Zonneschansen plaatsen? Dit wil je weten | KVINL.NL

Zonneschansen plaatsen? Dit wil je weten

Zonneschansen plaatsen? Dit wil je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn een goede investering als je het huis wilt verduurzamen, zelf energie wilt opwekken en dus ook op je energierekening wilt besparen. Of zonnepanelen ook echt iets opleveren, is afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is in welke hellingshoek de zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Op een schuin dak is het minder lastig om de zonnepanelen in een hellingsgraad neer te leggen, maar op een uitbouw, appartementencomplex of een plat dak is dat lastiger. Tenzij je kiest voor zonneschansen.

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een zonneschans?

Een zonneschans is feitelijk een frame met daarop zonnepanelen die op een dak worden geplaatst. Doorgaans is dat het dak van een garage of een uitbouw, het platte dak van een complex of een plat dak van een woning. Zonneschansen zorgen ervoor dat je de zonnepanelen in de gewenste hoek kunt neerleggen. Volgens de ene expert is de ideale hellingsgraad tussen de 10° en 20°, terwijl de ander beweert dat de ideale hoek 35° tot 38° is.

Door zonnepanelen in de ideale hellingshoek neer te leggen, leveren ze ook het meeste rendement op. Zonneschansen zijn ook in verschillende formaten te koop, want het rendement van de oplossing is ook afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je neerlegt. Logischerwijs leveren 10 tot 12 zonnepanelen meer op dan wanneer je kiest voor een frame voor 6 tot 8 zonnepanelen. 

Het maakt overigens niet uit of je de zonnepanelen in de portret- of landscape stand neerlegt. Welke keuze je maakt is vooral afhankelijk van de ruimte die je hebt. In sommige situaties kan een bepaalde ligging van het zonnepaneel voor meer rendement zorgen. Landscape zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld voor minder schaduw zorgen en dat betekent ook weer een hoger rendement van je oplossing.

Waarom heb je zonneschansen nodig?

Zonneschansen zijn nodig als je een plat dak hebt. Zonnepanelen leveren het meeste op als ze in een bepaalde hoek op het dak worden geplaatst, maar bij een plat dak heb je geen mogelijkheden om ze in een hoek neer te leggen. Zonneschansen maken dit mogelijk. Met ook nog eens als groot voordeel dat je kunt kiezen in welke hellingsgraad de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Zonneschansen zorgen wel voor een hoger kostenplaatje van de totaalinstallatie. Naast het frame en de benodigde gereedschappen heb je ook ballast nodig, wat ervoor zorgt dat de complete stellage netjes op zijn plek blijft staan. Bijvoorbeeld als het hard waait en de wind onder de zonnepanelen terechtkomt. Zonder ballast kunnen zonnepanelen en zelfs de complete zonneschans van het dak waaien. Iets waar je absoluut niet over wilt nadenken.

Waar kunnen zonnepanelen niet tegen?

Zonnepanelen kunnen niet tegen vuil, schaduw en oververhitting. Zaken die je kunt voorkomen als je voor zonneschansen kiest. Het reinigen van zonnepanelen laat je vaak door een professioneel bedrijf doen als ze op het platte dak staan, want het is gevaarlijk om zelf met een ladder, steiger en de nodige schoonmaakmiddelen op het dak te klimmen om je zonnepanelen schoon te maken.

Schaduw is ook een boosdoener, want door schaduw vangen zonnepanelen minder zonlicht en ze leveren dan ook minder energie op. Een zonneschans helpt juist te voorkomen dat er schaduw ontstaat en dat je zonnepanelen in de ideale hellingsgraad op het dak komen te liggen.

Oververhitting is een boosdoener en het kan zelfs gevaarlijk zijn. Bij oververhitting kunnen kabels en materialen vlam vatten en voor een uitslaande brand zorgen. Oververhitting zorgt er ook voor dat een zonnepaneel veel harder moet werken en dus een kortere levensduur heeft. Terwijl ze door de warmte wel 10% minder energie kunnen opwekken. Oververhitting kan worden voorkomen als de wind en koude lucht onder de zonnepanelen kunnen komen. Wat dus goed te realiseren is met zonneschansen.

Wat is op dit moment het beste zonnepaneel?

Het maakt niet heel veel uit welke zonnepanelen je kiest als je met zonneschansen aan de slag gaat, want voor iedere zonnepaneel is er ook een frame verkrijgbaar. Natuurlijk wil je wel het beste zonnepaneel dat ook het meeste rendement oplevert. Het doel is immers om zelf energie op te wekken, je impact op het milieu te verkleinen en om te besparen op je energierekening.

Welk zonnepaneel je kiest, is afhankelijk van de situatie. Je hebt de keuze uit monokristallijn, polykristallijn en glasglas zonnepanelen. In Nederland zien we in praktijk dat het verschil in opbrengst minimaal is tussen de verschillende soorten. Monokristallijn zonnepanelen genieten de voorkeur door de mooie donkere, haast zwarte kleur, maar bij zonneschansen is het idee dat de zonnepanelen nagenoeg niet opvallen. Dus daar hoef je ook weinig rekening mee te houden. Wil je blauwe of gekleurde zonnepanelen? Dan kom je automatisch uit bij polykristallijn zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn juist weer doorzichtig en leveren vaak een hoger rendement op.

Wat leveren zonnepanelen op?

Een gemiddeld zonnepaneel levert ongeveer 240 kWh op jaarbasis op. Afhankelijk van het soort paneel en de situatie. Een zonneschans met bijvoorbeeld 6 zonnepanelen kan dus al snel 1440 kWh op jaarbasis opleveren, wat gelijkstaat aan een bedrag van ongeveer € 580, als we uitgaan van een gemiddeld stroomtarief van € 0,40 per kWh. De opbrengst is in geld hoger als je een hoger energietarief hebt en lager als het tarief lager is.

Je kunt ook uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt als je het energieverbruik weet. Als je gemiddeld 3500 kWh per jaar verbruikt, heb je dus 15 zonnepanelen nodig om zelfvoorzienend te zijn. Als je er van uitgaat dat de zonnepanelen ook daadwerkelijk 240 kWh per jaar opleveren.

Leveren zonnepanelen op zonneschansen meer energie op?

In principe leveren zonnepanelen op zonneschansens meer energie op, omdat je de meest ideale situatie voor de werking van je zonnepanelen kunt creëren. Ze kunnen niet oververhit raken en liggen in de meest ideale hoek, zodat ze ook voldoende zonlicht kunnen opvangen. Met zonneschansen kun je ook schaduwval tot een minimum beperken.

Wat kost het om 6 zonnepanelen te laten plaatsen?

Een zonnepaneel kost gemiddeld € 450,-. Wil je 6 zonnepanelen plaatsen? Dan ben je dus ongeveer € 2.700,-. Afhankelijk van voor welke installateur je kiest, het merk en type zonnepanelen en of je aanvullende werkzaamheden laat uitvoeren, zoals het plaatsen van een zonneschans met ballast. Het materiaal voor het plaatsen van een zonneschans kost ongeveer € 400,-. Dan spreken we wel over een pakket dat geschikt is voor maximaal 6 zonnepanelen. Grotere zonneschansen zijn logischerwijs ook iets duurder.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat zonneschansen zijn, waarom je ze nodig hebt en waar je op moet letten als je er een wilt kopen. Wil je meer advies over zonneschansen of een gerichte prijs voor een complete installatie? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Is een zonneschans verplicht op een plat dak?

Nee, een zonneschans is niet verplicht, maar je hebt er wel een nodig als je wil dat de zonnepanelen die je plaatst ook maximaal renderen.

Is ballast voor zonnepanelen noodzakelijk?

Ja. Het ballast zorgt er namelijk voor dat zonnepanelen of de zonneschans waar ze op liggen op zijn plaats blijven als het bijvoorbeeld slecht weer is en hard waait.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er maximaal op een zonneschans?

Hoeveel zonnepanelen er op een zonneschans geïnstalleerd kunnen worden, is afhankelijk van het formaat van het frame. Er zijn voorbeelden van zonneschansen die tot wel 50 zonnepanelen kunnen dragen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website