Het isoleren van een woning is een ingrijpende en belangrijke klus, omdat isoleren een groot aantal voordelen met zich meebrengt. Je hoeft bijvoorbeeld in de winter minder te stoken om van een aangenaam binnenklimaat te kunnen genieten en minder stoken betekent ook dat je bespaart op je energierekening. Andere voordelen zijn dat je vocht en schimmelvorming kunt weren en dat je huis meer geld waard wordt als je het goed isoleert. Een van de materialen die je kunt gebruiken om te isoleren is PUR schuim, maar wat zijn de voor- en nadelen van het materiaal?
PUR schuim is eenvoudig te herkennen, want het is een geelachtig schuim dat je vaak vindt als je bijvoorbeeld in de kruipruimte bent of op zolder loopt. Ook bij de kozijnen van deuren en ramen kun je na het verwijderen van de opbouw PUR schuim zien zitten. Tenzij het materiaal nooit gebruikt is. PUR is eigenlijk een afkorting van polyurethaan en is een mengsel van twee chemische stoffen, wat ervoor zorgt dat het schuim dat je spuit direct uitzet en verhardt. De buitenlaag is binnen enkele minuten uitgehard terwijl de kern enkele dagen nodig heeft om uit te harden.
PUR schuim is een breed toepasbaar isolatiemateriaal en je kunt het materiaal gebruiken voor het isoleren van daken, vloeren en muren. Ook voor het afdichten van naden en kieren bij een raamkozijn, is PUR schuim een goede keuze. Er bestaan feitelijk twee soorten PUR schuim; de opencellige en geslotencellige variant. De geslotencellige variant kan vocht en lucht weren, terwijl de opencellige variant water kan opnemen en afgeven. Voor het isoleren van daken en vloeren wordt vrijwel altijd de geslotencellige variant gekozen en voor spouwmuurisolatie juist de opencellige variant.
PUR schuim behoudt niet alleen voor een lange tijd zijn isolatiewaarde, maar de isolatiewaarde is ook hoog. De Lambda-waarde van PUR schuim is ongeveer 0,030 W/mK en heeft een R-waarde van 7 bij een dikte van 20 centimeter. Dat is vrij hoog, maar niet zo hoog als bijvoorbeeld dat van glaswol en steenwol. Waarom je dan toch voor PUR schuim kiest heeft te maken met het feit dat het materiaal heel eenvoudig is toe te passen. Bij platen en dekens van glaswol of steenwol komt een hoop vakmanschap kijken, omdat je de platen op maat moet snijden of knippen en je moet rekening houden met uitsparingen als je bijvoorbeeld het dak aan de binnenkant wilt isoleren. Soms kun je ook geen ander isolatiemateriaal gebruiken dan materialen die je kunt spuiten, zoals PUR en EPS parels.
Door de dichtheid van geslotencellige PUR isolatie, kun je warmte vasthouden en vocht weren. Geslotencellige PUR schuim is dus ook de beste keuze als je bijvoorbeeld het dak of een vloer wilt isoleren. Opencellige PUR schuim wordt vaak gebruikt voor spouwmuurisolatie en dat heeft vooral te maken met het feit dat opencellige PUR schuim wel thermische isolatie kan verzorgen, maar vooral wordt toegepast als geluidsisolatie. Als je de vloer en het dak hebt geïsoleerd met de geslotencellige variant, is het ook prima om voor de spouwmuur de opencellige variant te kiezen.
De grote vraag is altijd of je zelf gaat isoleren of de isolatie-klus aan een expert overlaat. Bij PUR schuim moet je er goed over nadenken of je wel zelf aan de slag wilt met mengpistolen en het chemische materiaal, want als PUR schuim niet goed wordt aangebracht, is het risico zeer groot dat je er ook geen profijt van hebt. Bij het verkeerd aanbrengen verliest PUR schuim zijn kracht en heb je dus nog steeds geen goed geïsoleerd huis, terwijl je er wel flink wat euro’s hebt ingestoken om te isoleren. Daarom is ook het advies om isolatie altijd aan een expert over te laten. Het is iets duurder, maar je weet zeker dat de klus ook goed gebeurd en dat je er profijt van hebt.
PUR schuim biedt een hoop voordelen, maar ook enkele nadelen die je kunnen doen beslissen om toch voor een ander soort isolatiemateriaal te kiezen. Het grootste minpunt van PUR isolatie is dat het materiaal stinkt. De stank is het beste te vergelijken met een penetrante ammoniakgeur die soms dagen tot wel weken in en rondom het huis is te ruiken. Andere isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol en EPS parels, stinken niet. Dit kan dus een belangrijke reden zijn om toch voor een ander isolatiemateriaal dan PUR schuim te kiezen.
Laten we alle voordelen van PUR schuim nog even op een rijtje zetten;
En zoals gezegd heeft PUR schuim ook een aantal nadelen die je kunnen doen beslissen om toch voor een ander isolatiemateriaal te kiezen;
Je hebt nu een goed beeld van wat PUR schuim is, waarom je het isolatiemateriaal zou gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn. Je hebt ook een goed beeld van de hoge isolatiewaarde en hoeveel het aanbrengen van PUR schuim kost. Wil je advies over het huis isoleren en een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.
Nee. PUR schuim heeft wel een hoge isolatiewaarde, maar glaswol en steenwol hebben een hogere Lambda-waarde. Echter is glaswol en steenwol moeilijk aan te brengen dan PUR schuim.
Ja. Met PUR schuim kun je naadloos isoleren en loop je geen risico’s op kieren en gaten waardoor warme lucht nog steeds kan ontsnappen. Daarom wordt het isolatiemateriaal ook regelmatig gebruikt bij de kozijnen om eventuele openingen goed af te dichten.
De geur van PUR schuim is chemisch en het wordt vaak vergeleken met ammoniak. Het vervelende is dat de geur tijdens het droogproces van enkele dagen nog steeds goed te ruiken is. Daarom zijn veel mensen niet heel dol op het gebruiken van PUR schuim en wordt er vaak gekozen voor andere materialen, zoals EPS parels.