Warmtepomp en stadsverwarming; alles wat je moet weten

Warmtepomp en stadsverwarming; alles wat je moet weten

Warmtepomp en stadsverwarming; alles wat je moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een warmtepomp is een goede investering om je woning te verduurzamen. Je kunt op een milieuvriendelijke manier je huis en het tapwater verwarmen en je bespaart ook nog eens flink op je energiekosten. Dat veel mensen de aanschaf van een warmtepomp overwegen staat buiten kijf, maar het is niet altijd mogelijk om een warmtepomp te plaatsen. Ondanks dat zijn er vaak wel mogelijkheden. Bijvoorbeeld ook wanneer je een stadsverwarming hebt. Veel mensen denken dat een warmtepomp niet mogelijk is wanneer je stadsverwarming hebt, maar niets is minder waar. Het is mogelijk, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. En waar moet je dan rekening mee houden?

Warmtepomp offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Hoe werkt een warmtepomp met stadsverwarming?

In de regel wordt er altijd voor een hybride warmtepomp gekozen, omdat een warmtepomp vaak niet voldoende capaciteit heeft om een volledig huis te verwarmen en om ook nog eens voor heet tapwater te zorgen. Dus een warmtepomp wordt vaak gecombineerd met een HR-ketel en/of een zonneboiler. Het is ook mogelijk om de hybride warmtepomp aan te sluiten op een stadsverwarming. Het huis wordt verwarmd met behulp van de buitenlucht terwijl de stadsverwarming bijspringt als de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft. Heel simpel gezegd werkt het systeem eigenlijk precies hetzelfde dan wanneer je gebruik maakt van een cv-ketel en/of boiler.

Welke warmtepomp met stadsverwarming?

Oké, je kunt dus een warmtepomp met een stadsverwarming combineren, maar er zijn spelregels en zaken waar je op moet letten. Niet iedere warmtepomp is geschikt voor deze combinatie. Zoals de grond/water warmtepomp waar wel iets later meer over vertellen. De meest voor de hand liggende keuze is de lucht/water warmtepomp en dan een hybride variant. Die dus samenwerkt met de stadsverwarming. De warmtepomp verwarmt voor een groot deel van het jaar je huis en in de hele koude maanden kan een stadsverwarming bijspringen om voor een aangename temperatuur te zorgen. In de combinatie zal een HR-ketel of een boiler nog altijd voor het warme tapwater zorgen.

Hybride Lucht/water warmtepomp

De hybride lucht/water warmtepomp werkt dus altijd in combinatie met een stadsverwarming en/of HR-ketel of boiler. Je kunt dus niet volledig van het gas af. Een hybride warmtepomp gebruikt ook altijd stroom om zijn werk te kunnen doen. Op gas ga je dus wel besparen, maar je kosten voor elektriciteit stijgen iets. Het kantelpunt om voor de oplossing te kiezen is natuurlijk op het moment dat je op jaarbasis enkele honderden euro’s aan energie kunt besparen.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp is een complete vervanging van een systeem waar ook een stadsverwarming of een HR-ketel onderdeel van is. In theorie is dat mogelijk, maar zoals gezegd heeft de warmtepomp soms niet de capaciteit om voor een aangename temperatuur en warm water te zorgen. Dus dan heb je altijd weer andere oplossingen nodig. Zoals een boiler met een groot buffervat om met behulp van elektriciteit tapwater op te warmen en je hebt goede radiatoren nodig om het huis goed te kunnen verwarmen. Doorgaans is het zelfs cruciaal om een vloerverwarming te hebben, want dan kan de warmte beter en gelijkmatiger worden verdeeld. Ook een uitstekende isolatie van de woning is vereist, want anders heeft de investering weinig nut.

De kosten van een warmtepomp

Natuurlijk wil je ook weten wat het kost om milieuvriendelijk het huis te verwarmen en wanneer je op de energiekosten wil besparen. Je kunt met een warmtepomp al snel € 800,- tot wel € 1000,- op jaarbasis besparen en dat is toch een flink bedrag. De prijzen die wij vermelden zijn een gemiddelde, inclusief btw en montage en bij de hybride warmtepomp inclusief een cv-ketel. 

Soort warmtepompPrijs
Hybride lucht/water warmtepomp€ 8.000,- tot € 10.000,-
Lucht/water warmtepomp€ 6.500,- tot € 19.000,-

Waarom is een grond/water warmtepomp niet mogelijk?

Naast de lucht/water warmtepomp is er ook een variant grond/water warmtepomp. Waarbij niet de buitenlucht, maar het water in de bodem als natuurlijke brandstof wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Deze oplossing zien we vrijwel alleen terug in nieuwbouwwoningen. Het is namelijk een feit dat er bij dergelijke installaties in de grond geboord moet worden en dat je er ook de ruimte voor moet hebben. Wat bij bestaande woningen en in appartementencomplexen, waar dus stadsverwarming vaak aanwezig is, niet mogelijk is. 

Lucht/lucht warmtepomp als alternatief

Er is nog een goed alternatief en dat is de lucht/lucht warmtepomp. Die iets anders werkt dan de lucht/water warmtepomp. Je hebt geen vloerverwarming of radiatoren nodig. Alleen een systeem met een buiten- en binnenunit. De buitenunit vangt de lucht op terwijl de binnenunit de lucht verwarmt en in het huis blaast. Deze systemen kunnen vaak ook als airco fungeren. Dan blaast de binnenunit geen warme, maar juist koude lucht. Een nadeel is dat het systeem alleen goed werkt om kleine ruimtes te verwarmen of te koelen. Je zou er geen volledig huis mee kunnen verwarmen en logischerwijs kun je met deze installatie ook geen tapwater verwarmen.

Wat is goedkoper; warmtepomp of stadsverwarming?

En dan de hamvraag. Wat is nu goedkoper? De warmtepomp of de stadsverwarming? Dat is afhankelijk van een aantal factoren, maar in aanschaf en installatie is de warmtepomp veruit de duurste optie. Stadsverwarming is vaak al aanwezig terwijl het beheer door de energiemaatschappij of de beheerder van het warmtenet wordt gedaan. Inclusief vervangen van materialen, onderhoud en plaatsing. Je hebt er dus geen omkijken naar. Maar houd er rekening mee dat je voor deze zorgeloze manier van verwarmen wel in de buidel tast.

Natuurlijk nemen de kosten van een warmtepompinstallatie een flinke hap uit je budget, maar met de besparing van wel € 500,- tot € 800,- per jaar kun je de investering binnen 15 tot 20 jaar ook weer terugverdienen. Let op, want we spreken hier over gemiddelde bedragen en tijden. Daarnaast kun je subsidie krijgen voor een investering in een warmtepomp. Waardoor de kosten voor de aanschaf en installatie ook lager uitvallen. Resumé; onderaan de streep is een warmtepomp goedkoper en ook nog eens milieuvriendelijker.

Kan stadsverwarming worden weggehaald?

Een andere belangrijke vraag die mensen hebben is of de stadsverwarming weggehaald kan worden. En ja, dat kan. Als een warmtepomp krachtig genoeg is en als je aan de voorwaarden voldoet, zoals de aanwezigheid van een boiler met buffervat voor warm tapwater, een goede isolatie van de woning en de aanwezigheid van vloerverwarming, dan kun je afscheid nemen van stadsverwarming. Dan spreken we bijvoorbeeld wel over een rijtjeshuis en niet over een appartement in een complex. Daar heb je geen mogelijkheden om stadsverwarming te verwijderen, omdat het onderdeel uitmaakt van een compleet netwerk. Je kunt er wel voor kiezen om dan de stadsverwarming niet meer te gebruiken. Ondanks dat zul je altijd kosten hebben, gezien de energierekening wordt opgebouwd uit verbruik, transportkosten en warmtenetbeheer.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van de warmtepomp in combinatie met een stadsverwarming. Wanneer het kan en wanneer het ook handig is om hierin te investeren. Je weet nu ook aan welke voorwaarden je moet voldoen, welke mogelijkheden je hebt en hoe snel je de investering kunt terugverdienen. Wil jij een (hybride) warmtepomp laten installeren? Schakel dan de hulp in van een expert. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is ieder type vloerverwarming geschikt voor een lucht/water warmtepomp?

Nee. Alleen de water gedragen vloerverwarmingen zijn geschikt voor een installatie van een lucht/water warmtepomp. Niet water gedragen vloerverwarming is dus ongeschikt.

Moet mijn woning of appartement aan bepaalde eisen voldoen?

Ja. Je woning of appartement moet aan bepaalde technische specificaties voldoen als je een warmtepomp wil laten installeren. Een installateur kan tijdens het offertetraject bepalen welke mogelijkheden er zijn en of de installatie van een warmtepomp wel mogelijk is.

Vereist een warmtepomp onderhoud?

Ja. Ieder type warmtepomp vergt jaarlijks onderhoud. Dat de installateur van de installatie voor je kan verzorgen. Houdt rekening met vaste kosten van € 115,- per jaar voor het onderhoud en eventuele reparaties.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website