Zonnepaneel aansluiten op de meterkast? Wij geven je 5 tips

Zonnepaneel aansluiten op de meterkast? Wij geven je 5 tips

Zonnepaneel aansluiten op de meterkast? Wij geven je 5 tips

paul hauer

Laatst bijgewerkt

We zijn op zoek naar mogelijkheden om ons huis te verduurzamen. Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat we flink wat kosten kunnen besparen op de torenhoge energierekening en anderzijds draagt het verduurzamen bij aan een beter milieu. Desalniettemin zijn verduurzamingen kostbare investeringen waar je dan ook het liefste wat geld op wilt besparen. Een manier om geld te besparen is om bijvoorbeeld zonnepanelen zelf te installeren en aan te sluiten op de meterkast. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je allemaal op letten? In ons artikel geven wij 5 tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat doet een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn een goede investering als je zelf elektriciteit wilt opwekken. De panelen worden op het dak geplaatst en ze vangen zonlicht op. Dat wordt omgezet naar gelijkstroom. In huis verbruiken we wisselstroom en het is dus niet mogelijk om de opgewekte elektriciteit direct te gebruiken. Gelijkstroom moet worden omgezet naar wisselstroom en daar heb je een omvormer voor nodig. Vanaf de omvormer loopt een kabel naar de meterkast, zodat je zowel stroom kunt gebruiken als niet gebruikte stroom kunt terugleveren aan de energiemaatschappij.

Hoe worden zonnepanelen in de meterkast aangesloten?

De omvormer die nodig is om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom, wordt vaak op zolder, de kelder of op een andere plek in de woning geplaatst. Afhankelijk van de situatie. Belangrijk hierin is dat de kabel tussen de panelen en de omvormer en tussen de omvormer en de meterkast niet langer is dan 10 meter. Dit voorkomt namelijk onnodig verlies. Er is altijd sprake van een verlies, maar dit zal niet meer dan een procent zijn als je binnen 10 meter afstand blijft. In de meterkast wordt er doorgaans een aparte groep aangelegd om zonnepanelen aan te sluiten. Het is overigens ook van cruciaal belang dat je een moderne en slimme meter installeert en geen ouderwetse meters gebruikt. Bij ouderwetse meters is het namelijk niet mogelijk om de energie die je niet verbruikt terug te leveren aan de energiemaatschappij. 

Verschillende soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar en doorgaans heb je de keuze uit een eenfasige of driefasige omvormer. Welke omvormer je kiest, is afhankelijk van je aansluiting. De meeste woningen hebben nog altijd een eenfasige aansluiting, maar moderne woningen en aangepaste woningen gebruiken inmiddels de driefasige aansluiting. Voor een driefasige aansluiting heb je dus ook een omvormer nodig die daarop kan worden aangesloten. De capaciteit van de omvormer wordt uitgedrukt in de letter A die voor ampere staat. Er zijn omvormers met een capaciteit van 10A, 12A en zelfs 16A. Welke omvormer je kiest is ook afhankelijk van de capaciteit van de vrije groep in de meterkast.

Soort omvormerCapaciteit vrije groep
Omvormer 10A16A
Omvormer 12A20A
Omvormer 16A25A

Hoe dik is de kabel van zonnepanelen naar de meterkast?

Doorgaans worden voor het aansluiten van zonnepanelen en omvormers 4 mm² kabels gebruikt. De dikte is voldoende om de elektriciteit te transporteren. Echter is het van belang dat je rekening houdt met hoeveel ampère er getransporteerd moet worden en hoe lang de kabel is. Voor een capaciteit tot 32A en een maximale lengte van 10 meter, is een 4 mm² kabel voldoende. Voor meer capaciteit en een langere afstand heb je behoefte aan een kabel met een dikte van 6 mm². 

Mag je zonnepanelen zelf aansluiten op de meterkast?

Het is niet verboden om zelf zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast. Met een goed aansluitschema kun je relatief eenvoudig de kabels aansluiten en ervoor zorgen dat je installatie werkt. De grote vraag is alleen of het ook slim is om te doen. Je bent immers bezig met elektriciteit en een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij een incorrecte aansluiting kun je ook te maken krijgen met kortsluiting en zelfs smeltende kabels. En dat is natuurlijk brandgevaarlijk. Dus het advies is om altijd een erkende installateur in te schakelen om de zonnepanelen op de meterkast aan te sluiten.

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

We hebben aangegeven dat je op basis van de omvormer ook een vrije groep in de meterkast moet hebben die een bepaalde capaciteit aankan. Dus het antwoord op de vraag of je een aparte groep nodig hebt voor zonnepanelen is ‘ja’. Het is niet onmogelijk om de zonnepanelen op een bestaande groep aan te sluiten, maar ook hier is weer de belangrijke vraag of dat slim is om te doen. Een erkende installateur zal altijd een aparte groep aanleggen voor het aansluiten van zonnepanelen.

5 tips op een rijtje

We zetten nu alle handige tips voor je op een rijtje.

  1. Kies altijd voor de juiste omvormer voor het aansluiten van zonnepanelen.
  2. Leg altijd een aparte groep aan in de meterkast.
  3. Installeer een moderne en slimme meter als die nog niet aanwezig is.
  4. Gebruik altijd 4 mm² elektriciteitskabels, mits je niet meer capaciteit dan 32A hebt en een maximale afstand van 10 meter moet overbruggen.
  5. Schakel een erkende specialist in als je geen kaas hebt gegeten van elektriciteit en het aansluiten van zonnepanelen. Dan heb je de garantie dat de installatie goed plaatsvindt en voorkom je problemen, zoals kortsluiting en smeltende kabels.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een zonnepaneel doet en hoe je een zonnepaneel moet aansluiten op de meterkast. Je weet nu ook dat het beter is om voor een expert te kiezen, zodat de installatie ook goed gebeurt en dat je geen problemen krijgt wanneer je de zonnepanelen in gebruik neemt. Wil je weten hoeveel het kost om zonnepanelen bij jou thuis te installeren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is het aansluiten van een zonnepaneel op de meterkast veilig?

Ja, maar alleen als je genoeg kennis van zaken hebt of een specialist inschakelt. Wanneer je geen kennis hebt is het een lastige klus. Doorgaans heb je ook niet de juiste gereedschappen om de klus te kunnen klaren. En je loopt dus risico op een foutieve installatie met alle gevolgen van dien.

Wat heb je in de meterkast nodig voor het aansluiten van zonnepanelen?

In de meterkast heb je in ieder geval ruimte nodig voor een aardlekautomaat. De aardlekautomaat, ook wel de alamat genoemd, zorgt voor een scheiding van het zonnepanelensysteem en de rest van de woning.

Waarom heb je een slimme meter nodig voor zonnepanelen?

Je hebt een slimme meter nodig als je opgewekte energie die je niet verbruikt wilt terugleveren aan de energiemaatschappij. Met een oude meter is dat helaas niet mogelijk.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website