Cv-monteur nodig? Dit zijn de kosten | KVINL.NL

Cv-monteur nodig? Dit zijn de kosten

Cv-monteur nodig? Dit zijn de kosten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een Cv-ketel, ook wel de centrale verwarmingsketel genoemd, heeft een belangrijke functie in je woning. Een Cv-ketel verwarmt namelijk het water dat door de leidingen loopt, zodat je dus de verwarming kunt opdraaien als je het koud hebt en warm water kunt tappen als je een kopje thee wil zetten, wil afwassen of wil douchen. Een Cv-ketel staat doorgaans op een niet opvallende plek in huis, zoals op zolder of in de kelder en zolang de ketel zijn werk doet, kijk je er niet naar om. Maar een Cv-ketel heeft ook aandacht nodig en wel van een monteur. Maar waarom heb je een Cv-monteur nodig en hoeveel kost het om een expert te laten komen?

Cv-ketel offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Waarom heb je een Cv-monteur nodig?

Een Cv-monteur heb je nodig, omdat het alleen is toegestaan dat een gecertificeerde expert werkzaamheden aan een Cv-installatie mag verrichten. Je mag zelf dus geen onderhoud uitvoeren. Dat is vanwege de veiligheid, want een onjuiste werkwijze kan ervoor zorgen dat een Cv-ketel niet meer goed werkt, steeds uitvalt en zelfs in brand vliegt of explodeert. Om maar te zwijgen over het gevaar van lekkages waarbij koolmonoxide vrijkomt. Met het gevaar dat je een koolmonoxidevergiftiging kunt oplopen. Een Cv-monteur is gecertificeerd en kan de benodigde reparaties en onderhoud deskundig uitvoeren.

Hoe vaak moet een Cv-monteur langskomen?

De Cv-monteur komt ieder jaar op visite, want een Cv-ketel heeft ook jaarlijks onderhoud nodig. Tijdens zijn bezoek wordt de Cv-ketel gecontroleerd, gereinigd en waar nodig gerepareerd. De monteur heeft daar verschillende gereedschappen voor waarmee hij de werking van de ketel kan testen en kan onderhouden. Een monteur is ook een adviseur, want hij kan bijvoorbeeld aangeven of het bijvoorbeeld wenselijk is om bepaalde onderdelen of de complete installatie te vervangen. Uiteraard afhankelijk van zijn bevindingen. 

Wat kost een Cv-monteur per uur?

Een Cv-monteur kost gemiddeld € 65,- per uur en de monteur is voor het onderhouden van de ketel ongeveer een uur bezig. Je moet ook rekening houden met de voorrijkosten van gemiddeld € 60,-. Dus in het gunstigste geval ben je ongeveer € 125,- kwijt voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt, maar er zijn altijd wel aanpassingen en reparaties nodig. Dus om er zeker van te zijn dat je jezelf niet rijk rekent, kun je het beste rekening houden met 2 arbeidsuren voor het onderhouden van je Cv-installatie. Moet de Cv-ketel vervangen worden? Houd dan rekening met 4 uur aan arbeidsloon. Plus de kosten van onderdelen, zoals het expansievat en uiteraard de ketel zelf.

WerkzaamhedenTijdPrijs
Voorrijkosten€ 60,-
Onderhoud120 minuten€ 130,-
Expansievat vervangen30 minuten€ 65,-
Driewegklep vervangen30 minuten€ 75,-
Drieweg motor60 minuten€ 125,-
CV-ketel vervangen240 minuten€ 1.750,-

De prijzen zijn inclusief manuren en materiaalkosten en exclusief de voorrijkosten. We gaan ook uit van gemiddelde prijzen. De prijzen kunnen beïnvloed worden door het merk, de kwaliteit van het materiaal en voor welk installatiebedrijf je kiest.

Kosten besparen op onderhoud en reparaties

Je kunt kosten besparen op onderhoud en reparaties, want veel installateurs bieden een servicecontract aan. Het servicecontract heeft een vaste prijs per jaar en het onderhoud en onderdelen zijn vaak bij de prijs inbegrepen. Ook in het geval van storingen kun je een beroep doen op de monteur en betaal je doorgaans een gereduceerd tarief. Een servicecontract kost gemiddeld € 150,- op jaarbasis.

Wat moet je doen als je een storing in de Cv-ketel hebt?

Wanneer er een storing is in de Cv-ketel, is het belangrijk om direct de hulp in te schakelen van een gecertificeerde monteur. Je kunt het installatiebedrijf bellen die ook de installatie heeft verzorgt of je kiest voor een erkende specialist in de regio. In de regel staat op een sticker op de Cv-ketel telefoonnummers die je kunt bellen als er sprake is van een storing. Het is tegenwoordig ook gebruikelijk om een monteur via WhatsApp in te schakelen. Gespecialiseerde monteurs kunnen dan al binnen enkele uren de storing bij je thuis verhelpen.

Wat kost een Cv-monteur bij spoed?

Als je een Cv-monteur met spoed nodig hebt, betaal je logischerwijs ook iets meer. Vaak zijn de voorrijkosten iets hoger en je betaalt ook meer uurloon. De prijs is gemiddeld € 75,- voor het voorrijden en € 75,- per uur. Hoeveel een spoedopdracht precies kost is afhankelijk van hoe lang de monteur bezig is. Simpele storingen zijn vaak binnen het uur verholpen, maar het kan ook meerdere uren in beslag nemen. Des te belangrijker is het dus om ook te investeren in het servicecontract, want dan zijn spoedklussen gratis of je betaalt hoogstens een gereduceerd tarief.

Hoe vaak moet je een Cv-ketel vervangen?

Een Cv-ketel gaat lang mee, maar niet je leven lang. De gemiddelde levensduur van een Cv-ketel is 15 jaar. Na 15 jaar moet je dus de Cv-ketel laten vervangen. Vaak worden dan ook andere zaken beetgepakt, zoals het vervangen van het benodigde expansievat. Een levensduur van 15 jaar is overigens niet gegarandeerd. Wanneer een Cv-monteur constateert dat vervanging noodzakelijk is, moet je het apparaat vervangen. Met de voordelen dat je kunt genieten van een Cv-ketel met een beter rendement en van een ketel die ook 100% veilig is.

Hoe snel kan een nieuwe Cv-ketel worden geplaatst?

Hoe snel een nieuwe Cv-ketel kan worden geplaatst is afhankelijk van het model dat je kiest. Modellen die op voorraad zijn kunnen binnen enkele dagen worden geplaatst en de Cv-monteur is ongeveer 4 uur bezig om de ketel te vervangen. In de basis kan een nieuwe Cv-ketel relatief snel geplaatst worden.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van waarom je een Cv-monteur nodig hebt en wat de kosten van een Cv-monteur zijn. Wil je een Cv-monteur inschakelen of een servicecontract afsluiten? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?

Koolmonoxide is een geur- en kleurloos gas dat geleidelijk aan ontsnapt uit bijvoorbeeld de Cv-ketel. Omdat je zonder een koolmonoxidemelder niet door hebt of er sprake is van een te hoge concentratie koolmonoxide, kun je een koolmonoxidevergiftiging oplopen. Een koolmonoxidevergiftiging is dodelijk. Op het moment dat je je misselijk en duizelig voelt, is het slim om direct 112 te bellen, ramen en deuren te openen en je woning (tijdelijk) te verlaten.

Wat zijn de nadelen van een defecte en slecht onderhouden Cv-ketel?

Een defecte of slecht onderhouden Cv-ketel werkt minder goed. Met als nadelen dat de ketel minder goed zijn werk doet, meer energie verbruikt en dat je een koolmonoxidevergiftiging kunt oplopen.

Mag iedereen onderhoud uitvoeren aan de Cv-ketel?

Nee. Het is tegenwoordig verplicht dat monteurs en installateurs in het bezit zijn van de juiste certificering. Alleen gecertificeerde monteurs mogen werkzaamheden verrichten aan de Cv-ketel.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website