voor het installeren van zonnepanelen geen subsidie meer ontvangt en dat je geen btw kunt terugvorderen, kun je de investering wel terugverdienen. Dat is eenvoudig uit te rekenen als je uitgaat van je verbruik, het tarief en wat je zonnepanelen kunnen opleveren. We nemen als voorbeeld een verbruik van 3500 kWh op jaarbasis. Dat kost je ongeveer € 1.400,-. Voor het opwekken van 3500 kWh heb je 15 zonnepanelen nodig. Dat is een investering van € 6.800,-. Dat houdt dus in dat je binnen 5 jaar je investering kan terugverdienen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het opwekken van de energie die je nodig hebt. Wil je een gerichte prijs voor zonnepanelen in jouw situatie? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Moet ik de meterkast laten aanpassen wanneer ik kies voor zonnepanelen?

In principe hoef je de meterkast niet aan te laten passen wanneer je voor zonnepanelen kiest. De meeste woningen hebben een eenfasige aansluiting die tot 5000 kWh kan transporteren. Heb je een systeem met een hoger vermogen? Dan is een driefasige aansluiting meer vereist dan gewenst. Een aanpassing van de meterkast kan worden uitgevoerd door de beheerder van het stroomnet. Hier zijn ook kosten aan verbonden.

Wat als ik meer energie opwek dan verbruik?

Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, kun je het terugleveren aan een energiemaatschappij. Dat is helaas niet meer interessant gezien het feit dat de salderingsregeling komt te vervallen. Je kunt eventueel overgebleven energie opslaan in een thuisaccu en gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Wat als ik onvoldoende ruimte hebt voor zonnepanelen?

Stel dat je 15 zonnepanelen nodig hebt, maar ruimte hebt voor slechts 12 panelen. Dan kun je dus niet volledig je eigen energie opwekken en moet je nog steeds stroom afnemen van de energiemaatschappij om het gat op te vullen. Desalniettemin ben je dan nog steeds een stuk goedkoper uit dan wanneer je niet investeert in zonnepanelen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website