Cv-ketel zonder gas; is dat mogelijk? | KVINL.NL

Cv-ketel zonder gas; is dat mogelijk?

Cv-ketel zonder gas; is dat mogelijk?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

We zijn driftig op zoek naar mogelijkheden om ons huis energiezuiniger te verwarmen. Ten eerste kan dat een flinke euro schelen, terwijl het ook nog eens milieuvriendelijker is. Tenzij je de verkeerde keuzes maakt. Één van de mogelijkheden die je kunt onderzoeken is om voor een Cv-ketel zonder gas te kiezen, maar is dat überhaupt wel mogelijk? En zo ja, welke keuzes heb je en waar moet je allemaal op letten wanneer je voor de oplossing kiest?

Cv-ketel offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend

Kan een Cv-ketel zonder gas?

De eerste vraag die mensen hebben is of een Cv-ketel zonder gas kan en het antwoord is simpelweg ‘nee’. Een Cv-ketel heeft altijd gas nodig. De Cv-ketel kan met behulp van het verbranden van gas het water in de leidingen verwarmen, zodat je dus altijd de verwarming kunt aanzetten wanneer je het koud hebt of wanneer je warm water nodig hebt om te koken of te douchen.

Wat is het alternatief?

Nu hebben we stiekem een beetje gejokt, want het alternatief op de traditionele Cv-ketel is de elektrische Cv-ketel. Die heeft geen gas nodig. Dus er bestaan wel Cv-ketels die zonder gas werken, maar we spreken dan wel echt over een compleet andere installatie. Die zowel voor- als nadelen heeft. Het grootste voordeel is dat je van het gas af bent, maar het nadeel is dat je veel elektriciteit nodig hebt om de Cv-ketel te laten werken. En in de regel heeft alleen een elektrische Cv-ketel onvoldoende capaciteit om zowel het huis als het tapwater te verwarmen. Dus met alleen een elektrische ketel red je het simpelweg niet om te kunnen genieten van optimaal wooncomfort.

Wat kost een Cv-ketel zonder gas?

De prijs van een elektrische Cv-ketel is afhankelijk van het vermogen. Hoe meer vermogen, des te meer de Cv-ketel kan verwarmen. Met andere woorden, je hebt voor het verwarmen van een grote oppervlakte behoorlijk wat vermogen nodig. In onze prijzen zijn we uitgegaan van een gemiddelde prijs en inclusief de btw en installatie.

Soort elektrische Cv-ketelPrijsGeschikt voor
4Kw€ 2.000,-Appartement/flat
6Kw€ 2.100,-Appartement/flat
9Kw€ 2.200,-Appartement/flat/rijtjeshuis
12Kw€ 2.300,-Rijtjeshuis/hoekwoning
15Kw€ 2.400,-Rijtjeshuis/hoekwoning

Wat zijn de voordelen van een elektrische Cv-ketel?

Elektrische Cv-ketels hebben een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele Cv-ketel:

 • Klein van formaat
 • Eenvoudige installatie
 • Minder onderhoud
 • Veiliger

Wat zijn de nadelen van een elektrische Cv-ketel?

Ook zijn er nadelen te benoemen:

 • Onvoldoende capaciteit voor grotere oppervlakken
 • Tapwater kan doorgaans niet worden verwarmd
 • Extra installaties, zoals een boiler nodig
 • Vloerverwarming noodzakelijk
 • Goede isolatie van de woning noodzakelijk

Welke rol kunnen zonnepanelen spelen?

Zoals gezegd verbruikt een elektrische Cv-ketel alleen stroom om te kunnen werken. Je bent dus van het gas af en dat is zowel veiliger als kostenvriendelijker. Maar de kosten die je uitspaart ben je wel kwijt aan de elektriciteitsrekening. Het is ook alleen rendabel wanneer je een elektrische Cv-ketel combineert met zonnepanelen. Wanneer je zelf energie opwekt kun je relatief goedkoop de elektrische Cv-ketel zijn werk laten doen.

Een gemiddelde elektrische Cv-ketel verbruikt ongeveer 1900 kWh op jaarbasis. Dat gelijkstaat aan een bedrag van € 760,-. Boven op de kosten die je al hebt. Een gemiddeld huishouden verbruikt al snel 3500 kWh op jaarbasis. Dat gelijkstaat aan een rekening van ongeveer € 1400,-. In totaal ben je dus op jaarbasis meer dan € 2.200,- aan elektriciteit kwijt als je voor een elektrische Cv-ketel kiest. Dat is ongeveer een termijnbedrag van meer dan € 180,-.

Een zonnepaneel kan gemiddeld 315 kWh energie per jaar opwekken. Ervan uitgaande dat je dus als gezin 4400 kWh per jaar verbruikt wanneer je een elektrische Cv-ketel gebruikt, heb je dus 14 zonnepanelen nodig om je huis van energie te kunnen voorzien. Dat is een extra investering van al snel € 7.000,- inclusief benodigde toebehoren en installatie.

Welke rol kan een zonneboiler spelen?

De zonneboiler is een goede oplossing wanneer je ook het tapwater gasvrij wil verwarmen. Je kunt ook kiezen voor een elektrische boiler, maar dan worden je elektriciteitskosten nog hoger. Een zonneboiler werkt op zonne-energie en op die manier kun je relatief goedkoop water opwarmen. Maar ook een zonneboiler kost geld. Een zonneboiler kost gemiddeld € 3.000,- inclusief montage.

Hoe houd je je huis warm zonder gas?

We hebben nu een paar opties besproken over gasloos verwarmen en we zetten alle opties nog even op een rijtje.

Elektrische Cv-ketel

Met een elektrische Cv-ketel kun je het huis verwarmen met behulp van elektriciteit. Een goede isolatie en vloerverwarming zijn wel vereisten om een Cv-ketel optimaal te laten werken. Om de kosten op de energierekening te minimaliseren zijn zonnepanelen ook een must.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een uitstekende oplossing om het tapwater te verwarmen. Iets dat een elektrische Cv-ketel in de regel niet kan regelen. Een zonneboiler werkt op zonne-energie. Heb je geen mogelijkheden voor het installeren van een zonneboiler? Dan is een traditionele elektrische boiler een goed alternatief.

Warmtepomp

Met een warmtepomp (lucht/water, grond/water) kun je natuurlijke grondstoffen gebruiken voor het verwarmen van een woning. Deze installaties bestaan doorgaans uit een buiten- en binnenunit en de buitenlucht of de bodem wordt gebruikt om het water in de leidingen te verwarmen. Afhankelijk van de capaciteit kan ook het water in een buffervat worden verwarmd.

Airco

Je kunt ook je woning of alleen een kamer verwarmen met een airco. Een airco kan in de regel ook warme lucht blazen. De installatie wordt ook wel de lucht/lucht warmtepomp genoemd.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over de elektrische Cv-ketel en je weet dus ook dat er Cv-ketels zonder gas bestaan. Ondanks dat zijn het wel compleet andere oplossingen dan de traditionele Cv-ketel. Wil je weten of een elektrische Cv-ketel voor jouw woning geschikt is en wil je weten wat de prijs is? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan een elektrische Cv-ketel hetzelfde als een traditionele Cv-ketel op gas?

Nee. In de regel heeft een elektrische Cv-ketel onvoldoende capaciteit om grotere oppervlakken en ook het tapwater te verwarmen. Dat een traditionele Cv-ketel op gas wel kan regelen.

Is een elektrische Cv-ketel goedkoper in gebruik?

Ja en nee. Het wordt pas echt rendabel wanneer je zonnepanelen installeert en je eigen stroom opwekt. Anders ben je het geld dat je bespaart op gas kwijt aan de kosten voor elektriciteit.

Is een elektrische Cv-ketel veilig?

Ja. Je hoeft geen fossiele brandstoffen te verbranden voor een aangename temperatuur in huis en je hebt geen kans meer op gasexplosies of een CO-vergiftiging, zoals een koolmonoxidevergiftiging. 

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website