Stelkozijn plaatsen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Stelkozijn plaatsen? Dit moet je weten

Stelkozijn plaatsen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Het fenomeen stelkozijn is bekend, maar er zijn ook mensen die zich afvragen wat het is en of je het wel nodig hebt. Een stelkozijn heeft natuurlijk alles te maken met de kozijnen van je woning, maar wanneer heb je een stelkozijn nodig en wat zijn de voor- en nadelen? Daar gaan we uiteraard meer over vertellen.

Kunststof kozijnen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een stelkozijn?

Laten we beginnen uit te leggen wat een stelkozijn is. Feitelijk is het niets meer of minder dan een frame van hout of kunststof. Het frame is ook voorzien van kunststof folie. Een stelkozijn is nodig om de buiten- en binnenmuur van de woning met elkaar te verbinden. Het kozijn dat je wil plaatsen wordt dus tegen het stelkozijn geplaatst. 

Houten stelkozijn

Vooral in het verleden werden stelkozijnen van hout gemaakt en het komt nog steeds voor dat het materiaal wordt gebruikt. Houten stelkozijnen zijn van 15 mm dikke houten stroken gemaakt die watervast zijn. Met als voordeel dat ze dus waterdicht zijn en dat je ze op locatie ook op maat kunt zagen. Ze zijn makkelijk te bewerken en vaak voorzien van een speciale grondverf die de lange levensduur van het stelkozijn moet garanderen. Dat is overigens te herkennen aan de oranje gloed van het bewerkte hout.

Kunststof stelkozijn

Kunststof stelkozijnen zijn lastiger te bewerken en het goed opmeten van de ruimte in de spouw is cruciaal. Desalniettemin profiteer je van veel voordelen, want kunststof heeft weinig onderhoud nodig en schimmels krijgen geen kans om te vermeerderen. Kunststof absorbeert ook geen vocht. Je kunt ook houtrot voorkomen door voor kunststof stelkozijnen te kiezen. Dat is gezien het feit dat het stelkozijn altijd op een lastig te bereiken plek wordt geplaatst een groot voordeel

Is een stelkozijn nodig?

Een veelgestelde vraag is of een stelkozijn nodig is. En dat is afhankelijk van de situatie. Bij nieuwbouwwoningen worden stelkozijnen altijd geadviseerd terwijl dat bij oudere woningen juist wordt afgeraden. Gezien het feit dat de muren van oudere woningen nooit recht zijn en de minimale verschillen voor open ruimtes kunnen zorgen. Dan is je kozijn dus ook niet goed geïsoleerd en heb je last van warmteverlies. Dat zorgt ook nog eens voor extra stookkosten en dus een hogere energierekening

Een stelkozijn is altijd nog wanneer er geen binnen- en geen buitenmuur aanwezig is, als het kozijn een onderdeel is van de complete gevel en wanneer er geen staal in het kunststof kozijn is verwerkt. Ook als je design kozijnen of smalle kozijnen van aluminium wil plaatsen, is het nodig om met een stelkozijn te werken.

Betere isolatie

Een enorm groot voordeel van een stelkozijn is dat het voor een betere afdichting van naden en kieren zorgt. Dus de kans op warmteverlies is minimaal. Met als bijkomstig voordeel dat je minder hoeft te stoken en dus ook op je energierekening kunt besparen. Een stelkozijn zorgt dus voor een betere isolatiewaarde, maar het is niet het enige voordeel van een stelkozijn. Ondanks het wel een heel belangrijk al dan niet het belangrijkste voordeel is om voor een stelkozijn te kiezen.

De voordelen van een stelkozijn

Zoals gezegd hebben stelkozijn enorm veel voordelen en we hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet;

Stevigheid

De constructie wordt steviger met het plaatsen van een stelkozijn. Door extra stevigheid is een lange levensduur van het kozijn in zijn geheel gegarandeerd. 

Eenvoudig te plaatsen

Het plaatsen van het kozijn is eenvoudiger wanneer er een stelkozijn is geplaatst.

Afwerking 

Het aftimmeren van het kozijn kan mooier en strakker wanneer er gebruik wordt gemaakt van een stelkozijn.

Minder kit nodig

Je hebt minder montagekit nodig bij een stelkozijn en dat scheelt soms behoorlijk in de kosten. 

Kans op schade is kleiner

Kozijnen krimpen en zetten uit als gevolg van temperatuurverschillen. Stelkozijnen voorkomen schades aan de kozijnen tijdens dit proces.

Inbraakpreventie

Een kozijn met stelkozijn is minder makkelijk open te breken dan een kozijn zonder stelkozijn. Een stelkozijn is ook een vereiste voor inbraakveiligheid niveau 2. De klasse die vereist is voor het politiekeurmerk. Derhalve is een stelkozijn in een nieuwbouwwoning ook altijd verplicht.

De nadelen van een stelkozijn

Alle oplossingen hebben zowel voor- als nadelen en dat is bij een stelkozijn niet anders. Dit zijn de nadelen waar je in ieder geval rekening mee moet houden;

Niet geschikt voor oudere woningen

In de regel is een stelkozijn niet geschikt voor oudere woningen, omdat er dan ruimte kan ontstaan. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Het is niet per definitie onmogelijk.

Meer arbeid nodig

Het plaatsen van stelkozijnen is een arbeidsintensieve klus. Houd dus rekening dat het langer duurt (circa 30 minuten per kozijn) en dat het dus ook meer geld kost om een kozijn met stelkozijn te plaatsen.

Wat kost een stelkozijn?

Je wil natuurlijk ook graag weten wat een stelkozijn kost en dat is per situatie verschillend. Je hebt te maken met materialen en afmetingen en natuurlijk zijn de kosten voor een woning met bijvoorbeeld 6 kozijnen anders dan wanneer je slechts met één kozijn aan de slag gaat. Toch is er iets te zeggen over de gemiddelde prijs van een stelkozijn. De prijs is ongeveer tussen de € 60,- en € 80,- per stelkozijn van kunststof of hout.

Offerte aanvragen

Er bestaat geen twijfel over mogelijk dat stelkozijnen een hoop voordelen hebben en dat het vrijwel altijd gewenst is om een stelkozijn te plaatsen. Je hebt in ieder geval al een goed beeld van wat het is en waarom je een stelkozijn nodig hebt. En wanneer het niet mogelijk is om een stelkozijn te plaatsen. Wil je aan de slag met stelkozijnen en ben je benieuwd naar de prijs? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kun je een kozijn zonder stelkozijn plaatsen?

Jazeker. Dit wordt ook wel stompe montage genoemd. Tegenstanders van een stompe montage geven aan dat het vaak nodig is om een stelkozijn te plaatsen en ze hebben doorgaans ook gelijk. Een stelkozijn zorgt voor een hogere isolatiewaarde en voor meer stevigheid van het kozijn in zijn geheel. Voorstanders van de stompe montage zullen juist beweren dat een stelkozijn alleen in oudere situaties van toepassing is. Terwijl dat niet het geval is.

Wat is beter? Een houten of een kunststof stelkozijn?

Het is lastig om te zeggen of het houten of het kunststof stelkozijn beter is. In ieder geval heeft een kunststof kozijn meer voordelen. Een kunststof stelkozijn is watervast, onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur. Het voordeel van een houten stelkozijn is dat je de stroken eventueel nog op maat kunt zagen als er bijvoorbeeld een fout is gemaakt tijdens het opmeten. 

Kun je ieder kozijn in een stelkozijn plaatsen?

Ja. Juist door gebruik te maken kun je vrijwel ieder kozijn tegen het stelkozijn plaatsen. Dus ook als voorbeeld kozijnen met een smal frame, of een kozijn van aluminium. Ook speciale design kozijnen kun je gewoon tegen een stelkozijn plaatsen als je dat zou willen.

Waarom is een kozijn met stelkozijn duurder?

Een kozijn met stelkozijn laten plaatsen is duurder, omdat het arbeidsintensiever is en ook langer duurt. En de meeste installateurs worden per uur betaald. Dus hoe langer ze bezig zijn, des te duurder het wordt. Een uitvoerder die voor een vast bedrag werkt heeft op voorhand al uitgerekend hoeveel tijd hij aan de klus kwijt is en heeft de tijd ook doorberekend in zijn offerte.

Is een stelkozijn een goede investering?

Ja, want een stelkozijn zorgt voor een hogere isolatiewaarde van de woning. Warmte kan niet meer of nauwelijks ontsnappen en je stookkosten worden dus lager. Ook de waarde van je woning stijgt als je kiest voor stelkozijnen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Website