Zonnepanelen plat dak ballast; dit moet je weten

Zonnepanelen plat dak ballast; dit moet je weten

Zonnepanelen plat dak ballast; dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn een goede investering als je wil verduurzamen en op je energierekening wil besparen. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je jouw eigen stroom opwekken, gebruiken en alles wat je aan opgewekte elektriciteit niet gebruikt, kun je verkopen aan de energiemaatschappij. Nu zijn veel mensen enorm geïnteresseerd in zonnepanelen, maar de misvatting is dat niet iedereen er gebruik van kan maken. Zoals mensen met een plat dak. Niets is minder waar. Maar hoe plaats je dan zonnepanelen op een plat dak en wat moet je allemaal weten over zonnepanelen plat dak ballast?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

De voordelen van zonnepanelen op plat dak

Er zijn zelfs voordelen te benoemen als we spreken over zonnepanelen op een plat dak. Ten eerste hoef je geen rekening te houden met de ligging van een schuin dak. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe de zonnepanelen op een plat dak komen te liggen. Zo kun je ze altijd in de juiste richting leggen, zodat ze ook veel zonlicht opvangen. Het is ook een voordeel dat de panelen minder warm worden en dat verlengt de levensduur van het materiaal. Terwijl je ook nog eens goed rekening kan houden met de schaduwval en zelfs schaduw, dat van invloed is op het rendement van een zonnepaneel, kunt vermijden. En een ander groot voordeel is dat zonnepanelen op een plat dak nagenoeg niet zichtbaar zijn. Dus je hoeft geen extra geld uit te geven voor panelen die er mooier uitzien dan een variant die minder mooi is, maar wel dezelfde prestaties levert.

De kosten van zonnepanelen op plat dak

Laten we gelijk maar eens de kosten van zonnepanelen op een plat dak onder de loep nemen. Het zijn gemiddeld prijzen inclusief montagematerialen. Prijzen zijn ook exclusief btw, omdat zonnepaneelsystemen vanaf 2023 niet meer met 21% btw belast worden. 

Aantal panelenPrijs
8€ 4.000,-
10€ 5.000,-
12€ 6.000,-
16€ 7.500,-
20€ 9.500,-

Hoeveel wegen zonnepanelen met ballast?

Zonnepanelen hebben natuurlijk gewicht en zonnepanelen met ballast hebben zelfs nog meer gewicht. Een zonnepaneel met ballast weegt ongeveer 45 kilo. Soms iets lichter en soms iets zwaarder. Afhankelijk van het type paneel en voor welk soort ballast je kiest. 

Hoeveel gewicht zonnepanelen plat dak?

Nu is 45 kilo het gemiddelde gewicht van een zonnepaneel met ballast, maar het is belangrijk om rekening te houden met het gewicht per vierkante meter. Omdat het dak dat je hebt ook een bepaald draagvermogen per vierkante meter heeft. En een zonnepaneel met ballast neemt meer ruimte in dan een vierkante meter. Een gemiddeld zonnepaneel neemt ongeveer 1,65m² in beslag. Dus per vierkante meter is het gewicht van zonnepanelen plat dak ongeveer 30 kg. De meeste platte daken hebben een gemiddeld draagvermogen van 50 kg per vierkante meter. 

Zonnepanelen met ballast of ballast vrij

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kun je kiezen voor zonnepanelen met ballast of ballastvrije zonnepanelen. De panelen moeten hoe dan ook stabiel op het dak liggen en bij platte daken is de kans groter dat er wind onder de panelen komt. Wanneer ze dan niet ballast of verankerd zijn, kunnen ze wegwaaien en zelfs schade aanrichten. Waar je voor kiest is afhankelijk van de situatie, want ballastvrije zonnepanelen zijn eenvoudig en sneller te plaatsen en zorgen voor minder druk op het dak en de dakbedekking. En de installatie ziet er ook iets fraaier uit. Maar of ballastvrije zonnepanelen geschikt zijn, is afhankelijk van de soort dakbedekking die je hebt. Daarom zijn zonnepanelen met ballast in de regel wel de veiligste keuze.

Hoe worden zonnepanelen op plat dak vastgezet?

Zonnepanelen worden op verschillende manieren op een plat dak vastgezet en ook hier spreken we dan weer over zonnepanelen met ballast of ballastvrije panelen. Bij zonnepanelen met ballast worden materialen gebruikt om de constructie met het zonnepaneel te verzwaren. Zodat de panelen geen kans krijgen om van het dak te waaien. Hier kun je bijvoorbeeld tegels voor gebruiken. Ook betonblokken zijn een optie, maar die wegen doorgaans weer een stuk zwaarder dan tegels. 

Ballastvrije zonnepanelen worden met speciale ankers verankerd. Dit ziet er een stuk fraaier uit, maar er moet wel geboord worden in de dakbedekking. Dit is een secuur klusje, want bij een verkeerde installatie kun je lekkages krijgen.

Zaken om rekening mee te houden

Er zijn dan ook een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je voor zonnepanelen op een plat dak kiest en ook of je kiest voor zonnepanelen met ballast of ballastvrije panelen.

Dakbedekking

De dakbedekking speelt een belangrijke rol in of je kiest voor zonnepanelen met ballast of ballastvrije panelen. De volgende dakbedekkingen zijn geschikt voor zonnepanelen;

  • Bitumen
  • EPDM
  • Groendak (Sedum)
  • PVC

Hellingshoek

Je hebt waarschijnlijk wel eens iets gehoord of gelezen over de juiste hellingshoek van een zonnepaneel en dat je ook rekening moet houden met het aantal graden wat een schuin dak is. Een plat dak is in dat opzicht ideaal, want je kunt dan zelf de hellingshoek bepalen. Een kleinere hellingshoek zorgt voor minder schaduwval, maar ook voor minder rendement. Desalniettemin is het wel verstandig om voor een kleinere hellingshoek te kiezen, omdat je dan ook meer zonnepanelen op het plat dak kunt plaatsen. Dus het verlies aan rendement compenseer je hiermee. De ideale hellingshoek voor een plat dak ligt gemiddeld op 13 graden.

Ligging van zonnepanelen

Een ander voordeel van het plat dak is dat je de panelen in de juiste richting kunt neerleggen. Een installatie met zonnepanelen gericht op het zuiden en het oost-westen zijn de meest gekozen opstellingen. Een oost-westen levert ook minder rendement op, maar je hebt dan wel de mogelijkheden om ook weer meer zonnepanelen te plaatsen. Dus je compenseert hiermee het eventuele verlies.

Afstanden

De afstand tussen de zonnepanelen is belangrijk, want je kunt ze niet te dicht op elkaar plaatsen. Dat heeft enerzijds te maken met het gewicht per vierkante meter en met de schaduwval die andere panelen veroorzaken. De afstand moet dus voldoende zijn.

Montagemateriaal

Er zijn verschillende montagematerialen voor zonnepanelen op een plat dak. Je kunt kiezen voor een gesloten of een open constructie. Bij een gesloten constructie heb je in de regel een plastic bak nodig terwijl je bij een open constructie dat niet nodig hebt. Een open constructie biedt veel voordelen, omdat je een betere luchtstroom hebt en je zonnepanelen dus ook minder warm worden en de installatie is an sich goedkoper. Je hebt wel goede verankeringsmaterialen of meer ballast nodig om de panelen op hun plek te houden.

Opstalverzekering

Je moet ook goed kijken naar je opstalverzekering, want in een aantal gevallen vallen zonnepanelen op een plat dak niet onder de opstalverzekering. Dat heeft te maken met het feit dat de panelen in principe los op je dak liggen en niet gemonteerd zijn. Zoals dat wel het geval is bij een schuin dak. Check dit dus even bij je verzekeringsmaatschappij.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een beter beeld bij zonnepanelen voor op een plat dak, welke opties je hebt en waar je op moet letten wanneer je met zonnepanelen aan de slag gaat. Wil je gericht advies en zonnepanelen op je plat dak plaatsen? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook zonnepanelen op een plat dak plaatsen dat minder draagkracht heeft?

Ja en nee. Het probleem is namelijk dat je niet alleen rekening moet houden met het gewicht van het zonnepaneel en de ballast, maar ook met de weersomstandigheden. Regen en sneeuw kunnen bijvoorbeeld je dak verzwaren en in extreme weersomstandigheden kan het dak dus worden overbelast. Met alle gevolgen nadien.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen plat dak?

In principe niet tenzij ze in het zicht staan. Je moet dus ook rekening houden dat je panelen niet te dicht op de rand van het dak worden geplaatst. De afstand is afhankelijk van hoe hoog de constructie met het zonnepaneel is. Is dat bijvoorbeeld 50 cm? Dan is de minimale afstand tot de rand ook 50 cm.

Krijg ik subsidie voor zonnepanelen?

Nee. Tegenwoordig krijg je geen subsidie van de overheid meer wanneer je zonnepanelen plaatst. Je kunt wel bij de lokale gemeente navraag doen of er subsidies beschikbaar zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Enkele gemeenten investeren nog steeds in het verduurzamen van steden en wijken.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website