Airco binnenunit kopen? Hier moet je op letten | KVINL.NL

Airco binnenunit kopen? Hier moet je op letten

Airco binnenunit kopen? Hier moet je op letten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een airco is een handig systeem waarmee je kunt koelen en verwarmen. Afhankelijk van het model dat je kiest. In vergelijking met een ventilator is een airco de beste keuze als je van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten. Een ventilator kan namelijk alleen de gevoelstemperatuur beïnvloeden, terwijl een airco ook daadwerkelijk de temperatuur in huis kan verhogen of verlagen. In ons artikel vertellen we dan ook meer over de airco binnenunit, waar je op moet letten als je er een wilt kopen en welke smaken er zijn.

Airconditioning offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Verschillende soorten airco’s

Er zijn verschillende soorten airco’s verkrijgbaar en we willen graag het verschil uitleggen tussen de verschillende systemen die je kunt kopen. 

Mobiele airco

Een mobiele airco kun je bij iedere willekeurige elektronicazaak of een warenhuis kopen en het is een stand-alone apparaat op wieltjes dat je overal kunt neerzetten. De mobiele airco heeft altijd een afvoerslang die via een raam of deur naar buiten moet en je kunt het apparaat gebruiken om te koelen of te verwarmen. Afhankelijk van welk model je kiest. 

Single room split-airco

Een single room split-airco bestaat uit een buiten- en binnenunit die met elkaar in verbinding staan. De buitenunit onttrekt warme lucht die wordt omgezet naar koele of warme lucht en via de binnenunit naar binnen wordt geblazen. Voor een single room split-airco heb je zowel binnen als buiten voldoende ruimte nodig.

Multiroom split-airco

Een multiroom split-airco kan in tegenstelling tot de single room variant meerdere kamers verkoelen of verwarmen. Het aantal kamers is afhankelijk van voor hoeveel binnenunits je koopt. Een multiroom split-airco kan 2 tot meerdere binnenunits bevatten en werkt feitelijk op dezelfde manier als een single room split-airco. Soms zijn ook meerdere buitenunits vereist. Afhankelijk van of de buitenunit voldoende power heeft om de binnenunits van warme of koude lucht te voorzien.

Kan je een airco binnenunit plaatsen?

Een airco binnenunit plaatsen is geen kwestie van kunnen, maar je moet de unit binnen plaatsen. Anders kun je de ruimte waarin je de unit ophangt of laat ophangen niet verkoelen of verwarmen. De grote vraag is alleen of je de mogelijkheden hebt om een binnenunit te installeren. In de regel is het bouwtechnisch altijd mogelijk om een airco te installeren, maar in de regel heb je wel een bouwvergunning nodig. De buitenunit van een airco mag ook niet meer dan 40 dB aan geluid produceren, omdat je anders overlast kan veroorzaken. Dus voordat je de investering doet is het slim om contact op te nemen met de gemeente en om de mogelijkheden met hen te bespreken.

Waar plaats je een airco binnenunit?

Een airco binnenunit plaats je altijd in de ruimte die je wilt verkoelen of verwarmen. Doorgaans is dat een woon- en slaapkamer waar je van een aangenaam binnenklimaat wilt genieten. De airco wordt altijd tegen een muur of aan het plafond gemonteerd en zodanig afgesteld dat die voor een goede luchtstroom zorgt. Op die manier kan de hele ruimte van koude of warme lucht worden voorzien. 

Hoe groot is de binnenunit van een airco?

Het formaat van een binnenunit is altijd afhankelijk van voor welke versie je kiest. Naast de traditionele split-airco zijn er namelijk ook airco’s die alleen een binnenunit hebben. Dit systeem wordt ook wel de lucht/lucht  monoblock warmtepomp genoemd. Het grote voordeel is dat je geen buitenunit nodig hebt om te verkoelen of te verwarmen en dat scheelt in ruimte en in de prijs. Je hebt er doorgaans ook geen vergunning voor nodig. De keerzijde van de medaille is dat een lucht/lucht monoblock warmtepomp meer lawaai maakt en dat kan als storend worden ervaren. 

AircoAfmetingen in cm
Binnenunit split-airco90L x 30B x 25H
Binnenunit lucht/lucht monoblock warmtepomp50L x 40B x 75H

Airco binnenunit verbergen

De airco binnenunit is niet een heel aantrekkelijk apparaat om te zien en daarom wil je ook het liefste de binnenunit verbergen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Het is in ieder geval niet geadviseerd om een omkasting te bouwen, omdat je dan de luchtstroom zodanig kunt beïnvloeden dat de airco niet meer goed of helemaal niet meer functioneert. Doorgaans moet de binnenunit dan ook harder werken en dat zorgt ervoor dat je oplossing ook sneller slijt en aan vervanging toe is. Je kunt wel een airco binnenunit aanschaffen in de kleur die je wilt en op die manier kun je een exemplaar kopen dat aansluit op het interieur van je huis.

Wat kost een airco in huis inclusief montage?

Je bent natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat de kosten zijn van het plaatsen van een airco en daarom hebben we alle kosten netjes op een rijtje gezet. We gaan dan wel uit van gemiddelde prijzen. De prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van voor welke airco je kiest en door welke installateur je het systeem laat installeren.

OplossingPrijs incl. montage
Mobiele airco€ 500,-*
Single room Split-Airco€ 3.000,-
Multiroom Split-Airco met 2 binnenunits€ 5.000,-**
Monoblock airco€ 2.500,-

*Voor een mobiele airco is geen installatie vereist. Je kunt het apparaat makkelijk neerzetten en zelf aansluiten op het stopcontact. 

**Voor een multiroom Split-Airco oplossing met meerdere binnenunits betaal je ongeveer € 800,- per binnenunit meer. Wil je dus 2 in plaats van 3 binnenunits? Dan komt de prijs op ongeveer € 5.800,-.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van welke airco’s er zijn, wat de verschillen zijn en wat een airco ongeveer kost. Wil je een gerichte prijs en ook advies over welke oplossing voor jou de beste keuze is? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat is beter? Een airco met of zonder buitenunit?

Welk systeem beter is, is ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wil je een compact apparaat, geen contact met de gemeente en genieten van een aangename temperatuur? Dan is een airco zonder buitenunit de betere keuze. Wil je een airco die stiller is? Dan is een airco met buitenunit weer de betere optie.

Hoeveel kost een airco binnenunit?

De prijs van een airco binnenunit varieert tussen de € 800,- en € 1.200,-. Afhankelijk van het model en het merk. De prijs is ook exclusief montage.

Hoeveel energie kun je besparen met een airco binnenunit?

Met een airco die ook kan verwarmen, kun je ongeveer 40% op energie besparen. Ten danken aan het feit dat een airco of liever gezegd de lucht/lucht monoblock warmtepomp een energiezuinige oplossing is om ook te verwarmen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website