EPS parels; de voor- en nadelen van het isolatiemateriaal

EPS parels; de voor- en nadelen van het isolatiemateriaal

EPS parels; de voor- en nadelen van het isolatiemateriaal

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Het isoleren van een woning of een bedrijfspand is belangrijk. Zelfs cruciaal als je wil bezuinigen op je torenhoge energiekosten. Door een woning of pand goed te isoleren kun je flink wat geld besparen op je energierekening. Je hoeft namelijk minder te stoken om het aangenaam warm te hebben terwijl je ook het binnenklimaat veel beter kan reguleren. Als je wil isoleren heb je ontzettend veel keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen. Van isolatieplaten tot aan PUR-schuim en van dekens tot aan parels. Maar waarom zou je juist voor EPS parels in plaats van andere materialen kiezen?

Op zoek naar een erkend isolatiebedrijf?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat zijn EPS parels?

EPS staat voor Expandeerbaar Polystyreen. Het materiaal waar de parels van zijn gemaakt. Om er een beeld bij te vormen zien de EPS parels eruit als kleine bolletjes van piepschuim die grotendeels uit lucht bestaan. Ze hebben een doorsnede van 2 tot wel 5 millimeter en ze worden doorgaans gebruikt voor het isoleren van een spouwmuur, de bodem of de buitenzijde van het dak. EPS parels worden ook wel Tempex isolatieparels genoemd en ze bestaan al sinds de jaren ‘70. Ondanks dat wordt het isolatiemateriaal pas in de laatste jaren het vaakst gekozen.

Verschillende soorten parels

EPS parels heb je in verschillende varianten en kleuren. Doorgaans zijn er witte of grijze parels. De grijze HR++ parels zijn het populairst en dat heeft een reden. Ze hebben namelijk een hogere isolatiewaarde en ze zijn nog altijd relatief goedkoop. De reden dat ze beter isoleren heeft te maken met het feit dat er grafiet aan de parel is toegevoegd. De vezeltjes van grafiet zorgen niet alleen voor de grijze kleur, maar ook voor een betere isolatie. Naast de versies die je kunt kiezen, kun je ook nog kiezen uit verschillende merken EPS parels. De bekendste merken zijn BioFoamPearls, HR++ Termoparels, IsoPearls en Neopixels.

Waar op letten als je kiest voor EPS parels

Het belangrijkste waar je op moet letten wanneer je kiest voor parels is dat ze ook echt van toegevoegde waarde kunnen zijn. Met andere woorden, dat je met het isolatiemateriaal je woning ook echt beter kunt isoleren. Dit kun je zien aan de isolatiewaarde van de EPS parels. Als we spreken over de isolatiewaarde zijn er eigenlijk twee termen die je in gedachten moet houden. De Lambda-waarde en de R-waarde.

De Lambda-waarde geeft aan in hoeverre het materiaal warmte doorlaat. Hoe lager de waarde, des te beter het materiaal isoleert. De gemiddelde Lambda-waarde voor EPS parels is 0,037 W/mK.

De R-waarde wordt berekend aan de hand van de Lambda-waarde en je hebt te maken met zowel de Rd- als de Rc-waarde. De Rd-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal werkt en de Rc-waarde geeft aan hoe goed de totale oplossing isoleert. Dus parels in combinatie met een muur, bodem of dak. Rd staat voor Resistance declared en Rc staat voor Resistance Construction. Hierbij geldt ook dat hoe hoger de R-waarde des te beter de isolatie is.

Hoe goed isoleert EPS?

EPS isoleert ontzettend goed en wordt ook het vaakst gekozen, omdat het relatief goedkoop is en eenvoudig toe te passen is. Toch is het niet het beste isolatiemateriaal. Glaswol en Steenwol zijn isolatiematerialen die nog altijd beter isoleren. Onderaan de streep is de keuze van het isolatiemateriaal afhankelijk van hoe en wat je wil isoleren. Voor het isoleren van een spouwmuur of een dak zijn EPS parels bij verre de beste keuze. Terwijl een zolder aan de binnenzijde het beste bedekt kan worden met platen of dekens van bijvoorbeeld glaswol. Dus er is ook geen eenduidig antwoord te geven welk isolatiemateriaal nu het beste is. Het is afhankelijk van de situatie.

Is EPS gevaarlijk?

EPS is allesbehalve gevaarlijk, want het wordt gemaakt van gerecycled materiaal en het is ook niet schadelijk voor de gezondheid. Een groot voordeel van EPS parels is dat het niet hoeft te drogen en dat het geen geur in huis achterlaat, zoals dat wel het geval is bij bijvoorbeeld PUR-schuim. Een ander voordeel van parels is dat het ook brandwerend materiaal is. Dus het is ook nog eens een stukje veiligheid wat je creëert wanneer je voor isoleren met EPS kiest.

Wat zijn de voordelen?

EPS parels bieden enorm veel voordelen ten opzichte van andere soorten isolatie. Ten eerste kunnen parels moeilijk bereikbaar plekken in bijvoorbeeld een spouwmuur bereiken zonder dat je extra gaten hoeft te boren. Daarnaast zijn ze ongevaarlijk, recyclebaar en geurloos. Ze weren ook vocht, bacteriën en schimmels en ongedierte, zoals ratten en muizen vinden parels allerminst interessant. Het grootste voordeel is dat HR++ EPS parels brandwerend zijn.

  • Moeilijk bereikbare plekken zijn eenvoudig te bereiken
  • Ongevaalrijk
  • Geurloos
  • Recyclebaar
  • Vochtwerend
  • Brandwerend

Wat zijn de nadelen?

Ieder isolatiemateriaal heeft zowel voor- als nadelen en hier zijn EPS parels geen uitzondering in. Maar de nadelen van het isolatiemateriaal zijn nihil. Het enige nadeel dat er is, is dat EPS parels minder geschikt zijn voor geluidsisolatie. Geluid weren ze eigenlijk niet. Daarom zijn EPS parels voor gehorige huizen minder geschikt tenzij je geen geluid hoeft te dempen. Dan zijn ze wel weer een uitstekende keuze. Ben je wel op zoek naar geluidsisolatie? Kies dan voor dekens of platen van glaswol. Je kunt er ook voor kiezen om in je woning of in het pand geluidswerende schermen en platen neer te hangen.

  • Niet geschikt voor geluidisolatie

Wat kosten EPS parels?

En dan natuurlijk de hamvraag, want wat kosten EPS parels? We hebben al een aantal keren gezegd dat ze relatief goedkoop zijn en dat is ook zo. Daarom hebben we ook een vergelijking gemaakt tussen de drie meest gekozen isolatiematerialen en wat de kosten per vierkante meter zijn. Let op, want we gaan uit van een gemiddelde prijs. In deze vergelijking hebben we ook vastgesteld wat de gemiddelde Lambda-waarde van het isolatiemateriaal is.

IsolatiemateriaalPrijs per m²Lambda-waarde
PUR-schuim€ 27,500,027 W/mK
EPS parels€ 22,500,037 W/mK
Glaswol€ 17,500,034 W/mK

Het beste isolatiemateriaal gebaseerd op prijs is dus glaswol, maar op Lambda-waarde en dus isolatiewaarde zijn EPS parels de beste keuze. En het minimale verschil in prijs zorgt ervoor dat het extra geld het meer dan de investering waard is, omdat je met een betere isolatie ook meer geld kunt besparen op de stookkosten.

Alternatieve isolatiematerialen

We hebben al wat namen en termen laten vallen, maar er zijn meer isolatiematerialen dan alleen EPS parels.

Glaswol

Glaswol is een breed toepasbaar isolatiemateriaal als je er ook de ruimte voor hebt. Glaswol is verkrijgbaar in dekens of platen en wordt vaak binnenshuis geplaatst en afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten. Door de dikte van het materiaal isoleert het materiaal goed en is het ook nog eens geluidwerend.

Steenwol

Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar duurder. De voordelen van steenwol zijn dat het brandwerend en geluiddempend is en dat het ook 100% recyclebaar is. Door de lange levensduur van gemiddeld 75 jaar is het ook een zeer duurzame oplossing.

PUR-schuim

PUR-schuim is een schuim dat in een loze ruimte wordt gespoten en uitzet wanneer het droogt. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een spouwmuur uitstekend geïsoleerd. Toch heeft PUR-schuim veel nadelen, zoals de stankoverlast na het aanbrengen en de tijd die je moet wachten tot het is gedroogd. Het is ook geen duurzame oplossing, omdat PUR-schuim ook niet milieuvriendelijk is.

Isolatiekorrels

Isolatiekorrels zijn evenals EPS parels bolletjes, maar dan gemaakt van vulkanisch glas. Isolatiekorrels zijn breed toepasbaar, isoleren goed en zijn ook duurzaam. Ze zijn ook vochtbestendig en brandwerend. Een nadeel is dat het materiaal door het lichte gewicht makkelijk verschuift en dat kan nadelen hebben voor de isolatiewaarde van de totale oplossing.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over EPS parels en wat de vele voordelen zijn. Wil je weten hoeveel het kost om je huis met EPS parels te isoleren? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Welk isolatiemateriaal is het beste?

Het is per situatie afhankelijk welk isolatiemateriaal de beste keuze is. EPS parels scoren zeer goed op het gebied van de isolatiewaarde, maar het is wel duurder materiaal dan bijvoorbeeld glaswol.

Kunnen EPS parels verschuiven?

In theorie is het mogelijk dat EPS parels verschuiven en dat het nadelen heeft voor de isolatiewaarde van bijvoorbeeld je spouwmuur. Maar door ze goed toe te passen en te verlijmen kunnen EPS parels een zeer lange periode op hun plek blijven zitten.

Zijn EPS parels en isolatiekorrels hetzelfde?

Ondanks dat EPS parels en isolatiekorrels volgens veel mensen hetzelfde zijn, zijn er toch verschillende soorten isolatie. EPS wordt gemaakt van Expandeerbaar Polystyreen terwijl isolatiekorrels van vulkanisch glas worden vervaardigd.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website