Harmonica schuifpui; alle voordelen op een rijtje

Harmonica schuifpui; alle voordelen op een rijtje

Harmonica schuifpui; alle voordelen op een rijtje

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Wanneer je op zoek bent naar een goede oplossing om de pui van je huis eens grondig onder handen te nemen, kom je snel tot de ontdekking dat je legio mogelijkheden hebt. Eén van de mogelijkheden die je hebt is de harmonica schuifpui. Ook wel de harmonicadeur genoemd. Het is een interessante oplossing die zowel voor- als nadelen heeft. Waarom zou je voor de harmonica schuifpui kiezen en welke voordelen heb je dan?

Kunststof kozijnen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een harmonica schuifpui?

Een harmonica schuifpui is feitelijk een pui die uit losse delen bestaat en die je volledig kunt sluiten en kunt openen. De beweging van de delen bij het openen of sluiten lijkt op een harmonica. Vandaar ook de naam. In tegenstelling tot de traditionele schuifpui, waarbij je de losse delen vaak alleen van links naar rechts kunt schuiven, heb je ook iets meer mogelijkheden in hoe je de verschillende delen bedient. Of je nu wilt genieten van een compleet open ruimte of wanneer je alleen een kiertje wilt maken voor een zacht zomerbriesje. Maar dat is niet het enige voordeel van de harmonica schuifpui. Later vertellen we iets meer over de voordelen die je allemaal hebt als je voor deze oplossing kiest.

Wat is het verschil tussen een harmonica schuifpui en een vouwwand?

De harmonica schuifpui wordt ook wel eens een harmonicadeur of een vouwwand genoemd. De harmonica schuifpui en harmonicadeur zijn feitelijk hetzelfde, maar een vouwwand is net iets anders. Het mechanisme en de werking zijn hetzelfde, maar een vouwwand zien we eerder inpandig terug. Bijvoorbeeld als een bepaalde kamer als één grote ruimte of twee kleinere ruimtes kan fungeren. In bedrijfspanden zien we vaker deze zogenaamde vouwwanden terug. Vooral vergaderruimtes worden van vouwwanden voorzien wanneer er de wens is om soms gebruik te maken van één grote zaal of van twee kleinere vergaderruimtes. Vouwwanden kunnen evenals de harmonica schuifpui van verschillende materialen zijn gemaakt, maar in tegenstelling tot de harmonicadeur is een wand vaak niet voorzien van glas en niet doorzichtig. Zodat je ook de privacy van bijvoorbeeld mensen die in de afzonderlijke ruimtes vergaderen kunt borgen.

Uit hoeveel delen bestaat een harmonica schuifpui?

Een harmonica schuifpui bestaat uit delen en ieder deel is dus feitelijk een deur. De afmetingen die je kiest heeft natuurlijk te maken met de ruimte die je hebt. Het bepaalt ook uit hoeveel delen je harmonica schuifpui bestaat. Dat kan variëren van een twee-, drie-, of vierdelige tot een vijfdelige harmonica schuifpui. Hoe meer ruimte je hebt, des te meer delen je kunt laten installeren. Het is logischerwijs van belang dat je goed opmeet hoe groot de opening is en hoeveel ruimte beschikbaar is. Een installateur kan ook helpen bij het opmeten en kan ook gericht advies geven over welke oplossing de beste en slimste keuze is.

Een ander punt om op te letten is of je de harmonica schuifpui in een bestaand kozijn wil monteren of niet. Het kozijn neemt natuurlijk ruimte in beslag en dan is de beschikbare ruimte een stuk kleiner.

De verschillende materialen

Een harmonica schuifpui kan ook van verschillende materialen zijn gemaakt. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen en het is dus goed om na te denken over welk materiaal je uiteindelijk kiest. Zeker wanneer je bijvoorbeeld het uiterlijk van de harmonica schuifpui wilt laten matchen met de bestaande kozijnen in de gevel van je huis of het pand.

Kunststof harmonica schuifpui

Kunststof is een populaire keuze voor in en rondom het huis. Het is een licht materiaal, eenvoudig te installeren en ook goed schoon te maken en te houden. Kunststof kozijnen en ook een kunststof harmonica schuifpui zijn daarom populaire keuzes. Ook gezien de prijs, omdat kunststof relatief goedkoop is. Het is alleen geen robuust materiaal. Dus de kans op beschadigingen is groter. Zeker in huishoudens met spelende kinderen is een kunststof harmonica schuifpui niet de beste keuze. Deuken en krassen ontstaan relatief snel.

Aluminium harmonica schuifpui

Aluminium is ook een licht materiaal, maar wel een stuk steviger dan kunststof. Dus beschadigingen zijn minimaal terwijl de onderdelen ook langer meegaan. Je hebt ook enorm veel keuze uit verschillende kleuren en een aluminium harmonica schuifpui kan een kamer een enorme luxueuze uitstraling geven. Ze passen vooral goed bij moderne en industriële inrichtingen. De keerzijde van de medaille is dat aluminium wel een relatief duur materiaal is. Zeker voor grotere schuifpuien kan de prijs al snel oplopen.

Houten harmonica schuifpui

En dan heb je ook nog de keuze voor een harmonica schuifpui van hout. Hout is duurzaam en vooral een warm materiaal. Ideaal voor een landelijk of klassiek interieur terwijl hout ook door het goed te onderhouden lang meegaat. Dat is gelijk het nadeel, want het materiaal moet goed onderhouden worden om ook mooi te blijven. Het vergt dus meer werk en je bent meer onderhoudskosten kwijt. Desalniettemin is een houten harmonica schuifpui gemaakt om echt jarenlang mee te gaan. Terwijl je ook keuze hebt uit verschillende houtsoorten met hun eigen karakteristieken en uiteenlopende kleuren.

Wat kost een harmonica schuifpui?

Op de vraag wat een harmonica schuifpui kost is geen eenduidig antwoord te geven. Zelfs richtlijnen zijn er niet, omdat het vrijwel altijd maatwerk is. Je hebt te maken met uit hoeveel delen en harmonica schuifpui bestaat, welke opties je prefereert en voor welk materiaal je kiest. Toch is er een gemiddelde prijs te benoemen. Afhankelijk van het aantal delen waaruit de oplossing bestaat.

Soort harmonica schuifpuiPrijs incl. btw en montage
2-delig€ 1.500,- tot € 2.500,-
3-delig€ 2.500,- tot € 3.500,-
4-delig€ 3.000,- tot € 4.000,-
5-delig€ 3.500,- tot € 4.500,-

Voor een harmonica schuifpui van kunststof ben je logischerwijs een stuk minder kwijt dan wanneer je kiest voor aluminium. De kosten van een houten harmonica schuifpui zitten er dan weer tussenin. Dan heb je ook nog te maken met randzaken, zoals wel of geen dubbele deuren, verschillende soorten rails en de wijze waarop de harmonica schuifpui gemonteerd moet worden. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat de totaaloplossing gemiddeld € 6.000,- kost.

Zelf plaatsen of laten monteren?

Je hoort en leest vaker dat het plaatsen van schuifpuien en dus ook een harmonica schuifpui een relatief simpele klus is die een beetje doe-het-zelver makkelijk kan doen. Ondanks dat het waar is, is het nog altijd verstandiger om te kiezen voor een erkende installateur. De reden hiervan is dat een expert kan improviseren op het moment dat het nodig is, deskundig kan meten en dat je ook garantie hebt op de installatie. Wanneer er dan een probleem ontstaat kun je hier aanspraak op maken. Wanneer je de montage voor eigen rekening neemt, moet je problemen en defecten ook zelf oplossen. Waar niet iedereen de zin, de tijd en het geld voor heeft.

Waar te plaatsen?

Nu vraag je jezelf af waar een harmonica schuifpui wordt geplaatst en het is een feit dat de oplossing vaak voor overkappingen en tuinhuisjes werd gebruikt. Maar in de afgelopen jaren is er een toename te zien in harmonica schuifpuien die de woonkamers met een tuin verbinden. Ook in het bedrijfsleven zien we de harmonicadeur steeds vaker en sneller zijn intrede maken.

In huis

De harmonica schuifpui is de perfecte oplossing voor in huis. Je kunt bijvoorbeeld een woon-, eetkamer of keuken eenvoudig met de tuin verbinden. Sla de deuren open als je van de natuur wil genieten en je loopt makkelijk van binnen naar buiten. Ideaal voor tijdens een feestje wanneer mensen vaak van buiten naar binnen lopen. Denk alleen al aan de spelende kinderen die continu heen en weer rennen. Zoals gezegd is het dan wel belangrijk om te kiezen voor een harmonica schuifpui van materiaal dat bestendig is tegen een stootje.

Tuinhuis 

Zoals gezegd werd de oplossing vaak gekozen voor het tuinhuisje en dat is nog steeds zo. Met de harmonicadeuren is het tuinhuisje eenvoudig te verbinden met de tuin en eenvoudig af te sluiten wanneer het te koud is om in de tuin te zitten. Dan zit je toch lekker beschut en er warm bij terwijl je feitelijk gewoon in je tuin zit. Een ideale keuze dus als je wat sneller wil kunnen schakelen en op de weersomstandigheden wil inspelen.

Overkapping

Datzelfde geldt voor de overkapping. Een overkapping kan eveneens van een harmonica schuifpui worden voorzien. Sla de harmonica deuren open om gewoon lekker beschut in de tuin te zitten of sluit de overkapping af om beschut te zijn tegen de regen of om de warmte onder de overkapping vast te houden. Ideaal als het bijvoorbeeld in de zomer ‘s avonds snel afkoelt of als je zelfs in de winter toch in je tuin wil zitten.

De voordelen van een harmonica schuifpui

Een harmonica schuifpui heeft heel veel voordelen, we hebben dan ook de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

Ruimtebesparende oplossing

Ten eerste is een harmonica schuifpui een ruimtebesparende oplossing. Deuren nemen meer ruimte in beslag en zelfs een traditionele schuifpui heeft vaak meer ruimte nodig dan wanneer je voor de harmonica-versie kiest. Het voordeel van de harmonica schuifpui is namelijk dat je vrijwel niets meer van de oplossing ziet als je ervoor kiest om de schuifpui volledig open te zetten.

Luxe uitstraling

Een harmonica schuifpui geeft een woning en een woonkamer een luxe uitstraling. Vooral wanneer je kiest voor een harmonica schuifpui van aluminium wanneer je een moderne of industriële inrichting hebt. Of een exemplaar van hout als je een landelijk, klassiek of Scandinavisch interieur hebt.

Binnen met buiten combineren

Eén van de grootste voordelen is dat je binnen en buiten goed kunt combineren met een harmonica schuifpui. Door de schuifpui volledig open te klappen heb je echt het gevoel dat je een beetje natuur naar binnen haalt. Met slechts een paar stappen sta je van een woonkamer of keuken in je tuin en andersom. Heerlijk voor in de zomer wanneer het lekker weer is waar je dan ook optimaal van wil genieten.

Gebruiksvriendelijk

Een harmonica schuifpui is heel gebruiksvriendelijk. Dat dus ook een groot voordeel is van de oplossing. Vooral wanneer je kiest voor een licht materiaal, zoals kunststof of aluminium, is de harmonica schuifpui makkelijk te openen en te sluiten. Ook qua onderhoud is een harmonica schuifpui makkelijk schoon te maken en te repareren wanneer het nodig is. Uiteraard heb je voor dat laatste wel een erkende installateur nodig die ook een reparatie deskundig kan uitvoeren.

De nadelen van een harmonica schuifpui

Ieder product heeft voor- en nadelen en dat is niet anders bij de harmonica schuifpui. Maar met welke nadelen moet je rekening houden?

Beperkte keuze

Harmonica schuifpuien zijn bezig aan een opmars, maar worden nog lang niet zo vaak gekozen als de traditionele schuifpui. Dus de keuze is nog beperkt. Toch heb je al enorm veel keuze uit materialen, maten en kleuren. En het aanbod zal de komende jaren toenemen nu de populariteit van de oplossing stijgt.

Meer onderdelen

Een harmonica schuifpui heeft meer onderdelen en hoe meer onderdelen, des te groter de kans op defecten. Een goede harmonica schuifpui van een duurzaam materiaal gaat lang mee en niet zo snel defect, maar slijtage is aanwezig. Hoe vaker je de schuifpui gebruikt, des te harder de onderdelen slijten.

Aanvullend isoleren vaak nodig

Met een harmonica schuifpui heb je kans op meer gaatjes en kiertjes en daardoor kan warme lucht ontsnappen. Dat is zonde wanneer je stookt, want je moet blijven stoken om van een aangename temperatuur te kunnen genieten. Dus je moet goed isoleren als je ook energieverspilling voorkomen. Dat kan al door gaten en kieren goed af te kitten en door te kiezen voor HR++ of HR+++ glas in de harmonica schuifpui. Dat scheelt al enorm in het energieverbruik.

Offerte aanvragen

Je hebt nu meer informatie over de harmonica schuifpui, welke keuzes je kunt maken en hoeveel de oplossing kost. Je weet ook meer over de voor- en nadelen van de oplossing. Wil je aan de slag met een harmonica schuifpui? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een harmonica schuifpui van aluminium?

Een harmonica schuifpui van aluminium is de beste keuze, omdat het een duurzaam materiaal is dat ook voor meer stevigheid en een luxueuze uitstraling zorgt. Kans op schades is nihil terwijl de harmonicadeuren van het materiaal ook veel langer meegaan dan bijvoorbeeld deuren van kunststof en hout.

Wat kost een harmonica schuifpui?

De prijs van een harmonica schuifpui is afhankelijk van uit hoeveel delen de oplossing bestaat en van welk materiaal het is gemaakt. De gemiddelde prijs van een harmonica schuifpui is ongeveer € 6.000,-.

Kan ik een harmonica schuifpui installeren als er geen kozijn aanwezig is?

Ja. Een harmonica schuifpui kan ook geïnstalleerd worden als er geen kozijn aanwezig is. Uiteraard kunnen ze ook geplaatst worden als er wel een kozijn aanwezig is.

Zijn een harmonica schuifpui en een vouwwand hetzelfde?

Een harmonica schuifpui en een vouwwand werken praktisch hetzelfde, maar een vouwwand is doorgaans niet van glas gemaakt en ook niet doorzichtig. In de regel worden vouwwanden ook inpandig geplaatst. Bijvoorbeeld voor het scheiden van één grote ruimte in twee kleinere vergaderruimtes.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website