Zonnepanelen pakket kopen? Dit moet je weten | KVINL.NL

Zonnepanelen pakket kopen? Dit moet je weten

Zonnepanelen pakket kopen? Dit moet je weten

paul hauer

Laatst bijgewerkt

Zonnepanelen zijn in verschillende soorten en maten te koop en in je zoektocht naar de geschikte panelen voor op je dak, kom je tot de ontdekking dat de keuze reuze is. En dan ben je er nog niet, want je hebt meer nodig dan alleen zonnepanelen. Denk aan bevestigingsmaterialen, zoals de beugels, waarmee je ze op het dak kunt bevestigen, maar ook aan de omvormer die nodig is om de gelijkstroom om te zetten naar bruikbare wisselstroom. Heb je weinig kaas gegeten van elektriciteit en zonnepanelen? Dan is het verstandig om een expert in te schakelen. Wil je het toch liever zelf doen? Kies dan voor een compleet zonnepanelen pakket. Maar wat is een zonnepanelen pakket en wat zijn de voor- en nadelen?

Zonnepanelen offertes aanvragen?

Ontvang offertes van erkende vakmensen in slechts 2 minuten

Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend
Offerte aanvragen
  • Gratis & Vrijblijvend

Wat is een zonnepanelen pakket?

Een zonnepanelen pakket wordt ook wel een zonnepanelen kit genoemd en feitelijk is het een compleet pakket bestaande uit een aantal zonnepanelen, omvormers, montagematerialen en de juiste bekabeling waarmee je ze kunt aansluiten. Er zijn ook uitgebreidere pakketten verkrijgbaar die ook andere componenten bevatten, zoals schakelapparatuur en een elektriciteitsmeter. Met een compleet pakket kun je direct aan de slag en hoef je ze alleen op een correcte wijze te plaatsen en aan te sluiten. Vaak met behulp van een goede handleiding die van A tot Z uitlegt hoe je zonnepanelen installeert. Dat wil nog niet zeggen dat een kind de was kan doen, want je moet nog steeds kennis van zaken hebben. Je bent immers bezig met werkzaamheden op het dak en je hebt te maken met elektriciteit. Onderschat de klus dus niet.

De voordelen van een zonnepanelen pakket

Een zonnepanelen pakket biedt een hoop voordelen, want met een compleet pakket hoef je niet lang na te denken over welke componenten je allemaal nodig hebt om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Je krijgt feitelijk alle benodigdheden geleverd die nodig zijn om zelf energie op te wekken. Laten we alle voordelen op een rijtje zetten;

  • Alle benodigdheden voor het installeren van zonnepanelen
  • Complete prijs voor alles wat je nodig hebt
  • Duidelijke handleiding over hoe je de installatie moet verrichten

De nadelen van een zonnepanelen pakket

Er kleven ook een paar nadelen aan een zonnepanelen pakket. In de regel heb je minder vrijheid in keuze en je moet ook rekening houden met waar je de zonnepanelen gaat plaatsen. Je hebt bijvoorbeeld een heel andere zonnepanelen kit nodig voor een plat dak dan voor een schuin dak. Dus je moet jezelf er wel in verdiepen om uiteindelijk tot de beste keuze te komen. 

  • Je moet tijd investeren om jezelf te verdiepen in de oplossing en bepalen of die wel geschikt is voor jouw situatie
  • Geen transparante prijs, omdat je een vaste prijs voor een compleet pakket krijgt
  • Je hebt nog steeds het juiste gereedschap nodig en je moet zelf voor de nodige veiligheidsmaatregelen zorgen als je op het dak klimt om zonnepanelen te installeren

Wat kost een zonnepaneel pakket?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op hoeveel een zonnepaneel pakket kost, omdat je afhankelijk bent van verschillende factoren. Daaronder het merk en het type zonnepaneel, het vermogen van de zonnepanelen en de kwaliteit van de verschillende componenten. De gemiddelde prijsrange van een standaardpakket ligt ongeveer tussen de € 4.000,- en € 6.000,-. Houd ook rekening met extra kosten, zoals de kosten voor een vergunning als je die nodig hebt en de installatiekosten als je de klus uitbesteed aan een expert, wat overigens helemaal geen slecht idee is.

Een expert weet namelijk precies hoe de zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten moeten worden en ze zijn ook gecertificeerd om de werkzaamheden te mogen verrichten. Voor hen is het ook gesneden koek om op het dak te klimmen en om ervoor te zorgen dat de installatie zorgvuldig gebeurt, zodat jij er ook enorm veel profijt van hebt. Het advies is dan ook om altijd voor een professionele installatie te kiezen, zodat je zelf geen risico’s loopt en ook zeker weet dat de oplossing iets gaat opleveren.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

De gemiddelde kosten van een zonnepaneel inclusief installatie ligt ongeveer op tussen de € 450,- en € 475,- euro per paneel. Dat is exclusief de btw, omdat zonnepanelen systemen vanaf 2023 btw-vrij worden aangeboden. Als je 10 zonnepanelen wilt laten plaatsen ben je dus tussen de € 4.500,- en € 4.750,- kwijt. 10 zonnepanelen leveren ongeveer 2400 kWh op jaarbasis op als we uitgaan van een gemiddeld rendement van 240 kWh per zonnepaneel. Het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden ligt echter op 3500 kWh op jaarbasis.

Wat kosten 20 zonnepanelen inclusief installatie?

Met 20 zonnepanelen kun je dus in theorie 4.800 kWh elektriciteit op jaarbasis opwekken. We kunnen op basis van de gemiddelde cijfers ook uitrekenen hoeveel 20 zonnepanelen inclusief installatie kosten. Als we uitgaan van een gemiddelde prijs van tussen de € 450,- en € 475,- per zonnepaneel liggen de totale kosten op tussen de € 9.000,- en € 9.500,-, inclusief installatie en exclusief btw. 

Als we dan ook uitgaan van een gemiddelde kostenbesparing van tussen de € 2.000,- en € 3.500,- op jaarbasis. Kun je 10 zonnepanelen binnen 3 jaar en 20 zonnepanelen tussen de 5 en 7 jaar terugverdienen.

Offerte aanvragen

Je hebt nu een goed beeld van wat een zonnepanelen pakket is, wat de voor- en nadelen zijn en wat de kosten zijn. Je weet nu ook waarom het belangrijk is om de klus aan een expert over te laten. Wil je gericht advies en een gerichte prijs om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Vraag dan direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen

Welke componenten heb je nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Voor het installeren van zonnepanelen heb je natuurlijk zonnepanelen nodig, maar ook omvormers of een centrale omvormer en de juiste bekabeling van het zonnepaneel naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast. Houd er ook rekening mee dat je in de meterkast een nieuwe groep moet aanmaken en soms is het nodig dat de eenfasige aansluiting van een woning moet worden omgezet naar een driefasige aansluiting. Dat is alleen nodig wanneer je 5000 kWh of meer wilt transporteren. Een aanpassing van de aansluiting kan alleen door de netbeheerder en tegen betaling worden uitgevoerd. Houd dus ook rekening met additionele kosten van ongeveer € 300,-.

Is een zonnepanelen pakket compleet?

Ja, een zonnepanelen pakket bestaat vaak uit zonnepanelen, omvormers en de bekabeling en bij sommige varianten worden er extra componenten meegeleverd, zoals schakelapparatuur en een elektriciteitsmeter. Je moet nog altijd zelf voor de nodige veiligheidsmaatregelen en het juiste gereedschap zorgen.

Is zonnepanelen installeren makkelijk?

Nee, het is een pittige klus die je ook het beste kunt laten uitvoeren door gecertificeerde specialisten. Je bent immers bezig met elektriciteit en een verkeerde montage kan voor problemen zorgen. Denk aan situaties waarin panelen nauwelijks tot niets opleveren of zelfs aan situaties waarbij kortsluiting en brand ontstaan. Daarnaast loop je ook nog eens het risico dat je van het dak valt wanneer je op het dak klimt om zonnepanelen te plaatsen.

Dit artikel is geschreven door: paul hauer

Ik ben een professionele tekstschrijver, die gespecialiseerd is in verduurzamende oplossingen voor je woning. Waarmee je zowel energie als geld kunt besparen en kunt bijdragen aan een beter milieu.

Website