Garage isoleren; handige tips en trucs

Garage isoleren; handige tips en trucs

Garage isoleren; handige tips en trucs

paul hauer

Laatst bijgewerkt

De garage is doorgaans een koude plek en dat kan ook geen kwaad. Een garage wordt namelijk gebruikt als opslagplaats voor bijvoorbeeld fietsen, gereedschappen en auto’s. Toch heeft het zin om een garage te isoleren. Helemaal wanneer je de garage gebruikt als bijvoorbeeld een kantoor of een hobbykamer. Dan wil je natuurlijk genieten van een aangename temperatuur en je wil ook voorkomen dat schimmels de kans krijgen om zich te vermeerderen. Dan is isoleren zeker een goed idee, maar hoe pak je dat aan?

Op zoek naar een erkend isolatiebedrijf?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Waarom een garage isoleren?

Door het isoleren van een garage kun je een aangename temperatuur vasthouden. Dat heeft als voordeel dat het in de winter aangenaam warm is en dat de garage in de zomer koel blijft. Ideaal voor wanneer je de garage gebruikt als hobbykamer. Je spendeert veel uren in de garage en dan wil je het natuurlijk niet te warm of te koud hebben. Ook een elektrische kachel die je plaatst en die warmte produceert, wil je natuurlijk geen overuren laten draaien. Want dat kost enorm veel energie en dus ook geld. Een goede isolatie van de garage is dus op meerdere vlakken een goed idee.

Heeft een garage isoleren zin?

Het heeft zeker zin om een garage te isoleren, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Het plaatsen van een dubbelwandige garagedeur is niet voldoende om goed te isoleren. Ook de muren, het plafond en zelfs de vloer moeten goed geïsoleerd worden als je er ook optimaal van wil profiteren. Dus het is wel een flinke klus om een garage goed te isoleren. En het kan aardig in de papieren lopen.

Hoe je een garage isoleert is ook afhankelijk van de positie van de garage en van welk materiaal die is gemaakt. Geprefabriceerde garages bevatten vaak al de benodigde isolatiematerialen en dan heeft extra isoleren weinig zin. Je kunt het ook overdrijven. Een vrijstaande garage isoleer je ook weer anders dan bijvoorbeeld de garage die aan het huis vastzit.

Hoe isoleren?

Een garage kun je op verschillende manieren isoleren en doorgaans is de keuze simpel. Of je isoleert de buitenzijde of de binnenzijde. Uiteraard is dat iets te simpel uitgelegd, want een garagevloer kun je vaak alleen aan de binnenkant isoleren. Omdat je simpelweg geen kruipruimte hebt en dus ook geen ruimte hebt om de vloer vanaf de onderkant te isoleren. Dat geldt ook voor het plafond. Soms kun je een plafond (of dak) aan de buitenkant isoleren, maar in de regel doe je dit ook inpandig. Datzelfde geldt voor muren. En het is dus van belang dat je kiest voor bijvoorbeeld dubbelwandige garagedeuren. Eventueel een tweedelige deur waarbij je een kleinere deur tot je beschikking hebt. Een complete en bredere deur openen zorgt namelijk voor meer warmteverlies en dat is zonde wanneer je alleen snel iets moet pakken of alleen een fiets uit de garage wil halen.

Hoe het plafond van een garage isoleren?

Het plafond van een garage isoleren is relatief simpel en ook goedkoper dan wanneer je het dak wil isoleren. Je kunt namelijk isolatieplaten van PIR, PUR, XPS of EPS aanbrengen en afwerken met planken of een andere soort bekleding naar keuze. Zo simpel is het eigenlijk. Een voordeel van deze platen is dat ze op maat te snijden zijn. Dus het is wel een secuur werkje, maar je kunt op die manier wel relatief eenvoudig en goedkoop het plafond van je garage isoleren.

Hoe een halfsteens garage isoleren?

Een halfsteens garage isoleren kan zowel aan de binnen- als de buitenkant. Aan de buitenkant worden de muren gespoten met een isolerend materiaal en vervolgens afgewerkt en afgeschermd met een bekleding naar keuze. Dit zou bijvoorbeeld stucwerk kunnen zijn. Of een andere soort gevelbekleding naar keuze. Het levert twee voordelen op, want je isoleert de muren van de garage en de buitenkant krijgt ook nog eens een frisse makeover. Aan de binnenkant kun je de halfsteens garage isoleren met eveneens isolatieplaten. Die worden vervolgens afgewerkt met planken, gipsplaten of andere materialen waarmee je de binnenkant van je garage een compleet nieuwe look geeft.

Hoe een houten garage isoleren?

Een houten garage vraagt om een iets andere aanpak en je moet er ook altijd rekening mee houden dat hout van zichzelf al goed isoleert. Toch is het isoleren van een houten garage geen overbodige luxe wanneer je schimmelvorming wil voorkomen en op de stookkosten wil besparen. In de regel gebruiken we EPS (ook bekend als piepschuim) voor het isoleren van een houten garage. Het voordeel is dat het goedkoop en flexibel materiaal is en dat je aan een dunne laag al voldoende hebt om te isoleren. De laag is minimaal 5 en maximaal 10 centimeter dik. Af te werken met eveneens planken of andere soort materialen naar keuze.

Vrijstaande en geschakelde garage isoleren

Een vrijstaande garage isoleer je op vrijwel dezelfde manier als een geschakelde garage, maar je moet er wel rekening mee houden dat een vrijstaande garage al vaak goed geïsoleerd is. Zeker wanneer je ervoor kiest om een geprefabriceerde garage te laten plaatsen. Het verschil zit wel in het feit dat een geschakelde garage voor een koudebrug kan zorgen. En dat houdt in dat je warmteverlies in de woonruimte krijgt. Met als gevolg extra stookkosten om de temperatuur aangenaam te houden. Dus bij een geschakelde garage heb je wel iets meer werk nodig om ervoor te zorgen dat je ook binnenshuis van een optimale temperatuur en lagere stookkosten kunt profiteren.

Wanneer kan je geen garage isoleren?

Je kan altijd een garage isoleren, maar de vraag is natuurlijk of het nodig is. Is het alleen een opslagplaats, zodat je auto droog en veilig staat? Dan is isoleren vaak niet nodig tenzij je bijvoorbeeld een serieus vochtprobleem wil tackelen. Ben je wat vaker in de garage te vinden of gebruik je de ruimte als hobbykamer of een kantoor? Dan is het isoleren zeker de moeite waard.

Wat kost een garage isoleren?

Nu je weet waarom een garage isoleren handig of zelfs nodig is, wil je natuurlijk ook weten wat het prijskaartje is. En daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. De kosten zijn namelijk afhankelijk van de oppervlakte en of je het isoleren zelf voor je rekening neemt of het laat doen door een specialist. Daarnaast moet je ook rekening houden met ramen die wel of niet aanwezig zijn. Bij de aanwezigheid van ramen moet je gelijk overwegen om ook HR++ of HR+++ glas te laten plaatsen. Anders heb je nog steeds last van warmteverlies en dus iets hogere stookkosten.

In onze tabel gaan we uit van een gemiddelde prijs per vierkante meter inclusief installatie. De installatie en voorrijkosten van een specialist is ongeveer 50% van de prijs.

Soort isolatiePrijs per m²Prijs per m² incl. installatie
Dakisolatie€ 25,-€ 45,-
Muurisolatie€ 60,-€ 120,-
Vloerisolatie€ 15,-€ 30,-

De gemiddelde prijs van HR++ glas is ongeveer € 130,- per vierkante meter en voor HR+++ glas is de prijs per vierkante meter ongeveer € 170,-. 

Offerte aanvragen

Nu je meer weet over een garage isoleren, wanneer het slim is om te doen en waar je allemaal rekening mee moet houden, wil je vast en zeker aan de slag met het isoleren van je garage. Vraag hier direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Heeft het isoleren van een garage nut?

Ja. Wanneer je de garage veel gebruikt en gebruik als bijvoorbeeld een werk-, studie- of hobbykamer, is het meer dan gewenst dat je de garage isoleert. Ook wanneer je bijvoorbeeld een klassieke auto stalt en vochtproblemen wil weren.

Is vloerisolatie van een garage noodzakelijk?

Nee. Integendeel zelfs! Vloerisolatie wordt praktisch niet gekozen, omdat een garagedeur met dubbele wand, muur- en plafondisolatie en de aanwezigheid van dubbelglas al voldoende isoleren. Wil je vanuit huis met je blote voeten naar de garage wandelen om iets te pakken? Dan kan vloerisolatie wel handig zijn.

Wat is een geprefabriceerde garage?

Een geprefabriceerde garage is heel simpel uitgelegd een garage die al in de werkplaats volledig is samengesteld en feitelijk op de plek van bestemming alleen nog maar geassembleerd hoeft te worden. Het is de snelste methode om bijvoorbeeld een garage bij je huis neer te zetten.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website