Inverter in een airco? Waar is dat goed voor? | KVINL.NL

Inverter in een airco? Waar is dat goed voor?

Inverter in een airco? Waar is dat goed voor?

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Een airco is een handig systeem waarmee je de temperatuur in huis kunt verhogen of verlagen. Doorgaans kun je met de airco zowel verkoelen als verwarmen, hoewel dat afhankelijk is van het model dat je kiest. De prijs van een airco wordt ook mede bepaald door hoe geavanceerd de oplossing is en welke functies die heeft. Een van de belangrijkste functies is de invertertechnologie, maar wat is een inverter in een airco en waar is het goed voor? 

Airconditioning offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is inverter technologie?

De inverter technologie is een handige techniek die feitelijk zelf bepaalt wanneer de airco harder of juist minder hard zijn werk hoeft te doen. Airco’s zonder inverter kun je simpelweg aan- of uitzetten. Je zet ‘m aan als je het te koud of te warm hebt en je zet ‘m weer uit als de ideale binnentemperatuur is bereikt. Met een inverter airco heb je dat probleem niet meer, want de techniek regelt het zelf. Overigens is het ook belangrijk om te weten dat de inverter technologie altijd in een buitenunit aanwezig is.

Wat is inverter in een airco?

De inverter in een airco zorgt dus feitelijk voor een constante en optimale werking van je airco en dat het binnenklimaat altijd op orde is. Het is nooit te warm of te koud, want de techniek zorgt ervoor dat de airco metingen verricht en continu de capaciteit aanpast om een aangenaam binnenklimaat te garanderen. Dat scheelt ook enorm in de kosten, want piekspanningen zijn er niet meer. Piekspanning ontstaat wanneer je een airco inschakelt, maar feitelijk hoef je dat met een inverter airco nooit meer te doen. Het is bewezen dat je met een inverter airco wel tot 30% op je energie kunt besparen.

Hoe zuinig is een inverter airco?

Een inverter airco is dus nog zuiniger dan een normale airco. Uit onderzoek blijkt dat een inverter airco een besparing van tot wel 30% op energie kan opleveren. Terwijl airco’s an sich al enorm energiezuinig zijn en een forse besparing van wel 40% kunnen opleveren. Je zou dus kunnen stellen dat een inverter airco een energiebesparing van wel 70% kan opleveren. Afhankelijk van het model en het merk dat je kiest.

Wat zijn de voor- en nadelen van een inverter airco?

Zoals dat bij ieder product het geval is, hebben ook inverter airco’s zowel voor- als nadelen. Laten we alle voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Voordelen inverter airco

Een inverter airco heeft ten opzichte van een aircosysteem zonder inverter technologie een groot aantal voordelen;

  • Compact design
  • Binnen enkele minuten de ideale temperatuur
  • Binnenklimaat veel beter te beheersen
  • Energiezuiniger

Nadelen inverter airco

Een inverter airco heeft feitelijk maar één nadeel en dat is dat het apparaat meer onderhoud vergt dan een normale airco. Te wijten aan de inverter technologie die regelmatig moet worden nagekeken. Dat is nodig, zodat de airco ook optimaal blijft werken. Een inverter airco heeft ook meer bewegende onderdelen die het onderhoud aan het apparaat iets duurder maken.

Is een airco met inverter technologie duurder in aanschaf?

Je zou denken dat een inverter airco meer geld kost dan een airco die de techniek niet heeft, maar de prijzen liggen ongeveer gelijk. Afhankelijk van welk model en welk merk je kiest. We gaan in onze tabel dus ook uit van gemiddelde prijzen voor een inverter airco.

Soort aircoMet inverterZonder inverter
Single room split-airco€ 1.500,-€ 1.600,-
Multiroom split-airco€ 3.000,-€ 3.000,-
Monoblock airco€ 1.500,-€ 1.750,-

Het onderhoud van een inverter airco is helaas wel iets hoger. De onderhoudskosten van een normale airco is jaarlijks niet meer dan € 100,-, maar bij een inverter airco is dat al snel € 150,-. Te wijten aan het feit dat een inverter airco meer techniek en onderdelen heeft die ook onderhoud nodig hebben.

Wat is de prijs van een inverter airco?

De prijs van een inverter airco is sterk afhankelijk van het model, het merk en de capaciteit van de airco. Hier is dus geen eenduidig antwoord op te geven, maar we kunnen wel de gemiddelde prijzen noemen inclusief montage en voorrijkosten.

OplossingPrijs incl. montage
Single room Split-Airco incl. inverter€ 3.000,-
Multiroom Split-Airco met 2 binnenunits incl. inverter€ 5.000,-
Monoblock airco incl. inverter€ 2.500,-

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een inverter in een airco is, waarom de techniek zo belangrijk is en wat het ongeveer kost om een inverter airco te laten plaatsen. Wil je gericht advies, meer weten over de inverter technologie en een gerichte prijs om een airco bij je thuis te laten installeren? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Staat een inverter airco altijd aan?

Ja. Een inverter airco staat feitelijk altijd aan en bepaalt zelf wanneer de capaciteit omhoog of omlaag moet. Dat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, maar het zorgt er ook voor dat je geen piekspanningen meer hebt. Dat zorgt dus voor een flinke energiebesparing ten opzichte van een normale airco.

Is een inverter airco duurder dan een normale airco?

De prijzen van inverter airco’s liggen ongeveer gelijk met die van normale airco’s. Het onderhoud aan een inverter airco is wel iets duurder.

Gaat een inverter airco langer mee?

Ja. Omdat een inverter airco geleidelijk aan de temperatuur aanpast, hoeft de airco minder hard te werken. Dat zorgt dus ook voor minder slijtage en dat het systeem langer meegaat. De levensduur van een inverter airco is ongeveer 10 jaar.

Heb je een vergunning nodig voor een inverter airco?

Ja. Je hebt een vergunning nodig voor een inverter airco, omdat het doorgaans split-airco’s zijn. Voor het plaatsen van een buitenunit moet je niet alleen aan bepaalde richtlijnen voldoen, maar je hebt doorgaans ook een bouwvergunning nodig. Het is dus slim om voorafgaand de aanschaf en installatie contact op te nemen met de gemeente.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website