Zonnepanelen 400 Wp: Alles wat je erover wilt weten | KVINL.NL

Zonnepanelen 400 Wp: Alles wat je erover wilt weten

Zonnepanelen 400 Wp: Alles wat je erover wilt weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom op jaarbasis. Als we dan uitgaan van een gemiddeld tarief van € 0,40 per kWh, komt dat neer op een elektriciteitsrekening van ongeveer € 1.400,- per jaar. Dat kan toch veel goedkoper zou je denken en dat kan ook. Als je bijvoorbeeld kiest voor een duurzame oplossing, zoals zonnepanelen. Maar wat zijn zonnepanelen 400 Wp? In ons artikel vertellen we alles wat je erover wilt weten.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Waar staat Wp voor?

Wp is een afkorting van de term ‘Wattpiek’. Het vermogen van zonnepanelen wordt in een aantal Wattpiek uitgedrukt. Dat kan 200, 250, 350 of zelfs 400 Wp zijn. Hoe hoger het Wattpiekvermogen, des te meer energie de zonnepanelen ook kunnen opwekken. Welk zonnepaneel je kiest heeft vooral te maken met de afmeting van het zonnepaneel, want hoe meer het paneel kan opleveren, des te groter die ook is. Dat heeft alles te maken met het feit dat een paneel met meer vermogen ook meer zonnecellen heeft. 

Ook het gewicht kan een rol spelen in de beslissingen die je neemt, want grotere zonnepanelen met meer Wattpiekvermogen zijn ook zwaarder. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of je dak ook stevig genoeg is om het gewicht van de installatie te kunnen dragen. Anders moet je automatisch voor kleinere en lichtere zonnepanelen kiezen, die dus ook een lager Wattpiekvermogen hebben.

Hoeveel stroom levert een Wattpiek op?

Een Wattpiek levert 1 kWh stroom op. Je kunt dus stellen dat een zonnepaneel met een vermogen van 400 Wp ook 400 kWh op jaarbasis kan opleveren. Toch is dat niet helemaal waar, omdat je altijd rekening moet houden met de correctiefactor. Een zonnepaneel kan nooit 100% renderen en de gemiddelde correctiefactor is 15%. Nu je dit weet, weet je dus ook dat een zonnepaneel van 400 Wp geen 400 kWh, maar 340 kWh oplevert.

Hoeveel levert een zonnepaneel van 400 Wp op?

Een zonnepaneel van 400 Wp levert dus 340 kWh op als we rekening houden met de correctiefactor van ongeveer 15%. Dat is een gemiddelde over het complete jaar genomen. De correctiefactor schommelt als je per dag, per week of per maand vergelijkt. Hoe goed de zonnepanelen op je dak renderen, heeft te maken met de ligging, de weersomstandigheden, de temperatuur en het aantal zonuren op een dag. De ene dag leveren ze dus veel meer energie op dan op andere dagen. Zeker in een land, zoals Nederland, waar het weer onvoorspelbaar is en vrijwel dagelijks verandert.

Het is eigenlijk ook niet interessant wat zonnepanelen per dag of per week opleveren. Het is juist belangrijk om te kijken wat ze over het hele jaar genomen opleveren en hoeveel energie je kunt besparen. Als je wilt weten hoeveel je zonnepanelen opleveren, kun je de volgende rekensom gebruiken;

Aantal zonnepanelen * het Wattpiekvermogen van het zonnepaneel / 0,85.

Je kunt ook uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt als je zelfvoorzienend wilt zijn;

Som 1: Het Wattpiekvermogen van het zonnepaneel / 0,85.

Som 2: Het jaarlijks verbruik in kWh / uitkomst van Som 1.

Nu weet je precies hoeveel zonnepanelen je zou moeten hebben om je eigen energie op te wekken.

Hoeveel Wp hebben de beste zonnepanelen?

Het is haast een no-brainer om te stellen dat een zonnepaneel met een hoger Wattpiekvermogen interessanter is dan een versie met een lager vermogen. We hebben al eerder gezegd dat hoe hoger het Wattpiekvermogen is, des te meer energie een paneel kan opwekken. Toch hoeft niet altijd de beste keuze te zijn, omdat je met meer factoren rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte op het dak en hoe stevig de dakconstructie is. Het is namelijk ook een feit dat zonnepanelen met meer Wattpiekvermogen groter en zwaarder zijn en daar is niet altijd de ruimte of de mogelijkheid voor.

Wat we wel zien is dat zonnepanelen met 350 Wp of 400 Wp het populairst zijn. Deze zonnepanelen worden het vaakst gekozen dan vooral de monokristallijn zonnepanelen of PERC-zonnepanelen. In vergelijking met andere modellen leveren deze zonnepanelen het meeste op en ze kunnen optimaal presteren in de wisselende weersomstandigheden waar we in Nederland mee te maken hebben.

Welk type zonnepaneel heeft het hoogste rendement?

Zonnepanelen zijn in verschillende modellen verkrijgbaar en het model dat op dit moment het hoogst rendeert is het glas-glas zonnepaneel met PERC-technologie. Glas-glas zonnepanelen zijn namelijk minder gevoelig voor vocht- en temperatuurverschillen, die dus ook een invloed kunnen hebben op de prestaties van je installatie. De PERC-technologie zorgt er juist weer voor dat ook langere golflengten in licht opgevangen kunnen worden en omgezet kunnen worden in electrons die je nodig hebt om energie te kunnen opwekken.

Hoe groot zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben verschillende afmetingen en zoals gezegd is het afhankelijk van de ruimte op het dak voor welke zonnepanelen je kiest. We hebben de verschillende afmetingen voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf het beste kunt bepalen welke zonnepanelen het beste passen. Zeker als je ze in grote aantallen op je dak wilt neerleggen.

ZonnepaneelAfmetingGewicht
Zonnepaneel met 350 Wp100 x 150 cm20 kg per stuk
Zonnepaneel met 360 Wp100 x 170 cm22 kg per stuk
Zonnepaneel met 400 Wp100 x 200 cm24 kg per stuk
Zonnepaneel met 450 Wp100 x 200 cm24 kg per stuk

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat Wattpiek is, welk vermogen zonnepanelen kunnen hebben en waar je de keuzes die je moet maken op kunt baseren. Wil je gericht advies of een gerichte prijs? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen als een zonnepaneleninstallatie te zwaar is voor je dak?

Als de zonnepaneleninstallatie te zwaar is voor je dak, heb je een paar opties. Je kunt naar alternatieve locaties kijken, zoals een zonneschans op een schuur of op een carport of je kunt het dak laten vervangen, zodat de constructie meer gewicht kan dragen.

Waarom leveren zonnepanelen geen 100% rendement op?

Er zijn veel factoren die de opbrengst van zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Daaronder de ligging op het dak, de weersomstandigheden, schaduwval, aantal uren zonlicht en de temperatuur. Daarom is de gemiddelde correctiefactor 15%.

Zijn er zonnepanelen met een Wattpiekvermogen van hoger dan 400?

Ja. Er zijn zonnepanelen die een hogere Wattpiek hebben. Tot wel 500 Wp of zelfs meer.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website