Verwarmen met airco en zonnepanelen; welke opties heb je? | KVINL.NL

Verwarmen met airco en zonnepanelen; welke opties heb je?

Verwarmen met airco en zonnepanelen; welke opties heb je?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Je wil je huis verwarmen, want een aangename temperatuur in huis zorgt ook voor optimaal wooncomfort. Zeker in de koude maanden wanneer het ook echt koud is. Nu kun je onder een dekentje kruipen of de verwarming opdraaien, maar bij het verhogen van de verwarming verbruik je meer gas en dus ook meer energie. Het is ten eerste niet milieuvriendelijk om op die manier te verwarmen en het kost ook nog eens enorm veel geld. Dat wil je graag anders zien en dat kan ook wanneer je kiest voor een airco en zonnepanelen. Maar hoe kun je dan verwarmen en welke opties zijn er?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Kun je verwarmen met een airco?

De airco, ook wel de airconditioning genoemd, wordt vaak gezien als een installatie die vooral in de zomer voordeel oplevert. Met een airco kun je namelijk koelen en de temperatuur in huis verlagen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een ventilator waarmee je alleen de gevoelsmatige temperatuur kunt verlagen. Wat veel gebruikers niet weten is dat een airco ook kan verwarmen en dat werkt relatief eenvoudig. In plaats van koude lucht kan de airco ook warme lucht blazen.

De airco wordt ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd. Met behulp van een buiten- en binnenunit wordt de buitenlucht gebruikt om te koelen of dus te verwarmen en met de binnenunit kun je de warme lucht verspreiden. Er zijn verschillende soorten airco’s die warme lucht kunnen verspreiden. Je kunt kiezen voor de split-airco die dus uit een buiten- en binnenunit bestaat of een monoblock die alleen uit een binnenunit en luchtkanalen bestaat.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een airco?

Een nadeel van de airco of de lucht/lucht warmtepomp is dat de installatie stroom verbruikt. Stroom is evenals gas niet goedkoop en wanneer je geen groene stroom gebruikt is het ook minder milieuvriendelijk. Je bespaart weliswaar iets op de energierekening, maar het wordt pas echt interessant op het moment je een airco met zonnepanelen combineert. Door zelf energie op te wekken kun je flink wat geld besparen op het stroomverbruik, terwijl het ook steeds interessanter is om de opgewekte energie ook zelf te gebruiken. Zeker gezien het feit dat de salderingsregeling op zonnepanelen afloopt.

Nu is de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je airco van energie te voorzien en dat is een kwestie van rekenen. Het is namelijk afhankelijk van de airco die je kiest, welke zonnepanelen je kiest en hoeveel ze opleveren. Ook hoe vaak de airco gebruikt wordt speelt een rol in hoeveel energie er wordt verbruikt. Dus we moeten ook even uitgaan van gemiddelde cijfers. Een gemiddelde airco verbruikt 3 kWh aan stroom per uur. Ervan uitgaande dat je dagelijks de airco 3 uur gebruikt voor het koelen of het verwarmen, spreken we dus over een jaarlijks verbruik van 3285 kWh. Tegen een gemiddeld energietarief van € 0,40 per kWh. Dat betekent op jaarbasis een kostenplaatje van € 1314,-.

Om 3285 kWh per jaar op te wekken heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig. Nu moet je er wel rekening mee houden dat je niet alleen je airco, maar ook je lampen, elektronische apparaten en andere apparaten en toebehoren in huis wil voorzien van elektriciteit. Dus kijk ook even naar je huidige verbruik, tel hier het hypothetische verbruik van de airco bij op en deel dit door 315 kWh dat een zonnepaneel gemiddeld per jaar kan opwekken. Dan heb je het aantal zonnepanelen dat je dus nodig hebt om je huishouden van elektriciteit te kunnen voorzien.

Hoeveel zonnepanelen verwarmen met airco?

Nu zoomen we even iets dieper in op het verbruik van de airco met betrekking tot het verwarmen met een airco. Stel dat de airco alleen als primaire functie het verwarmen heeft betekent het ook dat het apparaat in de zomer haast geen energie verbruikt. In de koude maanden wil je de airco wel gebruiken om je huis te verwarmen. We spreken hier dan over de periode oktober tot en met februari wanneer het ook het koudst is. Uiteraard speelt het aantal uren dat je de airco als verwarming gebruikt een rol, maar dit is verre van 24 uur per dag. We gaan uit van gemiddeld 3 uur per dag wanneer het echt koud is. Het verbruik komt dan neer op ongeveer 1350 kWh tijdens de winter. Gedeeld door 131 kWh dat een zonnepaneel gemiddeld kan opleveren in 5 maanden tijd betekent dus dat je ongeveer 10 zonnepanelen nodig hebt.

Wat kost airco met zonnepanelen?

Nu wil je natuurlijk weten hoeveel een airco met zonnepanelen kost en dat is logischerwijs afhankelijk van wat je kiest en nodig hebt. Wil je een split-airco om één ruimte te verwarmen of is het nodig dat meerdere kamers in huis worden verwarmd? Of kies je liever voor een monoblocksysteem met luchtkanalen? We zetten alle opties inclusief de prijzen voor je op een rijtje. Hierbij zijn we uitgegaan van een gemiddelde prijs inclusief materialen, installatie en montage.

AircosysteemAantal zonnepanelenPrijs
Split 1 kamer10€ 6.250,-
Split meerdere kamers10€ 7,500,-
Monoblock10€ 6.000,-
Split 1 kamer14€ 8.000,-
Split meerdere kamers14€ 9.250,-
Monoblock14€ 8.000,-
Split 1 kamer16€ 8.900,-
Split meerdere kamers16€ 10.250,-
Monoblock16€ 8.800,-

Subsidies op airco’s en zonnepanelen

Wanneer je jouw woning wil verduurzamen kun je aanspraak maken op subsidies. De zogenaamde ISDE vanuit de Rijksoverheid. Maar hier zijn regels aan verbonden. Het is niet mogelijk om subsidie te krijgen voor het laten plaatsen van zonnepanelen en ook de lucht/lucht warmtepomp, oftewel de airco, valt niet onder deze regeling. Dus het korte antwoord is dat je voor deze oplossing geen subsidie vanuit de overheid krijgt.

Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?

In de regel is verwarmen met een airco goedkoper dan met een Cv-ketel en dus met gas. Dat heeft alles te maken met het verschil in tarieven voor gas en elektriciteit. Elektriciteit is nog altijd goedkoper en je hebt minder energie nodig om het aangenaam warm te hebben. Ervan uitgaan dat ook je woning goed geïsoleerd is om warmte te kunnen vasthouden. Het voordeel wordt alsmaar groter als je ook zelf elektriciteit met zonnepanelen opwekt. Dat kan je een voordeel van honderden euro’s per jaar opleveren.

Hoe de airco aan te sluiten?

Het aansluiten van een airco is simpel, want je hebt wisselstroom nodig. De energie die door middel van zonnepanelen wordt opgewekt is dat niet. De omvormer zorgt er uiteindelijk voor dat de opgewekte stroom wordt omgezet naar wisselstroom die je kunt gebruiken voor het voeden van elektrische apparaten. Inclusief de airco.

Omdat een airco vaak op andere tijden wordt gebruikt dan dat de zonnepanelen het meeste opleveren, kun je in de piekuren de opgewekte stroom opslaan in een thuisaccu. Als het ware een buffer voor elektriciteit. Die kun je gebruiken wanneer je apparaten, zoals een airco wil inschakelen. Zo profiteer je optimaal van de complete oplossing zonder dat het je daadwerkelijk geld kost.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over verwarmen met airco en zonnepanelen en nu wil je weleens weten wat je nodig hebt en hoeveel je moet investeren. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan en de expert gaat je helpen om de installatie te verzorgen.

Veelgestelde vragen

Heeft het verwarmen met een airco zonder zonnepanelen wel zin?

Je kunt het huis verwarmen met een airco. Ook wanneer je geen zonnepanelen hebt. Toch moet je dan goed uitrekenen hoeveel je kunt besparen met de oplossing dan wanneer je verwarmt met behulp van gas. Dan weet je ook welke oplossing voordeliger is. Overigens kan ook de milieuvriendelijkheid een motivatie zijn om op een ander systeem, zoals de airco over te stappen.

Is verwarmen met een airco veilig?

Ja. Ontzettend veilig, want je verbruikt alleen stroom om het huis te verwarmen. Omdat je geen gas meer gebruikt, heb je ook geen kans meer op bijvoorbeeld een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide wordt ook wel de sluipmoordenaar genoemd, omdat het gas kleur- en geurloos en dodelijk is.

Hoe koud mag het buiten zijn als je wil verwarmen met een airco?

De meeste airco’s kunnen het huis verwarmen tot een maximale buitentemperatuur van -15°.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website