Beste zonnepanelen bij bewolkt weer: advies en handige tips | KVINL.NL

Beste zonnepanelen bij bewolkt weer: advies en handige tips

Beste zonnepanelen bij bewolkt weer: advies en handige tips

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn een goede keuze als je het huis wilt verduurzamen en in waarde wilt laten stijgen, als je wilt besparen op je energierekening en wilt bijdragen aan een beter milieu. Maar om zonnepanelen goed te laten werken heb je wel zonlicht nodig. En laat het een feit zijn dat het aantal zonuren in Nederland toch beperkt is. Toch kun je energie opwekken wanneer het bewolkt is, maar wat zijn dan de beste zonnepanelen bij bewolkt weer en waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Zonlicht zorgt voor een maximaal rendement

Het is een feit dat een zonnepaneel zonlicht nodig heeft om maximaal te kunnen renderen, maar dat is niet de enige factor die een rol speelt. Veel mensen denken dat zonnepanelen op warme dagen en bij maximaal zonlicht ook het meeste opleveren, maar niets is minder waar. Juist door de hoge temperaturen en de interne weerstanden die dan in de zonnepanelen optreden, leveren zonnepanelen juist minder op dan als het bijvoorbeeld koeler is.

Het is ook bewezen dat zonnepanelen zelfs beter renderen als er bijvoorbeeld stapelwolken zijn. Dat heeft te maken met het feit dat stapelwolken het zonlicht veel meer weerkaatsen en dat zonnepanelen dus ook veel meer licht kunnen opvangen. Dat in combinatie met doorgaans toch lagere temperaturen kunnen zonnepanelen ook maximaal presteren. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het type zonnepaneel dat je hebt gekozen.

Correctiefactor meenemen in je berekening

Een zonnepaneel heeft een aantal Wattpiek. Bijvoorbeeld 400 Wattpiek, wat betekent dat het zonnepaneel ook 400 kWh aan stroom kan opwekken. Echter kan een zonnepaneel nooit 100% presteren. Zelfs niet in de meeste ideale omstandigheden. De correctiefactor is doorgaans 15%. Als je daar rekening mee houdt, kun je ervan uitgaan dat een zonnepaneel met 400 Wattpiek op jaarbasis 340 kWh aan stroom kan opwekken. 

Hoeveel levert een zonnepaneel op een bewolkte dag?

De rekensom wordt iets anders als we het hebben over bewolkte dagen, want bij normale zonnepanelen verlies je ongeveer 10% tot wel 25%. Als we uitgaan van een opbrengst van ongeveer 0,9 kWh per dag, zien we op bewolkte dagen dat het zonnepaneel slechts 0,8 kWh of zelfs minder oplevert. Feitelijk heeft het niet zoveel zin om per zonnepaneel en per dag een berekening erop los te laten. Het gaat immers om hoeveel de totale installatie over het jaar gezien oplevert en hoeveel voordeel het oplevert ten opzichte van je energierekening.

Wat leveren zonnepanelen op bij bewolkt weer?

Het is wel interessant om uit te rekenen hoeveel je zonnepaneleninstallatie per jaar oplevert. Je kunt een berekening maken op basis van het aantal panelen dat je kunt plaatsen of je kunt uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt als je zelfvoorzienend wilt zijn.

De rekensom om uit te rekenen hoeveel je panelen opleveren is simpel:

Het aantal zonnepanelen * vermogen van het zonnepaneel / 0,85

Heb je bijvoorbeeld 6 zonnepanelen met een Wattpiekvermogen van 400? Dan leveren je zonnepanelen 2040 kWh op jaarbasis op (6 x 400 / 0,85 = 2040). 

De rekensom om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn is anders:

vermogen van het zonnepaneel * 0,85. Het verbruik per jaar in kWh / de uitkomst van de eerste som

Je hebt dus 11 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek nodig als je op jaarbasis als huishouden 3500 kWh verbruikt (400 * 0,85 = 340. 3500 / 340 = 10,29).

Nu gaan we een stap verder, want met deze rekensommen gaan we uit van de standaard correctiefactor van 15%. Hierin is al rekening gehouden met bewolkt weer en het gaat ook om een gemiddelde op jaarbasis. Als je weet dat zonnepanelen in vol zonlicht een verlies van 10% hebben en met bewolking een verlies van 20%, kun je uitrekenen hoeveel je zonnepanelen met bewolkt weer opleveren. Ga er dan ook vanuit dat we in Nederland ongeveer 134 dagen per jaar bewolkt weer hebben. 

Als voorbeeld:

We leggen 10 zonnepanelen met een Wattpiekvermogen van 400 op het dak neer. Deze leveren gemiddeld 3600 kWh per jaar en dus 9,9 kWh per dag op. Als we uitgaan van zonnige dagen. We hebben gemiddeld op 231 dagen in het jaar zonlicht. Dus dan leveren ze in zonlicht 2286 kWh op. Met bewolkt weer leveren ze geen 9,9 kWh, maar 8,7 kWh per dag op. Als we uitgaan van een verlies van 20% bij bewolkt weer. Als we dat vermenigvuldigen met 134 dagen waarop het bewolkt is, levert de installatie bij bewolkt weer dus 1174 kWh op. Bij elkaar opgeteld levert de volledige installatie dus geen 3600 kWh stroom op, maar meer in de buurt van 3500 kWh. 

Hoeveel wekt een zonnepaneel op zonder zon?

Een zonnepaneel kan altijd stroom opwekken, zelfs als het zonlicht wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld bewolking. Alleen in de nacht zullen we zonnepanelen niets opleveren, omdat de zon dan ook daadwerkelijk niet schijnt. In deze gevallen schakelt de omvormer automatisch uit en ook weer automatisch in als de zon weer opkomt. 

Met bewolking en zelfs bij zware bevolking, vangen zonnepanelen altijd licht op. Weliswaar minder licht dan wanneer de zon schijnt, maar ze kunnen dan elektriciteit opwekken. Mocht het zonlicht onvoldoende energie opwekken, dan schakelt de omvormer ook automatisch uit tot het moment dat er voldoende licht kan worden opgevangen.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag in de winter?

In de winter levert een zonnepaneel gemiddeld 2 kWh tot 5 kWh op. Dat is fors lager dan wanneer de zon schijnt en als het warmer is. Dat heeft vooral te maken met het aantal zonuren dat op een dag aanwezig is. In de winter gaat de zon logischerwijs eerder onder en ook weer later op. Dus je hebt slechts een beperkt aantal uren waarin de zonnepanelen ook hun werk kunnen doen.

Ze leveren niets op als de zonnepanelen bedekt zijn met ijs en sneeuw. Dan worden de zonnecellen namelijk geblokkeerd en schakelt de omvormer automatisch uit. Dus op deze dagen hoef je vrijwel niets van je zonnepanelen te verwachten. Gelukkig valt het in Nederland wel mee met de extreme winters waarbij meters sneeuw uit de lucht komt vallen.

Offertes aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat zonnepanelen kunnen opleveren bij bewolkt weer en je weet nu ook dat direct zonlicht niet altijd nodig is om een zonnepaneel te laten werken. Wil je meer advies over zonnepanelen of wil je een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Werken zonnepanelen ook in de winter?

Ja! Zonnepanelen werken ook in de winter, zelfs als het kouder en bewolkt is. Het rendement ligt wel lager, omdat in de winter het aantal zonuren per dag beperkter is. Over het jaar genomen kun je er van uitgaan dat de opbrengsten van zonnepanelen voor 70% tijdens de lente en de zomer worden gegenereerd en 30% tijdens de herfst en de winter.

Welke zonnepanelen werken het beste bij bewolkt weer?

Bij bewolkt weer kun je het beste kiezen voor panelen met de PERC-technologie. Deze technologie maakt het namelijk mogelijk om ook lange golflengten aan licht om te zetten in electrons en dus bruikbare energie.

Wat gebeurt er als een zonnepaneel bedekt is met sneeuw?

In de winter kan een zonnepaneel bedekt raken door sneeuw. Op dat moment kan het paneel zijn werk niet doen en zal de omvormer automatisch uitschakelen. Wanneer de sneeuw is verdwenen zullen je zonnepanelen weer werken en energie opwekken.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website