Onzichtbare airco plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden | KVINL.NL

Onzichtbare airco plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden

Onzichtbare airco plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een airconditioning is een handig systeem waarmee je de temperatuur in huis kunt beïnvloeden. Je kunt zowel koelen als verwarmen met een airco, terwijl veel mensen denken dat de oplossing alleen is bedoeld om te koelen. Het is waar dat je op warme dagen enorm veel profijt hebt van een airco, want als het buiten warm of zelfs heet is, kun je binnen genieten van een aangenaam binnenklimaat. Het nadeel is alleen dat een airco altijd aanwezig is. Tenzij je kiest voor een onzichtbare airco. Maar welke mogelijkheden zijn er als je kiest voor een onzichtbare airco?

Airconditioning offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Verschillende soorten airco’s

Er zijn verschillende soorten airco’s die je kunt kopen en de keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, het budget en welke oplossing ook het meest geschikt is voor je woning. Laten we de verschillende modellen eens op een rijtje zetten.

Mobiele airco

De mobiele airco is het systeem dat erg vaak wordt gekocht en feitelijk is het een standalone apparaat dat je aansluit op het stopcontact. Een mobiele airco staat op wieltjes en je kunt ‘m overal plaatsen. Uiteraard moet je het apparaat wel in de buurt van een raam of een deur plaatsen, omdat een mobiele airco een afvoerslang heeft. Een mobiele airco is ook eenvoudig in gebruik en bij iedere willekeurige elektronicawinkel te koop.

Split-airco

Split airco’s zijn systemen met zowel een buiten- als binnenunit. De buitenunit onttrekt warme lucht die wordt omgezet naar koude lucht of juist andersom als je wilt verwarmen. De binnenunit blaast de warme of koude lucht de ruimte in waar die hangt. Wil je meerdere ruimtes verwarmen of verkoelen? Dan heb je een multiroom split-airco nodig. Wil je slechts in een kamer genieten van een aangenaam binnenklimaat? Dan volstaat een single room split-airco.

Monoblock airco

Een monoblock airco lijkt op een split-airco, maar met een monoblock airco heb je slechts een binnenunit die lucht van buitenaf onttrekt en omzet naar warme of koude lucht. Je ontvangt alleen een warme of koude lucht in de ruimte waar die hangt en je moet er ook rekening mee houden dat een monoblock meer lawaai maakt dan de split-airco.

Plafond airco

Een plafond airco is makkelijk te herkennen aan het vierkante rooster dat op een plafond is gemonteerd. Het grote voordeel van dit systeem is dat het nagenoeg onzichtbaar is. Alleen het rooster is zichtbaar, maar de omlijsting kun je in verschillende kleuren bestellen. Op die manier kun je dus een airco aanschaffen die dezelfde kleur heeft als bijvoorbeeld het plafond en je interieur, zodat die ook minder opvalt.

Wat is de beste en stilste airco?

De split-airco’s van merken, zoals Panasonic en Mitsubishi zijn de beste en stilste airco’s die je op dit moment kunt kopen. De systemen van Panasonic produceren bijvoorbeeld tot maximaal 25 dB aan geluid, terwijl dat bij andere systemen en vooral bij mobiele airco’s kan oplopen tot wel boven de 50 dB. 50 dB is ook de grens van wat een mens langdurig kan verdragen, maar de irritatiegrens is bij dit geluidsniveau razendsnel bereikt. Met als gevolg dat je de airco ook minder vaak gebruikt.

Onzichtbare airco plaatsen

Een airco maakt niet alleen geluid, maar het zijn over het algemeen ook grote en lelijke units die een doorn in het oog zijn. Vooral split-airco’s zijn systemen die aanwezig zijn. Gelukkig kun je kiezen voor onzichtbare airco’s, maar wat is een onzichtbare airco?

Een volledig onzichtbare airco is een kanaal airco. Een kanaal airco is vaak in kantoorpanden aanwezig en een heel systeem van ventilatiekanalen staan met elkaar in verbinding om verschillende delen in het pand te kunnen koelen of te verwarmen. Jammer genoeg is een kanaal airco doorgaans niet mogelijk bij particuliere woningen en moet je dus op zoek gaan naar andere opties.

Onder onzichtbare airco’s voor thuis verstaan we airco’s die minder prominent aanwezig zijn en dat kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Kies bijvoorbeeld voor een monoblock airco, zodat je geen buitenunit nodig hebt of kies voor een plafond airco waarbij alleen het rooster duidelijk zichtbaar is. Je kunt ook een split-airco kopen in de kleur die je wilt. Op die manier kun je de kleur van de units afstemmen op de kleuren van je muren, het plafond en de gevel. En dan is er nog een optie.

Hoe moet je een airco wegwerken?

Je kunt een buitenunit van een airco eenvoudig wegwerken door er een kast omheen te bouwen. Uiteraard wel een kast met een rooster en gaten, zodat er een goede ventilatie en luchtcirculatie mogelijk is. Op die manier een binnenunit camoufleren is lastiger, want je kunt met een verkeerde omkasting al snel de luchtstroom beïnvloeden. Met als resultaat dat je airco minder goed werkt of juist harder moet werken en dus ook meer energie verbruikt.

Welke airco komt als beste uit de test?

Airco’s worden getest door organen, zoals de Consumentenbond. De tests zijn natuurlijk onafhankelijk en enorm betrouwbaar. Toch is het lastig om split-airco’s en andere systemen te testen, omdat je al snel appels met peren vergelijkt. Iedere airco heeft zijn eigen unieke eigenschappen, voor- en nadelen en je moet dus eerst scherp hebben wat van belang is. Is het uiterlijk van belang, hoeveel elektriciteit de airco verbruikt of vind je het belangrijk hoeveel geluid een airco maakt? Het beste wat je kunt doen is om een lijstje te maken met interessante systemen en om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Het advies hierin is om altijd op zoek te gaan naar de airco’s van bekende merken, zoals LG, Panasonic en Mitsubishi. 

De prijs van een onzichtbare airco

We kunnen wel meer vertellen over de prijs, want onzichtbare airco’s zijn in verschillende prijscategorieën verkrijgbaar.

Type onzichtbare aircoMinimale prijsMaximale prijs
Kanaal airco€ 3.000,-€ 5.000,-
Monoblock€ 1.250,-€ 2.250,-
Plafond airco€ 1.000,-€ 2.500,-

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat onzichtbare airco’s zijn en welke opties je hebt als je op zoek bent naar een onzichtbare airco. Ben je benieuwd naar een geschikte oplossing en wat het kost? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is een onzichtbare airco ook echt onzichtbaar?

Alleen kanaal airco’s zijn volledig onzichtbaar, maar andere oplossingen zijn altijd zichtbaar. Je hebt wel invloed op hoe prominent ze aanwezig zijn.

Is een onzichtbare airco duurder?

Een onzichtbare airco is duurder, maar dat is ook afhankelijk van welk systeem je kiest, of je een speciale kleur kiest en of je extra werkzaamheden moet verrichten, zoals het aanleggen van kanalen of het maken van een omkasting.

Is een onzichtbare airco stiller?

Ja. Een onzichtbare airco is doorgaans stiller, omdat die voor een deel is weggewerkt. Dat zorgt er dus ook voor dat het geluid meer gedempt wordt.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website