Radiator ventilator: alles wat je erover moet weten | KVINL.NL

Radiator ventilator: alles wat je erover moet weten

Radiator ventilator: alles wat je erover moet weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Verwarm je het huis nog met behulp van een cv-ketel en radiatoren? Dan is een radiator ventilator een product om te overwegen. Een radiator ventilator is eigenlijk niets meer of minder dan een ventilator die boven of achter een radiator wordt geplaatst, zodat de warme lucht beter kan worden verspreid. Vooral in ruimtes waarin de verdeling minder goed is kan een radiator ventilator handig zijn. Ondanks dat het product ook stroom verbruikt en dus ook voor een hogere energierekening zorgt. Wil je meer weten over radiatorventilatoren? Lees dan snel verder.

Hebben radiator ventilatoren zin?

In de basis zijn radiator ventilatoren zinvol, maar dat is afhankelijk van de situatie. De ene radiator is ook de andere niet en er zijn al een hoop modellen op de markt die door het ontwerp en de functies die ze hebben in staat zijn om de warme lucht gelijkmatig te verdelen. In dat geval heeft een radiator ventilator weinig zin. Dan is het alleen maar zonde van het geld om in de oplossing te investeren en om te betalen voor het energieverbruik. Maar heb je een radiator die niet in staat is om de warme lucht gelijkmatig te verdelen, dan is een goede radiator ventilator juist essentieel en vaak ook een kostenbesparende oplossing.

Niet alleen het model van de radiator is afhankelijk van hoe zinvol een radiator ventilator is, want ook de afmetingen van de ruimte en de lay-out ervan hebben invloed op hoe zinvol het is. In grotere ruimtes en kamers met een bijzondere indeling kan een radiator ventilator helpen om de lucht gelijkmatiger te verdelen. In iedere situatie komt het er altijd op neer dat je ermee moet experimenteren, zodat je ook zeker weet of een radiatorventilator een meerwaarde te bieden heeft.

Hoe effectief is een radiatorventilator?

Een radiatorventilator kan zeer effectief zijn als je bijvoorbeeld een groot oppervlak hebt en een radiator hebt die de lucht vrij kan rondblazen. Ze helpen niet alleen om de luchtstroom te verbeteren en de warmte gelijkmatiger te verdelen, maar ze kunnen ook de efficiëntie van het verwarmingssysteem verbeteren. Dat is wel van verschillende factoren afhankelijk. Radiatoren die bijvoorbeeld achter een bank of gordijn zijn verstopt, hebben weinig vrije ruimte en zullen harder moeten werken om de ruimte te kunnen verwarmen. Een radiatorventilator gaat in deze specifieke gevallen geen uitkomst bieden. Dat geldt ook voor kamers met een bijzondere lay-out waarin een goede luchtstroom lastig te bereiken is.

Als je rekening houdt met de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de werking van een radiatorventilator, kan het een zeer goede investering zijn die ook geld oplevert. Door het verwarmingssysteem te optimaliseren hoef je namelijk minder te stoken om van een aangenaam binnenklimaat te kunnen genieten. En minder stoken betekent ook dat je energierekening omlaag gaat. Wat niet alleen beter is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wat is beter: radiatorfolie of radiatorventilator?

Veel mensen vragen zich af wat beter is: radiatorfolie of een radiatorventilatoren. Ondanks dat het allebei oplossingen zijn voor de radiator, is het eigenlijk een beetje appels met peren vergelijken, omdat ze niet dezelfde functies hebben.

Radiatorfolie is een dun folie dat achter een radiator wordt geplaatst. Met als doel om warme lucht binnen te houden en om de efficiëntie van het verwarmingssysteem te verbeteren. In dat opzicht heeft de folie hetzelfde doel als een radiatorventilator. Het is ook nog eens een relatief goedkope oplossing als bijvoorbeeld de muren niet goed geïsoleerd zijn en de warme lucht aan de achterkant van de radiator makkelijk kan ontsnappen. Dus ook op het gebied van energie- en dus kostenbesparing, heeft radiatorfolie voordelen te bieden.

Een radiatorventilator heeft die functies ook, want je kunt er de efficiëntie van het verwarmingssysteem mee verbeteren en je kunt er energie en dus geld mee besparen. Een radiator ventilator heeft wel als voordeel dat het ook de luchtstroom kan verbeteren en dat het kan helpen om de warme lucht gelijkmatiger te verdelen. Iets wat radiatorfolie minder goed kan. Het nadeel is dan wel weer dat een radiatorventilator een stuk duurder is dan wanneer je voor radiatorfolie kiest.

Verschillende soorten radiatorventilatoren

Natuurlijk is de ene radiatorventilator de andere niet en je hebt in principe de keuze uit 3 verschillende modellen. Het mechanische model dat niet op elektriciteit werkt, een elektrisch model dat je met een knop of een afstandsbediening kunt bedienen en het elektrische model dat op batterijen werkt. Ieder model heeft zo zijn voor- en nadelen en uiteraard is het product ook duurder als je bijvoorbeeld voor een luxe elektrisch model kiest. Ook het type en het merk van de radiator ventilator spelen een rol in de prijs.

Hoeveel stroom verbruikt een radiator ventilator?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel stroom een elektrische radiator ventilator verbruikt, omdat meerdere factoren meespelen. Bepaalde instellingen, het type en het model zijn enkele voorbeelden van de factoren die een rol spelen in hoe energiezuinig de oplossing is. Ook de mate waarin die gebruikt wordt speelt natuurlijk een grote rol in het energieverbruik. De gemiddelde cijfers laten zien dat een radiatorventilator ongeveer 20 tot 100 Watt verbruikt. Wat neerkomt op een jaarlijks verbruik van tussen de 60 kWh en 300 kWh. Ervan uitgaande dat de ventilator 8 uur per dag aan staat. Dat is in geld ongeveer tussen de € 40,- en € 200,- aan extra energiekosten op jaarbasis als we uitgaan van een gemiddeld stroomtarief van € 0,70 per kilowatt. Maar als de investering een energiebesparing van ongeveer 20% oplevert, wat ongeveer het gemiddelde is, dan is het wel weer de moeite waard.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 1.500 kubieke meter aan gas op jaarbasis. Als je hierop een besparing van 20% kunt realiseren, betekent het dat je verbruik naar 1.200 kubieke meter gaat. Voor 1 kubieke meter gas betaal je op dit moment ongeveer € 1,90. Dat levert je dus een kostenbesparing van ongeveer € 570,- op. Trek hier de extra kosten voor het verbruik van de radiator ventilator van af en dan heb je dus in het minst gunstige geval een winst van ongeveer € 350,- te pakken. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van hoe zinvol een radiator ventilator is en hoeveel energie je ermee kunt besparen. Wil je gericht advies of wil je een goede prijs voor het laten installeren van een radiator ventilator? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is goedkoper: een elektrische of mechanische radiatorventilator?

Een mechanische radiatorventilator is qua verbruik goedkoper dan een elektrisch model, omdat een mechanisch model geen stroom verbruikt. Qua aanschafprijs zijn mechanische modellen ook weer iets goedkoper dan elektrische modellen.

Hoeveel energie kun je besparen met een radiator ventilator?

Je kunt ongeveer 20% op je gasverbruik besparen als je kiest voor een radiator ventilator. Uiteraard is dit cijfer afhankelijk van verschillende factoren, zoals de plaatsing van de radiator en de ventilator en voor welk type en merk je kiest.

Kun je een radiator ventilator zelf plaatsen?

Ja, je kunt een radiator ventilator zelf plaatsen als je een klusser bent, maar het advies is om de klus altijd uit te besteden aan een expert. Die er ook voor zorgt dat de installatie zodanig plaatsvindt dat de oplossing ook echt een merkbaar effect heeft.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website