Elektrische kachel: een goed alternatief | KVINL.NL

Elektrische kachel: een goed alternatief

Elektrische kachel: een goed alternatief

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Verwarmen is een hot topic, want je wilt het aangenaam warm hebben. Vooral als de temperaturen buiten kelderen en je lekker op de bank wil zitten en wil genieten van een heerlijke maaltijd, een filmpje of een goed gesprek met je partner. De kachel aanzetten is natuurlijk een handige, maar ook dure methode om het lekker warm te hebben, maar de elektrische kachel is een goed alternatief. Waarom is dat zo?

Wat is een elektrische kachel?

Een elektrische kachel is feitelijk niets meer of minder dan een kachel die op elektriciteit werkt. Met deze kachel gebruik je dus geen fossiele brandstoffen, zoals gas, om het lekker warm te hebben. Een elektrische kachel is doorgaans uitgerust met een verwarmingselement dat opwarmt en warmte afgeeft. Je hebt dus geen radiatoren meer nodig of een CV-ketel om het binnen aangenaam warm te hebben.

Verschillende soorten elektrische kachels

Veel mensen denken bij een elektrische kachel aan een mobiel exemplaar die je overal kunt neerzetten en die je eenvoudig kunt verplaatsen. Dat idee is achterhaald, want er zijn tegenwoordig verschillende soorten elektrische kachels die ook permanent geplaatst kunnen worden en zelfs als hoofdverwarming gebruikt kunnen worden.

Elektrische kachel met ventilator

De elektrische kachel met ventilator is inderdaad zo’n handzaam model dat je overal kunt neerzetten en die je met behulp van een stopcontact kunt aansluiten. Vaak zijn dit ook verrijdbare exemplaren of tafelmodellen die bestemd zijn om een bepaald gebied te verwarmen. Bijvoorbeeld de zithoek waar je even wil genieten van een goed boek of als je het lekker warm wil hebben op de slaapkamer.

Convector verwarming

De convector verwarming lijkt op de elektrische kachel met ventilator, maar werkt anders. Deze exemplaren zijn groter en lijken op panelen die je dicht bij de grond plaatst. De convector verwarming zuigt koude lucht op, verwarmt het met behulp van elektriciteit en de ingebouwde verwarmingselementen en blaast de warme lucht weer uit. Deze modellen zijn vooral geschikt om grotere oppervlakken, zoals een compleet huis, te verwarmen.

Halogeen en infrarood

Er zijn ook kachels die op halogeen of infrarood werken. Bij een halogeen verwarming worden gloeidraden opgewarmd om vervolgens warme lucht af te kunnen geven. Bij infraroodverwarming gebeurt dit op basis van straling, die de huid niet kan aantasten. Het is zelfs bewezen dat infraroodverwarming een positief effect heeft op onze gezondheid. Mensen met pijnlijke spieren en gewrichten hebben vooral baat bij infraroodverwarming, terwijl de techniek ook in staat is om de bloedcirculatie te verbeteren.

Accumulatieverwarming

Bij accumulatieverwarming spreken we feitelijk over een kern van vuurvaste stenen. Die met behulp van elektriciteit worden opgewarmd. Vervolgens wordt de warmte afgegeven en kun je genieten van een warme temperatuur in huis. Een groot voordeel is dat het opwarmen zeer kort duurt en dat de warmte lang wordt afgegeven. Het is dan ook een van de meest energie efficiënte manieren om je kamer of woning te verwarmen.

Is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

De hamvraag is of een elektrische kachel goedkoper is dan gas, het korte antwoord op die vraag is “ja”. Dat heeft alles te maken met de huidige energieprijzen. Waarbij we gemiddeld € 1,35 per kubieke meter gas en € 0,39 per kWh aan stroom betalen. Natuurlijk zorgt een kachel op elektriciteit voor een hoger verbruik, maar het gasverbruik vermindert of verdwijnt zelfs compleet.

Een ander voordeel is dat de verwachtingen positief zijn. Gas zal alsmaar duurder worden en elektriciteit wordt juist goedkoper. Er zijn ook legio initiatieven die al zijn ingezet of nog in ontwikkeling zijn om elektriciteit steeds duurzamer op te wekken. Je kunt hier zelf al een steentje bijdragen door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen. Waardoor het verbruik van een elektrische kachel nog goedkoper wordt.

Het verbruik van een elektrische kachel is wel afhankelijk van het vermogen van de kachel. Een elektrische kachel met een vermogen van 200 Watt verbruikt logischerwijs meer dan een exemplaar met 2000 Watt vermogen. Bij een exemplaar met 2000 Watt vermogen moet je aan een kostenplaatje denken van ongeveer € 7,80. Ervan uitgaande dat we de kachel 8 uur per dag gebruiken. Een kachel op gas kost dan ongeveer € 16,20. Dat is dus een verschil van € 8,40 per dag.

Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik?

De infrarood kachel is het zuinigst in verbruik, omdat deze kachels met lage wattages warmte afgeven. De infrarood kachel is ook de beste keuze als je bijvoorbeeld een kleinere ruimte of een bepaalde omgeving binnen de kamer wilt verwarmen. Het bijkomstige voordeel is dat een infrarood kachel een positief effect kan hebben op de gezondheid. 

Wat is de beste elektrische kachel voor woonkamer?

Voor in de woonkamer schuiven we ook graag de infrarood kachel naar voren. Deze kachels zijn namelijk perfect om objecten en personen te verwarmen en verbruiken nauwelijks energie. Afhankelijk van het vermogen van de kachel uiteraard. Een kachel met meer vermogen zal ook meer kosten, maar we hebben al laten zien dat zelfs een elektrische kachel met een vermogen van 2000 Watt veel goedkoper is dan de kachel die op gas werkt.

Wat kost een elektrische kachel?

De prijsrange van elektrische kachels ligt tussen de € 15,- en € 400,-. Het is afhankelijk van het merk, het model en het vermogen hoeveel een kachel kost. Voor € 15,- heb je een piepklein straalkacheltje dat je bijvoorbeeld op een bijzettafel naast een stoel kan plaatsen, terwijl je voor € 400,- een verwarmingspaneel hebt waarmee je een zeer grote oppervlakte kunt verwarmen. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de elektrische kachel, welke soorten elektrische kachels er zijn en waarom het een goed alternatief is op de kachel die op gas werkt. Wil je meer informatie over elektrische kachels of een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Waarom is infrarood elektrische kachel goed voor de gezondheid?

Infraroodkachels werken op basis van straling en de straling dringt het lichaam binnen. Wees gerust, want de straling is niet schadelijk voor de huid en de gezondheid. Integendeel zelfs! Infraroodkachels kunnen bijvoorbeeld mensen met spier- en gewrichtspijnen helpen om de pijn te verlichten, terwijl het is bewezen dat infraroodstraling de bloedcirculatie kan verbeteren.

Kun je een elektrische kachel als hoofdverwarming gebruiken? 

Ja. Er zijn tegenwoordig modellen die zo goed en sterk zijn dat je er zelfs je complete woning mee kunt verwarmen. Dat betekent in theorie dat je afscheid kunt nemen van het gasverbruik, mits je met behulp van andere methodes het sanitaire water kunt verwarmen. Het staat in ieder geval buiten kijf dat je met een elektrische kachel de energiekosten kunt verlagen.

Is een elektrische kachel veilig?

Ja. Een elektrische kachel is veilig en zelfs een stuk veiliger dan bijvoorbeeld de CV-ketel. Dit heeft alles te maken met de verbranding van fossiele brandstoffen, wat bij een elektrische kachel niet het geval is. Bij een incomplete of slechte verbranding van fossiele brandstoffen, zoals gas, kan koolmonoxide vrijkomen en bij een te hoog koolmonoxidegehalte in de woning kan het gevaar opleveren voor de gezondheid. Zelfs het overlijden aan een koolmonoxidevergiftiging is een serieuze bedreiging, die niet onderschat mag worden.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website