Tocht in huis is heel vervelend, want de gevoelstemperatuur gaat naar beneden. Je moet dus meer stoken als je het lekker warm wilt hebben en dat zorgt weer voor een hogere energierekening. Een ander nadeel is dat je bij langdurige blootstelling aan tocht klachten, zoals verkoudheid, kunt krijgen. En daar zit je ook niet op te wachten. Daarom is het goed om tocht in huis aan te pakken, maar hoe doe je dat?
Je hoort het wel vaker of je gebruikt de zin zelf weleens: “het tocht in huis.”. Tocht wordt veroorzaakt door een onaangename luchtstroom die koud aanvoelt. Het kan de gevoelstemperatuur negatief beïnvloeden en tocht kan ook voor een onaangename droge lucht zorgen. Met als gevolg dat je verkouden kunt worden en meer moet hoesten. Je draait ook sneller de verwarming op als je van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten. Dat zorgt voor extra stookkosten en dus ook een hogere energierekening. Des te belangrijker is het om de problemen beet te pakken.
Tocht kan op verschillende manieren ontstaan, zoals deuren en ramen die open staan, maar er zijn ook andere oorzaken die tocht kunnen veroorzaken. Denk aan een slecht geïsoleerde vloer, dak en zolder of een tocht die bij de muren te voelen is. Er zijn een aantal plekken in het huis waar de kans op tocht het grootst is. Zoals bij deuren, ramen, vloeren, zolders, muren en denk ook aan andere boosdoeners, zoals de brievenbus. Als je dus op zoek gaat naar waar de tocht in huis vandaan komt, zijn dit de plekken waar je het beste als eerste kunt kijken. Of liever gezegd, waar je het beste als eerste kunt voelen.
Er zijn een paar manieren hoe je tocht kunt opsporen en het belangrijkste instrument is jouw eigen lichaam. Als je een koude luchtstroom voelt, kun je feitelijk al spreken over tocht. Maar is het dan ook echt tocht of heb je gewoon last van koude rillingen? Iedereen ervaart kou ook op zijn eigen manier, dus er zijn ook een aantal andere methodes die je kunt gebruiken om te kunnen bepalen of er sprake is van tocht in huis.
Tocht kun je eenvoudig opsporen met kaarsen of waxinelichtjes. Zet de kaarsen of waxinelichtjes op strategische plaatsen neer en kijk of de vlammen wapperen. Als ze wapperen is er dus sprake van een luchtstroom die je wilt oplossen. Natuurlijk is het dan nog de vraag waar de luchtstroom vandaan komt. Je kunt zelf een beetje inschatten waar het tocht, maar het blijft een kwestie van mogelijkheden elimineren. Je kunt bijvoorbeeld bij een vermoeden dat het bij de deur tocht de randen afplakken met tape om vervolgens met de methode met een kaars of een waxinelichtje te kijken of de luchtstroom is verdwenen. Zo nee, moet je verder zoeken en zo ja, weet je dus dat je naar een permanente oplossing moet zoeken.
Voor nog geen € 50,- kun je ook een zogenaamde warmteverliesmeter kopen en het apparaat doet precies wat de naam al doet vermoeden: warmteverlies meten. Met het apparaatje kun je warmteverlies detecteren en ook weer bij benadering vaststellen waar het in huis tocht en waar de koude luchtstroom of meerdere luchtstromen vandaan komen.
Het is een feit dat er eigenlijk geen simpele methode is om vast te stellen waar de luchtstroom vandaan komt. Het blijft puzzelen en zoeken naar boosdoeners. Maar als je het probleem eenmaal hebt gevonden, kun je het ook net zo eenvoudig weer oplossen. Echter zit er wel verschil in de wijze waarop je tocht bij deuren, ramen of muren oplost.
Laten we beginnen met de deur die samen met het raam het vaakst voor tocht in huis zorgt. Tocht bij een deur ontstaat als de kier tussen de deur en het kozijn te groot is en de lucht kan ontsnappen en naar binnen kan komen. De quick fix is het installeren van tochtstrippen en een dorpel met eventueel een dorpelprofiel.
Ramen zorgen ook enorm vaak voor tocht in huis en dit kun je op verschillende manieren oplossen. Tochtstrippen kunnen helpen, maar ook het dichtkitten van naden en kieren kunnen het euvel verhelpen. De mooiste, maar ook duurste oplossing is om zowel je kozijnen als het glas te vervangen. Kies bij vervanging dan gelijk voor een goede oplossing, zoals HR++ of HR+++ glas.
De brievenbus kan ook voor tocht in huis zorgen en het is natuurlijk een relatief grote opening tussen binnen en buiten. Installeer daarom een brievenbus met buitenklep en een goede borstel of kies voor een versie met ook een klep aan de binnenzijde. Of neem afscheid van de brievenbus in de deur en plaats er een in je voortuin. Probleem opgelost.
Heb je constant koude voeten en krijg je het niet warmer? Zelfs niet als je de verwarming hoger zet? Dan wordt het tijd om je vloer te isoleren. Vloerisolatie kun je op verschillende manieren aanbrengen. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan onze blog over vloer isoleren.
Tocht door de muur is vervelend en er is ook weinig tegen te doen. Het enige wat je kunt doen is kiezen voor spouwmuur- of muurisolatie. Spouwmuren en muren kun je op verschillende manieren isoleren. Lees onze blog over muurisolatie als je wilt weten hoe je dit probleem het beste kunt tackelen.
Een slecht geïsoleerd dak kan voor vervelende luchtstromen zorgen en dat houdt in dat je last hebt van tocht vanaf de zolder. De oplossing? Een goede dakisolatie. Je kunt bijvoorbeeld het dak isoleren met behulp van dekens van glas- of steenwol.
Je hebt nu een goed beeld van wat tocht is, waar het vandaan kan komen, hoe je het opspoort en hoe je het kunt oplossen. Heb je professionele hulp nodig bij het isoleren van je huis en het verhelpen van tocht in huis? Vraag direct een offerte aan.
Deuren en ramen zorgen voor de meeste kou in huis. Des te belangrijker is het isoleren van deuren, ramen en kozijnen.
Als je een tocht in huis oplost kun je heel veel geld besparen op je energierekening. En dan spreken we over bedragen van enkele tientallen tot wel honderden euro’s.
Voor het kitten van het raam zelf heb je een beglazings kit nodig, maar voor het dichten van kieren en naden in het kozijn kun je het beste voor een siliconenkit kiezen.