Vloerverwarming is ideaal wanneer je op zoek bent naar het beter verdelen van de warmte in huis, warme voeten en een besparing op de energierekening. Het klinkt allemaal te mooi om warm te zijn, maar je kunt dit alles realiseren wanneer je vloerverwarming laat aanleggen. En wel op de correcte manier welteverstaan. Alleen bij het correct laten aanleggen van een vloerverwarming kun je er ook optimaal van profiteren. Daarom heb je als eerste een legplan nodig. Maar wat is een legplan voor de vloerverwarming en waar moet je allemaal op letten wanneer je er één maakt?
Een legplan is feitelijk niets meer of minder dan een plan van aanpak. Of liever gezegd een tekening van hoe de buizen of draden van je vloerverwarming worden aangelegd. Een vloerverwarming kan alleen voor een goede en gelijkmatige verdeling van de warmte zorgen als de buizen of draden op de correcte manier en met de juiste afstanden tot elkaar zijn aangelegd. Met een legplan kun je goed uitrekenen hoe de buizen of draden moeten lopen en ze dus ook optimaal gebruiken. Terwijl een legplan ook alle technische details bevat van de nog aan te leggen vloerverwarming. Als het ware een soort spiekbriefje voor jezelf of de installateur.
Het legplan is dus ook een tekening van hoe de buizen en draden gaan lopen en je kunt nog een keuze maken voor een specifiek patroon. Met een patroon zorg je er uiteindelijk voor dat de vloerverwarming correct wordt aangelegd. Feitelijk heb je keuze uit drie patronen die dan ook het vaakst worden gekozen.
Het slakkenhuispatroon wordt het vaakst gekozen en de naam verklapt al een beetje dat de buizen of draden als een soort slakkenhuis wordt aangelegd. Zowel de aanvoer als afvoer lopen naast elkaar en in een soort spiraal. Hiermee bereik je een gelijkmatige verdeling van de warmte, minder kans op scheuren in de vloer en weinig weerstand, omdat de buizen en kabels in een hoek van 90° liggen. Het enige nadeel van het slakkenhuispatroon is dat het een minder flexibel patroon is wanneer er tijdens het leggen toch wijzigingen nodig zijn.
Het meanderpatroon is een goede keuze wanneer je veel koude muren en grote ramen hebt. In tegenstelling tot het slakkenhuispatroon worden bij het meanderpatroon de aanvoer en afvoer van elkaar gescheiden. Met als voordeel dat je dus ruimtes met koude muren en grotere ramen beter kunt verwarmen. Het nadeel is dat de gelijkmatige verdeling van de warmte minder is en dat er meer weerstand in de buizen kan komen.
Het dubbele meanderpatroon wordt eigenlijk alleen gebruikt wanneer je zelf de vloerverwarming gaat aanleggen, omdat dit patroon de eenvoudigste methode is. Bij het dubbele meanderpatroon worden er ook bredere lussen gemaakt en is vooraf meten minder noodzakelijk om de juiste groeplengte te kunnen bepalen. Het nadeel? Je hebt meer materialen nodig en dat zorgt natuurlijk voor een iets hoger prijskaartje.
Het maken van een legplan en het uiteindelijk aanleggen van vloerverwarming, wordt pas gedaan op het moment dat je een belangrijke keuze hebt gemaakt of de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming dient. Wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming dient mag de afstand tussen de buizen namelijk niet groter dan 10 centimeter zijn. Anders kan de warmte niet goed en gelijkmatig worden verdeeld. Bij een bijverwarming is die afstand niet groter dan 15 centimeter. Anders loop je het risico op ‘cold spots’ en dat is ook te voelen wanneer je over de vloer loopt.
Een leuk feitje is dat tegenwoordig een vloerverwarming als bijverwarming niet meer gekozen wordt, omdat deze vloerverwarming voor een iets aangename vloertemperatuur zorgt, maar een ruimte niet goed kan verwarmen. Dus ze bieden ook weinig steun aan bijvoorbeeld de radiatoren die je nog hebt hangen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een vloerverwarming als hoofdverwarming.
Het is tijd om een legplan voor de vloerverwarming te maken en daar heb je wel het één en ander voor nodig. In ieder geval een digitale (bouw)tekening van de woning inclusief duidelijke afmetingen van de ruimtes waar de vloerverwarming moet komen te liggen. Je moet ook weten waar de verdeler komt en zoals gezegd moet je ook de keuze maken of je bezig bent met het aanleggen van een hoofd- of bijverwarming.
Het legplan bevat ook alles wat nodig is om de vloerverwarming te kunnen aanleggen. Zoals een volledig beeld van een nog aan te leggen vloerverwarming, het aansluitpunt van de verdeler en de lengtes van de buizen per groep. Vaak worden de groepen ook met kleuren aangegeven om het duidelijk te maken.
Nu is een legplan geen kwestie van alleen lijntjes en kruisjes zetten. Het is een vrij lastige klus die je dan ook het beste door een erkende specialist kan laten uitvoeren. Alsmede het laten leggen van de vloerverwarming die je kiest.
Het patroon dat de warmte het beste verdeeld en ook voor de minste weerstand in de buizen zorgt, is het slakkenhuispatroon. Het slakkenhuispatroon is dan ook het legpatroon dat het vaakst wordt gekozen door erkende specialisten en installateurs. Ben je een doe-het-zelver en wil je de klus zelf klaren? Dan is het slakkenhuispatroon zeker een optie, maar de eenvoudigste keuze zou dan het dubbele meanderpatroon zijn.
Het slakkenhuispatroon berekenen is relatief eenvoudig te doen door de buizen eerst in het patroon en met een ruimte van 30 centimeter neer te leggen. Wanneer je dan in het midden uitkomt, kun je de buis terugleggen, zodat ze 10 tot 15 centimeter uit elkaar liggen.
Hoeveel meter buis je nodig hebt is afhankelijk van het oppervlak van de ruimte en hier is ook een vuistregel voor. Voor een vloerverwarming als hoofdverwarming heb je 10 meter buis per vierkante meter nodig. Voor een bijverwarming heb je ongeveer 8 meter buis per vierkante meter nodig.
Wil je vloerverwarming laten leggen en wil je weten wat de kosten zijn? Inclusief het laten opstellen van een legplan vloerverwarming, de materialen en de manuren om de vloer ook te leggen? Vraag dan direct een offerte aan.
Hoe duur vloerverwarming is, is ook afhankelijk van welke vloerverwarming je kiest, of je het zelf doet of de vloerverwarming laat leggen en hoe groot het oppervlak is. Gemiddeld kost vloerverwarming € 800,- per 10 m². Voor een huiskamer van 50 m² ben je dus ongeveer € 4.000,- kwijt.
Hoeveel meter buis je nodig hebt voor een vloerverwarming is afhankelijk van hoe groot het oppervlak is. De vuistregel is dat je 10 meter buis nodig hebt per vierkante meter. Voor een oppervlakte van 50 m² heb je dus 500 meter buis nodig.
Het slakkenhuispatroon is het beste patroon voor vloerverwarming, omdat het patroon het beste de warmte gelijkmatig kan verdelen en dat de weerstand op de buizen ook het minste is.