Airco installeren? Dit moet je weten | KVINL.NL

Airco installeren? Dit moet je weten

Airco installeren? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

In de lente en de zomer kan het al snel warm worden in huis. Vooral als je geen zonwering hebt of hebt gekozen voor een zwarte in plaats van een witte of een gekleurde zonwering. De ideale temperatuur is 18° C tot 21° C, maar in de zomer kan het kwik al snel oplopen tot boven de 25° C. Om ervoor te zorgen dat het in huis koel blijft, kun je aan oplossingen denken, zoals de airco. Ook wel de airconditioning genoemd. Maar welke soorten airco’s zijn er, wat zijn de voor- en nadelen en hoeveel kost het om een airco aan te schaffen en om er een te laten installeren?

Airconditioning offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
 • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een airco?

Een airco of airconditioning is niets meer of minder dan een apparaat waarmee je het klimaat in huis of in een specifieke ruimte kunt beïnvloeden. Het voordeel is dat een airco ook een lucht/lucht warmtepomp is en zowel kan koelen als verwarmen. In tegenstelling tot een ventilator is een airco in staat om de temperatuur te laten zakken. Daarom is het ook een perfecte oplossing als je op warme dagen wilt genieten van een aangename temperatuur. Met een ventilator kun je alleen de gevoelsmatige temperatuur beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten airco’s verkrijgbaar en alle varianten hebben zowel voor- als nadelen.

Mobiele airco

De mobiele airco is het apparaat dat je bij een elektronicazaak of een warenhuis kunt kopen. Het is een apparaat dat op wieltjes staat en dat met behulp van een afvoer en afvoerslang warme lucht naar buiten kan afvoeren. Koude lucht wordt door het ventilatierooster in de ruimte geblazen waar de airco staat. Het grote voordeel is dat de airco mobiel is en overal in huis geplaatst kan worden en de temperatuur met enkele graden kan verlagen. De nadelen zijn dat de afvoerslang naar buiten moet en dat het apparaat ook stroom verbruikt.

Voordelen van de mobiele airco

 • De temperatuur in een ruimte met enkele graden verlagen
 • Het apparaat is overal neer te zetten
 • Compact formaat
 • Relatief goedkoop in de aanschaf

Nadelen mobiele airco

 • Afvoerslang moet naar buiten
 • Condens moet worden opgevangen
 • Verbruikt stroom

Wat is een split-airco?

Een airconditioningsysteem, ook wel de split-airco genoemd, is een vast systeem dat uit een binnen- en buitenunit bestaat. Er zijn verschillende soorten split airco’s, want je kunt kiezen uit een single-room split-airco of een multiroom split-airco. Bij een single room split-airco is de buitenunit met slechts een unit in een ruimte in huis verbonden terwijl de buitenunit van een multiroom split-airco verbonden is met meerdere binnenunits. Bijvoorbeeld als je zowel een binnenunit in de woonkamer als in de slaapkamer hebt hangen. De voordelen van een split-airco is dat ze meer capaciteit hebben, de mogelijkheid hebben om ook te verwarmen, een hoger rendement hebben en ze geen afvoer nodig hebben. De nadelen zijn dat de installatie ingrijpender en prijziger is en dat de oplossing stroom verbruikt.

Voordelen split-airco

 • Kan grotere ruimtes verkoelen 
 • Kan ook verwarmen
 • Geen afvoer nodig
 • Hoger rendement

Nadelen split-airco

 • Installatie ingrijpender en duurder
 • Verbruikt stroom
 • Neemt meer ruimte in beslag

Hoeveel kost het om een airco met buitenunit te plaatsen?

De kosten van het plaatsen van een airco met buitenunit kost gemiddeld € 2.500,-. Er zijn zowel goedkopere als duurdere varianten verkrijgbaar. De prijs is afhankelijk van het merk, de capaciteit en de functionaliteiten. De prijs is inclusief een binnen- en buitenunit, installatie en de btw.

OplossingGemiddelde prijsInstallatiekosten
Mobiele airco€ 450,-€ 0,-
Single room split-airco€ 2.125,-€ 375,-
Multi-room split-airco € 2.925,-€ 625,-

De kosten van een extra binnenunit zijn ongeveer € 800,- inclusief montage en de btw. Dit moet je bij de prijs optellen als je meerdere binnenunits nodig hebt. Bij een standaard multiroom split-airco oplossing heb je 2 binnenunits en 1 buitenunit.

Monoblock warmtepomp: een goed alternatief

Een alternatief op de split-airco is de monoblock warmtepomp. Een monoblock warmtepomp bestaat uit een binnenunit die de buitenlucht onttrekt en gebruikt om te verwarmen of te koelen. Grote voordelen zijn dat de oplossing minder ruimte in beslag neemt en goedkoper is. Het grote nadeel is dat een monoblock warmtepomp, ook wel de lucht/lucht warmtepomp genoemd, voor meer geluidsoverlast zorgt. De prijs voor het aanschaffen en laten installeren van een monoblock warmtepomp is tussen de € 2.000,- en € 2.500,-.

Hoeveel verbruikt een airco aan stroom per dag?

Ieder systeem verbruikt stroom, maar het ene systeem verbruikt meer dan het andere. De kosten voor het verbruik verschillen ook enorm, want de kosten zijn afhankelijk van welk energielabel de oplossing heeft, hoe vaak je de airco gebruikt en welk stroomtarief je betaalt. Dus het is lastig in te schatten hoeveel een airco verbruikt en wat het precies kost. Maar we kunnen wel werken met gemiddelde cijfers. In de onderstaande tabel gaan we uit van airco’s met een energielabel A, een gemiddeld stroomtarief van € 0,70 per kWh en dat je de airco in de zomer gemiddeld 16 uur per dag gebruikt.

OplossingVerbruikKosten
Mobiele airco1440 kWh€ 1.008,-
Single room split-airco1080 kWh€ 756,-
Multi-room split-airco2376 kWh€ 1.663,-
Monoblock warmtepomp2450 kWh€ 1.750,-

Is het altijd mogelijk een airco te plaatsen?

Niet iedere airco mag je zomaar plaatsen. Een mobiele airco mag altijd zolang je maar de regels van de woningbouw, de verhuurder of de vereniging van eigenaren naleeft. Je mag namelijk geen geluidsoverlast veroorzaken en het geluid van een mobiele airco is aan de buitenkant het beste te vergelijken met dat van een stofzuiger. Voor een split-airco moet je doorgaans een bouwvergunning hebben en je moet ook met de verhuurder afstemmen of het plaatsen van een split-airco wel mag. Technisch gezien is het vrijwel altijd mogelijk om een airco te plaatsen.

Heeft een airco een aparte groep in de meterkast nodig?

Voor een mobiele airco of een single room split-airco heb je geen aparte groep nodig. Voor een multiroom split airco wordt een aparte groep geadviseerd. Houd hier rekening mee als je de offerte aanvraagt en ook met de extra kosten. Vaak heb je niet alleen te maken met het aanleggen van een aparte groep, maar ook de bekabeling moet worden vervangen. Dat zorgt voor extra kosten.

Hoe vaak moet je een airco onderhouden?

Welke airco je ook kiest, je moet onderhoud uitvoeren. Bij een mobiele airco moet je geregeld de condensopvang leeghalen en het ventilatierooster en de filters schoonmaken. Bij een split-airco kun je het beste een monteur inschakelen, die niet alleen het koelmiddel nakijkt en bijvult, maar ook de filters reinigt of vervangt. Bij split-airco’s is het advies om eens in de twee jaar groot onderhoud te laten uitvoeren. De kosten zijn ongeveer € 100,- tot € 150,-. Afhankelijk van voor welke monteur je kiest. 

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van airco’s, welke airco’s er zijn en wat de kosten zijn. Je weet ook wat een airco gemiddeld verbruikt en met welke kosten je te maken krijgt. Wil je een airco laten installeren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik op het energieverbruik van een airco besparen?

Je kunt op verschillende manieren op het energieverbruik van een airco besparen. Door  bijvoorbeeld de airco minder vaak te gebruiken of door zonnepanelen te installeren en zelf je energie op te wekken.

Krijg ik subsidie voor het laten plaatsen van een airco?

Nee. Een airco wordt niet gezien als het verduurzamen van je woning. Je kunt er dus geen ISDE voor aanvragen. Met uitzondering van de monoblock warmtepomp. Daar kun je wel een subsidie vanuit de overheid voor krijgen.

Is een airco goed voor de gezondheid?

Ja. Het binnenklimaat wordt aangenamer, maar ook beter als je een airco gebruikt. Bepaalde systemen hebben ook de mogelijkheid om de luchtkwaliteit te verbeteren en om voor een goede luchtcirculatie te zorgen. Wat beter is voor de gezondheid.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website