Wanneer we het woord ‘airco’ lezen of horen, associëren we de oplossing met een systeem dat koude lucht produceert. Maar een airco heeft veel meer functies dan alleen koelen op warme dagen. Een airco wordt ook wel een lucht/lucht warmtepomp genoemd en het grote voordeel van de lucht/lucht warmtepomp is dat die zowel kan koelen als kan verwarmen. Terwijl de filters in het systeem ook de lucht kunnen zuiveren. Dus genoeg redenen om er een aan te schaffen, maar kan de airco verwarmen bij vorst?
Het korte antwoord op de vraag of een airco kan verwarmen is ‘ja’, maar we lichten het graag toe. Een airco werkt relatief simpel door vieze lucht te onttrekken, te zuiveren en weer in de ruimte te blazen. In de regel wordt de lucht langs een koelmiddel geleid, zodat er uit het rooster van de airco koele lucht komt. Maar het proces werkt ook andersom. Een airco kan gezuiverde warme lucht blazen als je dat wilt. Tenzij je niet het juiste systeem kiest. Er zijn namelijk verschillende modellen verkrijgbaar en je hebt doorgaans de keuze uit de mobiele airco die je bij iedere willekeurige elektronicazaak kunt kopen en het split-airco systeem dat je door een specialist laat plaatsen.
De mobiele airco is zoals de naam doet vermoeden een unit die je aansluit op het stopcontact en overal kunt neerzetten waar behoefte is aan luchtreiniging en koude lucht. Het apparaat staat op wieltjes en met behulp van een afvoerslang kun je warme en vervuilde lucht naar buiten afvoeren. Doorgaans kan een mobiele airco niet verwarmen, maar alleen koelen, de lucht reinigen en dienst doen als luchtontvochtiger. Er zijn wel modellen verkrijgbaar die ook kunnen verwarmen.
De split-airco kan daarentegen ook verwarmen. Een split-airco bestaat uit een binnen- en buitenunit en met behulp van een geavanceerd systeem kan warme of koele lucht naar binnen worden geblazen. Dus je kunt tijdens alle jaargetijde profijt hebben van een split-airco systeem. Die wel prijziger is dan de mobiele airco en het vergt ook iets meer werk om dergelijke systemen te laten installeren.
Veel mensen vragen zich af of een airco een Cv-ketel kan vervangen, want we zijn ook steeds vaker op zoek naar mogelijkheden om gasloos te wonen. Ten eerste zorgt het gebruik van een Cv-ketel voor een torenhoge energierekening en ten tweede is het ook minder milieuvriendelijk om met gas te stoken. Moderne airco’s met een grote capaciteit kunnen de Cv-ketel vervangen, maar wees je er wel van bewust dat een binnenunit alleen het klimaat in de ruimte waar die hangt kan beïnvloeden. Wil je zowel in de woon- als in de slaapkamer genieten van het beste klimaat? Dan heb je een multiroom split-airco nodig, die uit meerdere binnen- en buitenunits bestaat.
Ondanks dat een lucht/lucht warmtepomp op een efficiënte manier de lucht kan verwarmen, is het de vraag of de oplossing voldoende capaciteit heeft om je huis te verwarmen. Dit is eenvoudig te controleren door naar de SCOP-waarde te kijken. De SCOP-waarde geeft namelijk aan hoeveel kWh aan stroom je nodig hebt om warmte te produceren. Nu heeft Nederland een gemiddeld klimaat en hebben moderne systemen al snel een SCOP-waarde van 4. Wat inhoud dat je met 1 kWh aan elektriciteit 4 kWh aan warmte kunt produceren.
Een split-airco kan dus verwarmen en je weet nu ook dat het systeem uit een binnen- en buitenunit bestaat. Je kunt de oplossing het hele jaar gebruiken, maar in de winter krijg je natuurlijk te maken met vorst. Vorst heeft invloed op de werking van je airco. De airco moet bij vorst ook veel harder werken om zijn werk te kunnen doen en dat heeft als nadeel dat de airco ook sneller slijt. Een ander nadeel is dat de buitenunit kan bevriezen, omdat de condens die vrijkomt zich aan de unit kan hechten. Je kunt dit op meerdere manieren ontdekken. Je ziet een ijslaagje zitten of je ziet ijspegels hangen, maar ook een minder goede werking van de airco kan een indicatie zijn dat je te maken hebt met een bevroren buitenunit.
Wanneer de buitenunit bevroren is hoef je niet direct in paniek te raken, maar je moet wel actie ondernemen. De eenvoudigste methode om de buitenunit weer te ontdooien is om de airco een paar uur te laten koelen. Want de warme lucht wordt via de buitenunit afgevoerd en zorgt dus ook voor een opwarming van de unit en dat het ijs dat aanwezig is weer smelt. Dit is een geleidelijk proces dat ook vervelende defecten voorkomt. Als je een emmertje warm of heet water over de unit zou gooien, is het plotselinge temperatuurverschil zo fors dat er scheuren kunnen ontstaan. En dat wil je voorkomen. Je mag in plaats van te koelen wel voor andere mogelijkheden kiezen, zoals het ijs ontdooien met een föhn of met een heat gun.
Om te voorkomen dat je de airco overbelast raakt en dat die sneller slijt, is het slim om de airco tot een bepaalde temperatuur te gebruiken. Moderne airco’s werken nog steeds prima als het kwik naar -15° C zakt. Maar het advies is om de airco te gebruiken tot een temperatuur van -10° C. Is het kouder? Gebruik de airco dan niet om te genieten van een aangename temperatuur binnenshuis. Dan kun je beter gebruikmaken van andere oplossingen, zoals de Cv-ketel en de daarop aangesloten radiatoren of je kunt ook kiezen voor een elektrische kachel. Een petroleumkachel zou ook nog een interessant alternatief kunnen zijn als je het huis wilt verwarmen.
Je hebt nu een goed beeld van een airco en je weet nu ook of een airco kan verwarmen bij vorst. Wil je een airco laten installeren en ben je benieuwd naar de prijs? Vraag dan direct een offerte aan.
Het verbruik van de airco is afhankelijk van hoe vaak je ‘m gebruikt en wat de SCOP-waarde is. Gebruik je de airco gemiddeld 16 uur per dag en heeft die een SCOP-waarde van 4? Dan verbruik je ongeveer 1460 kWh op jaarbasis. Wat neerkomt op een energierekening van ongeveer € 1.022,-.
Je kunt de airco ontdooien door het ijs te verwijderen met een föhn of een heat gun of je kunt voor een aantal uren de airco laten koelen.
Moderne airco’s werken prima bij vorst, maar het advies is om de airco niet meer als verwarming te gebruiken als het kwik onder de -10° C zakt.